• No results found

Ze zijn een vervoersbedrijf en bestaan reeds 103 jaar. Ze regelen voor bedrijven de gehele vervoersketen, waarbij Europa de hoofdmarkt is. Het bedrijf komt oorspronkelijk uit Tegelen en is in 1906 als transportfirma gestart en doorontwikkeld tot het bedrijf dat het momenteel is. Ze proberen processen zo efficiënt mogelijk te maken.

Cradle to cradle

Hij is bekend met het begrip cradle to cradle. Naar aanleiding van een uitnodiging van Dick Thesingh heeft hij deelgenomen aan een presentatie/brainstormsessie over cradle to cradle. Gevraagd werd om te kijken hoe cradle to cradle binnen de eigen organisatie gestalte kan krijgen. Dit is volgens hem lastig doordat ze een grote vervuilers zijn. Ze doen naar eigen zeggen veel voor het milieu door te zoeken naar efficiënte oplossingen, zoals de ‘megatrailer’ waar meer volume in kan. Ook zetten ze hoog in op multimodaal transport en ongeveer 80% van de vrachtwagens voldoet aan de groenste/ euro 5 norm. Ze doen zo veel mogelijk op dit geied maar het principe afval is voedsel gaat bij hen niet op. Een oplossing die ze vroeger wel gehad hebben voor afval, was het zeil van de trailers gebruiken voor het maken van tassen, echter dit is niet cradle to cradle.

Innovatie

Met innovatie zijn ze dagelijks bezig. Hier is een speciale afdeling voor die dagelijks bezig is met het optimaliseren en het multimodaal maken van het vervoer. Ook hebben ze een ‘Young Potential’ programma waarbij net afgestudeerden die bij hen komen werken de eerste twee jaar een programma krijgen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om op alle afdelingen mee te werken en ook opdrachten moeten maken. Een groep is momenteel bezig met een onderzoek op het gebied van retourlogistiek, waarbij het gaat om afval. Als ergens een stroom naartoe gaat kan je net zo goed weer wat mee terug nemen. Ook wordt gekeken naar nieuwe sectoren en hoe ze daar innovatief kunnen zijn. Het optimaliseren van logistieke systemen voor het planningsproces is ook een van hun taken. Hier hebben ze ook een prijs voor gewonnen in 2007. Ze willen constant innovatief zijn en iets extra’s kunnen bieden, en vooral ook binnen nieuwe sectoren.

Er wordt ook samengewerkt met andere vervoerders. Mocht het zo zijn dat hun eigen vervoer duurder is dan dat van andere vervoersbedrijven, dan kiezen ze niet voor die van henzelf. Hierdoor kunnen ze de klant zo eerlijk en goedkoop mogelijk bedienen. Voor innovatie werken ze vooral samen met de klanten, waardoor alles op elkaar afgestemd kan worden, hij noemt dit logistiek-keten-denken. Ook werken ze samen met kennisinstellingen, zo is er een nauwe samenwerking met de Fontys. Een project waar ze mee bezig zijn is Flora Holland, het gaat om een railverbinding over een traject waar nu alleen vrachtverkeer plaatsvindt. In samenwerking met de universiteit van Wageningen en Flora Holland worden hiervoor momenteel pilots gedraaid.

Het kostenaspect staat hier zeker centraal. Het ecologische aspect staat hierbinnen ook centraal doordat klanten steeds vaker vragen naar ‘groenere’ oplossingen. De klanten willen graag een zo ‘groen’ mogelijk vervoer, hoewel dit wel per land verschilt. Het mag vaak ook niet meer kosten dan alternatieve mogelijkheden. Het is een kwestie van tijd dat deze groene stroming breder

10

wordt. Ze besteden aandacht aan de wettelijke voorwaarden en respecteren deze. Ook zijn ze gericht op het aantrekken van jonge medewerkers, en deze goed te begeleiden. Hierdoor zijn ze constant met vernieuwing bezig, waarbij nieuwe kennis een belangrijk punt is.

Omgeving

Ze hebben een normale binding met de buurt, maar deze is niet extreem close. Ze zijn voornamelijk internationaal gericht en werken met de grotere internationale klanten. Toch is de regio wel belangrijk. Ze werken daarom ook aan de banden met bedrijven in regio. Tevens is het een familiebedrijf dat 103 jaar geleden in Tegelen gevestigd is en hier niet is vertrokken. Waardoor het zorgt voor de nodige werkgelegenheid in de regio.

Grondstoffen

Bij de inkoop van producten wordt weinig rekening gehouden met duurzaamheid, hij erkent dat ze hier meer uit kunnen halen. Hij vindt dat je als bedrijf mee moet doen aan het groene, ook al is het iets duurder. Een bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om goed te zijn. Hij stelt dat ze hier actiever in mogen zijn. Ze denken veel in groen naar de klant toe maar nog te weinig binnen de organisatie.

Logistiek

(Spreekt voor zich, doordat logistiek behoort tot de core business van het bedrijf) Energie

Ze houden rekening met energieverbruik, zo zijn er sensoren om verspilling van energie tegen te gaan. Met mogelijkheden om energie op te wekken zijn ze niet bezig en dat verwacht hij ook niet te gaan doen. Naar groene stroom wordt wel gekeken. Ze concerteren zich eerder op het multimodale transport dan op het investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoewel ze wel open staan voor een aantrekkelijk aanbod.

Milieu

Zelf zijn ze redelijk milieuvervuilend, ze investeren daarom in het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen door met milieuvriendelijkere vrachtwagens te rijden en vervoer multimodaal te maken. Ook werken ze aan efficiënte oplossingen zoals andere containers. Toekomst

Ze doen regelmatig aan sponsoring. Momenteel sponsoren ze van alles maar ze gaan hier meer aandacht aan besteden door bijvoorbeeld meer in de groenere hoek te adverteren en het bedrijf hierdoor een bepaalde profilering te geven. Toch moet er ook niet alleen ‘groen’ geadverteerd worden er moet vooral gekeken worden naar wat de klant wil, met als onderbouwing; als het duurzaam kan is het altijd goed maar het komt niet altijd uit.

Economie

Hij denkt dat de klant niet bereid is om meer te betalen voor ‘groen’. Je moet jezelf niet op groen of duurzaam gaan richten omdat iemand anders dat wil, het moet de filosofie zijn van het bedrijf. Ieder bedrijf heeft zijn verantwoordelijkheid en moet zijn steentje proberen bij te dragen. Als het efficiënter is en ook kosten bespaard merken ze wel dat dit klanten trekt. Vooral nu in deze (crisis)tijd zijn bedrijven nog meer gedreven voor het komen tot innovaties, en dan vooral aan de kosten kant.

Samenwerking is voor hen essentieel voor het komen tot innovaties, daarom wordt veel met derden samengewerkt. Ze zijn niet van plan actief te zijn op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe producten voor bijvoorbeeld cradle to cradle oplossingen voor vrachtwagens. Wel staan ze open voor nieuwe producten die op de markt komen en processen optimaliseren.

11

Bijlage 5

Samenvatting interview Gé Moonen 2 juli