• No results found

CEL BOEKHOUDING

B. DIENST GEMEENTETAKSEN – FISCALE GESCHILLEN

I. OPDRACHTEN

De dienst belastingen en fiscale geschillen is belast met de volgende taken:

A. Toepassing van de door de Gemeenteraad gestemde reglementen

De lijst van de belastingsreglementen die op dit ogenblik van toepassing zijn luidt als volgt : - Openbare aanplakking

- Agentschappen voor weddenschappen op paardenwedrennen - Bouwen en herbouwen

- Uitdeling van niet-geadresseerde publicitaire drukwerken - Ruimten gelegen in de goederenstations

- Parkeerplaatsen

- Bedrijven voornamelijk verbonden met de handel van tweedehands voertuigen - Bedrijven die telecommunicatieapparatuur tegen vergoeding ter beschikking stellen - Bank- en daarmee gelijkgestelde instellingen

- Uitstallingen en terrassen

- Geheel of gedeeltelijk leegstaande en de onafgewerkte gebouwen - Lokalen bestemd voor het verrichten van handelsdaden

- Boventallige woningen en handelslokalen

- Woningen die ongezond of onbewoonbaar verklaard zijn - Nachtwinkels

- Visuele en milieuhinder ter hoogte van de gevels en de daken en, anderzijds, op de economische activiteiten die de openbare gezondheid nadelig beïnvloeden

- Tijdelijke bezetting van het openbaar domein - Reclameborden

- Brandstofpompen

- Verblijven andere dan hoofdverblijven

- Feestzalen en zalen voor vertoningen en ontspanning - Kantooroppervlakten

- Niet-bebouwde gronden

De uitvoering van de belastingsreglementen houdt een aantal administratieve taken en ook veldwerk in:

-Coderen en updaten van gegevens over belastingplichtigen in de software ONYX, wat opzoekingen in het Nationale Register betreffende natuurlijke personen en in het Belgisch Staatsblad of andere gegevensbanken betreffende ondernemingen met zich meebrengt;

-Opstelling en verzending van aangifteformulieren aan belastingplichtigen ;

-Bij gebrek aan aangifte of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte : de belastingplichtigen per aangetekende brief op de hoogte brengen over het gebruik een aanslagprocedure van ambtshalve, overeenkomstig ordonnantie van 3 april 2014 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake gemeentebelastingen ;

79

-Opstelling van voornaamste en aanvullende kohieren via de software ONYX ;

-Opstelling van een beraadslagingsproject per kohier (NB: de kohieren worden door het College vastgesteld en uitvoerbaar verklaard, uiterlijk op 30 juni van het jaar dat volgt op het jaar waarin de aanslag is gevestigd ;

-Overmaken aan de Gemeenteontvanger van de uitvoerbaar verklaarde kohier, vergezeld van het bericht van ontvangst van de kohier en twee documenten voor invordering (NB: krachtens Nieuwe Gemeentewet, is de Gemeente ontvanger belast met de heffing, in voorkomend geval door een

gedwongen tenuitvoerlegging, van de gemeentebelastingen.

Daarom belast de dienst Ontvangerij zich met de verzending van de aanslagbiljetten aan de belastingverplichtingen en met de invordering van gemeentebelastingen).

Het beheer van dossiers veroorzaakt een belangrijke uitwisseling van brieven en gesprekken met belastingplichtigen of hun juridische adviseurs en houdt veel informatie-uitwisseling in met andere gemeentediensten (Gemeenteontvangerij, Stedenbouw, Huisvestingscel,…).

Een gemeenteambtenaar is belast, in het bijzonder, met het veldwerk voor de dienst belastingen.

In dit verband is hij belast met de identificatie van enkele belastbare materies (bij voorbeeld, reclameborden die op het gebied van het gemeente aanwezig zijn) ; met de verduidelijking bij de belastingplichtigen, indien nodig, van elementen die in de aangiften zijn vervat of met het doen invullen van de aangifteformulieren; met het opslaan van openingen en sluitingen van handelszaken zoals night-shops, phone-shops of andere overnemingen identificeren; met de controle van de stopzetting of heropstart van handelsactiviteiten.

B. Invoering, vernieuwing, wijziging en opheffing van belastings- en vergoedingsreglementen.

De dienst belastingen dient bij het College van Burgemeester en Schepenen en bij de Gemeenteraad voorstellen in met betrekking tot de invoering van belastings- en vergoedingsreglementen en stelt, in voorkomend geval, wijzigingen/aanpassingen van bestaande reglementen voor.

