• No results found

Genomen besluiten

In document MER Perkpolder (pagina 32-35)

3 Genomen en te nemen besluiten

3.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op het vigerend beleidskader dat voor deze studie van be-lang is. Daarnaast wordt aandacht besteed aan besluiten, die te zijner tijd nog moeten worden genomen om realisering van de voorgenomen activiteiten mogelijk te maken.

3.2 Toets aan de natuurbeschermingswet n.a.v. richtlijnen

In de richtlijnen voor het MER [69, 70] wordt gevraagd om als één van de eerste stappen een toets uit te voeren van de gewenste ontwikkelingen in het plangebied aan de natuurbescher-mingswetgeving [60]. Op deze manier zou voorkomen kunnen worden dat een MER wordt opgesteld met alternatieven die juridisch niet haalbaar zijn. Omdat lange tijd geen duidelijk-heid bestond over de definitieve en exacte inhoud van de diverse initiatieven en de omvang ervan, was het niet mogelijk om deze toets vooruitlopend op het MER uit te voeren. De ver-eiste toets aan de natuurbeschermingswet, een zogenoemde 'Passende Beoordeling', is der-halve in samenhang met de effectbeschrijving in het MER uitgevoerd en in nauw overleg met het bevoegd gezag, de Provincie Zeeland, tot stand gekomen.

3.3 Genomen besluiten

Het beleidskader dat voor dit MER relevant is, is te verdelen in internationaal, rijks-, provin-ciaal, regionaal en gemeentelijk beleid. Omwille van de leesbaarheid is ervoor gekozen om in de hoofdstekst alleen samenvattende tabellen op te nemen. Voor een nadere beschrijving van het beleidskader wordt verwezen naar bijlage 6.

Tabel 3.1 Internationaal beleid en wetgeving

Document Korte omschrijving beleid en wetgeving Invloed op

Voornemen Habitatrichtlijn [43] Bescherming van gebieden die van belang zijn voor het

voortstaan van bepaalde leefomstandigheden (habitat) of voor de be-scherming van bepaalde bijzondere soorten. Plangebied grenst aan de Westerschelde die is aangewezen als Habitatrichtlijngebied.

Ja, verantwoor-dingsplicht door bevoegd gezag (zie § 3.2) Vogelrichtlijn [42] Bescherming van gebieden die een bijzondere status hebben voor de

instandhouding van bepaalde (groepen van) vogels. Plangebied grenst aan de Westerschelde die is aangewezen als vogelrichtlijnge-bied vanwege de aanwezigheid van diverse kwalificerende soorten.

Ja,

Internationale conventie waarin partijen zich verplichten om af-doende beschermende maatregelen te treffen om watervogels in een aantal van internationaal betekenis zijnde verblijfplaatsen te be-schermen. De Westerschelde is aangewezen als Wetland.

Westerschelde als Wetland

Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium [25]

Streven naar wilsovereenstemming tussen Belgische en Nederlandse regering over nut en noodzaak van projecten en maatregelen op gebied van veiligheid tegen overstromingen, toegankelijkheid voor scheepverkeer en natuurlijkheid van het estuarium.

Geen invloed

Genomen en te nemen besluiten

Document Korte omschrijving beleid en wetgeving Invloed op

Voornemen Verdrag van Malta [58] Onderzoek naar mogelijke archeologische overblijfselen bij alle

nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen verplicht. Waar mogelijk be-houd van vindplaatsen.

Verplichting Nederland om verlies als gevolg van de verruiming en verdieping van de Westerschelde te compenseren door aanleg en verbetering van natuurgebieden. Een gedeelte van de veerhaven en het veerplein en de oostelijke Perkpolder zijn aangewezen als bui-tendijkse natuurcompensatieprojecten.

Geïntegreerd in planvorming Perkpolder.

Kaderrichtlijn Water [59] Richtlijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de watersys-temen in Europa, onder andere door het aanpakken van lozingen, het bevorderen van duurzaam watergebruik en het verminderen van grondwaterverontreinigingen.

Aandacht voor een duurzaam watersysteem Integrated Coastal Zone

Ma-nagement beleid van EU [117]

Integraal Europees kustbeheerbeleid, dat ervoor moet zorgen dat alle functies van het kustgebied uitgevoerd kunnen worden.

Integraal bekij-ken

Tabel 3.2 Rijksbeleid

Document Korte omschrijving beleid Invloed op

voor-nemen Natuurbeleidsplan [61] Realisering EHS, opheffen versnippering en isolatie van

natuurge-bieden. Plangebied valt buiten EHS.

Geen invloed Nationaal Milieubeleidsplan 3

[18]

Ontkoppeling van welvaart van de milieudruk. Economische groei versus verlaging van de uitstoot van NOx, CO2 en SO2.

Aandacht voor luchtkwaliteit Nationaal Milieubeleidsplan 4

[21]

Toekomstvisie naar komende dertig jaar waarin de gevolgen van de wereldwijde milieuproblematiek worden benoemd.

