• No results found

DIENST ARCHIEVEN

K. INTERNATIONALE RELATIES

I) OPDRACHTEN

Voor het referentiejaar, telt het geheel van de uitgewerkte opdrachten door de dienst Internationale Betrekkingen zes hoofdlijnen:

1 Behandeling van materies van ontwikkelingssamenwerking;

2 Coördinatie van verbroedering met de gemeente Oujda (initiatie van projecten - aanmoedigen en ondersteunen van initiatieven van verenigingen);

3 Beheer van de partners van gedecentraliseerde samenwerking met de gemeente Mbour in Senegal, Mokrisset in Marokko en Jenin in Palestina;

4 Centraliseren en coördineren van verschillende projectoproepen, zoeken naar subsidies alsook contacten met de verschillende partners (subsidiërende overheden, gemeentelijke diensten, verenigingen, enz.);

5 Sensibiliseren voor de relaties tussen Noord en Zuid via de organisatie van verschillende activiteiten;

6 Oriëntatie en subsidiëringen van de verenigingen die opengaan in de Zuidelijke landen.

Na de wereldwijde pandemie- en gezondheidscrisis van COVID-19 was 2020 een vrij moeilijk jaar en moesten vrijwel de meeste activiteiten worden stopgezet.

II) Activiteiten

2.1 Programma voor Gemeentelijke Internationale Samenwerking (GIS)

2.1.1 Samenwerking met de stad Mokrisset in Marokko - GIS-programma / Noord-Zuid platform op middellange termijn in Brussel

Voor de logische voortzetting van het programma was er een tussentijdse

evaluatieworkshop gepland door Brulocalis van 21 tot 24 oktober 2019 in het Maison des Associations Internationales (Washingtonstraat 40, 1050 Brussel). De doelstellingen van deze workshop waren om de voortgang van het programma te beoordelen, de nodige aanpassingen door te voeren, de thematische expertise te versterken en de strategieën / methodes van Internationale Gemeenschappelijke Samenwerking te verbeteren.

Datum: 21 tot 24/10/2019 Uitgaven: 2.656,00 €

2.1.2 Samenwerking met de stad Mokrisset in Marokko – GIS-programma / investeringskosten PO2019

Na de validering van ons Operationeel Plan 2019 door Brulocalis, hebben onze gedaan wat nodig is om de verschillende doelstellingen te bereiken :

 Sportuitrusting (€ 8.048,77)

 Vertaling van de sociale diagnose in het Frans (€ 1.878,07)

 Training voor verenigingen, gekozen functionarissen en ambtenaren van de gemeente Mokrisset (€ 3.290,16)

 Beroepsopleiding voor de vrouwen van Mokrisset (€ 8.873,78) Datum: juli tot december 2019 Uitgaven: 22.090,78 €

2.1.3 Samenwerking met de stad Mbour in Senegal – GIS-programma / investeringskosten PO2019

Na de validering van ons Operationeel Plan 2019 door Brulocalis, hebben onze gedaan wat nodig is om de verschillende doelstellingen te bereiken :

60

 Versterking van kaders voor burgerparticipatie (€ 990,92)

 Bewustwording van fiscale compliance (€ 998,54)

 Capaciteitsopbouw van gekozen functionarissen en agenten van de gemeente Mbour (€ 1.495,52)

 Aankoop van benodigdheden voor het Local Development Office (BDL) in Mbour (€ 998,54)

 Aankoop van geluidsapparatuur voor het Local Development Office (BDL) in Mbour (€ 998,54)

Datum: juli tot december 2019

Uitgaven: 5.482,06€

2.1.4 Samenwerking met de stad Mokrisset in Marokko – GIS-programma / covid-19 noodactieplan

Naar aanleiding van de vrijwel wereldwijde pandemie veroorzaakt door het Covid-19-virus, hebben alle partnergemeenten Noord (België) en Brulocalis een sociaal noodactieplan overwogen om onze Marokkaanse partners zo goed mogelijk te helpen.

