• No results found

Cradle to cradle

Bij hun bedrijf valt het begrip cradle to cradle nooit. Hij heeft het gevoel dat het een trend is en oude wijn in nieuwe kruiken. Hij ziet het als een nieuwe generatie die de oude kennis niet heeft en het op een andere manier brengt. Bij hun plantage wordt 5% biologisch geteeld. Sinds 1997 hebben ze deze biologische tak. Ze merken dat je meer voor de producten kan vragen doordat mensen het meer waarderen. Hij zegt dat als je eenmaal met losse handen kan fietsen, dus als je ziet dat het anders kan (niet bespuiten maar schoffelen), waarom zou je het dan niet doen. Ze maken een product uit water en uit lucht, dat zijn geen schadelijke stoffen. Ook zetten ze veel CO2 om in zuurstof. Cradle to cradle ziet hij als een principe waarbij je geen afval/ rommel

achterlaat. Zij gebruiken de mest van kippen bijvoorbeeld voor de groei van planten. Hij benadrukt dat ze een enorme hoeveelheid aan CO2 absorberen en hiervoor zuurstof terug geven.

Ze sproeien wel insecticiden en andere bestrijdingsmiddelen, maar dit is zo gereduceerd dat ze bijna niet minder kunnen gebruiken en hierdoor niet echt bedrijgend zijn. Hij heeft een aversie tegen bedrijven die cradle to cradle of duurzaamheid gebruiken als marketingconcept, terwijl ze in werkelijkheid niet geheel duurzaam of cradle to cradle zijn. Eigenlijk vindt hij cradle to cradle gewoon een voorwaarde voor bedrijven.

Innovatie

Innovatie is voor hen belangrijk, maar dit zijn vooral innovaties met betrekking tot de teelt. Ze besteden veel aandacht aan het personeel en zorgen voor goede werkomstandigheden, ze hebben hier ook een certificaat voor. Het economische aspect staat ook centraal, maar hij zegt dat als je echt voor economisch gewin gaat; dan moet je een bivak muts en een pistool kopen en een overvallen plegen. Dan heb weinig kosten en veel inkomsten.

Omgeving

Ze telen op grond van anderen, als ze een teelt hebben gehad dan kunnen ze daar de komende 100 jaar niet meer terugkomen voor teelt. Hierdoor zijn ze een soort zwervers/nomaden waarbij ze iedere keer grond van andere gebruiken voor zo’n 2 jaar. Daarom moeten ze altijd op sociaal vlak vriendelijk zijn en moeten ze ook goed zijn voor de grond die ze gebruiken. Hierdoor hebben ze veel respect voor de grond en gaan hier goed mee om, dit zien ze als hun plicht. Ze liggen midden in het dorp en hebben een zeer goede band met de omgeving. Hij pleit ook voor het zoeken naar lokale oplossingen. Verspreidt de cradle to cradle bedrijven daarom over de regio en maak geen groot bedrijven terrein waarop alle bedrijven geclusterd zijn.

Grondstoffen

Ze hebben in de zomer één containertje voor afval voor een miljoen vierkante meter, het afval zoals de bladeren bijvoorbeeld is voedsel voor de bodem. Het afval zoals papier van het kantoor bijvoorbeeld is minimaal. Voor het bindmateriaal dat gebruikt wordt voor de planten zijn ze met collega’s bezig om een biologisch afbreekbare variant te ontwikkelen. De stokken voor de planten zijn van metaal en glasfiber, ten opzichte van bamboe kan je hier langer mee doen en naderhand kunnen ze ook hergebruikt worden.

17 Ze gebruiken wel wat chemische producten, maar de producten die ze produceren zijn op het stickertje na, 100% natuurlijk, namelijk de bomen, en volgens hem dus 100% cradle to cradle. De producten die van deze bomen afkomen, mogen de consumenten ook gewoon uit het raam gooien (appels bijvoorbeeld) deze zijn dan zelf een voedingsstof voor de bodem. In feite heb je voor deze producten geen verpakking nodig, en na consumptie mag je het achterlaten (klokhuis, kersenpit, steeltje enzovoort). Maar hij vindt profilering verre van nodig, het wekt volgens hem zelfs argwaan op, het lijkt dan volgens hem alsof je iets te verbergen hebt.

Logistiek

Als ze naar het land gaan proberen ze dit met busjes te doen en dit vervoer zo efficiënt mogelijk te organiseren. Voor hen is dit de normale gang van zaken. Zijn volgende auto wordt in ieder geval een hybride. Ze vervoeren de bomen in kerstboomnetten, dat een soort van plastic is. Dit is noodzakelijk voor het vervoer maar wel een schadelijke stof. Het vervoer gaat met vrachtwagens, maar hij zegt dat de CO2 compensatie van de kweek van de bomen hier zeker

tegenover staat. Zo komt ook het meeste personeel uit de nabije omgeving. Energie

Het enige waar ze volgens hem minder goed scoren voor cradle to cradle, zijn de koelcellen die ze hebben. Deze worden gebruikt voor de oplag van bomen en vergen veel stroom. Ze hebben hiervoor wel naar alternatieven gekeken. Een windmolen mochten ze niet plaatsen en zonnepanelen waren niet optimaal. Ze hebben wel een aansluiting laten maken zodat ze er op termijn een warmtewisselaar op kunnen monteren, mochten ze ooit met het bedrijf verhuizen nabij deze koelcel, dan is er de mogelijkheid om het kantoor te verwarmen met de restwarmte van de koeling. Verder gebruiken ze gas en nemen normale stroom af.

Natuur

De bomen die ze kweken creëren direct schone lucht. Ze bemesten voor de groei van de planten, ze hebben hier een methode voor waardoor er zo weinig mogelijk uitspoelt. Ze hebben ook bepaalde certificaten die aanduiden dat ze zeer verantwoord met het milieu omgaan. Ze doen dit niet voor het geld, maar vanuit zichzelf. Hij vindt dat je normaal met de omgeving om moet gaan. Zo blazen ze de gewasbeschermingsmiddelen de grond in, daar waar ze nodig zijn en niet uitspoelen. In deze machines investeren ze wel.

Toekomst

Ze hebben een project in Kroatië en in Afghanistan. Ze proberen hier de mensen te helpen met kennis en producten. De klanten in Nederland zeggen soms dat ze dat niet moeten doen omdat het hun concurrenten van straks zijn. Zelf geven ze ook hun eigen personeel de mogelijkheid tot scholing en werken hiervoor samen met een onderwijsinstelling. Ook hebben ze ook bijna altijd stagiaires, en dan niet alleen agrarisch. Ze doen ook aan sponsoring, dit meestal in de vorm van het geven van bijvoorbeeld een appelboom, om zo mensen bewuster te maken van het eten van gezond voedsel. Hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten wat normaal is, zoals dat melk uit een koe komt en niet uit een pak. Doordat mensen hun eigen appels kunnen plukken proberen ze mensen bewuster hiervan te maken.

Economie

Hij vraagt zich af of de regio Venlo weet hoeveel potentie de boomkwekers hebben wat betreft het cradle to cradle karakter van de sector. Op Europees niveau ligt namelijk in de nabije regio een van de grootste boomkwekerij gebieden. Ze kweken al 12 jaar biologisch, en de economische meerwaarde is moeilijk uit de drukken. Er is vraag naar deze producten, dus ook een afname hiervan. Tenslotte zegt hij dat cradle to cradle vanuit je hart moet komen en niet vanuit een marketinggedachte.

18

Bijlage 8

Samenvatting interview Sven Stimac 14