• No results found

Mooi zijn betekent sexappeal uitstralen

4. De definitie van schoonheid

4.3 Mooi zijn betekent sexappeal uitstralen

Referenties aan sexappeal kwamen, net als de andere twee frames in dit hoofdstuk, in de blogs relatief weinig voor. In totaal was het frame in ruim 6 procent van de posts aanwezig. Opvallend hierbij was dat zeven van de acht posts op de blog Beautylab stonden. Eén post stond op Beautygloss en op MissLipgloss paste geen enkele post uit het sample in het sexappeal-frame. Er was bij dit thema dus duidelijk verschil in toon tussen de blogs. Op Beautylab kwam het frame naar voren in twee artikelen over parfums: het dragen van een bepaalde geur zou zorgen voor een sexy gevoel en/of uitstraling. Dit was vooral merkbaar wanneer de blogster een parfum beschreef.

‘De Cubaanse designer Narciso Rodriguez wilde met zijn nieuwste parfum Narciso een extreem sexy geur creëren, een echte head turner. Sensueel, bedwelmend, vrouwelijk. En boy, dat is ’em zeker gelukt.’ (Verbon, 2014, http://www.beautylab.nl/update-je-geurengarderobe/)

Het bovenstaande citaat impliceert dat dit specifieke parfum extreem sexy is. Zo sexy zelfs, dat mensen hun hoofd zullen omdraaien als de draagster ervan voorbijkomt (‘een echte head turner’). Hiermee legt de blogster een link tussen het dragen van een bepaalde geur en het uitstralen van sexappeal, of een gevoel van vrouwelijkheid en sensualiteit. Deze link lag ook in de namen van parfums zelf, zoals de ‘Sexy Amber’ geur die werd besproken in een blogpost op Beautylab (Verbon, 2014,

http://www.beautylab.nl/michael-kors-fragrances/). De blogster koppelde

bepaalde eigenschappen (sexy, sensueel) aan een product. Dit wekt de suggestie dat door gebruik van dit parfum de draagster zich sexy en sensueel zal voelen.

Naast geuren waren ook lipkleuren volgens de blogsters producten die vrouwen zouden helpen verleidelijk te zijn. In een artikel getiteld ‘Chanel Rouge Allure Gloss’ besteedde de blogster aandacht aan een bepaalde lipgloss (een gel om

de lippen mee te kleuren). De eerste zin van het artikel doet vermoeden dat het gebruik van lipstick of lipgloss vanzelfsprekend is voor meisjes.

‘Ben ik een lipstickmeisje of een lipglossmeisje? Eigenlijk allebei wel. Vroeger was ik meer van de lipsticks, maar tegenwoordig ben ik ook groot fan van lipgloss’ (Verbon, 2014,

http://www.beautylab.nl/chanel-rouge-allure-gloss/)

Het presenteren van twee categorieën meisjes, lipstickmeisjes en lipglossmeisjes, suggereert dat meisjes in één van deze twee categorieën vallen. Die veronderstelling maakt het gebruik van lipstick ofwel lipgloss een vanzelfsprekendheid. Evenals bij de geuren had volgens de blogster ook lipgloss bepaalde eigenschappen die gekoppeld kunnen worden aan sexappeal.

‘Affriolant betekent ‘verleidelijk’ vertaald vanuit het Frans, en dat snap ik maar al te goed!’(Verbon, 2014, http://www.beautylab.nl/chanel-rouge-allure-gloss/)

‘Pirate is echt een typische, klassieke karmijnrode lipstick. Knallend. Klassiek. Elegant. Chique. Opvallend. Uitdagend. Verleidelijk.’ (Verbon, 2014, http://www.beautylab.nl/chanel-rouge-allure-gloss/