In dit noodactieplan zijn drie hoofdpunten opgenomen (zie details en impact in bijlage):

 Voedselpakketten (€ 4.880,29)

 Bewustmakingscampagne + preventiekit (4.722, 90 €)

 Schoolondersteuning (€ 4.779,43)

Datum: maart tot mei 2020 Uitgaven: 14.382,62 €

2.2 Sensibilisering voor de Relaties tussen Noorden en Zuiden

2.2.1 Gemeentelijk project "Vertrekken om beter terug te keren"

Het "Leaving for a better return" -project behandelt kwesties die verband houden met menselijke wederopbouw, de deconstructie van vooroordelen en stereotypen, onderwijs voor wereldburgerschap en interculturaliteit.

Met dit project kunnen jongeren sociale emancipatie en leiderschap vanuit een ander perspectief bekijken. Een positieve kijk op de toekomst zoals de inwoners van Jenin, die in staat zijn geweest om vooruit te komen en van hun stad een culturele stad te maken ondanks de moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd.

De veerkracht van de jongeren van het culturele centrum van Jenin is een voorbeeld om onze jongeren te vaak slachtoffer te laten zijn van hun eigen vooroordelen en hun angsten.

Deze grenzen die hen belemmeren en vertragen hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling binnen onze samenleving en onze gemeente.

Om betekenis te geven aan deze ervaring en onze jongeren te wapenen, worden ze getraind in interculturele vaardigheden, identiteiten, stereotypen, vooroordelen en het begrip veerkracht.

Deze workshops zullen onze jongeren via de internationale jongerenorganisatie AFS (Intercultural Programmes) laten kennismaken met verschillende culturele situaties en ervan leren, waardoor ze nieuwe vaardigheden kunnen opdoen. Deze trainingen zijn bedoeld om onze jongeren te laten overstappen van multicultureel naar intercultureel door middel van thema's als inclusie, burgerschap en samenleven. Een inclusieve samenleving vereist het in twijfel trekken van deze vooroordelen en het identificeren van de verschillende identiteiten en de acceptatie ervan.

Parallel aan dit interculturele werk zullen de jongeren deelnemen aan workshops om inzicht te krijgen in de evolutie van de stad Jenin en de vooruitgang die de inwoners

61

hebben geboekt in de sociale en politieke context van deze regio. Een complexe realiteit die niet over het hoofd mag worden gezien, maar dat het nodig is om voorzichtig en nuancerend te werken. Hiervoor doen we een beroep op de non-profit organisatie Actions en Méditerranée opgericht door Simone Susskind die aan deze problematiek werkt vanuit de benadering van Palestijnse vertelling en Israëlische vertelling.

Datum: Januari 2019 tot vandaag

Uitgaven: ...

2.3 Toegekende subsidies

2.3.1 Subsidie toegekend aan de vzw “La J”

De vzw "La J" vroeg ons om een subsidie als onderdeel van een culturele ontmoeting met twee Turkse verenigingen in Istanbul. Het doel van deze uitwisseling is om de ambachtslieden van de Ebru (vereniging in Istanbul) maar ook glasblazers te ontmoeten en zo deze vergeten kunsten te ontdekken.

Datum: november 2019 Uitgaven: 1.100 €

2.3.2 Subsidie toegekend aan de vzw “In Vivo”

De vzw "In Vivo" vroeg ons om een subsidie om een kunstenaar uit Molenbeek te steunen. Mevrouw Hamida Ouassini die door de Hassan II Foundation was uitgenodigd om haar werken te exposeren in de Rivage-galerij in Rabat ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2020.

Datum: november 2019

Uitgaven: 1000 €

2.3.3 Subsidie toegekend aan de vzw “D’Broej”

De vzw "D’Broej" heeft een subsidie aangevraagd om hen te helpen bij het organiseren van hun verblijf in Estland in het kader van de 75e verjaardag van de Verenigde Naties.

