• No results found

Het museum is gesticht in 1969 en na vele onderhandelingen in andere plaatsen in Nederland neergestreken in Venlo. Het bedrijf valt onder de gemeente Venlo.

Cradle to cradle

Hij zegt bekend te zijn met cradle to cradle, en ziet het vooral als een container begrip, waarvan een belangrijk aspect afval is. Met verschillende partijen waaronder Q4, Kamer van Koophandel Océ en Knowhouse is hij hierover in gesprek. Hij vraagt zich af of het kansrijk is doordat andere gebieden het momenteel ook gaan claimen. Hij is er zich van bewust dat er dingen moeten gaan veranderen willen onze toekomstige generaties ook een aangenaam bestaan kunnen hebben. Cradle to cradle gaat volgens hem verder dan duurzaamheid. Als museum zijn ze momenteel bezig met het voorbereiden van een project waarin met name voedsel centraal staat. Het cradle to cradle idee wordt hierin ook verwerkt. Het wijzen met het vingertje is iets wat hij daarom ook afwijst, hij is meer van mensen bewust maken van de problematiek en de mogelijkheden die bestaan om hier verandering in te brengen, op een niet dwingende manier. Vervoer, transport en energieverbruik zijn ook belangrijke onderdelen van cradle to cradle, maar uiteindelijk is het je houding en handelen als mens dat moet veranderen. In 2011 maken ze een grote tentoonstelling waarin het cradle to cradle principe helemaal in verweven zit. Het verhaal moet niet te belerend zijn maar wel realistisch en gericht op de jeugd.

Innovatie

Eens in de vier jaar hebben ze een tentoonstelling over Industrial Design, waarin ze innovatie laten zien die binnen de streek plaatsvindt. Hiervoor werken ze met vele partijen samen binnen de regio. Als museum zijn ze op zoek naar deze innovaties en hoe ze deze kunnen laten zien. In 2011 is de tentoonstelling daarom gericht op cradle to cradle/duurzame innovaties. Hij interesseert zich heel erg in deze innovaties en nieuwe mogelijkheden die toegepast worden, het laten zien hiervan vindt hij daarom erg belangrijk zodat mensen ook weten wat er gebeurd en wat er mogelijk is. Ze proberen hierbij zelf ook mee te denken aan innovatie. Verder bestaat er veel samenwerking met andere musea. De innovatie met directe betrekking op het museum betreft vooral zaken als logistiek, opslag en vernieuwing van de website.

Omgeving

Het heeft historisch gezien wel een bepaalde waarde voor de gemeente. Daarentegen ligt de focus toch vooral bovenregionaal.

Grondstoffen

Bij de inkoop van grondstoffen wordt nog geen rekening gehouden met duurzaamheid. Hij ziet wel dat er op gemeentelijk niveau keuzes zijn gemaakt voor duurzame producten die zij ook over zullen nemen. Het bedrijf is namelijk een onderdeel van de gemeente.

Logistiek

Ze hebben zelf een eigen vrachtwagen en vervoeren zelf ook veel. Ze proberen hierbij zoveel mogelijk transport te combineren of samen te werken met derden, zodat de transportbewegingen zo optimaal benut worden. Ze weten dat de vrachtwagen vervuilend is maar ze kunnen niet zonder, daarom proberen ze wel zoveel mogelijk naar efficiënte

32

mogelijkheden te zoeken. Zo zijn ze ook in gesprek om binnen de gemeente één dienst te creëren die de logistiek op zich neemt waardoor het nog efficiënter geregeld kan worden. Dit is zowel kosten besparend als minder belastend voor het milieu.

Energie

Het gebouw komt uit 1971 waardoor het geen efficiënt gebouw is op het gebied van energie. Er zijn daarom geen mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Hij ziet wel de mogelijkheden voor nieuwe gebouwen, maar zelf nemen ze gewoon normale energie af, ze zijn hiervoor afhankelijk van de gemeente Venlo. Er zijn wel efficiënte systemen die zoveel mogelijk toegepast worden. In de toekomst zullen ze ook veel gebruik gaan maken van LED-verlichting.

Milieu

Op het gebied van luchtkwaliteit of bijvoorbeeld bodemkwaliteit ontpooien ze zelf geen activiteiten. Wel zoeken ze naar mogelijkheden om zo min mogelijk belastend te zijn voor het milieu. Een deel doen ze zelf maar voor een groot deel zijn ze hiervoor afhankelijk van de gemeente.

Toekomst

Het doel is het bijbrengen van bewustzijn bij mensen over de manier waarop wij momenteel omgaan met de wereld en de mogelijkheden hoe het anders kan. Ze willen mensen niet veroordelen maar wel voorspiegelen hoe we er nu voorstaan. De tentoonstellingen zijn vaak heel erg gericht op onderwijs en het proberen deze groepen iets bij te brengen. Er wordt daarom ook constant samengewerkt met scholen, zowel basisscholen, universiteiten en Hbo-instellingen. Economie

Ze zien dat er zeker meer uit het cradle to cradle principe te halen valt en het een economische stimulans aan de regio kan geven. Hij is van mening dat sneller gewerkt moet worden en grote stappen gemaakt moeten worden. Het hebben van voortrekkers en het samenbrengen van de partijen is hierbij van essentieel belang. De overheid moet hierbij een stimulerende rol spelen. De provincie heeft een enorme kwaliteit en schoonheid maar ook op het gebied van werkgelegenheid is er veel te doen.

33

Bijlage 15

Samenvatting interview Caroline Maessen