• No results found

Beperkingen onderzoek en suggesties vervolgonderzoek

In document Kritisch journalist of sportambassadeur? (pagina 115-126)

7. Conclusie en Discussie

7.2 Beperkingen onderzoek en suggesties vervolgonderzoek

De bevindingen en conclusies in dit onderzoek zijn gebaseerd op twee casusstudies, naar aanleiding van dit onderzoek zijn er enkele zaken naar voren gekomen die mogelijk interessant zijn voor nader onderzoek. Want ondanks het feit dat dit onderzoek zo compleet en zorgvuldig mogelijk is uitgevoe rd kent het een aantal beperkingen. De twee casussen en de steekproef van de periodes waar onderzoek naar gedaan is, zijn daar voorbeelden van. Om een compleet beeld te krijgen van de manier waarop de NOS de dopingaffaires in het wielrennen heeft belicht zou in een vervolgonderzoek kunnen worden gekeken naar meer en andere dopingaffaires. Op die manier kunnen mogelijk ook duidelijkere conclusies worden getrokken met betrekking tot de ontwikkeling van de verslaggeving van deze zaken. Voorts zou de analyse van de complete periode van de affaires mogelijk nog een iets ander

Pagina | 116 beeld opleveren, want hoewel de steekproefperiodes zorgvuldig zijn gekozen, kan niet worden uitgesloten dat een deel van het materiaal, wat mogelijk van invloed zou kunnen zijn op de conclus ies in dit onderzoek, niet is meegenomen in deze analyse. Omwille van de tijdrovendheid van deze handelswijze is dat in dit onderzoek niet gedaan.

Daarnaast is in de tweede casus van dit onderzoek een directe link met Nederland en het Nederlandse wielrennen. Waarbij Operación Puerto wel renners van de Rabobank ploeg worden genoemd, worden deze uiteindelijk nergens van verdacht. Dit terwijl de ploeg en een aantal Nederlandse coureurs wel direct betrokken zijn bij het schandaal rond Lance Armstrong, dit heeft zelfs geleid tot het opstappen van de sponsor en bekentenissen van Nederlandse wielrenners. Door deze betrokkenheid is er meer aandacht geweest voor deze zaak, mogelijk is de affaire daardoor ook op een andere manier belicht. Om hier uitsluitsel over te krijgen zou er bij een vervolgonderzoek gekeken kunnen worden naar andere dopingaffaires in de wielersport waar Nederlanders bij betrokken zijn.

Verder wordt in dit onderzoek regelmatig gesproken over de verslaggeving van de NOS. Echter, er is hier alleen sprake van onderzoek naar de verslaggeving op televisie. De NOS is meer dan televisie, voor een compleet beeld van de manier waarop de omroep bericht over deze affaires, kan in een vervolgonderzoek ook nog gekeken worden naar wat er op de radio over is uitgezonden en hoe de zaken op internet zijn gebracht. Een crossmediale analyse zou mogelijk een interessante vervolgstudie zijn, zeker ook omdat door het gebruik van de mogelijkheden van internet er wellicht meer verschillen in de loop der tijd worden geconstateerd.

Ook heeft in dit onderzoek de focus gelegen op de inhoud van de uitzendingen. Er is gekeken naar de teksten en het gebruik van frames hierin. Daarbij is minder aandacht besteed aan de door de omroep gebruikte bronnen en de vorm waarin de uitzendingen zijn gegoten. Voor mogelijk verder onderzoek naar dit onderwerp zou het interessant kunnen zijn om te kijken naar het brongebruik door de omroep en dat mee te nemen in de vergelijkingen. Bovendien kan gekeken worden naar de vorm van de uitzendingen en daaruit afleiden of deze invloed hebben op de framing van het onderwerp. Ditzelfde geldt voor een analyse van het materiaal uit De Telegraaf waarbij bijvoorbeeld meer aandacht besteed zou kunnen worden aan de soort artikelen waarin de casussen naar voren komen. Verder is bij deze analyse het gebruikte fotomateriaal in De Telegraaf niet geanalyseerd, ook dat zou interessant kunnen zijn voor een volgend onderzoek.

