• No results found

Cradle to cradle

At Koning is sinds 1987/1988 bekend met cradle to cradle. Het past goed bij hun activiteiten die ze al 30 jaar uitvoeren. Cradle to cradle komt al uit 1958, het had alleen een andere naam, volgens Koning is het daarom ‘oude wijn in nieuwe pakken’. Zij noemen het liever energie indifferent. Volgens hem weten weinig mensen wat cradle to cradle precies is. Binnen de bouwwereld weten zeer weinig mensen er van, op de bouwbeurs waren er slechts twee partijen die zich met cradle to cradle bezig hielden, dit ging om tapijt en stenen. De bekendheid beperkt zich nagenoeg tot Limburg. Om het bekend te maken zijn er mensen nodig die het trekken. De aanleiding van het project dat zij doen is begonnen met een ‘energie thema woning’ die tussen 1996/1997 gebouwd is. In 2000 hebben ze besloten grond aan te kopen en een showcase te maken. Het heeft helaas 5 jaar geduurd voordat ze het bouwbesluit binnen hadden. Het project is opgedeeld in fases om risico te spreiden, omdat het gemoeid gaat met grote investeringen. Daarom willen ze alles stap voor stap doorlopen. Toen ze medio 2005 konden beginnen, toen heeft een omwonende dit nog ruim drie jaar opgehouden.

Cradle to cradle heeft zeker tijd nodig om zich te ontwikkelen, de Floriade kan in 2012 onmogelijk volledige cradle to cradle worden. Wil je het echt uitspreiden en succes oogsten dan moet het niet bij een privéclub blijven (EPEA). Hij had een keer een uitnodiging voor een cradle to cradle cursus die 2200 euro kostte, zo draag je het niet op de goede manier uit.

Innovatie

De strategie is dat ze alleen nieuwe en innovatieve producten toepassen, hiervoor werken ze samen met een aantal partijen. In totaal zijn het er 55 waar ze mee samenwerken, deze moeten innovatie ook belangrijk vinden en hierop een visie hebben. Ook brengen ze bedrijven bij elkaar. Wat ze bij EcoRanch presenteren is hoe het er gezamenlijk uit kan zien. Iedereen kan daar zijn kunsten laten zien, en het blijft autonoom gericht. Hier ontstaan ook nieuwe producten uit. Ze faciliteren ook uitjes/bijeenkomsten voor bijvoorbeeld bedrijven in de bouw. Op de EcoRach worden velerlei producten gepresenteerd die op één centraal punt bezichtigd kunnen worden. Samenwerking met bedrijven is hiervoor essentieel.

Omgeving

De manier van bouwen past volgens Koning in elke omgeving. Zelf hebben ze architecten in de BV zitten en ook bouwkundigen. Ze hebben nieuwe partijen om zich heen gezocht. Deze partijen moeten de motivatie hebben om naast het project het gedachtegoed verder uit te spreiden. Een bepaalde affiniteit met cradle to cradle is hierdoor vereist. Wat je aan de omgeving geeft is het ‘groene’ en het bouwen. Het bouwen schept werkgelegenheid voor de omgeving, dit is in elk geval wel het doel.

Grondstoffen

Ze gaan verder dan het hergebruik van grondstoffen. Vanaf het begin van het ontwerpproces wordt er dus al rekening mee gehouden. Het ontwerp gaat wel vanuit de behoefte, ze gaan er daarom vanuit om iets zo milieuvriendelijk te maken. Producten moeten wel breed verkrijgbaar zijn, mensen moeten namelijk wel de keuze hebben. Het beste is niet altijd realistisch en voor

30

iedereen weggelegd. Het moet concurrerend zijn. Hierdoor kunnen de producten nog wel milieuonvriendelijk zijn, maar wel minder dan de conventionele alternatieven.

Logistiek

Er wordt rekening gehouden met de emissies van de vrachtauto’s. Wat betreft logistiek wordt er ook rekening gehouden met reserveringen, het is namelijk niet het geval dat de huisjes altijd bezet zijn. Het aanleggen van slimme systemen die koelkasten, thermostaten enz. hoger of lager kunnen zetten behoort daarom tot de mogelijkheden. Ook aan slimme computers wordt gedacht..

Energie

Alternatieve energie bestaat volgens Koning niet, duurzame energie ook niet. Het is gewoon energie. Fossiele brandstof wordt uitgesloten als bron van energiegebruik. Het doel is het opwekken van de eigen energie. Thermische en windenergie zijn hier voorbeelden van. Het moet innovatief zijn maar juist ook realistisch en toepasbaar, door te werken met pragmatische methodes. De politiek houdt het volgens Koning tegen, het bouwen van een nieuwe kolencentrale zou bijvoorbeeld erg achterhaald zijn. Het grote probleem met energie is dat wanneer er veel is, je het niet nodig hebt en dat wanneer er weinig is je juist veel nodig hebt. Ze doen al geruime tijd aan lange termijnopslag.

Milieu

Hij denkt dat het niet beter kan verhouden ten opzichte van het milieu. Als je geen aansluiting op het elektriciteit netwerk hebt, dat ze overigens wel moeten hebben als buffer, dan kan je alleen nog maar toevoegen. Het water wordt gefilterd, en is weer herbruikbaar. De cirkel is binnen het gebied aardig rond. Hij vindt het onzin om te verpillen. Vooral bij nieuwbouw kun je een beter binnenklimaat creëren dan buiten en het zo aangenamer maken. Ook ben je minder geld kwijt, dan ben je gek als je dat niet doet. Voor Koning is het een sport geworden om te zoeken naar mogelijkheden en bedrijven hierbij te helpen.

Toekomst

Hij ziet in de toekomst zeker meer werkgelegenheid ontstaan. Zij geven nu ook al gastcolleges op Universiteiten en hogescholen, en op het park is iedereen welkom. Ook laten ze zien hoe je dingen ontwerpt, wat de voor en nadelen van verschillende gebouwen en methoden zijn, enz. En ze ontwerpen de woning op eventuele toekomstige veranderingen.

Economie

Ze zien dat dit een groot project gaat worden. Ze hebben een zekerheid van 200%. Het enige problemen dat ze hadden was met de architecten. De investeringen zijn veilig gesteld als de voorbeeldwoningen verhuurd worden. De investeringen vooruit, liggen rond de 7 ton en dan staat er nog niks, de bouwkosten zitten ergens in de 2 miljoen. De executiewaarde door de makelaar was 3,6 miljoen. Er is ook een goed businessplan gemaakt door een universiteit en een professionele partij. Het krijgen van investeerders wil helaas nog niet echt vlotten. Hoewel er geen risico is, dit werkt zeer frustrerend. Hij vindt dat alles wat niet zo gaat zoals je wilt, dat ligt aan jezelf, daarom zou de kredietcrisis niet mee mogen spelen.

Je krijgt een beter huis voor minder geld, er is steeds meer vraag naar dit soort woningen en oplossingen. Er wordt altijd gedacht; ‘wat is de terugverdientijd?’ maar bij de aanschaf van een Hummer wordt er niet gevraagd wat de terugverdientijd is. Mensen moeten het gaan waarderen dat ze iets moois hebben, comfort krijgen en uiteindelijk minder geld kwijt zijn, waardoor het zich uiteindelijk nog terugverdient ook.

31

Bijlage 14

Samenvatting interview Rick Vercauteren