Aandacht voor milieukwaliteit Structuurschema Groene

Ruimte [63]

Natuur- en landschapswaarden en onderdelen van EHS die verloren gaan of aangetast worden, moeten elders gecompenseerd. Gebieds-gerichte invulling voor de omgeving Westerschelde.

Gebiedsgerichte invulling Structuurschema Groene

Ruimte II [13]

Behoud, herstel en/of ontwikkeling van landelijk gebied, waarbij verlies door verstedelijking dient te worden gecompenseerd met (recreatief) aantrekkelijk groen.

Zeeland is Natio-naal Landschap Agenda Vitaal Platteland Deze Agenda voor een Vitaal Platteland bestaat uit een Visiedeel en

een Meerjarenprogramma, waarin de acties staan die nodig zijn om in te spelen op veranderingen in de (plattelands)-samenleving.

Passend

Nota Ruimte [22] Richtlijnen voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Uitgangs-punten voor het landelijk gebied zijn het creëren van ruimte voor een vitaal platteland, kwaliteitsborging van de groene ruimte en het bouwen aan een vernieuwd sociaal-economisch draagvlak met be-houd van sociaal-culturele identiteit. In tegenstelling tot de SGR 2 is slechts een gedeelte van Zeeland aangeduid als Nationaal Land-schap. Het plangebied voor de Gebiedsontwikkeling Perkpolder heeft geen beschermde waarde.

Passend Perkpolder niet langer Nationaal Landschap.

Nota Belvedère [14] Beleidsnota gaat in op de wijze waarop in de ruimtelijke ordening met de cultuurhistorische kwaliteiten van een gebied kan worden omgegaan en welke maatregelen daartoe moeten worden getroffen.

Uitgangspunt is "behoud door ontwikkeling". In de nota zijn de be-langrijkste gebieden afgebakend. Perkpolder behoort niet tot een van de Belvedèregebieden.

Geen invloed

Beheerplan voor de Rijkswate-ren 2005-2008 [67]

Vierjaarlijks beheerplan voor alle Rijkswateren. Per gebied zijn er doelstellingen geformuleerd ten aanzien van bescherming tegen hoogwater, de ontwikkeling van duurzame watersystemen en een veilige en vlotte scheepvaart.

Passend

Nota Mobiliteit voor vaarwe-gen [119]

Het Rijk streeft naar betrouwbare reistijden voor het vervoer van goederen over water. Onderhoudsachterstanden worden weggewerkt en er worden selectief benuttingsmaatregelen genomen. De prioriteit ligt daarbij op de hoofdverbindingsassen.

Geen invloed

Genomen en te nemen besluiten

Document Korte omschrijving beleid Invloed op

voor-nemen Vierde nota Waterhuishouding

[15]

Duurzaam stedelijk waterbeheer, terugdringen van verdroging, re-ductie emissie diffuse bronnen en waterbodemsanering.

Duurzaam water-systeem Anders omgaan met water,

waterbeleid in 21e eeuw [62]

Het hebben en houden van een veilig bewoonbaar land. Het instand-houden en versterken van duurzame watersystemen.

Duurzaam water-systeem Nationaal bestuursakkoord

Water [71]

Het Rijk, provincies, gemeenten en Waterschappen gaan samen een watersysteem opstellen om de problemen van zeespiegelstijging, bodemdaling en een veranderend klimaat aan te pakken.

Duurzaam water-systeem Derde Kustnota Traditie

Trends en Toekomst [76]

De nota geeft voor de kust een nadere invulling aan het streven naar veerkrachtige watersystemen.

Randvoorwaarden kuststrook Tabel 3.3 Provinciaal en regionaal beleid

Document Korte omschrijving beleid Invloed op

Voornemen Evaluatie Streekplan Zeeland

[37]

Constatering dat op gemeentelijk niveau te weinig werd gedaan aan actieve landschapsontwikkeling. Wens tot de komst van een actief Zeeuws plattelandsbeleid, ook in Hulst.

Actief platte-landsbeleid Omgevingsbalans (2003) [120] De omgevingsbalans geeft een beeld van wat tot 2003 is bereikt met

het provinciale beleid ten aanzien van streekplan, milieubeleidsplan en waterhuishoudingsplan.

Duurzame ontwikkeling staat centraal in het ruimtelijk beleid van de Provincie Zeeland. Met betrekking tot de Gebiedsontwikkeling Perkpolder is vermeld dat de provincie deze gebiedsontwikkeling zal ondersteunen en waar mogelijk faciliteren.

Passend

Beleidsplan Westerschelde 1991 [64]

Westerschelde vooral bedoeld voor beroepsscheepvaart. Grootscha-lige ontwikkeling van de recreatievaart niet mogelijk.

Mogelijk strijdig Uitvoeringsprogramma Vitaal

Platteland 2000-2006

Gedeputeerde Staten van Zeeland willen een impuls geven aan de vernieuwing van het Zeeuwse platteland.