Daarnaast is reeds in hoofdstuk vijf aangegeven dat het hier voornamelijk om een kwalitatief onderzoek gaat, waarbij de nadruk vooral op de inhoud ligt. Er is cijfermatig weinig gedaan met de aandacht die de zaken krijgen in de desbetreffende media. Een kwantitatief onderzoek, waarbij meer puur op basis van de cijfers wordt gekeken naar de hoeveelheid aandacht en hoe dat zich verhoudt met andere onderwerpen en zaken, zou dan ook een logisch onderwerp zijn voor een volgend onderzoek.

Pagina | 117 Tot slot is in dit onderzoek een vergelijking gemaakt tussen de NOS en De Telegraaf, dit omdat deze twee media in Nederland een grote rol vervullen in het medialandschap. Echter, de onderzochte casussen hebben een internationale aard in een internationale sport. Hoewel er bij de tweede casus Nederlanders betrokken zijn, gaat het in dit geval met name om internationale sporters en zelfs sporthelden. Het kan daarom voor een vervolgonderzoek interessant zijn om hetzelfde onderzoek te doen met materiaal van vergelijkbare omroepen in het buitenland en deze uitkomsten naast elkaar te leggen. Bijvoorbeeld de manier waarop de VRT in het wielgekke België hiervan verslag heeft gedaan, of juist de Duitse ARD en ZDF die na de schandalen besloten minder aandacht te besteden aan het wielrennen.

Hoe dan ook, dit onderzoek geeft een eerste inzicht in de manier waarop de NOS en De Telegraaf grote dopingschandalen in het wielrennen hebben afgehandeld. Waarbij, zeker voor de wielerjournalist, een lastige balans tussen een objectieve kritische houding en het niet te kort doen van de sport en sporter gezocht moet worden. Dat de manier van werken van de wielerjournalist afwijkt van die van reguliere journalisten blijkt wel uit het verhaal dat journalist Robin van der Kloor optekent in zijn boek Laurens ten Dam. Het verhaal hoe de koers de journalist verandert, lijkt me een mooi voorbeeld om deze scriptie mee af te sluiten:

“Maar wat vooral opvalt: de renners, begeleiders en journalisten geven geen mo ment om wat er om hen heen gebeurt. De Dauphiné is na de Ronde van de Middellandse Zee mijn tweede wie lerkoers die ik a ls journalist volg. Als niet-sportjournalist met een eenzijd ig doel, na me lijk Laurens volgens, verwachtte ik me een ongenode gast, een buitenstaander te voelen in deze sport, maar het tegendeel is waar. Ik ga volled ig mee in het c ircus en ko m terecht in een were ld die zijn eigen objectiviteit heeft, die comp leet anders is dan de dagelijkse werkelijkhe id. Eigenlijk zou ik, zoals Hunter S. Tho mpson doet in Fear and Loathing in Las Vegas, moeten beschrijven wat voor krankzinnigs zich alle maal afspeelt voor mijn ogen. De (bijna -) ongelukken in de volgkaravaan, de verkeersinfarcten boven op een col, de drankgelagen van verzorgers van de ploegen ’s avonds in de bacchanalen van de plaatselijke bobo’s in het vipdorp, de stompzinnigheid van sommige oud -coureurs die denken dat ze nog steeds de baas van het peloton zijn. Maar dat zul je niet le zen, want een wie lerkoers zuigt je op. De aarde draait niet meer o m de zon, maa r o m de koers, en daar mag de journalist bij horen. En dan wordt het: don’t shit where you eat. Als je als journalist een pasje om je nek krijgt gehangen, ben je plots geen gewone burger meer, maar een van hen. Je loopt door hekken en afzettingen waar gewone stervelingen worden geweerd. In de ka ravaan mag je zo asociaal rijden als je wilt: rotondes langs de verkeerde kant nemen, standaard door rood rijden, 150 waar je 50 mag. Toeteren als een oude man denkt rustig een zebrapad over te steken (Wat denk je we l n iet, oude zak!). Het mag want je hebt een pasje om je nek en een sticker op je auto: La Presse. De pers.”197

197

Pagina | 118

Bibliografie en Bronnen

Literatuurlijst

Albergotti, Reed, en Vanessa O'Connell. Wheelmen: Lance Armstrong, the Tour de France and the Greatest Sports Conspiracy Ever. New York: Dutton, 2013.

