• No results found

Appendix U: Transcription Interview Front-Line Manager 6 (Dutch Transcription)

Datum van afname: 29 maart 2017

Duur interview: 43 minuten en 03 seconden

Functie: Teamleider

Interviewer: Misschien kunnen we beginnen met jouw functie naast die van coördinator te leggen. >COÖRDINATOR< is coördinator voor >NAAM EVR<. Wat maakt het verschil tussen jou en >COÖRDINATOR< als het aankomt op werkzaamheden?

Respondent: >COÖRDINATOR< is daarin bezig met de direct aansturing van mensen en met de planning, maar ook de planning verwerken in DRP, dat doet >COÖRDINATOR< ook. En ik ben meer een stapje hoger, of hoe zeg je dat? Ik heb bepaalde ideeën over hoe dingen zouden moeten gaan dat bespreek ik dan met ze en dat proberen door te voeren.

Interviewer: Is het dan ook zo dat als er iets op de werkvloer gebeurt dat ze dan eerst naar >COÖRDINATOR< gaan voordat ze naar jou komen?

Respondent: In principe wel ja. >COÖRDINATOR< is gewoon het direct aanspreekpunt voor

medewerkers. >COÖRDINATOR< loopt in de ochtend een rondje en >COÖRDINATOR< ontvangt ook mensen en >COÖRDINATOR< geeft aan waar mensen naartoe moeten en stuurt bij op kwaliteit of als er iets op die afdeling wat >COÖRDINATOR< via de mail heeft gekregen dan is >COÖRDINATOR< degene die dat tegen medewerkers zegt.

Interviewer: En doet >COÖRDINATOR< dat fulltime?

Respondent: Nee. Tweeëneenhalve dag in week. 21 uur.

Interviewer: Voor de rest, mocht >COÖRDINATOR< er niet zijn?

Respondent: Ja, ook, kan. Dan hebben we een medewerker kwaliteit. Een kwaliteitsmedewerker en die is er op de andere dagen dat >COÖRDINATOR< er niet is en >MEDEWERKER KWALITEIT< heeft dan ook die aansturende werkzaamheden en de aandachtsgebieden van >MEDEWERKER KWALITEIT< is kwaliteit.

Interviewer: Dan nu naar jou als teamleider. Waar houd jij je mee bezig?

Respondent: Ik houd mij bezig met alles wat niet via >COÖRDINATOR< en >MEDEWERKER KWALITEIT<, direct die operationele zaken. Die sluis ik of wel door naar >COÖRDINATOR< of naar >MEDEWERKER KWALITEIT< of naar >AFDELING<. Maar als het voor lange termijn is en structureel, dan soort zaken neem ik op, pak ik op.

Interviewer: Maar dan nog wel steeds gefocust op de werkvloer, die operationele werkvloer.

Respondent: Ja. Ja. Ja.

Interviewer: Herken je ook dat er een stukje personeelsmanagement in jouw functie van teamleider zit?

Respondent: Ja. Zeker. Ik doe dus wel de jaargesprekken met mensen en daar komt natuurlijk ook een stukje personeelsmanagement bij. En als >COÖRDINATOR< en >MEDEWERKER KWALITEIT< er niet uitkomen met de medewerkers, dan pak ik het op. Een bepaalde manier van samenwerken of als ze ergens ontevreden over zijn dan hebben we het gesprek met z'n drietjes en spreken we daar de medewerker op aan of proberen we daar op een ander manier uit te komen met elkaar. Ja.

Interviewer: Ik heb hier wat gevonden wat misschien bij een teamleider zou kunnen liggen aan

onderwerpen. Zijn er bepaalde onderwerpen die naar jouw idee eruit springen van 'hier ben ik mee bezig'? En zo ja, op wat voor een manier?

Respondent: Ja. Werving en selectie. Introductie...

Interviewer: Voor werving en selectie, voer jij dan zelf de gesprekken?

Respondent: Ik wil ze wel zien. Kan zijn dat >COÖRDINATOR< of >MEDEWERKER KWALITEIT< het eerste gesprek voert en ik daarna dan nog een gesprek heb.

Interviewer: Oké. Duidelijk.

