• No results found

5.2 F OCUSGROEPEN

5.2.2 Resultaten focusgroep met ambulant begeleiders

Men vindt de webbased tool uniek en zeer bruikbaar. Met ondersteuning van de omgeving wordt een goed beeld van de leerling verkregen en wordt de gebruiker ondersteund het rekenonderwijs te ontwerpen en te plannen op maat van de zml-leerling.

Men vindt de omgeving overzichtelijk en eenvoudig in het gebruik. Het invullen van de eerste stap lijkt veel tijd te kosten, maar veel van die informatie is al voorhanden door het leerlingvolgsysteem dat op de meeste scholen wordt gebruikt. Het zou nog gebruiksvriendelijker zijn als er een koppeling is te maken tussen het leerlingvolgsysteem en de webbased tool.

Men vindt de omgeving ook bruikbaar voor zml-leerlingen in het speciaal basisonderwijs en voor zml-leerlingen die in een speciale groep in een reguliere school zitten.

Men verwacht dat leraren door de toekomstige ontwikkelingen rond het beleid Passend onderwijs, waarbij ambulante begeleiding onder druk staat, steeds meer zelf verantwoordelijkheid moeten dragen voor het vormgeven van het onderwijs aan de zml-leerling, terwijl ze nog te weinig kennis en vaardigheden in huis hebben om deze leerlingen op te kunnen vangen. Ze zijn vaak 'handelingsverlegen' en zullen behoefte hebben aan de informatie die de webbased tool biedt en ook aan de leerlijnen en de lesvoorbeelden. De tool biedt leraren een instrument om hun kennis te vergroten.

Men schat in dat de lesevaluaties en het reflecteren op het aanbod over een langere periode helpt het eigen aanbod kritisch te beschouwen. Er komt steeds meer aandacht voor leeropbrengsten, ook voor zml-leerlingen. Willen leraren het rekenniveau van hun leerling verbeteren, dan zullen zij kritisch moeten kijken naar hun aanbod. Veel leraren die zml-leerlingen begeleiden doen dat doorgaans niet zo bewust. De manier van werken binnen de omgeving kan dat bevorderen. Eén van de betrokkenen merkt op: "Je hebt een kritisch geweten.

Doordat het wordt vastgelegd, en anderen kunnen meekijken en feedback kunnen geven, wordt er beter nagedacht over keuzes binnen de lessen."

Voor wat betreft de verhouding tussen benodigde tijdsinvestering en uiteindelijke opbrengsten verwacht men dat de tool gebruikers in eerste instantie af kan schrikken. Men wijst op het belang van een goede invoering en begeleiding. Gebruikers moeten voldoende faciliteiten hebben om zich de omgeving en de werkwijze eigen te maken.

Verwachte effectiviteit

Men merkt op dat de omgeving veel relevante en bruikbare informatie bevat. De gebruiker krijgt een uitgebreid beeld van de leerling en de omgeving en de implicaties daarvan voor het onderwijsaanbod voor rekenen/wiskunde. Daarnaast bevatten de voorbeeldlessen talloze tips en suggesties die direct kunnen worden toegepast in de eigen onderwijspraktijk. Dit helpt te komen tot een onderwijsaanbod voor rekenen op maat van de zml-leerling.

De leerlijnen, de lesvoorbeelden en de informatie over de zml-leerling en de context waarbinnen het leren plaatsvindt, bieden veel input voor het (her)ontwerpen van rekenlessen. Verwacht wordt dat door ermee te werken, en op gepaste momenten de lessen te evalueren en te reflecteren, de kennis en de vaardigheden van de gebruiker worden vergroot.

Opgemerkt wordt dat het gebruikers misschien moeite kost bestaande werkwijzen los te laten en vanuit de leerlijnen zelf lessen te (her)ontwerpen. De

tool kan daar zeker bij helpen en is praktisch en direct te gebruiken. Er kan op deze manier een samenhangend curriculum worden samengesteld waarin nieuwe kennis en vaardigheden worden toegepast.

Ten aanzien van verwachte veranderingen in attitude ten aanzien van rekenen aan de zml-leerling, geeft men aan dat het belangrijk is voor leraren te onderkennen dat rekenen/wiskunde meer is dan het maken van sommetjes. In veel scholen in het basisonderwijs worden de methodes van de school gebruikt en in elk geval worden er veel werkbladen aangeboden. De webbased tool bevat een heel andere kijk op rekenen dan nu op veel scholen het geval is. Men geeft aan dat basisscholen zml-leerlingen relatief weinig aanbieden op het gebied van rekenen/wiskunde. Men vindt het moeilijk en het niveau is doorgaans laag. Ook wordt opgemerkt dat zml-leerlingen in het basisonderwijs vaak alleen rekenen krijgen tijdens de individuele begeleiding, één tot vier keer per week, een kwartier tot een half uur per keer. In de klas is het aanbod vaak heel beperkt, omdat de leerling vaak nauwelijks zelfstandig een rekentaak kan uitvoeren. Men verwacht dat het rekenonderwijs aan zml-leerlingen door het gebruik van deze omgeving ten goede zal veranderen. Door het gebruik van de webbased tool worden betere leerresultaten verwacht.

Op de vraag of gebruikers in staat zullen zijn effectief en efficiënt gebruik te maken van tool geeft men aan dat er nu veel rust op de schouders van de begeleiders (intern begeleiders, remedial teachers, ambulant begeleiders). Zij hebben een belangrijke taak bij het vormgeven van een onderwijsaanbod op maat van de zml-leerling. Leraren zullen niet snel geneigd zijn voor één leerling die zeer moeilijk leert, een omvangrijk systeem te gaan gebruiken. Enkele ambulant begeleiders verwachten dat leraren, intern begeleiders en remedial teachers het al gauw te veel werk zullen vinden.

5.2.3 Resultaten focusgroep met leraren en intern begeleiders