Axson, Scooby. „Lance Armstrong sued by U.S. for post office sponsorship funds.” Sports Illustrated. 24 april 2013. http://www.si.com/si-wire/2013/04/24/lance-armstrong-sued-by-justice-department (geopend oktober 24, 2013).

Bahara, Hassan. „Wielerjournalistiek onder vuur - Knechten en kopmannen.” De Groene Amsterdammer, 21 november 2012.

Billings, Andrew C. Sports Media; Transformation, Integration, Consumption. New York: Routledge, 2011.

Bird, S. Elisabeth. „Tabloidization: What is it, and Does it Really Matter?” In The Changing Faces of Journalism: Tabloidization, Technology and Truthiness, door Barbie Zelizer, 40-50. Londen: Routledge, 2009.

Bookbinder, Joe. „David Walsh interview: "Even if he hadn't been caught it was totally worth it".” LeedsStudent. 1 maart 2013. http://www.leedsstudent.org/2013/03/01/david-walsh-interview-even-if-he-hadnt-been-caught-it-was-totally-worth-it/ (geopend november 12, 2013).

Boyle, Raymond. Sports Journalism: Context and Issues. Londen: Sage, 2006.

Cappella, Joseph N., en Kathleen Hall Jamieson. Spiral of Cynicism: The Press and the Public Good. New York: Oxford University Press, 1997.

Carlson, Matt, en Bob Franklin. Journalists, Sources and Credibility. New York: Routledge, 2011. Commissie Anti-Doping Aanpak. Rapport commissie Anti-Doping Aanpak: Meedoen of Stoppen. Onderzoeksrapport, Den Haag: Commissie Anti-Doping Aanpak, 2013.

Cycling Independent Reform Commission. Report to the President of the Union Cyclister Internationale. Onderzoeksrapport, Lausanne: Cycling Independent Reform Commission, 2015. Dahlberg, Tim. „Two weeks that shattered the legend of Tiger Woods.” Fox News. 12 december 2009. http://www.foxnews.com/wires/2009Dec12/0,4670,GLFTigerapossTerribleTime,00.html (geopend januari 15, 2015).

de Boer, Wybren. „FBI-rechercheur jaagt op Armstrong.” NOS.nl. 10 januari 2011. http://nos.nl/artikel/210673/ (geopend augustus 18, 2013).

de Groot, Jaap. „Telesport.” TMG.nl. https://www.tmg.nl/nl/sport#c_content_overview (geopend juni 28, 2016).

de Jong, Sjoerd. „Wielerjournalisten sprinten naar de volgende deadline - zonder epo.” NRC Handelsblad, 29 oktober 2012.

Pagina | 119 De Swert, Knut, Marc Hooghe, en Stefaan Walgrave. De kwaliteit van het nieuws.

Kwaliteitsindicatoren voor televisienieuws. Leuven: Acco, 2007.

De Telegraaf. „UCI: Tevreden met schorsing Valverde.” De Telegraaf, 31 mei 2010.

de Vreese, Claes H. „News framing: Theory and typology.” Information Design Journal & Document Design 13, nr. 1 (2005): 51-62.

de Wild, Ruud. „Mart Smeets over doping & Lance Armstrong.” Radio 538. 11 oktober 2012. http://www.538.nl/gemist/3969/mart-smeets-over-doping-lance-armstrong (geopend januari 20, 2015).

Dekker, Thomas. Schoon genoeg. Utrecht: Arbeiderspers, 2011.

