• No results found

Behoefte aan een seksuele relatie

Een aantal respondentes geeft te kennen geen sterke behoefte te hebben aan een seksuele relatie. Zij stellen vriendschap voorop.

“Ik vind het prima zo. Ik wil graag een aai over m’n bol, een kus of een arm om me heen. Het liefst een relatie zoals ik met m’n vader en m’n moeder heb gehad, dat vind ik een fijne relatie, dan ben ik zielsgelukkig. Ik heb geen zus of broer, maar ik had graag een oudere zuster gehad. Daarom ben ik zo blij met m’n buurvrouw, zij is net m’n grotere zus.”

“Dit onderwerp speelt niet zo voor mij. Ik ben ook niet op zoek naar een partner. Ik ben wel eens verliefd geweest op een jongen waar ik ook wel mee knuffelde, maar verder niet. Dit was toen ik ongeveer 14 jaar was. Later ben ik nooit meer verliefd geweest. Door mijn moeder werd ik hier ook vrij in gelaten, die vroeg nooit of ik al verkering had of zo. Ik weet ook niet of mijn moeder verwacht dat ik nog ooit met iemand thuis zal komen. Ik mis de seksualiteit in mijn leven ook niet en ben op dit gebied wel tevreden. Ik ben eigenlijk alleen op zoek naar vriendschap.”

Een andere respondente wenst niet in te gaan op toenaderingen van mannen die louter op sek-sualiteit zijn gericht.

“Ik heb nu geen relatie en al zou ik dat best wel willen, het heeft momenteel geen hoge prioriteit. Een poosje terug heb ik het eens via Internet geprobeerd. Ik zei dan aanvankelijk niet dat ik gehandicapt was, maar als ik dat dan meedeelde, haakten de meeste mannen af. Degenen die overbleven wilden eigenlijk alleen maar met mij naar bed en dat was dan ook de eerste vraag die ze stelden: maar, kan je dan nog wel.... Hierna haakte ik af, daar had ik geen zin in.”

Een aantal respondentes noemen SAR, die seksuele dienstverlening aan mensen met een handicap biedt. Geen van hen wil er iets mee te maken hebben.

“Ik heb wel behoefte om te vrijen, maar dan niet die one-night stands en de SAR lijkt mij ook niets. Ik vind het onderdeel seksualiteit niet zo’n opgewekt deel van mijn leven. Ik zal er mee moeten leven en dit onderwerp raakt me meer dan het niet hebben van een partner. Het is gewoon een onbevredigende toestand. In alle oprechtheid denk ik dat ik wel genoeg de moeite waard ben, dus het is letterlijk en figuurlijk een onbevredigende toestand. Maar bij de gedachte alleen al om een ad-vertentie in de krant te zetten krijg ik het al Spaans benauwd. Wat moet je dan schrijven?”

“Om gebruik te maken van de SAR vind ik niks. Ik wil alleen maar naar bed met iemand die ik ken en waar ik van houd.’

11.7 Seksueel misbruik

Enkele respondentes zijn het slachtoffer geweest van seksueel misbruik, zoals incest en ver-krachting. Die ervaringen hebben een grote drempel opgeworpen om seks als iets prettigs te kunnen beleven.

“Ik heb er op dit moment geen last van, met de dingen die met mij zijn gebeurd, maar het blijft een steeds terugkomend iets. In de periode dat ik verliefd werd kon ik er bijna op wachten dat er problemen uit voort vloeien. Zeker als degene daar geen begrip voor had opgebracht, dan had ik nog verder in de shit gezeten. Dat is niet gebeurd, dat is alleen maar gunstig geweest. Als het voor mij te bedreigend wordt doe ik een poging om het uitleggen.”

“Ik ben een keer verkracht. Ik was heel naïef. Ik woonde op een flat. Toen werd er gebeld. Ik kon door de intercom niet verstaan wie er was, dus liet ik hem boven.

Achteraf had ik aangifte moeten doen. Maar ik was bang niet serieus genomen te worden. Doven zijn wat dit betreft ook heel kwetsbaar. Zodra ze contact krijgen met iemand, gaan ze volledig mee. Ze zijn blij met elke vorm van aandacht. En daar wordt veel misbruik van gemaakt. Daar komt nog bij dat lichamelijk contact voor doven noodzakelijk is om in contact te komen. Doven zijn vaak slachtoffer van aanranding en verkrachting omdat ze naïef zijn en goed gewillig.

11.8 Beknopt overzicht van de bevindingen

Op het gebied van seksualiteit lopen de ervaringen uiteen.

Wanneer de partner begrip en geduld heeft wordt voor belemmeringen in seksuele activiteit meestal wel een oplossing gevonden.

Sommige ouders hebben de seksuele voorlichting aan hun gehandicapte dochter achterwege gelaten. De vrouwen die wel goed zijn voorgelicht door hun ouders hebben dit als heel onder-steunend beleefd. De seksuele voorlichting in het speciaal onderwijs krijgt weinig waardering.

Die ontbrak of werd als moraliserend ervaren.

12 Relaties met mensen uit de omgeving

12.1 Inleiding

Bij de vragen over sociale relaties is onderscheid gemaakt in drie categorieën personen. Aller-eerst werden vragen gesteld over de relatie met familieleden. In hun antwoorden gingen de meeste respondentes tevens in op hun opvoeding tijdens hun kinderjaren. Vervolgens werd de omgang met vrienden en kennissen aan de orde gesteld. De antwoorden daarop hadden meest betrekking op de huidige situatie. Tenslotte werd gesproken over de bejegening door vreemden.