• No results found

Musika atelier d’initiation à la musique bilingue pour les enfants, tous les vendredis à partir d’octobre, animé par Peter VEYT ;

GCM – GEMEENSCHAPSCENTRUM MARITIEM

II) Theaterworkshops voor adolescenten georganiseerd door Sarah Maystadt tot en met maart ;

11. Musika atelier d’initiation à la musique bilingue pour les enfants, tous les vendredis à partir d’octobre, animé par Peter VEYT ;

12. Les Marin’Elles koor geanimeerd door Malika EL ARASSI op vrijdag

Statistiques

Activiteit Inschrijvingen per jaar

M/V Gemiddelde deelname per dag

Huistaakschool – lager onderwijs 32 14/18 23

Huistaakschool middelbaar onderwijs 28 15/13 19

Analfabetiseringsproject 21 0/21 13

Atelier taal Nederlands 6 1/5 5

Naaiatelier 16 0/16 10

Retouche atelier 11 0/11 5

Ateliers d'Initiation à l'Art Kunstatelier 24 10/14 16

Yogales 13 6/7 9

124

Zelfverdediginsles 32 17/15 24

Woensdagnamiddag activiteiten kind 23 11/12 19

TOTAAL 206 74/132

Kookles Geen inschrijvingen

12 deelnemers

9

Le Maritime à vélo/Dames op de Fiets/les Hirond'ELLES

fietslessen voor beginnelingen &

gevorderden

Geen inschrijvingen

48 deelnemers

12

Ontmoetingsmomenten :

De Café matin/Ontbijtsessie : begeleid door Fatima elke woensdag, nu al vele jaren - de café matin heeft een verhoging van de aanwezigheid en de loyaliteit van het publiek gemerkt ; Samen met de AMO L’Oranger wordt aan een progamma gewerkt om rond thema’s te werken.

Sinds januari 2019 organiseren wij met dank aan een tiental inwoners van de wijk en samen met FabLab en Repair Togheter het Repair café du Maritime elke vierde dinsdag van de maand.

De apéros du Maritime : De apéros vinden buiten de schoolvakanties elke vrijdag plaats. De ploeg van het CCM ontvangt het publiek, verzekert de logistiek (stoelen, tafels, geluid, licht,…)en beheert de bar, met de steun van de inwoners en vrijwilligers. Een 20-tal apéros werden georganiseerd voor maart: een apert Vibrabphone, Apéro Moules Frites, Jongeren-apero, Reis naar Azië ( Pakistan en China),…

We hadden gemiddeld 65 personen per apero, met pieken tot 200 deelnemers voor sommige avonden, dus ongeveer 1200 personen over het hele jaar.

Helaas betekende het begin van de lockdown ook het einde van onze evenementen. Maar in de maand juni zijn we opgestart met de apéros nomades, op verschillende locaties (in de publieke ruimte) van de Maritieme wijk: St-Remi plein, het Bevrijdersplein, het Laekenveldplein. 10-tallen personen hebben deelgenomen aan deze ontmoetingsmomenten.

Twee muzikale apéros werden georganiseerd in het GCM binnen het kader van het festival Sous le Soleil de Molenbeek in juli en augustus. De eerste is doorgegaan op onze externe koer, met 80 personen aanwezig van wie veel kindern met hun ouders. Voor de tweede waren er door nieuwe veiligheidsmaatregelen slechts 25 mensen toegelaten.

Het Repair café du Maritime is regelmatig georganiseerd in samenwerking met FabLab et Repair Together, de 2de dinsdag van de maand sinds oktober. Een tiental vrijwilligers repareert er zowat alles.

De fietsreparaties zijn verplaatst naar FietsAtelierVélo in Tour&Taxis.

Projecten

Maritime Zéro Déchet samen met Céline De Schryver en Ecozy, is geëindigd met het bezoek van Recyclis (sorteercentrum van Vorst). L’apéro zéro déchet van maart is helaas geanulleerd door covid.

In het kader van MolenZinnema zou de film gerealiseerd door GSARA over het project worden getoond.

125

Het project La tête et les jambes, gesubsidierd door Perspective Brussels, begon een yoga-atelier voor linden en dat ging elke donderdag na de huiswerkschool door.

L’atelier de musique pour les enfants Zinnemusika, animé par Peter Veyt, s’est poursuivi pendant toute l’année.