Deuze, Mark, en Daphna Yeshua. „Online Journalists Face New Ethical Dliemmas: Lessons From The Netherlands.” Journal of Mass Media Ethics 16, nr. 4 (2001): 273-292.

DPA. „ARD und ZDF verzichten auf Tour de France.” Die Welt, 2 februari 2011.

Entman, Robert. „Framing: Toward Clarification of a Fractured Paradigm.” Journal of Communication 41, nr. 4 (1993): 51-58.

Ford, Bonnie D. „Landis admits doping, accuses Lance.” ESPN.com. 21 mei 2010. http://espn.go.com/oly/cycling/news/story?id=5203604 (geopend augustus 21, 2013).

Franco, Alain. „Nederlandse media zijn gedrogeerd door de Tour.” NRC Handelsblad, 3 augustus 1998.

Frothingham, Steve. „Tyler Hamilton tells 60 minutes he saw Armstrong inject EPO.” VeloNews. 19 mei 2011. http://velonews.competitor.com/2011/05/news/tyler-hamilton-tells-60-minutes-he-saw-armstrong-inject-epo_174594 (geopend oktober 24, 2013).

Gans, Herbert J. „Can Popularization Help the News Media?” In The Changing Faces of Journalism: Tabloidization, Technology and Truthiness, door Barbie Zelizer, 17-28. Londen: Routledge, 2009. Gantz, Walter. „Keeping Scors; Reflections and suggestions for scholarship in sports and media.” In Sports Media; Transformation, Integration, Consumption, door Andrew C. Billings, 7-18. New York: Routledge, 2011.

Gruijters, Hugo. „Welke toekomst heeft het professionele wielrennen?” Sportnext. 29 december 2012.

http://www.sportnext.nl/berichten/20121229_welke_toekomst_heeft_het_professionele_wielrenne n (geopend november 12, 2013).

Hall, Stuart. „Encoding/Decoding.” In Media and Cultural Studies, door Meenakshi Gigi Durham en Douglas M. Kellner, 163-173. Oxford: Blackwell Publishing, 2006.

Pagina | 120 Hoffmann, Hein, en Yfke Nijland. „De affaire Sjeng Collard.” Andere Tijden. 8 mei 2012.

http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2001-2002/De-affaire-Sjeng-Collard.html (geopend november 12, 2013).

Kivits, Nick. „Digitale oplagen kranten gestegen in 2015.” Villamedia. 25 maart 2016.

https://www.villamedia.nl/artikel/digitale-oplagen-kranten-gestegen-in-2015 (geopend juni 28, 2016).

Koomen, Theo. 25 jaar doping. Laren: Luitingh, 1974.

Luckhurst, Samuel. „David Walsh On His Pursuit of Lance Armstrong.” The Huffington Post. 21 december 2012.

http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/12/21/david-walsh-lance-armstrong_n_2345484.html (geopend oktober 9, 2013).

Lucking, Martyn. „'Sport and drugs'.” In Sport, Culture and Ideology, door Jennifer Hargreaves, 193-209. Londen: Routledge & Kegan Paul, 1985.

Macur, Juliet. „For Armstrong, a Confession Without Explanation.” The New York Times, 17 januari 2013.

Majendie, Matt. „The Festina Affair still lingers.” The National. 14 juli 2008.

http://www.thenational.ae/sport/the-festina-affair-still-lingers (geopend oktober 16, 2013). Mediawet. „Mediawet 2008.” Mediawet. 2008.

http://wetten.overheid.nl/zoeken_op/BWBR0025036/Hoofdstuk4/Artikel21+BWBR0025036/Bijlage / tekst_bevat_voetbal/geldigheidsdatum_08-08-2012 (geopend december 18, 2013).

Millar, David. Koersen in het duister. Utrecht: Tirion Uitgevers, 2012.

Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. „Code voor de journalistiek.” Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. 18 april 2008.

http://www.genootschapvanhoofdredacteuren.nl/het-genootschap/code-voor-de-journalistiek/ (geopend maart 13, 2015).