Meer mogelijk-heden voor invul-ling platteland Natuurgebiedsplan Zeeland

2005 [65]

Plangebied bevat enkele ecologische verbindingszones, natuurge-bieden en een beheersgebied. Perkpolder is aangemerkt als natuur-compensatieproject.

Passend

Zeeuwse Kustbeleidsplan [54] Plan geeft aan hoe rijksbeleid voor de kust in Zeeland is uitgewerkt en hoe het kustbeleid samenhangt met andere activiteiten in de kust-zone.

Passend

Provinciaal Verkeers- en Ver-voersplan Zeeland [38]

Nota geeft het provinciaal beleid ten aanzien van verkeer en vervoer aan. Perkpolder is geclassificeerd als 'landelijk gebied'. Sociale leef-baarheid en bereikleef-baarheid staan hier soms onder druk. Bereikbaar-heid van Perkpolder is verre van optimaal.

Classificatie van eventueel nieuwe wegen.

Provinciale woonvisie [41] Nota constateert scheefgroei in vraag en aanbod van woningmarkt in Zeeland. Er is een overschot aan goedkope eengezinskoopwoningen en –huurwoningen en dure koopappartementen en tekort aan dure eengezinskoopwoningen en zorgwoningen.

Passend

Zeeuws Convenant Duurzaam Bouwen [33]

Convenant van Provincie Zeeland, onderschreven door gemeenten, woningbouwcorporaties, aannemers, projectontwikkelaars en archi-tecten om duurzaam bouwen in Zeeland te implementeren.

Passend

Provinciaal Sociaal Econo-misch Beleidsplan 2005-2008 (2005) [81]

Hoofddoelstelling; streven naar een evenwichtige groei en een duur-zame ontwikkeling. In de periode 2005-2008 is een flinke stijging van de werkgelegenheid nodig om de groei van de beroepsbevolking op te kunnen vangen.

Creëren van werkgelegenheid

Waterbeheersplan 2002-2007 [82]

Waterschap Zeeuws-Vlaanderen wordt in toenemende mate gecon-fronteerd met de klimatologische veranderingen. Het optimaliseren van het waterbeheer ten westen van Terneuzen vormt een speerpunt.

Passend

Waterkeringenbeheerplan 2004-2008 [83]

Samenhang van bouwstenen van het totale beheerssysteem om-schreven; keur, legger, beheerregister, beheerplan, toetsing op vei-ligheid en calamiteitenplan.

Mogelijkheid tot medegebruik van keringen

Genomen en te nemen besluiten

Document Korte omschrijving beleid Invloed op

Voornemen Zeeuwse Handreiking

Water-toets (2005) [84]

Zeeuwse invulling van de landelijke “Handreiking watertoets 2”, waar een goede afstemming wordt nagestreefd tussen ruimtelijke ontwikkelingen en de eisen die het watersysteem stelt.

Passend

Kracht van de Delta [90] Deze Agenda voor een Deltaprogramma verwoordt de ambitie van de drie Deltaprovincies (Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant) voor de Zuidwestelijke Delta.

Passend

Tabel 3.4 Gemeentelijk beleid

Document Korte omschrijving beleid Invloed op

voor-nemen Bestemmingsplan buitengebied

Hontenisse [5]

Plangebied is in dit vooralsnog vigerende bestemmingsplan gro-tendeels bestemd voor landbouw, veeteelt en tuinbouw. Daarnaast ligt in het gebied een aantal dijken die bestemd zijn als 'be-schermde dijk' of 'beschermd natuurgebied' en liggen in het plan-gebied 'waterstaatswerken'.

Niet passend.

Bestemmingsplan buitengebied Hulst Noord [9]

Dit nieuwe bestemmingsplan moet nog worden goedgekeurd door GS, en is nog niet vigerend. Het plangebied Gebiedsontwikkeling Perkpolder is voornamelijk bestemd als 'agrarisch gebied' en de dijken zijn bestemd als 'beschermde dijk'. Noordelijk deel van het plangebied heeft als aanduiding 'zone voor versterking van de verblijfsrecreatie' gekregen.

Niet passend

Recreatie en toerisme [45] Toekomstvisie om door stimuleren van recreatie en toerisme een nieuwe economische impuls aan het gebied Hontenisse te geven.

Passend Ontwikkelingsvisie Gemeente

Hulst [10]

Globale weergaven van belangrijkste potenties en kansen voor de hele Gemeente Hulst. Voor het plangebied Gebiedsontwikkeling Perkpolder is onder andere uitgegaan van dijkverzwaring, uitbrei-ding van de recreatievoorzieningen en een nieuw golfterrein.

Passend

Masterplan Perkpolder Gemeen-te Hulst [11]

De voorgenomen ontwikkelingen voor het plangebied Perkpolder uit de Ontwikkelingsvisie zijn in 2004 verder uitgewerkt in het Masterplan Perkpolder.

Passend

In document MER Perkpolder (pagina 32-35)