Respondent: Bijhouden van personeelsbestanden. Dat doe ik ook. Beslissen over en plannen van trainings en ontwikkelingsbehoeften medewerkers. Ik heb contact met de afdeling Opleidingen.

Interviewer: Jij bent dan degene die het opleidingsplan maakt?

Respondent: Ja. En daar heb ik dan een budget voor dan beslissen we daar dan over samen met

Opleidingen. Dat er in ieder geval een budget komt en dat we dit jaar zoveel opleidingen gaan doen. Geven van formele training. Wat bedoel je daarmee?

Interviewer: Sta je ook wel een voor de groep om instructies te geven of nieuwe dingen uit te leggen?

Respondent: Daar hebben we dan >MEDEWERKER KWALITEIT< van kwaliteit. >MEDEWERKER KWALITEIT< doet ook dat stukje van als mensen een bepaalde methodiek niet goed kunnen dan helpt >MEDEWERKER KWALITEIT< daarmee. Dat is de rol van >MEDEWERKER KWALITEIT<. Geven van informele training inclusief coaching, dat is meer wat ik doe.

Interviewer: Op wat voor manier doe je dat?

Respondent: Soms heb je wel een mensen privé wel eens wat zaken in een groep waar zich nog wel eens wat kan afspelen thuis of in hun omgeving. En dat ze dat niet altijd bij >COÖRDINATOR< of

>MEDEWERKER KWALITEIT< kwijt kunnen, dan komt het bij mij.

Interviewer: Enig idee waarom ze het daar niet kwijt kunnen, maar wel bij jou?

Respondent: Omdat. Misschien. Ik ben net. Uhm. Ja, weet ik wel. Dan denk ik, dat het daar niet altijd even veilig is.

Interviewer: Dan denk ik hardop hoor, maar is dat dan omdat >COÖRDINATOR< of >MEDEWERKER KWALITEIT< dichter bij de werkvloer staan dan dat jij staat?

Respondent: Ja. Ja. En dat het dan misschien besproken wordt met andere mensen.

Interviewer: Dus dit is dan een soort veilige afgezonderde...

Respondent: Ja. Ja. Ja.

Interviewer: Mentoren die zit er dan ook een beetje in. Ben je ook wel eens op de werkvloer echt mensen aan het aansturen van 'misschien kun je het beter zo doen of beter zo doen?'.

Respondent: Nee. Nee. Nee.

Respondent: Ja. Hier en eigenlijk de contactpersoon naar de verpleegafdeling of andere afdelingen van stafafdelingen.

Interviewer: Duidelijk. Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken.

Respondent: Dat doe ik allemaal zelf.

Interviewer: Allemaal? Grote ploeg?

Respondent: Ja. Moet ik allemaal zelf doen. En uitwerken ook.

Interviewer: Ontwikkelingsplannen. Daar heb je ook al wat over gezegd. Ben jij uiteindelijk degene die bepaalt. Jij maakt het plan maar geef jij ook akkoord op het plan van 'we gaan het doorvoeren ja of nee?', of wordt dat gedaan door >HOOFD< of iemand anders?

Respondent: Kijk. Daarin heb ik wel veel samenspraak met >HOOFD<. Dat is ook de manier dat we samen van 'nou' en >HOOFD< kan er een klap op geven of >MANAGER< geeft er een klap op. Even een voorbeeld. Ik heb gevraagd, ik wil deze ruimte hiernaast opheffen, de linnenkamer en daar wil ik een soort pauzeruimte van maken voor de medewerkers hier. Ze moeten allemaal in het kantoortje of ze moeten ergens. Dat is niet helemaal het beleid van het ziekenhuis, maar ik vind wel, deze groep heeft daar wel behoefte aan om gewoon dat ze hier komen en rustig kunnen zitten.

Interviewer: Een eigen plek?

Respondent: Een eigen plek ja. Dat is niet het beleid van het ziekenhuis, want die vinden dan dat de mensen die op de verpleegafdeling werken dat ze daar ook pauze houden of bij >RESTAURANT< of in de banken. Dus ja, ik zou daar zo akkoord op geven, maar >HOOFD< en >MANAGER< zijn ook van 'oh, dat moeten we even in de gaten houden'.

