• No results found

Cel Radicalisering

D. Lokale Bemiddeling

General bemiddeling.

Taken

De conceptuele referentie van de lokale bemiddeling is deze beschreven door Michèle Guillaume Hofnung, namelijk: "bemiddeling is een ethisch communicatieproces dat berust op de onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid van de personen in kwestie, waarbij een neutrale, zelfstandige derde, die geen dwingende macht heeft, met enkel de autoriteit die deze personen hem toekennen, via vertrouwelijke gesprekken het scheppen of herstellen van de band bevordert, evenals de preventie of de regeling van de situatie die op het spel staat".

Ten opzichte van dit conceptueel kader en een methodologie geïnspireerd op technieken die eigen zijn aan humane wetenschappen (rechten, sociologie, antropologie, psychologie, filosofie, communicatie) en door de naleving van het beroepsgeheim bij het netwerken, heeft de Bemiddelingsdienst de volgende taken en prioriteiten:

a. tussenkomen van professionele bemiddelaars bij inwoners van de gemeente getroffen door een problematische of zelfs conflictueuze relationele situatie met hun buren, in hun koppel, in hun familie in de ruime zin of hun werkplek (sociaale conflict), alsook bij moeilijkheden van huurders. Dit gebeurt op persoonlijk initiatief of op aanraden van partners zoals de politie (vóór de eventuele indiening van een klacht maar ook na een klacht), andere gemeentelijke diensten of het verenigingsnetwerk;

b. antwoorden op de vraag van het Parket of de Politie, in het kader van juridische dossiers genoemd

"geklasseerd zonder gevolg" of van de politie in het kader van het (TRT/P);

c. de bemiddeling leren kennen aan de inwoners als alternatief en wettelijk middel voor preventie, beheer en oplossing van conflicten tussen personen die dicht bij elkaar staan.

De verwezenlijking van deze taken heeft als verwachte resultaten:

d. een sociaal weefsel (opnieuw) tot stand brengen en zo een rol spelen in het samenleven, en het onveiligheidsgevoel verminderen;

e. onafhankelijkheids- en verantwoordelijkheidsbesef bijbrengen aan een zo groot mogelijk aantal personen in conflictsituaties;

f. verminderen van een gevoel van straffeloosheid via een onmiddellijk alternatief en geschikter voorstel, wanneer er een beroep wordt gedaan op het klassieke juridische systeem via aangifte van een situatie;

D. Lokale Bemiddeling

118

g. een denkwijze ontwikkelen over specifieke thema's (geestelijke gezondheid en behuizing, collectief overleg in verband met de bezetting van de openbare ruimte, familiaal geweld, enz.).

Om dit te doen biedt de dienst in eerste instantie een luisterend oor voor de vragen en bestudeert de behoeften die deze inhouden. Nadien, doet de dienst een voorstel van bemiddeling (rechtstreeks of onrechtstreeks) of hij biedt individuele ondersteuning aan. Hierbij kan het gaan om een actief aanbod om te luisteren, begeleiding bij de te ondernemen stappen, een heroriëntatie. Dit alles gebeurt steeds in een bemiddelingssfeer (afstand nemen, onafhankelijkheids- en verantwoordelijkheidsbesef bijbrengen, empowerment). De dienst probeert de persoon in kwestie, in de mate van het mogelijke, niet in een pijnlijke impasse te laten wat relaties met een ander betreft.

Bovendien zetten de bemiddelaars hun vaardigheden in voor de medewerkers van het gemeentebestuur als vertrouwd personen en investeren ze, afhankelijk van hun respectieve belangen, in verschillende projecten:

h. Adviesraad voor huisvesting;

i. Groep Huisvesting en Geestelijke Gezondheidszorg Sint-Jans-Molenbeek, Clinique de la Concertation en Norwest vzw;

j. Het Netwerk van de Overheidsdiensten voor Bemiddeling bij interpersoonlijke conflicten - Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

k. Regionale werkgroep voor eenoudergezinnen;

l. Sint-Jans-Molenbeek daklozennetwerk.

Activiteiten:

Van 1 augustus 2019 tot 31 juli 2020, behandelde de dienst, bestaande uit 2 voltijdse bemiddelaarsters 312 situaties, waaronder 3100 interventies op heel het grondgebied van de gemeente.