Nederlandse Dopingautoriteit. „De eerste...” Dopingautoriteit.nl. 2010.

http://www.dopingautoriteit.nl/wat_is_doping/geschiedenis_van_doping/de_eerste (geopend oktober 17, 2013).

Nooter, Maarten. „wielerjaar 2013 bij NOS: "Doseren".” NOS.nl. 20 februari 2013.

http://nos.nl/artikel/476543-wielerjaar-2013-bij-nos-doseren.html (geopend oktober 8, 2013). NOS. „Armstrong staakt 'dopingstrijd'.” NOS.nl. 24 augustus 2012. http://nos.nl/video/410223-armstrong-staakt-dopingstrijd.html (geopend augustus 18, 2013).

—. „Armstrong wordt niet vervolgd.” NOS.nl. 3 februari 2012. http://nos.nl/artikel/337204-armstrong-wordt-niet-vervolgd.html (geopend augustus 18, 2013).

—. „Bloedzakken Operación Puerto mogen onderzocht worden.” NOS.nl. 16 juni 2016.

http://nos.nl/artikel/2111027-bloedzakken-operacion-puerto-mogen-onderzocht-worden.html (geopend juni 28, 2016).

Pagina | 121 —. „Taken en Missie.” NOS.nl. http://over.nos.nl/organisatie/taken-visie (geopend juni 26, 2015). —. „Taken, Over de NOS.” NOS.nl. http://over.nos.nl/organisatie/feiten/over-de-nos/taken (geopend november 13, 2013).

—. „Tour de France 2013.” NOS.nl. 2013. http://nos.nl/dossier/515430-tour-de-france-2013/ (geopend oktober 18, 2015).

NPO Geschiedenis. „Geschiedenis van de Tourde France; Peter Post in 1965: "Ik gebruikte doping".” NPO Geschiedenis. 15 juli 2007. http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2007/juli/Geschiedenis-van-de-Tour-de-France.html (geopend juni 8, 2013).

—. „Nederlandse dopingschandalen: De affaire Sjeng Collard en de 'bedorven kip' van PDM.” NPO Geschiedenis. 12 oktober 2012. http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2012/oktober/Nederlandse -dopingschandalen.html (geopend september 8, 2013).

NuSport. „Aanklager in beroep tegen vonnis in zaak-Fuentes.” NuSport.nl. 17 mei 2013.

http://www.nusport.nl/wielrennen/3477040/aanklager-in-beroep-vonnis-in-fuentes-zaak.html (geopend oktober 22, 2013).

Oates, Thomas P., en John Pauly. „Sports Journalism as Moral and Ethical Discourse.” Journal of Mass Media Ethics 22, nr. 4 (2007): 332-347.

Olsthoorn, Peter. „Mart en Lance maken me iets duidelijk.” Villamedia. 21 juli 2010.

http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/mart-en-lance-maken-me-iets-duidelijk/ (geopend januari 20, 2015).

Pam, Max. „Het is tijd voor een grote schoonmaak in de sportjournalistiek.” HP/De Tijd, 16 oktober 2012.

Peters, Vincent. „Case-studie.” In Onderzoekstypen in de communicatiewetenschap, door Fred Wester, Karsten Renckstorf en Peer Scheepers, 613-641. Alphen aan den Rijn: Kluwer, 2006. Pleijter, Alexander. „'Het ontbreekt de journalistiek aan slagkracht om doping op te sporen'.” De Nieuwe Reporter. 16 oktober 2012. http://www.denieuwereporter.nl/2012/10/het-ontbreekt-de-journalistiek-aan-slagkracht-om-doping-op-te-sporen/ (geopend oktober 25, 2013).

Pleijter, Alexander, en Annemarie Frye. Journalistieke gedragscodes: Leiband of leidraad. Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen, 2007.

Pugh, Andrew. „David Walsh: 'It was obvious to me Lance Armstrong was doping'.” PressGazette. 11 oktober 2012. http://www.pressgazette.co.uk/david-walsh-it-was-obvious-me-lance-armstrong-was-doping (geopend januari 23, 2014).

