• No results found

A . DIVISIE ONDERWIJS

2 A. FRANSTALIG ONDERWIJS

I) TECHNISCHE TUSSENKOMSTEN

8.1. Programma CLE 2015-2020

Dit programma werd geldig verklaard op het gemeentelijk niveau (in vergadering, op het College en de Gemeenteraad), en op het niveau van K&G (in Commissie van goedkeuring en Bestuursraad). Het huidige vijfjarenplan is dus vastgesteld tot september 2020.

Daarom zijn we begonnen met de voorbereiding van het programma CLE 2020-2025. Na het verzamelen van de meningen van ouders, kinderen, verenigingen en scholen in de gemeente, analyseerden we de resultaten en vulden we het online formulier van de OEJAJ in. We deden dit werk tussen september en juni en presenteerden de resultaten op een CCA in juni. Deze resultaten zullen worden gebruikt als basis voor de ontwikkeling van het nieuwe CLE-programma. Zij zullen ons in staat stellen om nieuwe prioritaire doelstellingen en acties en projecten vast te stellen die in de komende jaren in het kader van de vrije tijd voor kinderen in de gemeente zullen worden uitgevoerd

Het wordt beklemtoond rond drie prioritaire doelstellingen:

a. De communicatie

 Een boekje over de buitenschoolse opvang met daarin de buitenschoolse verenigingen geïnteresseerd door de bevordering van hun activiteiten werd in groten getale uitgedeeld aan de gezinnen. De nieuwe editie van het boekje wordt momenteel geproduceerd en is het onderwerp van

106

een meer algemene reflectie over de verschillende communicatiemiddelen waarover de gemeente beschikt.

 In september 2019 zette de ATL-coördinatie een informatienamiddag op poten over het aanbod aan buitenschoolse activiteiten in Molenbeek. Dankzij de ‘Rentrée des loisirs’ konden gezinnen geïnformeerd worden, activiteiten worden getest en kinderen ingeschreven. Er namen 25 structuurpartners aan deel en ongeveer 120 personen (ouders en kinderen) kwamen langs.

 De coördinatrices van de buitenschoolse opvang zetten ook de fysieke ontmoetingen voort, zowel intern (verenigde sectie, schooldirecties, maatschappelijk werkers, coördinatoren en buitenschoolse opvangverantwoordelijken Openbaar Onderwijs) als extern (gezinnen en verenigingen), om hun taken voor te stellen.

De impact van deze communicatie werpt zijn vruchten af: dit jaar namen 102 gezinnen contact op met de ATL-coördinatie om zich te oriënteren in hun zoektocht naar activiteiten. (cijfers per 29/07/20).

b. Gebruik van de lokalen

Het gebruik van het gebouw van de Jeugddienst en ATL werd intensiever. Bij de door ATL en de Jeugddienst opgezette projecten, werden er in dit gebouw een week lang workshops ouders/kinderen (Octopusfestival) georganiseerd tijdens het Allerheiligenverlof. Naast het project zelf, ging het erom de vakantieperiode nuttig te gebruiken om de lokalen vrijer open te stellen in die periode.

In die optiek wensen de coördinatie van ATL en de leden van de CRvB een groteren opening van de schoollokalen gedurende de verlofperiodes. De wens om hiervoor een onderbouwing te creëren staat nog steeds op de agenda van ons actieplan. Dit jaar hebben we twee verenigingen ondersteund om hun bereidheid te ondersteunen om activiteiten voor te stellen binnen de gemeentelijke scholen. We willen ook voor het jaar 2020 het partnerschap met Jeugd en Gezondheid voortzetten, ook al is het project dit jaar helaas niet geslaagd.

c. De opleidingen van de buitenschoolse opvangverantwoordelijken

 De coördinatrices van ATL hebben hun samenwerking met de dienst Openbaar onderwijs en de Opleidingscel (HRM) voortgezet om aangepaste opleidingen op poten te zetten.

Op 16, 17, 23 en 24 september organiseerden we de training "Begeleidende kinderen met een handicap". Op 6, 7, 13 en 14 januari hebben we aangeboden om deel te nemen aan de training

"Educatieve attitudes en groepsdynamiek" voor buitenschoolse verzorgers. We hadden de nodige stappen gezet voor verschillende andere opleidingen: "Uitgaan in alle weersomstandigheden", "Laten we in het kader van het kinderopvangproject onze animatieprojecten opbouwen" voor coördinatoren en naschoolse opvang, "Diversiteit leven onder collega's, de + van onze verschillen, benaderingen en persoonlijkheden", "Samenwerking ontwikkelen door nieuwe sporten", "Spelletjes en activiteiten voor de jongsten: 2,5 tot 6 jaar oud", "En nu, wat ga ik doen? Nieuwe spellen", of "Geweldige spellen".

 De ondersteuning van de teams van buitenschoolse animatoren bij de actualisering van de projecten voor de opvang van de gemeentelijke scholen werd in 2019-2020 voortgezet. Zo hebben alle lokale scholen de uitwerking van hun hostingproject afgerond. Dit kan aan het begin van het schooljaar 2020-2021 aan de ouders worden uitgedeeld.

 De ATL-coördinatoren namen ook deel aan de gezondheidsweek - een studiedag - symposium over autisme (uitwisselingen en het delen van ervaringen) voor maatschappelijk werkers, kinderverzorgers en leerkrachten. Er werd ons gevraagd tussenbeide te komen en te wisselen over ons dagelijks leven en de verzoeken tot insluiting die we hebben.

8.2. Projecten

De coördinatie van de buitenschoolse opvang werkt ook mee aan verschillende gemeentelijke projecten met andere partners:

La Rentrée des Loisirs (11/09/2019) (zie 1.1.a)

 Octopus familie festival (van 28/10/2019 tot 1/11/2019) (zie 1.1.b)

Er werden 10 ouder/kind workshops georganiseerd over verschillende thema's (theaterworkshop, origami, keramiek, wetenschap,...). Deze week verwelkomde 25 gezinnen.

107

 Buitenspeeldag (22/04/2020)

Op initiatief van de VGC, beoogt dit evenement de kinderen ertoe aan te zetten om buiten te spelen door hen activiteiten in de open lucht aan te bieden en speelgoed ter hun beschikking te stellen op de openbare ruimte. Dit project, oorspronkelijk gedragen door BroM (BReede schOol Molenbeek, het Nederlandstalige equivalent van de dienst buitenschoolse opvang, is nu een echte mede-organisatie tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Het moest dit jaar worden geannuleerd. Het zou plaatsvinden op drie locaties: Espace Saint-Remi, Bonnevie Park en Marie-José Park.

 Place aux jeux / Mini-Buitenspeeldag Het grote succes van de "Buitenspeeldag" leidde tot de oprichting van "Mini-Buitenspeeldag / Place au jeu". Het concept blijft hetzelfde en wordt op verschillende woensdagnamiddagen herhaald in verschillende openbare ruimten van de Gemeente tijdens de zomer. Tussen augustus 2019 en juli 2020 zijn er 2 ‘Place au Jeu’ georganiseerd in verschillende wijken van de Gemeente.

 Rencontre Consultations ONE de la commune

Om zo goed mogelijk in te spelen op de verzoeken van de ouders en om partnerschappen op te bouwen, hebben we deelgenomen aan een bijeenkomst met de medewerkers van het NEB-overleg.

We konden onze missie uitleggen en bespreken hoe we ouders die door het NEB-overleg gaan het beste kunnen begeleiden. Daarnaast hebben we de balans opgemaakt van de behoeften die het vaakst door de ouders naar voren worden gebracht.

---

108

DEPARTEMENT PREVENTIE