Hij stelt, als het nodig is, aan het College en aan de Raad, de vernieuwing van deze reglementen voor.

De dienst belastingen houdt zich bezig met de opstelling van documenten betreffende de publicatie van belastings- en vergoedingsreglementen die bestemd zijn om aan de gemeenteborden te worden aangeplakt.

Daarna deelt hij aan het computerbedrijf dat met het beheer van de software ONYX belast is, de nieuwe reglementen mee die moeten worden ingevoerd of alle wijzigingen die aan de bestaande gegevens moeten worden aangebracht.

C. Beheer, in samenwerking met de de dienst Inspectie van de Stedebouwkunde, van de aanvragen om uitstallingen van goederen of terrassen te kunnen plaatsen.

Het gemeentepersoneelslid dat op het veld werkt, brengt bij de dienst belastingen, de verzoeken van handelaren over om vergunning te verkrijgen voor het plaatsen van uitstallingen of terrassen.

Deze verzoeken worden daarna behandeld door de dienst Inspectie van de Stedebouwkunde.

Op basis van de administratieve verslagen van deze dienst, stelt de dienst belastingen beraadslagingsontwerpen op die aan het College van Burgemeester en Schepenen moeten worden voorgelegd betreffende de vergunningen of weigeringen voor het plaatsen van uitstallingen of terrassen op de openbare weg.

80

De dienst belastingen deelt daarna aan de aanvrager de toelating of de weigering van het College mee. Daarbij preciseert hij, in geval van toelating, welke voorwaarden aan zo’n vergunning worden verbonden.

De vergunningen voor het plaatsen van uitstallingen of terrassen op de openbare weg leiden tot de betaling van een belasting.

D. Fiscale Geschillen

De dienst houdt zich bezig met alle fiscale geschillen die voortvloeien uit de toepassing van gemeentebelastingsreglementen.

Overeenkomstig de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake gemeentebelastingen, heeft de belastingplichtige de mogelijkheid om een bezwaarschrift tegen de belasting in te dienen bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Als de belastingplichtige het in het bezwaarschrift vraagt, krijgt hij de mogelijkheid om door het College te worden gehoord of de personen aan wie het College de bevoegdheid heeft gedelegeerd.

Het College heeft in juni 2014 beslist deze bevoegdheid aan een schepen en een aantal gemeenteambtenaren te delegeren.

De dienst is belast met de verzending aan belastingsplichtigen van berichten van ontvangst van bezwaarschriften, de uitnodiging van laatstgenoemden voor de hoorzittingen, de transcripties van de hoorzittingen in een proces-verbaal, de opstelling van beraadslagingsontwerpen voor het College dat uitspraak doet over de bezwaarschriften.

Een Commissie voor fiscale geschillen wordt ingesteld om de beroepen over gemeentebelastingen te behandelen.

Deze Commissie is belast met enerzijds, de analyse van dossiers (controle van de ontvankelijkheid van de bezwaarschrift, controle van informatie bij andere diensten als het nodig is, …) vóór de eventuele hoorzitting en, anderzijds, een advies formuleren vóór het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen.

Het fiscaal geschil of het geschil in verband met belastingsreglementen, dat aangespannen werd bij rechterlijke of administratieve rechtbanken, ook door de dienst belastingen-fiscale geschillen behandeld omwille van de inschakeling van een juriste in de dienst.

Zij beheert de opvolging van de dossiers in medewerking met de door de Gemeente aangeduide advocaten.

E. Andere opdrachten

Behalve de hierboven beschreven activiteiten, wordt de dienst Belastingen eveneens sinds 2016 belast met de behandeling van de dossiers van aanvraag voor huisvestingspremie.

In dit kader, moet de dienst:

- de personen inlichten over de voorwaarden van de premie (antwoord op de telefoontjes, mails,…),

81

- controleren dat het dossier volledig is en als dat niet het geval is, een ontvangstbewijs van onvolledige dossier aan de aanvrager verzenden,

- periodiek een beraadslagingproject met een aantal dossiers aan het College van de Burgemeester en Schepenen voorstellen, teneinde de aanvragen van premies te laten goedkeuren,

- de beraadslagingen naar de dienst Financiën overbregen voor het opstellen van mandaten en vervolgens, betaling door de Gemeentekassa.

