• No results found

Resultaten focusgroep met leraren en intern begeleiders

5.2 F OCUSGROEPEN

5.2.3 Resultaten focusgroep met leraren en intern begeleiders

Men is verrast over de hoeveelheid bruikbare informatie. Vooral het overzicht van leerlijnen met de daaraan gekoppelde lesvoorbeelden wordt met enthousiasme ontvangen. De webbased tool bevat veel bruikbare achtergrondinformatie. Deze bronnen vindt men informatief, duidelijk en concreet beschreven en eenvoudig te vinden als men behoefte heeft aan verdieping.

De omgeving zelf beschrijft men als overzichtelijk en prettig om te gebruiken. Men geeft aan er direct mee aan de slag te kunnen en te willen.

De leraren en intern begeleiders bevestigen de kracht van het gezamenlijk met collega's invullen van relevante leerling- en contextgegevens. Een leraar merkt op dat veel leerlinggegevens vaak ook al in andere documenten staan, en heeft moeite met het wéér invullen hiervan in nóg een ander document. Anderen geven aan de informatie relevant te vinden en vinden het prettig dat alles digitaal is en eenvoudig kan worden aangepast Deze informatie kan ook goed worden gebruikt voor overdracht naar bijvoorbeeld ouders, duo-partners en invallers. Daarnaast vindt men het een meerwaarde hebben dat zowel de informatie over de leerling, de leerlijnen, de lessen en de lesevaluaties allemaal in hetzelfde systeem bij elkaar zijn ondergebracht. Dit is overzichtelijk en toegankelijk.

De leerlijnen vindt men bijzonder overzichtelijk en zeer goed bruikbaar. Men acht het een meerwaarde dat men nu een totaaloverzicht heeft over doelen en inhouden en een mogelijke opbouw daarvan in kleine stappen. Men verwacht deze leerlijnen ook voor andere leerlingen te kunnen gebruiken. Men schat in dat de leerlijnen veel houvast bieden in het vormgeven van het rekenonderwijs voor de zml-leerling. Ook voor wat betreft de ondersteuning in het proces om lessen te ontwerpen, verwacht men een grote bruikbaarheid. Het is heel toegankelijk en alle informatie die nodig is, staat bij elkaar.

De lesvoorbeelden vindt men zeer bruikbaar. Het zelf ontwerpen van lessen wordt hierdoor eenvoudiger, mede ook door de aanwijzingen en mogelijkheden voor differentiatie die in de lesvoorbeelden staan beschreven. Het evalueren van lessen en het gezamenlijk reflecteren ziet men als een belangrijk onderdeel van de webbased tool. Men ziet wel de meerwaarde hiervan, maar vraagt zich tegelijkertijd ook af of men hier in de praktijk voldoende ruimte voor vrij kan maken. Een aantal leraren en intern begeleiders geven aan de evaluaties en reflecties voorwaardelijk te vinden om te kunnen groeien: "Door te evalueren en te reflecteren leer je van elkaar." Daarnaast biedt dit de mogelijkheid te voorzien in rijke informatie naar ouders. Ook helpt het in het doordenken van het rekenaanbod, zeker ook als je samenwerkt met een duo- partner.

De achtergrondinformatie met betrekking tot leerstijlen, gedrag en werkhouding van de zml-leerling vindt men zeer bruikbaar. Doorgaans is deze informatie niet beschikbaar, terwijl deze informatie essentiële bouwstenen bevat voor de voorbereiding van de lessen.

Verwachte effectiviteit

Men schat in dat het gebruik van de omgeving aan het begin veel tijd zal kosten, maar dat het ook veel oplevert. Een periode van gewenning zal nodig zijn. En elke nieuwe leraar die met de zml-leerling te maken krijgt, zal er opnieuw bij moeten worden betrokken. Men merkt echter ook op dat hier juist de kracht van het instrument kan liggen. De omgeving bevat veel praktische informatie over het leren van zml-leerlingen in het algemeen, maar ook over de specifieke zml-leerling zelf.

Men wijst erop dat de groepen waarmee leraren werken doorgaans groot zijn. De zml-leerling is één van de vele leerlingen. De betrokkenheid van de intern begeleider of remedial teacher zal groot moeten zijn. Scholen zullen er verschillend mee omgaan, afhankelijk van hoe intern de taken en verantwoordelijkheden zijn verdeeld. De omgeving biedt deze ruimte. Een voordeel van de webbased tool is dat beschikbaarheid aan expertise onafhankelijk is van een persoon.

De omgeving bevat veel relevante informatie die voor betrokkenen op de zml- leerling heel bruikbaar zijn, zoals het overzicht van de doelen en inhouden, maar ook veel achtergrondinformatie over het leren van zml-leerlingen. Door deze kennis toe te passen in de eigen onderwijspraktijk, zullen gebruikers van de omgeving deskundiger worden, zo is de inschatting. Men moet daarin wel gestimuleerd worden. Men geeft aan dat veel leraren vooral een praktische insteek hebben. Het zijn vaak 'doeners'.

De kans bestaat dat de webbased tool een instrument is in handen van een beperkt aantal mensen binnen de school. Men geeft aan dat het belangrijk is de tool goed in te bedden binnen de schoolorganisatie, die collega's erover te informeren die betrokken zijn op de zml-leerling en goede werkafspraken te maken over het gebruik ervan. Ook wordt benadrukt dat de tool ondersteunend kan zijn in de communicatie naar ouders.

HOOFDSTUK 6

Discussie

In dit hoofdstuk worden de opbrengsten van het onderzoek bediscussieerd. Eerst volgt in paragraaf 6.1 een recapitulatie van het onderzoek en de voornaamste bevindingen. Vervolgens wordt in paragraaf 6.2 gereflecteerd op de bruikbaarheid en effectiviteit van kenmerken van de tool. In paragraaf 6.3 worden methodologische kanttekeningen geplaatst bij het onderzoek. Tot slot worden in paragraaf 6.4 de implicaties van de bevindingen besproken voor zowel vervolgonderzoek, beleid als onderwijspraktijk.