• No results found

Cradle to cradle

Hij is bekend met het begrip cradle to cradle. Twee jaar geleden zijn ze in contact gekomen met cradle to cradle doordat een medewerker van hen bij EPEA is gaan werken. Reutelingsperger heeft hem benaderd doordat hij niet precies wist wat cradle to cradle was. Het eerste idee dat zij hadden was van een cradle to cradle tapijt. Hierover hadden ze een contract afgesloten dat vervolgens nietig verklaard is. Dit cradle to cradle contract heeft toen een andere fabrikant, die velen malen groter was en meer betaalde, gekregen. Achteraf is hij blij dat het cradle to cradle contract niet is afgesloten. Reden hiervoor is dat de kennis afgegeven zou moeten worden en vervolgens gedeeld met derden, dit is bij de ontwikkeling van nieuwe producten niet altijd even handig.

Er zijn volgens Reutelingsperger in Europa geen producten meer (in zijn branche) die schadelijk zijn, dit wordt namelijk allemaal geregeld door wetten. Ze hebben destijds auto’s gekocht die op biodiesel rijden, maar zijn hier niet meer trots op doordat de werkelijkheid weerbarstiger is. Door biodiesel verstoor je namelijk de voedselketen. Ze kijken naar; wat is slim en wat is minder slim, en soms maak je een minder slimme keuze. Eigenlijk zou je auto’s moeten rijden die zo veel mogelijk diesel verbruiken, zodat het snel op is, en we wel andere methodes moeten gebruiken. Elektrische auto’s vindt hij wel aantrekkelijk, maar geen auto’s die enigszins op fossiele brandstof rijden, dit ziet hij als ‘ik wil wel maar ik kan niet’. Ze zijn al lang bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, waardoor ze zelf tot veel nieuwe inzichten zijn gekomen. Hij dacht eerst dat energie een probleem was, maar het probleem zijn de grondstoffen die uitgeput raken. Hij heeft een hekel aan bedrijven die zeggen dat ze cradle to cradle zijn, want geen enkel bedrijf kan nu cradle to cradle zijn. Er is minstens 10 tot 20 jaar nodig om deze switch te maken. Hij heeft daarom een aversie tegen bedrijven die dat wel doen. Samen met Drukkerij Knoops uit de regio kijken ze naar het drukwerk. Ook willen ze een warmtepomp plaatsen. Hij staat 100% achter het gedachtegoed van cradle to cradle, als je het nu niet doet wordt je daar over 10 of 15 jaar mee geconfronteerd. Hij ziet het als een zoektocht waarin je elke dag slimmer wordt.

Innovatie

Innovatie is belangrijk voor het bedrijf. Ze starten nu een samenwerkingsproject waarin vele bedrijven zitten om een nieuw tapijt te ontwikkelen en in de markt te zetten. De totale investeringen bedragen 1 miljoen euro. Hierin zitten verschillende bedrijven uit Europa en ook een aantal uit de regio. Het product (tapijt) wordt dusdanig ontworpen dat het volledig herbruikbaar is, en waarvan tevens ook andere producten van gemaakt kunnen worden. Ook de CO2 productie tijdens het productieproces wordt gecompenseerd.

Ze hebben een innovatiemanager, die altijd op cradle to cradle bijeenkomsten is. Ze zijn actief bezig met het zoeken naar innovaties. Binnen hun netwerk zijn ze bezig met het verspreiden van de filosofie. Volgens hem is cradle to cradle alleen nog maar in de regio bekend. Binnen de regio zie je dus wel dat er steeds meer mensen mee bezig zijn, maar ze weten eigenlijk niet welke richting ze op moeten gaan. Wat je dan ziet is dat er een aantal bedrijven opstaan die cradle to cradle beginnen te roepen, maar het nog niet zijn. Ze zijn misschien wel bezig met het ontwikkelen ervan, maar ze zijn nog lang niet cradle to cradle. Hij is daarom bang, en EPEA mensen ook, dat het een hype wordt.