Het Brussels Gewest, via Brussel Mobiliteit, en het CRU (Contrats de Rénovation Urbaine)

ondersteunen steeds onze projecten rond de fiets : Molembike, Maritime à vélo-Hirond’Elles, Light Your Bike, FietsAtelierVélo-B!KE yourself, Barak’àFiets. Deze projecten sprongen eruit tijdens de lockdown, gezien het verhoogde gebruik van de fiets in de stad.

De projecten rond tuin en de transformatie van planten werden gedragen door inwoners van de wijk en ondersteund door het CCM en Projet Parcelles ParckFemme (PPP) . er werden 18 workshops georganiseerd inclusief uitstappen naar boerderijen en botanische tuinen. We zijn bezig met ook het CCM te vergroenen, met een eigen composthoofd dankzij het engagement van Mostafa,

verantwoordelijke van de vzw L’Arbre qui Pleure.

De 2 projecten zijn gesubsidieerd door Bruxelles Environnement/Leefmilieu Brussel.

Eénmalige activiteiten

Evenementen door GCM georganiseerd

Twee activiteiten Aziatische geuren& kleuren werden georganiseerd in november 2018 en hebben Pakistan en China in de kijker gezet.

Een groot succes was de Apero Mosselen met frieten en Tartarsaus georganiseerd in het kader van de Good Food actie van Leefmilieu Brussel en in samenwerking met La Ruche Qui Dit Oui, Molleke et Pintafish. allemaal gecertificeerde bio produkten en medewerking van een publiek van verscheidene origine. Voor herhaling vatbaar.

Het GCM heeft voor de eerste keer deelgenomen aan twee filmevenementen georganiseerd door de Federatie Wallonië Brussel Fédération Wallonie Bruxelles.

Twee data zijn vooropgesteld in november voor de Maand van de Documentaire Mois du Doc 8 nov films voorgesteld door radio GSARA & 15 nov Les Dieux de Molenbeek van de Finlandse cineaste Reetta Huhtanen.

Een selectie van Kortfilms is vertoond geweest ter gelegenheid van de Kortste Dag/ Le Jour le plus Court op 20 december. Yannick Renier, peter van het festival en Ingrid Heiderscheidt, actrice en realisatrice waren aanwezig om hun films voor te stellen en te antwoorden op vragen van het publiek.

De vierde editie van MolenZinnema, een filmfestival van eigen bodem werd georganiseerd door GCM tussen januari en februari. Het thema van de editie 2020 was duurzaam voedsel. Op het programma stonden langspeelfilms en kortfilms gevolgd door een debat met het publiek, een atelier over het gebruik van onderproducten van bijenteelt en een broodbakkersatelier.

De avond rond zero waste/nul afval, voorzien voor maart, is afgelast geweest.

Zo werd ook de vijfde editie van Molembike, het grote fietsfeest dat geprogrammeerd stond voor eind mei geannuleerd. Zoals zoveel andere evenementen die in de lente 2020 zouden plaatsvinden.

De Feesten

11/12 2019 vond het Sint-Nikolaasfeest plaats, georganiseerd in samenwerking met het wijkcomité Le Maritime. Daarbuiten organiseerden wij ook, in samenwerking met het Maison de Jeunes Avenir, Feest van de groene Kerstman. Op het menu: cadeaus, snoepjes, goochelaars en rood-groene hoedjes voor meer dan 300 kinderen uit de wijk.

De Kerstmarkt werd georganiseerd op 13 december met een 10-tal partners: meer dan 500 personen hebben het CCM overrompeld en voor de eerste keer kon men in de Vandenboogaerdestraat lokaal artisanale producten kopen, iets drinken of een taartje eten.

Het traditionele Nieuwjaarsdiner vond plaats op 8 januari ; meer dan 80 personen waren aanwezig

126

Het Feest van de dag van de rechten van de vrouw, vond plaats op 13 maart, in samenwerking met het Huis van de Vrouw en L’Oranger. Meer dan 2500 personen namen deel aan een van de vele activiteiten.

Vakantiestages

Voor de Herfststages kwamen er 25 kinderen opdagen. Op het programma activiteiten rond de 1ste Wereldoorlog (met een bezoek aan het Koninklijk Militair museum), de fiets (Light Your Bike) en Halloween (deelneming aan het festival Même Pas Peur in het Karreveldkasteel).