Tijdens hun verblijf namen ze deel aan interacties rond verschillende onderwerpen:

wereldvrede, interculturele dialoog en werkgelegenheid voor jongeren.

Datum: maart 2020

Uitgaven: 1.212 €

2.3.4 Subsidie toegekend aan de vzw “S.B.A.B.A.”

De vzw "S.B.A.B.A. "Vroeg ons om een subsidie om hen te helpen apparatuur te kopen voor het gratis computercentrum dat ze opende in Kinshasa, Congo, dat toegankelijk is voor mensen met een handicap. Maar ook om het Maison de l'Espoir in Kinshasa, Congo te elektrificeren. Dit huis, dat ook tot de vereniging behoort, biedt onderdak aan gezinnen uit gedecentraliseerde dorpen in Kinshasa om hun gehandicapte kinderen in het ziekenhuis te behandelen.

Datum: maart 2020

Uitgaven: 1000 €

2.3.5 Subsidie toegekend aan de vzw “MOVE”

De vzw "MOVE" heeft ons om een subsidie gevraagd om hen te helpen bij het organiseren van een dag in Parijs als onderdeel van de oudergesprekgroep over het thema schooluitval in samenwerking met de ouders van Roubaix en de socioloog Christian Bell .

Datum: april 2020

Uitgaven: 2.500 €

62

Gemeenschap Bijlen Profiel en aantal begunstigden Bedrag Mokrisset

We werkten met een beschikbare lijst van 150 leerlingen (gegevens van scholen, Dar Talib en Taliba), de meeste van deze leerlingen zijn weeskinderen of hun ouders bevinden zich in een kwetsbare situatie. Daarnaast bereiden 10 universiteitsstudenten hun

afstudeerscriptie voor met behulp van de computerapparatuur die beschikbaar is in het multidisciplinaire centrum. Dat zijn in totaal 160 mensen.

4.779,43 €

Voedselondersteuning 200 gezinnen, of ongeveer 800 inwoners, profiteerden van de verdeling van pakketten, in overeenstemming met de vereisten van artikel 6 van wetsbesluit nr. 2.20.292 tot vaststelling van specifieke maatregelen voor de noodtoestand op gezondheidsgebied.

Omdat we de uitkeringen niet alleen kunnen doen, hebben we een beroep gedaan op de lokale autoriteiten.

We hebben ze ook opgeroepen om gezinnen in nood te identificeren. Ze dienen ons voorstellen voor lijsten in, waaraan we hebben gewerkt. De SAS heeft actief deelgenomen aan deze actie van A tot Z en heeft tegelijkertijd de menselijke en

technische middelen gemobiliseerd die haar ter beschikking werden gesteld om deze humanitaire actie soepel te laten verlopen.

Opgemerkt moet worden dat deze

humanitaire actie een aanvulling vormt op andere acties die parallel met andere gemeentelijke diensten en lokale non-profitorganisaties worden uitgevoerd.

4.880,29 €

Hygiëne +

bewustmakingskits

Douars lointains (8) qui n’ont pas été ciblés par une précédente campagne + dispensaires, soit environ 960 habitants.

Cette campagne consiste à contribuer à la prise de conscience, la sensibilisation de la nécessité de se conformer aux conditions du

confinement sanitaire, de respecter les règles de prévention contre la transmission du virus et les instructions des autorités publiques compétentes et de s’abstenir de diffuser de fausses informations.

Elle vise ausssi à sensibiliser sur la nécessité de partager les tâches ménagères au sein des familles et de coopérer dans ces moments

4.722, 90 €

63

difficiles, ainsi que sur la nécessité d’empêcher la violence.

Une équipe a été composée d’éléments des gendarmeries, forces auxiliaires, infirmiers des deux dispensaires. Nous avons exhorté via des haut-parleurs. Des kits ont été distribués en plus dans deux dispensaires de santé.