II. ACTIVITEITEN

A. Toepassing van de door de Gemeenteraad aangenomen belastingsreglementen

Tussen 1 augustus 2019 en 31 juli 2020 werden 46 kohieren (voornaamste en aanvullende) opgesteld.

Ter info, de kohieren moeten door het College vastgesteld en uitvoerbaar verklaard worden, uiterlijk op 30 juni van het jaar dat volgt op het jaar waarin de aanslag is gevestigd.

Vanuit boekhoudkundig standpunt echter worden de rechten in de kohieren zijn vastgelegd, boekhoudkundig ingeschreven bij de ontvangsten van het financieel boekjaar waarin ze uitvoerbaar werden verklaard. Het financieel boekjaar komt overeen met het kalenderjaar.

B. Invoering, vernieuwing, wijziging en opheffing van belastings- en vergoedingsreglementen.

- Vernieuwing en wijziging van volgende belastingsreglementen voor 2020 tot 2025 inbegrepen:

 Belasting op de kantooroppervlakten

 Belasting op de feestzalen en de zalen voor vertoningen

 Belasting op de verblijven andere dan hoofdverblijven

 Belasting op de reclameborden

 Belasting met betrekking op, enerzijds, visuele en milieuhinder ter hoogte van de gevels en de daken en, anderzijds, op de economische activiteiten die de openbare gezondheid nadelig beïnvloeden

 Belasting op de tijdelijke bezetting van het openbaar domein

 Belasting op de bank- en daarmee gelikgestelde instellingen

 Belasting op de niet-bebouwde gronden

 Belasting op de brandstofpompen

 Belasting op de nachtwinkels

 Belasting op de boventallige woningen en handelslokalen

 Belasting op woningen die ongezond of onbewoonbaar verklaard zijn

 Belasting op de lokalen bestemd voor het verrichten van handelsdaden

 Belasting op de geheel of gedeeltelijk leegstaande en de onafgewerkte gebouwen

 Belasting op de bedrijven voornamelijk verbonden met de handel van tweedehands voertuigen bestemd hetzij voor de verkoop in België hetzij voor de export

 Belasting op de parkeerplaatsen

 Belasting op de ruimten gelegen in de goederenstations

 Belasting op het bouwen en herbouwen

 Belasting op de agentschappen voor weddenschappen op paardenwedrennen

 Belasting op het plaatsen van uitstallingen of terrassen op de openbare weg

 Belasting op de openbare aanplakking

 Belasting op de bedrijven die telecommunicatieapparatuur tegen vergoeding ter beschikking stellen

82

- Vernieuwing van volgende belastingsreglementen voor 2020

 Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting

 Opcentiemen bij de onroerende voorheffing

 Opcentiemen op de gewestelijke belasting op de inrichtingen van toeristische logies

- Vernieuwing van het reglement betreffende de premie verbonden aan de verhoging van de opcentiemen bij de onroerende voorheffing voor 2020.

- Vernieuwing van het reglement tot vaststelling van de retributies voor het afleveren van administratieve stukken en inlichtingen.

C. Beheer van de aanvragen om uitstallingen van goederen of terrassen te kunnen plaatsen.

40 dossiers van aanvragen tot vergunning werden behandeld, alsook even zoveel beraadslagingen voor het College van Burgemeester en Schepenen en even zoveel brieven om het besluit van toelating of weigering aan de aanvragers mee te delen.

D. Fiscale Geschillen

Zoals uitgelegd in het eerste deel van dit verslag heeft het College van Burgemeester en Schepenen beslist zijn bevoegdheid in verband met de hoorzitting van belastingsplichtigen aan een schepen en een aantal gemeenteambtenaren te delegeren.

De Commissie voor fiscale geschillen betreffende gemeentebelastingen is samengesteld door alle ambtenaren van de dienst belastingen en fiscale geschillen.

Tijdens de periode die in dit verslag wordt behandeld, heeft de dienst belastingen en fiscale geschillen 49 bezwaarschriften tegen gemeentebelastingen ontvangen.

73 bezwaarschriften werden behandeld.

31 dossiers werden voor de Rechtbank van Eerste Aanleg betwist.

E. Andere opdrachten

Ongeveer 5313 aanvragen van de huisvestingspremie voor 2019 werden door de dienst belastingen behandeld.

______________________________________