Interviewer: Als het aankomt op het disciplineren en corrigeren van medewerkers, is dat jouw rol?

Respondent: Dat is mijn rol. Ik ben die. Ja. Het minder leuke ja. Het aanspreken op gedrag. Of als ze werkzaamheden niet uitvoeren. >COÖRDINATOR< of >MEDEWERKER KWALITEIT< in eerste instantie, maar als dat een probleem dreigt te worden, dan ga ik daarin en. Ja.

Interviewer: Heb je ook het idee dat medewerkers het zo zien dat jij een stapje hoger bent in de hiërarchie?

Respondent: Ja. Dat denk ik wel.

Interviewer: En dat heeft meer impact?

Respondent: Ja.

Interviewer: Misschien iets arbeidsrechtelijke conflicten.

Respondent: Ja, heb ik ook gehad.

Interviewer: Dat ligt ook bij jou?

Respondent: Dat hebben >HR ADVISEUR< en ik hebben daar nog een dingetje over gehad met twee medewerkers. Dat is nog net niet voor de rechter gekomen.

Interviewer: Dat is iets want onder jou, door jou gedaan wordt?

Interviewer: Managen van absenties?

Respondent: Ik houd ook de absenties bij en zorg er bijvoorbeeld ook voor dat mensen re-integreren en dat soort zaken.

Interviewer: Dat jij de gesprekken voert?

Respondent: Ja. Net als de meneer die nu beneden bij de toiletten zit, is je dat opgevallen? Daar staat nu een meneer bij de toiletten beneden in de hal.

Interviewer: Nee.

Respondent: Moet je dadelijk maar eens even kijken.

Interviewer: Oké.

Respondent: Die is ziek, maar die kan wel kleine stukjes lopen. Die staat nu bij de toiletten. En in eerste instantie is het natuurlijk van 'dat ga ik echt niet doen'. Je bent natuurlijk verplicht om mee te helpen, mee te re- integreren. En nu vinden ze het volgens mij wel leuk.

Interviewer: Mooie ontwikkeling. Waardering geven aan medewerkers?

Respondent: Ja. Ook.

Interviewer: Op wat voor een manier?

Respondent: Net als bijvoorbeeld. We hebben noro gehad hier. Heb je dat meegekregen?

Interviewer: Ja.

Respondent: Nou, daar hebben de mensen natuurlijk best veel mee te maken gehad. En dan zeg ik in de ochtend of in de middag, of geef ze van 'goh, dat hebben jullie wel goed voor elkaar gekregen'. Of in een werkoverleg. Of het ziekteverzuim dat lager is. Het is niet heel laag, maar goed. Dat hebben we vorig jaar wel een paar keer gehad. Dat je mensen daar ook voor waardeert.

Interviewer: Benoemen en een compliment geven?

Respondent: Ja. Ja. Ja. Ik ben daar niet heel sterk in. Moet ik persoonlijk zeggen.

Interviewer: Mag je ook beslissen over salarisschalen van medewerkers?

Respondent: Nee. Want dat ligt allemaal vast. Dat is gewoon. Dat staat in de CAO en daar kan ik niets anders over zeggen. Ga ik ook niet doen want het is, het ligt gewoon vast.

Interviewer: Oké. Als het aankomt op communicatie...

Respondent: Naar boven toe. Ja.

Respondent: En zowel naar beneden toe. Zie jij. Is dat iets dat bij jou ligt?

Interviewer: Ja. Juist ik ben degene die naar de. Ja.

Respondent: En wat voor manieren moet ik dan aan denken dat je dan boodschappen doorgeeft, van beneden naar boven of van boven naar beneden? Wat is jou manier?

Interviewer: Ik probeer het via werkoverleg. Ik heb sinds dit jaar ook een nieuwsbrief en daar wil ik ook wat meer mee doen. Juist ook de leuke dingen gaan vermelden. Vaak is het zo als je niet goed oplet dat je alleen maar de negatieve informatie geeft. Ik vind dat je met zo'n nieuwsbrief ook leuke dingen moet vermelden.

Interviewer: En die stuur je dan per mail toe?

