• No results found

ambitie tot uitvoering in de krimpregio’s.

3.1 Herstructurering in het provinciaal en gemeentelijk woningmarktbeleid.

3.1.2 Gemeentelijk woningmarktbeleid.

3.1.2.2 Gemeenten in Parkstad Limburg.

Een analyse van het vigerende gemeentelijk beleid in de regio Parkstad Limburg laat zien dat net als in de regio Zeeuws-Vlaanderen volop ingezet wordt op kwantitatieve en kwalitatieve aanpassing van de woningvoorraad middels sloop en nieuwbouw (verdunning) als reactie op de demografische ontwikkelingen (tabel 3 en bijlage D).

Doelstelling Wonen Concrete acties Bronnen

Gemeente Brunssum

Het streven is een passend woningaanbod, realisatie van kwalitatief goede en

levensloopbestendige woningen en de sloop van niet courante woningen.

1. Oprichten sloopfonds. 2. Prioritering van aantal

herstructureringswijken. 3. Samenvoegen van woningen in specifieke wijken.

4. Verdunning van het aantal woningen in specifieke wijken.

5. Sloop van incourante woningen. Structuurvisie Brunssum 2025 (2009); Masterplan Centrum "Bruisend Brunssum" (2008)

6 KLUS: Per gemeente wordt het verpauperd vastgoed in beeld gebracht. De aanpak kent twee

benaderingswijzen, de warme en de koude. In eerste instantie wordt getracht met de eigenaren van het verpauperd vastgoed in gesprek te gaan om ze te motiveren het verpauperde bezit aan te pakken. Blijkt de warme aanpak niet tot de gewenste actie van de eigenaren te leiden, dan wordt overgegaan op de koude aanpak. Een dwangsom of werkzaamheden op kosten van de onvrijwillige eigenaren kunnen het gevolg zijn om het verpauperd vastgoed aan te pakken (gemeente Hulst, 2014)

Upgrade: Het opkopen, slopen, renoveren, samenvoegen, verkopen en/of tijdelijke verhuur van particulier vastgoed aan de onderkant van de particuliere woningmarkt (Moveo, 2014)

- 32 -

Gemeente Heerlen

Het streven is een

aangepaste woningvoorraad, zodat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten; zowel in kwantiteit als kwaliteit van de woningen; het aanbod aan woningen meer gedifferentieerd en toekomstbestendig. Accent wordt gelegd op de rol en positie van bewoners.

1. Slopen van woningen. 2. Transformatie van woningen.

3. Nieuwbouw van woningen in aansluiting op de vraag. 4. Verdunning en verduurzaming woningvoorraad. 5. Stimuleren van maatschappelijke initiatieven en projecten. Stadsdeelvisie Hoensbroek 2025 (2012); Masterplan Vrieheide "Energie voor Vrieheide de Stack" (2013); Wijkactieplan MSP 2007-2020 (2008)

Gemeente Landgraaf

Het streven is het blijven investeren in de kwaliteit van de woonomgeving, kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van de woningvoorraad,

waardoor de waarde van het vastgoed blijft behouden.

1. Opstellen wijk- ontwikkelingsplannen: - Sloop van woningen waar geen vraag naar is. - Gerichte nieuwbouw. - Gerichte renovatie. - Strategieën van het

samenvoegen van woningen.

Structuurvisie Landgraaf 2030: "Slank en groen" (2011); Wijkontwikkelingsplan Nieuwenhagen - Lichtenberg (2012) Gemeente Kerkrade

Het streven is het ontwikkelen van een stad met een passende

kwantitatieve en kwalitatieve (duurzame en

levensloopbestendige) woningvoorraad in een aantrekkelijke

woonomgeving die past bij de vraag.

1. Aanwijzen typen gebieden waar voldaan moet worden aan de gestelde herstructureringsopgave; a. beheergebieden b. verdunningsgebieden c. transformatiegebieden. 2. Terugbrengen aantal bouwplannen.