Eigenschappen als verleidelijk en uitdagend passen dus bij lipgloss. Naast tekst bestond het artikel uit foto’s waarin de blogster verschillende kleuren van deze lipgloss op had om de bezoeker te tonen hoe dit eruit ziet. Onder elke foto stond de naam van de specifieke kleur lipgloss: ‘Affriolant’, ‘Sensible’, ‘Supreme’, ‘Seduction’ en ‘Pirate’. Twee van de vijf namen hebben een ‘sexy’ bijklank: Affriolant (of eigenlijk ‘Affriolante’) betekent aantrekkelijk en Seduction betekent verleiding. Niet alleen de blogster dichtte deze eigenschappen dus toe aan cosmetica, maar de producent zet de make-up op deze manier in de markt. Door het letterlijk bestempelen van lipgloss als ‘verleidelijk’ of ‘aantrekkelijk’ geeft de producent de cosmetica bepaalde boodschap mee. De naam suggereert dat het opbrengen van de lipgloss de draagster verleidelijk en aantrekkelijk maakt. De blogster nam deze boodschap over in het bericht op haar site en vertelde de bezoeker hoe het product werkt, wat de kwaliteit is en hoe het gebruik moet worden.

Dit mechanisme lijkt op wat Laura Vandenbosch en Steven Eggermond (2012) beschreven toen zij het hadden over seksuele objectificatie in vrouwentijdschriften. Volgens Vandenbosch en Eggermond propageren verschillende media ieder op hun eigen manier het schoonheidsideaal (tabel 1) Waar televisie en muziekvideo’s een ideaalbeeld presenteren waarin vrouwen mooi en verleidelijk zijn, leren vrouwentijdschriften hoe vrouwen hun uiterlijk kunnen aanpassen aan deze heersende idealen (Vandenbosch & Eggermond, 2012). In het bericht ‘Chanel Rouge Allure Gloss’ werkt dit mechanisme als volgt: een bedrijf (Chanel) brengt een nieuwe lipgloss op de markt. Die geven zij een naam, waarmee zij betekenis geven aan dit product. Vervolgens schrijft de blogster een artikel op haar website over dit product waarin zij de betekenis overneemt en versterkt, zoals in de citaten uit het bericht naar voren komt. Naast het presenteren van het product laat zij de bezoeker zien hoe het product gebruikt moet worden en raadt zij dit product aan.

‘Personen die op zoek zijn naar de ultieme rode, dekkende lipgloss moeten hun speurtocht stopzetten bij Pirate.’ (Verbon, 2014, http://www.beautylab.nl/chanel-rouge-allure-gloss/).

Hiermee leert ze de bezoeker hoe zij haar uiterlijk kan aanpassen aan het bestaande schoonheidsideaal van de verleidelijke vrouw. In dit geval vervult de blog dezelfde rol als vrouwentijdschriften.

Naast posts over cosmetica hadden ook foto’s van modellen of de blogster zelf in sommige gevallen een sexy uitstraling. Bijvoorbeeld foto’s van blogster Serena Verbon in de post ‘ALL BLACK ERRRTHANG’ op Beautylab of foto’s van modellen in het eerder besproken artikel op MissLipgloss ‘Kiezen extreem bleek of knaloranje’. Een sexy uitstraling betekende in dit geval het dragen van lingerie, een naveltruitje (‘cropped top’) en een strakke broek (‘skinny jeans’). Deze kledingstukken zijn weinig verhullend waardoor veel huid zichtbaar is. In het bericht ‘ALL BLACK ERRRTHANG’ droeg de blogster een outfit die zij zelf had samengesteld. Zij schreef hierover op de volgende manier.

‘Hieronder combineer ik mijn nieuwe schoenen eenvoudig met een skinny jeans en een cropped top. Het geheel is vrij sportief, maar toch ook een beetje sexy’. (Verbon, 2014, http://www.beautylab.nl/all-black-errrthang/)

Zoals ze zelf aangaf is de look sexy door het dragen van kleding die strak is en veel huid laat zien. Wat opviel bij alle posts met het sexappeal-frame is dat geen enkele keer een link werd gelegd tussen een sexy, verleidelijke of uitdagende uitstraling en de aandacht van mannen. Het woord ‘uitdagend’ of ‘verleidelijk’ suggereert weliswaar een tweede partij zoals een man, maar deze kwam in geen enkel artikel voor. Het streven naar een sexy uitstraling leek vooral te maken te hebben met een gevoel van identiteit, waarbij het krijgen van (mannelijke) aandacht niet het doel is.

AFBEELDING 6

FRAME 2.3 IN DE BLOGPOST ‘ALL BLACK ERRRTHANG’