De statistieken van de problematieken zijn de volgende:

Familiaal 108

Leefgebied (Huurders en buren conflict) 148

Institutioneel 8

Sociaal 6

Schoolconflict 4

handelsconflict 4

Anderen/Diverse 34

Totaal 312

********************************************

Voortgangsverslag daklozenproject

I. MISSIES : 1°. Retroactiviteit :

In januari 2019 werd een project ter ondersteuning van daklozen opgezet binnen de afdeling Sociale Actie. Dit project werd uitgevoerd door een maatschappelijk werker, naast deze taken in de Sociale Actiedienst, onder de referentie van een personeelslid van deze dienst en een lid van de lokale bemiddelingsdienst (preventiedienst). Sinds juli 2020 is dit project overgedragen aan de

119

Preventiedienst onder de verantwoordelijkheid van een lid van de lokale bemiddelingsdienst. In deze context kan de verantwoordelijke voor dit project zich voltijds aan het project wijden.

2°. Doelpubliek:

De Fédération des Maisons d'accueil et des Services d'aide aux sans-abri definieert een dakloze als

"een persoon die tijdelijk niet in staat is om met eigen middelen adequate particuliere huisvesting te krijgen of te onderhouden".

Op basis van deze definitie heeft het project de doelgroep verfijnd met behulp van de ETHOS-typologie van de Europese Federatie van Nationale Organisaties die met daklozen werken (FEANTSA). Het ondersteunde publiek bestaat dus voornamelijk uit de volgende categorieën:

- mensen die op straat leven;

- mensen die in een woning wonen en die het risico lopen om dakloos te worden, met uitzetting bedreigd te worden of uitgezet te worden.

Deze conceptuele verwijzing benadrukt dat "dakloosheid" een proces is dat verband houdt met verschillende problemen (slechte huisvesting, relatieproblemen, verslavingen, conflicten, administratieve problemen, gezondheidsproblemen, enz.) en associeert er een preventieve dimensie aan.

3°. Missie en doelstellingen :

De missie van het project is het identificeren van daklozen op het grondgebied van de gemeente en het opzetten van een netwerk van menselijke en logistieke middelen om hen stap voor stap en op basis van geïdentificeerde behoeften te begeleiden naar een fatsoenlijke woonsituatie die voldoet aan hun verwachtingen en aan de openbare orde.

De doelstellingen zijn als volgt:

- Het identificeren van mensen die op straat en in nood leven (locatie, volkstelling);

- Begeleiden en/of doorverwijzen van de doelgroep naar gespecialiseerde werknemers;

- De verzoeken en behoeften van de begunstigden verduidelijken en een vertrouwensband creëren;

- Het opzetten van menselijke en logistieke middelen die voldoen aan de behoeften van het geïdentificeerde publiek;

- Een netwerk van personen en deskundigen, al dan niet gemeentelijke actoren, oprichten rond het daklozenvraagstuk en in het bijzonder gebruik maken van de middelen van de Werkgroep Huisvesting en Gezondheid van Sint-Jans-Molenbeek;

- Het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden binnen de interne en externe netwerken van de administratie.

II. Activiteiten:

Van 1 augustus 2019 tot 31 juli 2020 werden 40 situaties begeleid op het hele grondgebied van de gemeente. Bij deze situaties gaat het om individuele, collectieve en gemeenschapsopvolging.

Daarnaast zijn vele belanghebbenden en potentiële partners bijeengekomen om een netwerk te ontwikkelen van belanghebbenden die deskundig zijn in het ondersteunen van daklozen en met het oog op het opzetten van een gestructureerd aanbod van nuttige diensten voor daklozen (kooktoestel, wasserij, koffiepauze, douche, solidariteitskastje, etc.). Tot deze actoren behoren de vzw Diogènes, de straatverpleegsters, het team van het fornuis van Elsene, de vzw Bulle, de vzw Uzines, Doucheflux, Rolling douche, de openbare badvoorzieningen van Sint-Jans-Molenbeek (reinigingsdienst), de coördinatie van de sociale cohesie van de vzw Move, specifieke gemeentelijke diensten (bemiddeling, SCAV, sociaal hotel, transit, ...), vertegenwoordigers van de structuren voor voedselhulp (sociaal restaurant, Snijboontje, sociale kruidenierswinkel, enz.), het OCMW (Relais, enz.), Molenrom, de MIVB-contactcel voor daklozen, de vzw Transit, de politie, de vzw SMES-B, de vzw Norwest, enz.