Roosendaal, Marie-Thérèse. „'Mijn telefoontje was einde Tour voor Rasmussen'.” Telegraaf.nl. 23 januari 2016.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/25060061/___Mijn_telefoontje_was_einde_Tour_voor_Rasmus sen___.html (geopend juni 28, 2016).

Pagina | 122 Rowe, David. Sport, Culture and the Media; The Unruly Trinity. Buckingham: Open University Press, 1999.

Rowe, David. „Sports journalism: Still the 'toy department' of the news media.” Journalism 8, nr. 4 (2007): 385-405.

Rowe, David. „Sports Media: Beyond broadcasting, beyond sports, beyond societies?” In Sports Media; Transformation, Integratin, Consumption, door Andrew C. Billings, 94-113. New York: Routledge, 2011.

Sanderson, Jimmy, en Jeffrey W. Kassing. „Tweets and Blogs: Transformative, adversarial and integrative developments in sports media.” In Sports Media; Transformation, Integration and Consumption, door Andrew C. Billings, 114-127. New York: Routledge, 2011.

Scheufele, Dietram. „Agenda-Setting, Priming, and Framing Revisited: Another Look at Cognitive Effects of Political Communication.” Mass Communication & Society 3, nr. 2-3 (2000): 297-316. Schilling, Curt. „Ignorance has its privileges.” 38 Pitches: Curt Schilling's official blog. 27 april 2007. http://38pitches.wordpress.com/2007/04/27/ignorance-has-its-privileges/ (geopend januari 18, 2015).

Schoof, Rob. „Armstrong is Tourzeges kwijt: 'slechtste journalist van de wereld' krijgt gelijk.” NRC Handelsblad, 22 oktober 2012.

Schultz-Jörgensen, Søren. „The World's best Advertising Agency: The Sports Press.” MandagMorgen. 31 oktober 2005. http://www.playthegame.org/upload//Sport_Press_Survey_English.pdf (geopend januari 24, 2014).

Semetko, Holli, en Patti Valkenburg. „Framing European Politics: A Content Analysis of Press and Television News.” Journal of Communication 50, nr. 2 (2000): 93-109.

Smeets, Mart. Dertig. Terugblik op dertig jaar Tour de France. Amsterdam: Veen, 2002. —. Gepakt. Amsterdam: De Kring, 2013.

Steen, Rob. Sports Journalism: A Multimedia Primer. New York: Routledge, 2008.

Stokvis, Ruud. De Sportwereld, een sociologische inleiding. Alphen aan den Rijn: Samson, 1989. —. Sport, publiek en de media. Amsterdam: Aksant, 2007.

Tadema, Joost. „Mart Smeets niet verrast door uitspraken Lance Armstrong.” Metro, 18 januari 2013. Telesport. „'Kerckhoffs meest invloedrijk'.” Telesport.nl. 25 juni 2013.

http://www.telegraaf.nl/telesport/wielersport/21678504/___Kerckhoffs_meest_invloedrijk___.html (geopend juni 28, 2016).

Thompson, Christopher S. The Tour de France. A cultural history. Londen: University of California Press, 2006.

Pagina | 123 Tremlett, Gilles. „Doping doctor Eufemiano Fuentes' sentence shocks anti-drugs bodies.” The

Guardian, 30 april 2013.

—. „Operation Puerto doctor admits footballers came to his clinic.” The Guardian, 29 januari 2013. —. „Spanish doping doctor ready to reveal role in major sports.” The Guardian, 10 mei 2013. Tunstall, Jeremy. Journalists at work: specialist correspondents: their news organizations, news sources, and competitor-colleagues. Londen: Constable, 1971.