52 Omgeving

Het bedrijf heeft weinig binding met de omgeving, het personeel komt ook niet allemaal uit het regio. Bedrijven waarmee ze producten ontwikkelen komen vaak uit de buurt. Op het gebied van innovatie is de regio beter dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Dat is wel een drijfveer geweest om hier te vestigen. Mensen hebben de motivatie om iets door te ontwikkelen, en niet zoals ze in de randstad gelijk denken: ‘wat verdien ik eraan’. Ergens voor gaan en niet direct schatrijk willen worden maakt deze regio uniek.

Grondstoffen

Er bestaat een besef van meervoudig gebruik van grondstoffen, maar er gebeurt in de praktijk nog niks. Ze zijn bezig met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor flessen, die herbruikbaar zijn. Ook zijn ze bezig met het proces om verpakkingen, stickertjes, doekjes, flesje etc. te vervangen. Dit kost wel veel tijd. Het kost volgens hem jaren om cradle to cradle te worden. Logistiek

De aanvoer van het product komt uit de regio. Ze willen een keten op gang zetten om de producten terug te laten komen. Hun producten worden alleen via wooninrichters uitgegeven. Met deze producten krijgt deze wooninrichter meer ‘traffic’ in zijn winkel waardoor hij zijn bestaansrecht blijft behouden. Dat mensen het product meenemen en ook weer terug brengen is het doel. Momenteel zijn ze met grossiers in gesprek hoe ze dit gestalte kunnen geven en waar ze daarna voor gebruikt kunnen worden. Er wordt niet naar de schadelijkheid van de vrachtwagens gekeken. Ze kunnen niet alles controleren, maar hij ziet wel dat de vervoersindustrie daarmee bezig is. Er wordt ook veel geregeld vanuit Europese regelgeving. Anders mogen ze bijvoorbeeld dorpen en steden niet meer in.

Energie

Het dak ligt voor een bedrag van 100.000 euro vol met zonnepanelen. Door middel van subsidies is dit mogelijk gemaakt waardoor ze momenteel 12000 kilowat per jaar produceren, wat aardig veel is maar niet voldoende is. Het plan was om ook op het kantoor zonnepanelen aan te leggen, maar er was geen subsidie beschikbaar meer. De overheid kan hier veel meer mee doen. Er ligt ook vloerverwarming, dat met gas verwarmd wordt, maar dit gaat door middel van een warmtepomp gebeuren, dit is niet efficiënt maar effectief.

Milieu

Hun producten komen in het riool terecht, en daarna in zuiveringsinstallaties en breekt voor 99,9 procent af. Ze spreken uit naar de consument dat ze eerst moeten proberen water te gebruiken in plaats van het reinigingsmiddel. Hiermee zijn ze de eerste in Europa, en ze merken dat dit door de industrie wordt overgenomen. Het zoeken naar alternatieven gebeurt vanuit waarden besef en niet vanuit regels, ze willen hier verder mee. Het gaat niet alleen om de vloeistof van het product, maar om het integraal ontwerp.

Toekomst

Ze werken samen met de tapijt- en meubelindustrie. Als deze met nieuwe producten komen zoeken zij naar oplossingen, ze zijn hierdoor afhankelijk van de markt. Ze volgen ontwikkelingen op de voet, zodat ze hier direct op in kunnen spelen. Stagiaires zijn er incidenteel.

Economie

Cradle to cradle levert hen direct niks op. Het tapijt dat ontwikkeld gaat worden waar 1 miljoen investeringen voor nodig zijn wordt een ‘paperclip uitvinding’ die zich zeker terug gaat verdienenzegt hij. Het is ontstaan uit een project dat zeven jaar loopt, waarin samengewerkt wordt met universiteiten, overheden en bedrijven. Grondstoffen worden steeds schaarser, waardoor deze oplossingen straks de uitkomst zijn. Het is moeilijk om de grote industrieën te veranderen, deze zijn te diep in het proces ingebed. Kleinere bedrijven zijn meer flexibel en kunnen out of de box denken. Het brengt zeker werkgelegenheid met zich mee volgens hem.

53

Bijlage 25