120

Om de aanpak van de daklozen te ontwikkelen, zijn er met de steun van bepaalde belanghebbenden maraudagen gehouden, in het bijzonder met de vzw Pont en de afdeling Molenbeekoise van het Rode Kruis. Meer bepaald werd met de verwelkoming van de SCAV en de Bemiddelingsdienst, een voormalige vredeshandhaver, een locatie en een volkstelling van daklozen uitgevoerd in de hele gemeente.

********************************************

Opdrachten

De opdrachten zijn omschreven in de omzendbrief GPI 58(Slachtofferbejegening).

De SCAV is samengesteld uit een maatschappeljjk assistent en twee psychologen. Een deel van het team is opgeleid in victimologie. De SCAV stelt zijn diensten van globale huplverlening ter beschikking van de Molenbekenaars die slachtoffer zijn geweest van misdrijven en rampen. De dienst komt eveneens tussen in noodgeval – en crisissituaties zoals : De politionele begeleiding in slechtnieuwsmelding, de laatse groet aan de overladen, defusing/debriefing, enz.

De dienst werkt nauw samen met de lokale - en de federale politie (Slachtofferbejegening, DVI5, cel vermiste personen, enz.), de andere diensten slachtofferbejegening van de politiezone Brussel-West, de slachtofferbejegeningsdiensten van andere politiezones, de lokale bemiddelingsdiensten, het gemeentelijk sociaal hotel, het gemeentelijk nood- en interventieplan (PUIC/PASUC), de burgerlijke stand, het Molenbeekse kerkhof en andere personen betrokken in het gemeentelijk associatieve netwerk.

De dienst ontvangt elke ochtend slachtoffers zonder afspraak van 09:30 uur tot 12:00 uur, met uitzondering van donderdagochtend die bestemd is voor het vergaderingteam en de ontmoeting met externe partners (forensisch instituut, het openbaar ministerie, AWSR6, enz.). In de namiddag ontvangt het team enkel mensen op afspraak. De teamleden kunnen zich ook begeven naar de woonplaats van de slachtoffers indien ze moeilijkheden ondervinden om zich te verplaatsen.

Ten gevolge van de COVID-19-maatregelen heeft de SCAV de permantie moeten vervangen door systematisch te werk gaan met afspraken. De ontmoeting met andere diensten werd opgeschort of vervangen door vergaderingen met videoconferentie. Niettegenstaande blijft de dienst beschikbaar op het terrain voor dringende crisissituaties.

Activiteiten

Tussen 01/08/2019 en 31/07/2020 heeft de SCAV op eigen initiatief 618 hulpaanbiedingen verricht aan slachtoffers. Hiernaast heeft hij geantwoord op 422 hulpaanvragen.

De slachtoffers bieden zich aan na een telefonische dienstverlening en/of dienstverlening per post (9.3%). Deze slachtoffers worden regelmatig georiënteerd naar de SCAV door de politiediensten(39.6%), de sociale – of gemeentelijke diensten(12%) evenals kunnen ze zicht spontaan aanbieden (20.6%).

93.7% van de hulpverleningsaanvragen zijn afkomstig van slachtoffers van misdrijven. 3.5% zijn slachtoffers van ramp en onheil. 2.8% betreft aanvragen voor dewelke de dienst niet bevoegd is en voor de welke een heroriëntatie werd voorgesteld, bijvoorbeeld: een huurgeschil.

5 DVI = Disaster Victim Identification

6 AWSR = Agence Wallonne pour la sécurité routière

E. Slachtofferhulp

121

De hulpaanvragen betreffen voornamelijk: intrafamiliaal geweld (31.9%), opzettelijke slagen en verwondingen(9.9%), overlijdens (12,6%: slechtnieuwsmelding, en laatste groet), bedreigingen(6.1%), diefstallen(2.1%), oplichtingen (2.5%), verkeersongevallen(6.1%) en seksuele agressies (4.5%). Deze cijfers geven een overzicht van de strafrechtelijke misdrijven met dewelke de dienst meestal in aanraking komt. Deze zijn echter niet exhaustief.