PourVoor de les Winterstages dop het einde van het jaar hadden we 20 inschrijving: op het menu de expositieVan Gogh – The Immersive Expérience, Schaatspiste en het feest van de groene Kesrtman.

De Krokusstages werden in februari voor 25 kinderen georganiseerd. Op het programma: een bezoek aan de tentoonstelling Incas Dress Code in het museum voor Kunst en Geschiedenis, een dag op de carnaval van Binche en het traditionele feest van de Pinata. De kinderen en animatoren hebben voor de 2de keer deelgenomen aan de carnaval du quartier Nord, met meer dan 1000 deelnemers uit verenigingen van de Noordwijk en de Maritieme wijk.

De stages voor kinderen in de Paasvakantie hebben we moeten annuleren.

De Zomerstages hebben plaatsgevonden tijdens de 3 eerste weken van juli in uitzonderlijke

omstandigheden, omwille van de overgang tussen lockdown en heropening van de activiteiten in open lucht.

We hebben meer dan 50 kinderen ingeschreven, verdeeld over 5 groepen, met 5 begeleiders en 5 verschillende programma's per dag. Vooral activiteiten in open lucht kwamen aan bod. Zo hebben we met ons animatieteam verscheidene multidisciplinaire activiteiten georganiseerd zoals een

boetseeratelier, een muziekatelier en andere artistieke activiteiten.

Een paar hoogtepunten van onze culturele activiteiten zijn: een bezoek aan MoMuse in Molenbeek, het Afrika museum in Tervuren, de sportieve activiteiten : met de fiets naar Laarbeekbos over de Groene Wandeling, muurklimmen, bowling, bezoek zwembad Nekkerspoel, e.d.

Tentoonstellingen georganiseerd door CCM/GCM

Het Gemeenschapscentrum Maritiem heeft in deze periode een tentoonstelling georganiseed met de naam BIZZZZ van de kunstenares Muriel VANDERVEE, de vernissage vond plaats op 6 maart met de medewerking van de verhalenvertelster Christine.

De organisatie van het Artiestenparcours/Parcours d’Artistes du Maritime, een initiatief van 2 kunstenaars van de maritieme wijk Hamida OUASSINI en Paul BUYSE, met de medewerking van GCM/CCM, is reeds gestart begin 2020 en zou in de maand oktober georganiseerd worden.

Uitstappen

Verscheidene uitstappen werden georganiseerd met geleid bezoek aan tentoonstellingen :

m. AFRICA MUSEUM Tervuren in octobre (in het kader van het kunstatelier l’Atelier d’Initiations aux Arts en in juli met de vakantiestage voor kinderen)

Tentoonstelling CREATIVA Brussels Expo-Heysel in maart en Brussels Fashion Days bij Tour & Taxis in oktober (georganiseerd door het naaiatelier)

Activiteiten in bondgenootschap

Het CCM/GCM is een hoofzakelijke partner van de volgende ondernemingen

Embarquement Immédiat/Onmiddelijk Inschepen heeft plaatsgevonden op zondag 22 september.

georganiseerd met l’École de Cirque de Bruxelles/de Circusschool van Brussel T&T en een twintigtal andere Molenbeekse verenigingen en ook partners van andere gemeenten.

127

Het GCM heeft voor de tweede keer het Culinair Dorp gecoördineerd in de autovrije Vandenboogaerdestraat.

Het Festival Ben Niet Bang/Même pas peur, dat georganiseerd wordt door de gemeente Sint-Jans-Molenbeek et het Huis van Culturen en Sociale samenhang in het kader van het Kasteel Karreveld heeft plaatsgevonden op 31 oktober. Het GCM heeft deelgenomen met een nachtelijke en vrolijke uitstap van GCM tot Karreveld met fietsen uitgerust met verlichting en versiering.

De Zinneke Parade 2020 werd jammer genoeg geannuleerd maar het atelier van de Zinnode Les enfants du compost/ de Compostkinderen die onder leiding van Yolanda Sanchez, een praalwagen gebouwd hebben, is blijven verder werken tot in oktober in de lokalen van GCM. Het resultaat van dit werk heeft men kunnen bewonderen op een tentoonstelling in de lokalen van het GCM op 16 oktober waar het atelier Poéthèque du Compost, Poëzie van Compost beëindigd is met een originele

ontdekking van enkele Molenbeekse wijken met optreden van de Zinnode kunstenaars.