Respondent: Ja. Die is per mail. Omdat ik ook wil dat mensen, en dat is juist met deze groep heel moeilijk, veel meer ook achter de computer gaan zitten. Dat doet deze groep niet. Die vinden dat eng. En elke keer zijn ze hun wachtwoord kwijt of. Dan moet dat weer geregeld worden. Door zo'n nieuwsbrief, er is weer een

nieuwsbrief. Kijk in je mail. In je mail komt ook gewoon allemaal andere informatie vanuit het ziekenhuis. Dus ja.

Interviewer: Fysiek ophangen zou wat dat aangaat dat niet bevorderen?

Respondent: Nee. Want dan faciliteer je ze weer. Ze moeten het ook zelf gaan halen.

Interviewer: Oké. Duidelijk. Je pakt dat werkoverleg ook als een moment om te peilen wat er in de groep speelt zodat je dat eventueel weer door kunt spelen richting >HOOFD<?

Respondent: Ja. Ja. Ja.

Interviewer: Hebben jullie vaak overleg?

Respondent: We hadden eerst acht keer per jaar. Dat heb ik nu teruggezet naar zes keer per jaar omdat ik vorig jaar een sessie heb gedaan Verbindende communicatie, daar heeft iedereen een cursus voor gevolgd. Ik weet niet of je dat meegekregen hebt?

Interviewer: Wie is iedereen?

Respondent: Iedereen van het ziekenhuis. Je hebt dan niet gehoord?

Interviewer: Nee.

Respondent: Dat was heel leuk. Het is een workshop Verbindend communiceren, geweldloos

communiceren noemen ze het ook wel eens, dat is een hele dag. Drie dagdelen. Vonden ze allemaal best wel een ding. Vervolgens heb ik in kleine groepjes, met een cursusleider erbij, weer met elkaar gaat zitten en gezegd 'spreek elkaar eens aan wat je leuk vindt aan diegene, maar ook waar je je misschien aan stoort'. En dat vond ik eigenlijk veel meer waarde hebben dan zo'n werkoverleg waar iedereen aan het zitten is en denkt 'dat is mooi, een uur pauze'. Dat moeten ze zelf aan de slag...

Interviewer: Een actieve werkvorm?

Respondent: Ja. Ja. Dus dat wil ik daarom in plaats van, twee geschrapt, twee werkoverleggen. En dan doen we in het najaar weer een sessie Verbindend communiceren, weer met een klein groepje, gaan we weer eens met elkaar aan de slag.

Interviewer: Oké. Duidelijk.

Respondent: Dat is wat hier heel erg speelt. Ze vinden alles over elkaar en ze vinden het heel moeilijk elkaar daarover aan te spreken. Ik hoor elke keer weer 'ik hoor die die en die doet dit en die doet dit niet'. En heb je dat ook gezegd? Nee, dat doe ik niet, dat moet jij doen. Ik ga dat niet meer doen.

Interviewer: Ligt daar een rol voor jou om dat...

Interviewer: Zie jij dan. Nou. Je noemt dan de cursus, dat moment geweldloos communiceren, zie je dat echt als een moment om ze daarmee te helpen?

Respondent: Ja.

Interviewer: Doe je dat ook nog op andere manieren of is dat gewoon het moment dat je met elkaar kunt spreken?

Respondent: Hoe bedoel je dat?

Interviewer: Nou zeg maar, als je door het werk heen misschien nog mensen helpt of een soort van coacht, dat ze daarmee werken en daarmee bezig gaan. Als ze bijvoorbeeld moeten wachten tot die sessie tot het uitgesproken hebben...

Respondent: Nee. Dat komt inderdaad. Dat popt wel op. Als mensen. Dan komen ze ook zegen van joh 'dit en dit'. Ze hebben hier allemaal een eigen afdeling en dan hebben ze invallers, maar die doen schijnbaar niet alles en daar vinden ze dan wat van. Spreek mensen daar dan op aan.

Interviewer: Dan geef jij het terug?

Respondent: Ik probeer het wel steeds meer terug te geven ja.

Interviewer: Je zei het net zelf ook al, je reageert op suggesties van het personeel. Ben jij, nee >COÖRDINATOR< is degene die alles regelt met de teams en de ploegen als het aankomt op 'wie werkt wanneer'?

