• No results found

Het is een familiebedrijf dat sinds 1911 bestaat en ze zijn altijd breed georiënteerd. Ze hebben altijd ingespeeld op waar vraag naar was en vooral op niche markten. Ze zijn in het nieuws gekomen met een machine die vanuit kippenmest energie produceert. Toen kwamen de banken met een probleem en de vraag of zij hier een oplossing voor hadden. Ze hebben hier een machine voor gemaakt en dit is zo goed gaan lopen dat het nu hun core business geworden is. De door hen ontwikkelde machines zijn bedoeld voor het ontwaarden van munten en geld biljetten. De banken betaalden namelijk erg veel voor het beveiligde transport om deze munten en biljetten naar de hoogovens te brengen. Nu worden de munten eerst ontwaard en kunnen ze met normaal transport naar de hoogovens gebracht worden. Dit bespaart veel kosten. De munten kunnen vervolgens weer gerecycled worden en voor andere doeleinden worden gebruikt. Vroeger vernietigden ze tl buizen voor Philips en dit afval scheidde ze vervolgens ook weer. De milieutechnologie hebben ze nu weer een beetje opgepakt en een machine ontwikkeld die van een koffiepad het cellofaantje en de koffie van elkaar scheidt, waardoor het verder gebruikt kan worden.

Ze kijken naar het proces en gaan zo aan de slag. Ze willen een win win situatie met economie en milieu creëren. Hoge kwaliteit is hierbij van groot belang, de machines gaan daarom lang mee. Ze zijn niet de goedkoopste maar wel van zeer hoge kwaliteit.

Cradle to cradle

Cradle to cradle wordt erg ‘gehyped’ vindt hij. Ze zijn nu met de milieutak weer meer aan het doen, en ze zien ook dat de markt daar naar vraagt. Cradle to cradle is van wieg tot wieg, als je iets hebt en je wilt het weg doen, dan maak je er iets nieuws van. Hier maken ze soms al gebruik van, en dit onderzoeken ze ook wel. De koffiepad machine lijkt op cradle to cradle zegt hij. Dit doen ze echter meer vanuit zichzelf dan dat ze bewust cradle to cradle doelstellingen hebben. Innovatie

Met innovatie houden ze zich continu bezig, ze zijn ook continu op zoek naar nieuwe markten en uitdagingen. Ze zijn momenteel veel met banken bezig waardoor de milieukant minder aandacht heeft. Efficiëntie is soms een mooie bijkomstigheid maar het economische aspect is wel het belangrijkste. Het menselijke aspect van de machines is vergeleken met andere machines zeer vriendelijk. Er komen geen schadelijke stoffen vrij, en ze zijn eenvoudig door één persoon te. Andere machines hebben filters voor schadelijke stoffen enz. niet. Ze merken steeds meer dat bedrijven hierom ook hun machines aanschaffen. Ze maken studies voor de banken en leveren maatwerk, dit kost wel meer maar ze krijgen ook een hoogwaardig product. Dit vergt veel investeringsvermogen waarvoor met de banken wordt samengewerkt. Binnen de regio wordt vooral voor innovaties samengewerkt, verder wordt ook samengewerkt met bedrijven die over de hele wereld verspreid zitten.

Omgeving

Het is een familiebedrijf. Ze hebben binnen de regio niet veel klanten, de meeste klanten zitten buiten de regio en zelfs buiten Nederland. Voor de regio an sich betekenen ze niet veel. Er is wel bewust gekozen om in Venlo te blijven en niet, naar bijvoorbeeld Amsterdam, te verhuizen. Dit komt onder andere door de ligging van Venlo ten opzicht van verschillende luchthavens. De

50

regio Venlo is ook qua aanlevering en logistiek een goede plaats. Het bedrijf zal altijd in Venlo blijven. Ook doordat het een familie bedrijf is maakt dit de binding met de regio sterker.

Grondstoffen

De grondstoffen krijgen ze van derden aangeleverd, deze worden elders gefabriceerd en bij het bedrijf in elkaar gezet. Oude machines worden teruggehaald en eventueel gereviseerd, of de onderdelen worden hergebruik, hiervoor wordt contact voor onderhouden met de klanten. De keuze voor bepaalde materialen wordt niet direct gedaan. Ook met de grondstoffen die binnen het bedrijf gebruikt worden, zoals papier en bekers, wordt geen rekening gehouden. Met de afvoer van deze producten wel, het wordt eerst gescheiden en vervolgens afgevoerd.

Logistiek

Wat betreft de logistiek weet hij niet heel veel, wel dat er met vrachtwagens en schepen getransporteerd wordt. Maar verder is er hier geen specifiek beleid voor. Door de producten die ze ontwikkelen wordt er wel efficiënter met afval omgegaan, waardoor op logistiek bespaard kan worden. Dit voordeel is voor de klant.

Energie

Ze nemen geen groene stroom af. Over zonnepanelen denken ze wel na en hebben hier ook oren naar, maar het kostenaspect weerhoudt ze ervan om hier serieus iets mee te doen. De hallen zijn momenteel erg verouderd en wanneer er wat nieuws neergezet gaat worden wordt er zeker naar energie besparende mogelijkheden gekeken. Ze volgen ook de innovaties die op de markt bezig zijn. Ze wachten af en als het dan haalbaar is zijn ze eventueel geïnteresseerd.

Milieu

Ze hebben wel filters op de machines die voorkomen dat het de lucht verontreinigd. Ze laten ook regelmatig onderzoeken doen naar het geluidsniveau van de machine en ze doen bodemonderzoek op het terrein van henzelf. Ze kijken wel naar andere mogelijkheden voor toepassingen in de machines maar het moet wel net zo goed werken.

Toekomst

Ze laten vrij weinig mensen van buitenaf het bedrijf binnen. Dit heeft te maken met veiligheidsaspecten. Hierdoor is het een gesloten organisatie. Ook vanuit de bankenwereld is dit ook een vereiste.

Economie

Het doel van de investeringen, innovaties en samenwerking is vooral gericht het werven van nieuwe klanten, gericht op langere tijd en moet uiteindelijk leiden tot meer afzet. Uiteindelijk hopen ze zo ook te kunnen groeien en meer werkgelegenheid te creëren. Ze zorgen ook goed voor het personeel om zo een stabiele organisatie te kunnen zijn, wat ook belangrijk is binnen de (banken) branche.

51

Bijlage 24

Samenvatting interview Chris