• No results found

Het bedrijf is opgericht door Coenders en ontstaan doordat hij vindt dat de transportmarkt te ontransparant is. Er zijn onder andere erg veel transportbedrijven waaruit gekozen kan worden, wat leidt tot inefficiëntie. Eco staat bij zijn bedrijf voor economisch en ecologisch, waarmee hij duurzaamheid bedoelt. Waar hij voor staat is out of the box denken, hij biedt bedrijven een gratis transportscan aan waarin hij kijkt naar een viertal verschillende zaken. Deze zaken zijn de verpakking, de vervoersmethode, het vervoersmiddel en de transporteur. Het doel is deze zaken dusdanig te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk te maken, waardoor kosten bespaard worden en het transport milieuvriendelijker wordt. Nadat de scan is uitgevoerd hebben de bedrijven de keuze om zelf hun transport te optimaliseren aan de hand van het verrichtte onderzoek, of dit te laten doen door EcoTrex.

Cradle to cradle

Volgens Coenders is er een verschil tussen de productiesector en de transportsector. Bij de productiesector betekent het dat een product dat afval wordt weer kan worden hergebruikt om nieuwe producten van te maken. Voor de transport en logistiek betekent cradle to cradle duurzamer transporteren, wat minder CO2 uitstoot per getransporteerde eenheid inhoudt. Hij is

op een bepaald moment door publicaties van de gemeente in de regio met cradle to cradle in aanraking gekomen. Zelf is hij een voorstander van een beter milieu.

Innovatie

Ze willen zich profileren als ‘duurzaam en economisch optimale keten regisseur’ voor transport en logistieke stromen. Ze doen dit zo breed mogelijk waaronder verpakking, transportmiddel, transportmethode en transporteur vallen. Ze willen duurzaamheid binnen de transportwereld laten zien. Hij is namelijk van mening dat een goed voorbeeld doet volgen. Uiteindelijk willen ze een groen kantoor op een duurzame locatie, misschien kunnen ze zich afloop van de Floriade op het terrein vestigen, zodat ze uitstralen wat ze doen. Ze doen zelf aan afval scheiden en ze gaan zuinig om met energie, water en ze faxen per email. In het kantoor wordt zo weinig papier gebruikt. Naar eigen zeggen zijn ze heel bewust bezig en is het geen mode grill. Er is ook zeker markt voor wat zij doen, en ze geloven ook dat duurzaamheid en economie met elkaar hand in hand kunnen gaan. Ze willen een maatschappelijk goed voorbeeld zijn. Ze zijn daarom aangesloten bij MVO Nederland, dit betekent dat zij ook aandacht besteden aan mensen. Het personeel dat zij willen moet ook een bepaalde affiniteit hebben voor een beter milieu, maar geen ‘geitenwollensokken’ type zijn. Het moeten mensen zijn met een bedrijfseconomische instelling die economie en ecologie bij elkaar kunnen brengen. Verder heeft hij een innovatie voucher aangevraagd (bij Syntens om kennis en onderzoek in te kopen) die hij waarschijnlijk gaat gebruiken voor marketing onderzoek.

Omgeving

Zelf zijn ze (enige twee werknemers) geboren en getogen in Venlo en voelen zich gebonden aan de regio. Het idee van het bedrijf was er eerder dan het cradle to cradle concept in Venlo. Venlo is een logistiek knooppunt, en ze zitten in diverse overlegorganen. Ze overleggen hier onder andere over hoe ze dit knooppunt kunnen behouden en verder uitbouwen op Europees niveau. De klantenkring bevindt zich op dit moment nog binnen een staal van 100 kilometer in de regio Venlo, inclusief het Ruhrgebied.

8

Grondstoffen

Het afval wordt gescheiden, zo wordt het papier gescheiden en gesnipperd, waardoor het efficiënter getransporteerd kan worden. Ze proberen zeer zuinig om te gaan met energie, de computers, lampen etc. gaan daarom uit als ze weg gaan. Ze proberen het duurzame karakter zo ver mogelijk door te voeren en een positieve bijdrage te leveren. Producten willen ze ook duurzaam gaan inkopen. Het liefst werken ze hierbij samen met bedrijven in de regio, zo kan je elkaar onderling versterken. Het moet echter wel een wisselwerking zijn tussen de bedrijven en geen eenrichtingsverkeer.

Logistiek

Ze kijken naar verschillende onderdelen binnen de logistiek, namelijk verpakking, vervoersmethode, vervoersmiddel en transporteur. Zo wordt er gekeken hoe vervuilend de vrachtwagen van de transporteurs zijn, een euro 1 is bijvoorbeeld zeer vervuilend terwijl een euro 5 de meest schone motor is momenteel. Ze kunnen niet pretenderen een duurzaam te zijn en vervolgens met milieuvervuilend materieel bij de klant voor de deur te staan. Zelf doen ze onderzoek naar verpakking, materiaal en efficiëntie. Hiervoor werken ze samen met kennisinstellingen, MVO Nederland, Rail Cargo, overheden en andere bedrijven. Als er een bedrijf binnen het cradle to cradle netwerk in de regio zit die zij kunnen gebruiken bij hun klant zou hij dat zeker leuk vinden.

Energie

(Behandeld bij deel grondstoffen) Toekomst

Ze proberen naar oplossingen te zoen, waar misschien door samenwerking met klanten geheel nieuwe oplossingen uit voortkomen. Bijvoorbeeld cradle to cradle oplossingen voor het terughalen van artikelen. Volgens Coenders moeten we anders gaan denken, er moet een verandering in het gedrag plaatsvinden. Voor de huidige generaties van zo rond de 50 zal dit moeilijker gaan. De jongere generatie begint het mee te krijgen, waardoor het onderdeel wordt van hun natuur.

De overheid moet tegen woningcorporaties en ontwikkelaars zeggen dat ze duurzaam moeten bouwen. Deze moeten vervolgens samen met verschillende logistieke oplossingen echt duurzaam zijn. Hij zegt hierbij: ‘Venlo cradle to cradle regio, pak je verantwoordelijkheid’. Hij weet niet of cradle to cradle een term is met het goede imago. Hij mist ondersteuning vanuit de gemeente als publicaties of subsidie. Overheid en bedrijfsleven moeten samen het initiatief nemen en er in geloven.

Zelf schenken ze ook elk jaar een bepaald deel van de winst aan een goed doel. Economie

Hij heeft nauwelijks subsidies gehad, wardoor hij zelf alles heeft moeten investeren. Hij vindt dat overheid en bedrijfsleven moeten investeren, dan past de dienstverlening zich wel aan. Door samenwerking ontstaat er een synergie tussen bedrijven kennis instellingen etc.. Maar het moet niet binnen de cradle to cradle community blijven, deze moet juist opgaan in het grote geheel. Winst maken doen ze al, hij wil in 2010 helemaal kostendekkend zijn. Ook hoopt hij veel samenwerking te ontplooien. Ze willen groeien en hopen binnen een periode van drie tot vijf jaar met 15-25 mensen in het bedrijf te zitten. En over 5-10 jaar hoopt hij een eigen bedrijfsruimte binnen een groene omgeving te hebben. Een open samenwerking is hierbij zeker van belang. De kanttekening die hij heeft is, hoe de vraag cradle to cradle de rest van de wereld is. Fransmannen en Italianen lachen je volgens hem uit als je met het concept aankomt, het interesseert ze niet. Daarom is een goede visie is belangrijk om het competitief te maken.

9

Bijlage 4

Samenvatting interview Pim Ewals 10