3. Opstarten ‘toolkit’; aanpak particulier bezit. Structuurvisie Kerkrade: "Kerkrade, Europees en Gastvrij" 2010-2020 (2011); Stadsdeelvisie Kerkrade- Noord en Oost 2 (2014) Gemeente Onder- banken Het streven is de woningmarkt kwalitatief en kwantitatief in evenwicht te brengen en te houden met de vraag en het verhogen van de kwaliteit van de directe woonomgeving. 1. Realiseren van woningbouw (nieuwbouw)- en saneringsprojecten (sloop). 2. Bevorderen levensloopbestendig maken van woningen. Strategische visie 2020: Onderbanken verleidt (2008) Gemeente Voerendaal

Het streven is een kwalitatief, hoogstaand, rustig, waardevast en groen wonen in Parkstad, dit door te gaan voor een sterke waardevaste

woningvoorraad, in

samenwerking met partijen.

1. Opstellen plan sloop en nieuwbouw Kunrade & Minnegardsweg 2. Planontwikkeling herstructurering 'hartje Klimmen' 3. Stimuleringsmaatregel particuliere woningvoorraad. 4. Pilot-project 'inzetten woonconsulent'. Meerjarig volkshuisvestingsplan; "Samen bouwen aan wonen in Voerendaal in 2020" (2011)

Gemeente Simpelveld

Het in evenwicht brengen van de woningmarkt op het gebied van kwaliteit en kwantiteit.

1. Subsidieregelingen voor levensloopbestendig

woningen opstellen. 2. Voldoen aan de afspraken omtrent het onttrekken van woningen (verdunning) Strategische visie 2013-2023 (2013) Gemeente Nuth - - Stardocument Strategische visie Nuth 2014-2020 (2014)

Tabel 3: Regionaal en gemeentelijk woonbeleid in vigerende beleidskaders in de krimpregio Parkstad Limburg.

Geconcludeerd kan worden dat herstructurering in de krimpregio Parkstad eveneens een prominente rol inneemt in het regionale en gemeentelijk beleid. Wederom kan gesteld worden dat de algemene doelstelling gericht is op het in

- 33 -

evenwicht brengen van vraag en aanbod op de woningmarkt. Het bieden van een passend aanbod in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Enkele verschillen tussen de doelstellingen zijn eveneens waarneembaar. Door de gemeenten Brunssum en Kerkrade is de realisatie van levensloopbestendige en duurzame woningen in de doelstelling opgenomen. Bij de overige gemeenten is dit niet het geval, al wordt bij de concrete acties door de gemeenten Onderbanken en Simpelveld aangegeven dat de bouw van levensloopbestendige woningen gestimuleerd dient te worden. De gemeenten Landgraaf en Voerendaal stellen in tegenstelling tot andere gemeenten dat de bestaande vastgoedwaarde behouden dient te worden. Tevens is waarneembaar dat enkele gemeenten hun strategie met betrekking tot de herstructurering van de woningvoorraad in de loop der jaren hebben gewijzigd, zoals bijvoorbeeld de gemeenten Heerlen en Kerkrade. Waar voorheen de gemeenten specifieke locaties aanwezen in wijken waar herstructurering diende plaats te vinden is nu de stap gemaakt naar een meer organische wijze van herstructurering, met kleinschalige ingrepen, vaak geïnitieerd vanuit de samenleving (burgerparticipatie). Handvatten worden geboden voor de wijze waar omgegaan kan worden met leegstand die ontstaat in de loop der jaren. De gemeente Heerlen stelt daarnaast in haar doelstelling dat het accent gelegd wordt bij de rol en de positie van de bewoners.

De concrete acties betreffen grofweg de sloop van zowel woningen waar geen vraag naar is als niet-courante woningen en de nieuwbouw van woningen die voldoen aan de vraag. Verdunning van het aantal woningen betreft een belangrijke concrete actie in de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Simpelveld. Het samenvoegen van woningen wordt enkel als concrete actie gezien in de gemeente Brunssum en Landgraaf.

Kanttekening is dat uit het beleid blijkt dat de grotere gemeenten sterker inzetten op herstructurering dan de kleinere gemeenten. Dit is mogelijk een gevolg van een grotere woningvoorraad in combinatie met sterkere demografische krimp. Daarnaast valt op dat gemeenten met hun beleid zeer sterk aansluiten op regionale gestelde kaders en visies. Dit blijkt onder andere uit het feit dat enkele gemeenten geen eigen structuur- en woonvisie kennen, maar de regionale visies als vigerend beleid voor de eigen gemeente zien. Resumerend kan gesteld worden dat de gemeenten binnen Parkstad Limburg

- 34 -

over het algemeen dezelfde doelstellingen hanteren, waarbij tevens geen grote discrepanties zichtbaar zijn tussen de concrete acties die worden ondernomen.