• No results found

Het is een vakantiepark van Sunparks. Sunparks in overgenomen door Center Parcs. Sunparks is een nieuw brand dat zich wat lager in de markt plaatst als Center Parcs. Het beleid van Center Parcs is mensen op het park hebben en daar ook proberen te houden. Bij hen ligt dit anders, zij zijn meer gericht op de regio, de mensen moeten naar de regio komen en bij hen op het park blijven slapen. Ze hebben wel wat faciliteiten op het park zoals een restaurant en een zwembad, maar het belangrijkste is dat de mensen recreëren in de regio.

Cradle to cradle

Hij is niet bekend met het begrip cradle to cradle, hij kan daarom ook geen aspecten noemen die zij in het kader hiervan ondermenen. Op het gebied van duurzaamheid hebben ze wel een bewuste beleidsfocus. Zo wordt er volgens het overkoepelde beleid van Center Parcs, en dus ook Sunparks, bij de aanschaf van nieuwe producten gekeken hoe duurzaam het is. Deze producten moeten voldoen aan een bepaalde norm (ISO norm). Daarom gaan ze ook alleen maar in zee met bedrijven die zich aan deze norm conformeren. Deze bedrijven moeten in het kader hiervan ook een forumlier ondertekenen ter controle of ze ook echt aan de eisen voldoen die zij stellen. Getoetst wordt dan hoe duurzaam de verpakkingsmaterialen zijn die gebruikt worden, wat er met de afvalstoffen gebeurd, enzovoort.

Ze hebben ook een Green Key. In het kader van dit certificaat wordt getoetst hoe er omgegaan wordt met energie, gas, verwarming, welke efficiënte maatregelen er worden toegepast etc.. Zij werden hier positief op beoordeeld wat inhoudt dat ze in het kader van de Green Key genoeg vooruitgang boeken op het gebied van duurzaamheid.

Innovatie

Op het park zelf zijn ze niet direct bezig met het zoeken naar innovaties, maar vanuit het hoofdkantoor zijn ze hier wel mee bezig. Vernieuwingen en veranderingen binnen het park worden vooral centraal geregeld waardoor ze hier zelf weinig invloed op hebben. Ze kunnen wel initiëren maar het hoofdkantoor moet wel toestemming geven.

Omgeving

Ze willen de mensen die ze trekken vooral laten recreëren in de regio. Hierdoor zetten ze hun park neer als overnachtingplaats en de omgeving als recreatieplaats. Zo willen ze ook de regiopas in gaan voeren waarmee mensen voordeel kunnen krijgen. Hiervoor is nog niet heel veel samenwerking met andere bedrijven, maar ze willen dit wel uitbreiden. Bedrijven komen ook naar hen toe of ze hen in activiteitenprogramma’s kunnen opnemen bijvoorbeeld.

In het kader van de regiopas zijn ouderen een belangrijke doelgroep, deze zijn eerder geneigd wat luxer te leven is hij van mening, waardoor samenwerking met restaurants bijvoorbeeld aantrekkelijk is. Ook is deze doelgroep niet gebonden aan bepaalde dagen waardoor deze ook doordeweeks zou kunnen komen naar het park.

Grondstoffen

Met de inkoop van grondstoffen en producten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Dit gebeurt door de opgestelde richtlijnen die het hoofdkantoor hiervoor geformuleerd heeft. Deze

40

producten moeten zodoende voldoen aan de ISO normen. Ook hebben ze grote containers voor onder andere; karton, papier, blik ijzer en batterijen. Voor de mensen die overnachten in het park staan containers waar zij hun afval gescheiden in kwijt kunnen. Hij merkt dat hier goed gebruikt van gemaakt kan worden, er wordt zelfs gevraagd naar een aparte bak voor plastic. Logistiek

Ze proberen de logistiek zo optimaal en efficiënt te laten verlopen op het park. Binnen het park zijn ze van plan e-cars aan te schaffen, dit zijn elektronische auto’s. Ze zijn hier wel mee bezig en kijken wat de mogelijkheden zijn die voor hen aantrekkelijk zijn. Wat betreft de leveranciers wordt er niet direct gekeken naar de mate van uitstoot van de vrachtwagen, wel behoort deze leverancier te voeldoen aan de eerder genoemde ISO normen.

Energie

Naar energie wordt bewust gekeken. De huisjes op het park zijn voorzien van sensoren zodat de verwarming lager gezet wordt wanneer er geen beweging in het huis plaatsvindt. Zo houden ze goed bij wat er veranderd en waar ze nog kunnen optimaliseren. Zo hebben ze nu het beleid dat wanneer er een lamp stuk is, deze wordt vervangen door een spaarlamp. In de hoofdgebouwen willen ze gaan werken met led verlichting, maar dit kan niet allemaal in één keer waardoor ze dit geleidelijk doen. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet als producten aan vernieuwing toe zijn, kijken ze naar efficiëntere oplossingen. Het gas en de stroom die ze afnemen gebeurt verder op de ‘gewone’ manier. Dit wordt ook allemaal centraal geregeld.

Milieu

Het afvalwater wordt om de zoveel tijd gecontroleerd door Rijkswaterstaat of het aan de standaarden voldoet. Op de gebouwen hebben ze luchtfiltratie systemen die zorgen voor een goede luchtkwaliteit voor het personeel. Dit is vooral vanuit henzelf. Op het gebied van het zuiveren van water of het zoeken naar mogelijkheden gebeurt er op het park weinig. Centraal wordt er binnen de organisatie wel gezocht naar de mogelijkheden voor het gebruik van bijvoorbeeld warmtewisselaars of waterfiltering en het benutten van waterstromen.

Toekomst

Ze proberen de klanten het nut en de voordelen te laten zien die de efficiënte maatregelen in het huisje hebben, zoals de sensoren voor de verwarming. Ze maken de gasten kenbaar dat ze hier mee bezig zijn. Maar verder delen ze geen folders uit of iets dergelijks om klanten van informatie te voorzien of verder voor te lichten op het gebied van duurzaamheid. Hoewel de gasten de duurzame maatregelen niet altijd gewend zijn respecteren ze het zeker.

Economie

Hij denkt dat duurzame toepassingen zich na enige tijd zullen terugverdienen. Zo is het aanbrengen van spaarlampen eerst wat duurder maar uiteindelijk zal het wat opleveren. Duurzaamheid of cradle to cradle moet te allen tijde rendabel zijn voor bedrijven, het zal daarom met stappen moeten gebeuren.

Binnen het team wordt er maandelijks overlegd om te kijken hoe ze dingen beter kunnen doen zoals ze het nu al hebben. Het duurzame beleid leeft goed binnen de organisatie. Ze merken ook een afname van het gemiddelde energie verbruik, wat uiteindelijk ook economisch gezien voordeel oplevert. Hij merkt ook dat mensen er bewuster mee bezig zijn, en bij elke deur hangt ook een bordje met de vraag of de verlichting en de computer uitgezet is.

41

Bijlage 19

Samenvatting interview Bas Gehlen