Respondent: Ja.

Interviewer: Is >COÖRDINATOR< degene die ervoor zorgt dat alles in het team goed loopt qua teamwerk en dat alles goed verloopt?

Respondent: Daar heb ik ook een rol in.

Interviewer: Op wat voor een manier?

Respondent: Op budgettair natuurlijk. Ik ben hier ook binnen gekomen een paar jaar geleden en er moest toen van alles bezuinigd worden. Dus ik heb toen samen met >COÖRDINATOR< en >MEDEWERKER KWALITEIT< gekeken van 'hoe kunnen we het efficiënter inzetten?' en toen hebben we een bepaalde verandering doorgevoerd. Nu zijn we daar met >HOOFD< weer mee bezig, dat wordt wel grootser aangepakt.

Interviewer: Dus jij bent heel procesmatig aan het kijken 'waar het nu beter'?

Respondent: Ja. Waar is nu. Die combinatie die ze nu willen is een roomservicemedewerker. Ik weet niet of je daar iets van gehoord hebt?

Interviewer: Nee.

Respondent: Dat is een combinatie van voedingmedewerkers, de voedingsassistenten, die bijvoorbeeld bij >NAAM< zitten, die komen bij de patiënt. Onze medewerkers komen bij de patiënt, de afdelingsassistent vult nog kasten bij. Zo zijn er drie vier mensen die allemaal rondom de patiënt bezig zijn allemaal facilitaire taken. Dat zou je ook mooi samen kunnen brengen met dat het één persoon is.

Interviewer: Dus één iemand met een heel breed profiel die alle losse taken zou kunnen doen?

Respondent: Ja. Ja. Ja. Dan heeft de patiënt één gezicht. En daar kun je een efficiëntieslag mee maken anders heb je drie vier mensen die telkens naar de patiënt moeten lopen.

Interviewer: Stel het wordt nou doorgevoerd, wat wordt dan van jou gevraagd als teamleider?

Respondent: Nu gaan we kijken van 'welke medewerkers zijn daar mogelijk geschikt voor'. Want binnen mijn team zijn wel een aantal die zoiets hebben van 'nee, ik wil niet veel met de patiënt te maken hebben, ik wil liever niet iets vragen aan de patiënt, ik blijf liever op de achtergrond'. Dus daar moet je dus gaan kijken 'wie is daar geschikt voor, voor wie kunnen we laten opleiden, en wie gaan die productiewerkzaamheden doen?'.

Interviewer: Heb je het idee dat je goed op de hoogte bent van iedere medewerker hoe die staat qua of je zoiets kan vragen van zo iemand.

Respondent: Ja. Dat komt ook in de jaargesprekken en ook, ik zit ook in de pauzes bij de opstart, dan spreek je mensen ook. Die ken ik. Je hoort het natuurlijk ook van >COÖRDINATOR< en >MEDEWERKER

KWALITEIT< hoe bepaalde mensen reageren en of ze proactief zijn of minder.

Interviewer: Denk je ook dat onderwerpen als gezondheid en veiligheid en het verbeteren van werklevens bij jou ligt? Echt duurzame inzetbaarheid...

Respondent: Ja. Want juist deze groep is ook inderdaad wat ouder. Ik heb best een grote groep 55 plus en richting 55 plus. Daar zijn we ook mee bezig.

Interviewer: Op wat voor manier ben je daar dan mee bezig?

Respondent: Bedden schoonmaken is best een intensieve bezigheid. Er zijn gesprekken geweest met een bedrijf dat robots kan leveren die bij het schoonmaken, VMARK van het Erasmus ziekenhuis, dat is het eerste ziekenhuis dat een soort beddenwasstraat heeft waar bedden erin gaan en worden daar robots schoongemaakt. Dus daar komt geen mensen arbeid meer aan te pas. Wel het opmaken van de bedden.

Interviewer: Dat zou dan de medewerker van zware arbeid ontlasten?

Respondent: Ja.

Interviewer: Dat ze minder zwaar werk hoeven te doen?

Respondent: Alleen onze bedden zijn er niet voor geschikt.