Tygart, Travis T. „Statement From USADA CEO Travis T. Tygart Regarding The U.S. Postal Service Pro Cycling Team Doping Conspiracy.” USADA Press Release. 10 oktober 2012.

http://cyclinginvestigation.usada.org/ (geopend oktober 24, 2013).

van den Brink, Cors, en e.a. En... wat ging er door je heen? . Deventer: ...daM uitgeverij, 2015. van der Kloor, Robin. Laurens ten Dam. Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2013.

van der Vooren, Jurryt. En toen was er sport. Wormer: Inmerc, 2005.

—. „Luisteren: het oudste radiofragment over de Tour de France.” Sportgeschiedenis.nl. 24 juni 2015. http://www.sportgeschiedenis.nl/2015/06/24/luisteren-het-oudste-radiofragment-over-de-tour-de-france.aspx (geopend juni 26, 2015).

van der Wurff, Richard, en Klaus Schönbach. Effectiviteit van journalistieke codes: een literatuurstudie. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2011.

van Liempt, Ad. 50 jaar Studio Sport. Amsterdam: L.J. Veen, 2009.

van Putten, Gerard. „"Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven".” Nieuwsblad van het Noorden, 4 juni 1992.

Vandermeersch, Peter. „Kaakslag voor de sportjournalistiek? (6) - De bedrogen minnaar.” De Nieuwe Reporter. 17 oktober 2012. http://www.denieuwereporter.nl/2012/10/de-bedrogen-minnaar/ (geopend oktober 25, 2013).

Verburg, Martijn. „Chronologie van een dopingaffaire.” Algemeen Dagblad, 30 juni 2006. Verwer, Renzo. „Het falen van de wielerjournalistiek.” De Nieuwe Reporter. 12 augustus 2009. http://www.denieuwereporter.nl/2009/08/het-falen-van-de-wielerjournalistiek/ (geopend oktober 9, 2013).

Voet, Willy. Prikken en Slikken, 30 jaar doping in de wielersport. Memoires van een wielersoigneur. Baarn: de Fontein, 1999.

Wasserman, Edward. „A Robust Future for Conflict of Interest.” In Journalism ethics: a philosophical approach, door Christopher Meyers, 249-270. Oxford: Oxford University Press, 2010.

Pagina | 124 Wielaert, Jeroen. De vele wegen naar Parijs. Onderweg met de Tour de France. Utrecht: Kosmos-Z&K, 2000.

Wijfjes, Huub. „Publiek omroep en sportjournalistiek (1).” NOS.nl. 4 september 2013.

http://over.nos.nl/organisatie/ombudsfunctie/weblog/Publieke+omroep+en+sportjournalistiek+1-Onno (geopend november 12, 2013).

Yin, Robert K. Case Study Research: Design and Methods. 4. Thousand Oaks: Sage Inc., 2009. Zonneveld, Thijs, en Wessel Penning. „Laat sportjournalisten samenwerken met

onderzoeksjournalisten.” De Nieuwe Reporter. 16 januari 2013.

http://www.denieuwereporter.nl/2013/01/laat-sportjournalisten-samenwerken-met-onderzoeksjournalisten/ (geopend oktober 25, 2013).

Pagina | 125

Bronnen

Archiefmateriaal van het Instituut Beeld en Geluid Hilversum:

Uitzendingen van het NOS Achtuurjournaal van: 27 juni 2006, 28 juni 2006, 29 juni 2006, 30 juni 2006, 1 juli 2006 en 2 juli 2007.

Uitzendingen van het NOS Sportjournaal van: 27 juni 2006, 28 juni 2006, 29 juni 2006, 30 juni 2006, 7 mei 2007, 8 mei 2007, 9 mei 2007, 10 mei 2007, 11 mei 2007, 11 februari 2009, 12 februari 2009, 13 februari 2009, 16 februari 2009, 17 februari 2009, 18 februari 2009, 19 februari 2009, 20 februari 2009, 24 februari 2009, 14 januari 2011, 17 januari 2011, 18 januari 2011, 19 januari 2011 en 20 januari 2011.

Uitzendingen van NOS Studio Sport van: 1 juli 2006, 2 juli 2006, 12 mei 2007, 12 februari

In document Kritisch journalist of sportambassadeur? (pagina 115-126)