Evenementen georganiseerd in het GCM door andere partners

Het GCM is een actieve partner geweest op gebied van communicatie, logistiek en animatie voor evenementen georganiseerd door andere verenigingen. Jammer genoeg werden de meeste evenementen vanaf half maart geannuleerd omwille van de covid maatregelen.

Sommige hebben eind 2019 toch kunnen plaatsvinden :

De Week van de Gezondheid georganiseerd door de Sociale dienst van de gemeente Molenbeek, die deelgenomen heeft aan het culinair dorp van Onmiddelijk Inschepen/Embarquement immédiat met een stand koekjes met weinig suiker en een suikerloze aperitief bij GCM.

Het GCM heeft zijn lokalen ter beschikking gesteld voor 3 activiteiten en het eigen personeel heeft deelgenomen aan de Informatiedag over Autisme.

De Talentendag met de Campus Saint-Jean, Middelbare school van Molenbeek werd georganiseerd bij GCM op 14 oktober : 50 leerlingen en leraars van de school hebben deelgenomen aan 5 ateliers (muziek, keuken, naaien, fiets en radio). Ons personeel heeft deze animaties geleid in onze lokalen en omgeving.

De Jeugddienst van de gemeente Molenbeek, de vzw s Atout Projet en MOVE hebben het evenement Place aux Jeunes/Ruimte voor Jongeren in de maand november georganiseerd.

Vergaderingen

De bijeenkomsten van de uitgebreide ploeg aangevuld met bewoners en partners hebben kunnen plaatsvinden tot eind februari 2020.

De lockdown heeft er ook voor gezorgd dat het ritme van de vergaderingen van de Beheerraad

vertraging opgelopen heeft. In de maand mei is een vergadering van de beheerraad kunnen gebeuren gedeeltelijk in aanwezigheid van de leden en gedeeltelijk in video-conferentie.

Na een eerste uitstel is de Algemene Vergadering van GCM in juni kunnen doorgaan in aanwezigheid van de leden, met als enige uitzondering een video-conferentie met de boekhouder om de financiële balans van 2019 voor te stellen.

Andere activiteiten

Het Jeugdhuis la Maison de Jeunes Avenir en de vzw Bien Ou Bien

hebben meegewerkt aan het organiseren van de Kerstmarkt en het aperitief voor jongeren is in de polyvalente zaal van het GCM gehouden.

Radio Gsara heeft het radioprogramma Radio Maritime elke donderdagochtend opgenomen en ook de uitzending van Radio Panik. Deze laatste is op 7 november bij GCM ingetrokken.

De vzw Via heeft aflabetiseringslessen voor nieuwkomers gehouden elke dinsdag in onze zaal op de tweede verdieping.

128

De vzw Remua heeft onze polyvalente zaal gebruikt voor repetities van het kinderorkest El Sistema Transcanal in februari en maart : de activiteit is stilgelegd door de lockdown.

Het gemeentelijk project Scholierenparcours, heeft in samenwerking met de scholen van de wijk ateliers georganiseerd in de lokalen van het GCM.

Het Wijkcomitee van de Maritieme Wijk heeft vergaderingen georganiseerd bij GCM elke eerste maandag van de maand alsook een barbecue in de maand juni.

De Brocante Marie-Rose, een tweede handsbeurs heeft in samenwerking met het Wijkcomitee maandelijks een rommelmarkt gehouden in de lokalen van GCM.

Verhuur van de zalen : 28 verhuringen zijn uitgevoerd in de loop van het jaar ten voordele van verenigingen van de wijk en van de gemeente. De polyvalente zaal is op die manier 18 dagen ter beschikking gesteld voor de partners van GCM.

De Gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek heeft haar vergadering elke maand gehouden in de polyvalente zaal van GCM gedurende het hele jaar 2019-2020. De zittingen zijn openbaar gehouden voor het Molenbeeks publiek. Op dezelfde dagen kwam daar de Politieraad bijeen en de

Gemeenteraad voor Kinderen.

De hulp bij het invullen van de belastingsaangifte via Tax on Web van het Ministerie van Financiën is geannuleerd geworden omwille van de pandemie.

________________________________

129