De interventies worden onderverdeeld in 3 luiken, namelijk de psychologische ondersteuning, de socio-administratieve tussenkomsten en de juridische inlichtingen. 17.5% betreft psychologische ondersteuning, 13.9% betreft de socio-administratieve tussenkomsten en 23.3% betreft de juridische inlichtingen. In 45% van de gevallen overhevelen de aanvragen echter de drie luiken.

Sinds lange tijd stelt het intrafamiliaal geweld het grootste deel voor van de hulpaanvragen et deze vergt een aanzienlijke ondersteuning. De hulpverlening vereist een globale en multidisciplinaire aanpak doordat de constelatie aan problemen intrafmiliaal geweld en lijden(kinderen, ouders, koppels, opgaand bloedverwantschap en broederschap) met zich meebrengt. Ettelijke van deze slachtoffers worden georiënteerd naar het gemeentelijke sociaal hotel voor een dringende opberging. De PUIC et de SCAV leggen samen overleg voor de toegang tot deze laatste.

*************************

Geleikheid van kansen

 Opdrachten :

Het bevorderen van gelijke kansen heeft tot doel acties te bevorderen die gericht zijn op gelijkheid tussen vrouwen en mannen, tolerantie jegens mensen met verschillende seksuele geaardheden, autonoom beheer en de onafhankelijkheid van iedereen, ook voor mensen met mobiliteit verminderde of lijdt aan intellectuele handicaps, diversiteit binnen de samenleving en interculturaliteit en dus elke vorm van discriminatie. In elk van deze domeinen is het de bedoeling om bewustmakingsacties op te zetten gericht op de Molenbeekse bevolking om de ongelijke stereotypen die nog steeds sterk aanwezig zijn in onze samenleving te bestrijden.

 Activiteiten :

- Deelname aan de campagne "Het opnieuw opbouwen van de link is ook vechten tegen uitsluiting!"

"

Het doel van de campagne is de wederopbouw van sociale banden te bevorderen als een effectief middel om sociale uitsluiting te bestrijden, voor de ontwikkeling van een eerlijkere en meer verenigde samenleving. Wat gebeurt er door daklozen te ontmoeten; met als preambule de verspreiding van gedetailleerde en genuanceerde informatie over de realiteit van het leven op straat en de deconstructie van de stereotypen en vooroordelen die doorgaans over deze mensen circuleren.

- Campagne tegen geweld tegen vrouwen

Betrokken bij de strijd tegen alle geweld, betuigt de gemeente Sint-Jans-Molenbeek op 25 november haar solidariteit met alle vrouwelijke slachtoffers van geweld en toont zij haar collectieve inzet door het dragen van het universele symbool tegen geweld: het witte lint. Het gemeentelijk personeel wordt uitgenodigd om het witte lint te dragen dat ook wordt uitgedeeld tijdens de donderdagmarkt op het Communaleplein. Bij deze gelegenheid werd ook een minuut lawaai gemaakt, evenals het halfstoksteken van de vlaggen van de gemeente als eerbetoon aan de slachtoffers van feminiciden.

- Bewustmakingsacties voor personen met een handicap

122

In 1992 werd door de Verenigde Naties op 3 december een Internationale Dag van mensen met een handicap afgekondigd met als doel de integratie van en de toegang tot het economische, sociale en politieke leven van mensen met een handicap te bevorderen. Voor het grote publiek is deze dag ook een gelegenheid om de kijk op mensen met een handicap te veranderen. Bij deze gelegenheid vonden verschillende acties plaats ter attentie van het Molenbeekse publiek, zoals een initiatie gebarentaal of een demonstratie cyclo-dans.

- "Alle geslachten welkom" campagne

"All Genders Welcome" is een project om het bewustzijn te vergroten van de diversiteit van genderidentiteiten, gendergelijkheid en respect voor de diversiteit van seksuele oriëntaties, uitgevoerd door RainbowHouse Brussels en zijn verenigingen. De gemeente Molenbeek doet al 2 jaar mee aan de campagne. Dit is een gepersonaliseerde postercampagne en een bewustmakingstraining voor gemeentelijk personeel. Bij deze gelegenheid werd ook de LGBTQI + vlag gehesen.