• No results found

Appendix S: Transcription Interview Front-Line Manager 4 (Dutch Transcription)

Datum van afname: 23 maart 2017

Duur interview: 54 minuten en 47 seconden

Functie: Teamleider

Interviewer: Maar je denk dat er grote verscheidenheid tussen de teamleiders zit?

Respondent: Dan denk ik niet, dat weet ik zeker.

Interviewer: Waar zit het verschil in?

Respondent: Het verschil zit hem met name in opvattingen wat je rol en je positie als teamleider inhoud en hoe je hem invulling geeft. Want ik heb destijds toen ik solliciteerde voor de functie, heb ik ook heel duidelijk gemaakt hoe ik de rol zou invullen. Dat is de manier hoe ik wil werken. Die wijkt af van de wat op dat moment de norm was.

Interviewer: In wat voor opzicht zou die afwijken?

Respondent: Nou, als je al naar me kijkt zie je al een heel groot verschil. Het is namelijk dat ik in een uniform loop. En dat zie je niet veel.

Interviewer: Veel teamleiders die veel in burger lopen?

Respondent: Ja, alleen in noodgevallen. Dan moeten ze zich nog omkleden of. Ik ben gewoon oproepbaar en als men mij nodig heeft dan men mij en dan ben ik er.

Interviewer: Is er bij jou een scheiding te maken tussen managementfunctie en zorgfunctie?

Respondent: Nee. Ik noem mijzelf een operationeel manager waarbij ik, de naam zegt het al en dat vind ik het aller belangrijkste, een teamleider moet een team leiden. En hoe leid je een team? Door contact met ze te houden en niet jezelf af te zonderen van het team. En dat is mijn visie en mijn kijk op de functie. Op het moment dat je jezelf opsluit in een kantoor en je gaat je bezig houden met bellen en cijfers en andere narigheden en je trekt je witte pak uit, dan ben je de verbinding kwijt.

Interviewer: Dus jij staat echt midden in het team als ik het goed hoor?

Respondent: Ja. Klopt.

Interviewer: Is dat dan niet lastig voor jou. Je bent en blijft een teamleider dus er komt ook een moment dat je...

Respondent: Harde besluiten moet nemen.

Interviewer: ...er boven moet gaan staan. Je bent en blijft verantwoordelijk voor hoe het team doet.

Respondent: Dat is hoe je er mee omgaat. Men heeft mij wel een beticht van natuurlijk leiderschap. Ook zeg maar de manier hoe ik opereer op de afdeling en hoe dat ik mij beweeg op de afdeling. Het is namelijk niet zo dat ik de hele dag aan het werk ben op de vloer. Maar als men mij nodig heeft, dan ben ik bereikbaar. De eerste drie maanden. Dat heb ik ook heel bewust gedaan. Want er was ook nooit een teamleider geweest op die afdelingen. Daar werd alleen met seniors gewerkt. Dus ik moest voor het eerst die rol gaan invullen en het team was een beetje verdeeld. Er waren twee teams. >NAMEN<. En van die twee teams, die moesten weer met elkaar in verbinding komen. En uiteindelijk ben ik er tussen gaan staan en heb ik overal gezegd 'zeg maar wat ik moet doen, zeg het maar'. Voor de eerste drie weken heb ik mij helemaal de rambam gewerkt. Tot dat iemand zei '>TEAMLEIDER< heb jij geen ander werk?'. Ik zeg 'jawel, maar als jullie mij nodig hebben, dan ben ik er voor

jullie'. Maar wij vinden het nu belangrijk dat jij je met andere taken bezig gaat houden. Want die blijven ook liggen. En ik zeg 'dat klopt'. En het mooie en krachtige ook is, als ik bepaalt wat zij moeten doen, dan is dat minder effectief dan wanneer collectief bepaald wordt wat belangrijk is voor de afdeling. Dat is vele malen krachtiger. En als je het hebt over de effectiviteit van het managen, dan is een collectief uitgedragen besluit honderd malen effectiever dan wanneer iets top down gezegd wordt 'jij gaat dit doen'.

Interviewer: Je geeft wat dat betreft medewerkers de vrijheid om zelf besluiten te kunnen maken?

Respondent: Ja. Klopt.

Interviewer: Is dat niet lastig als men zoveel vrijheid krijgt, dat er besluiten genomen worden, of op een manier gewerkt wordt die je niet aan staat.

Respondent: Nee. Ik noem het altijd vrijheid in gebondenheid. In die zin dat de kaders op een afdeling wel helder zijn. En de regels ook. Dat betekent dat als het gaat over invulling geven aan de werkwijze die de NIAS voorstaat of regelzaken, dan is dat leidend. Maar dat zijn de kaders. Maar de wijze waarop je daar invulling aan geeft. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Ik hoef jou als professional niet te gaan vertellen op welke wijze jij dat en dat moet doen als dit de regels zijn.

Interviewer: Wordt dat door iedereen fijn gevonden, of merk je dat sommige collega's juist mee houvast nodig hebben.

Respondent: Die neem je ook wat mee. Of die zorg je dat in alliantie met een collega kunnen werken dat ze daarin meegenomen kunnen worden. Dat is ook leren zeg maar.

Interviewer: Is dat dan ook een rol die bij jou ligt dat enigszins coachen?

Respondent: Klopt. Ja. Dat is ook wel waar mijn kracht en specialiteit ligt. Ik doe dat ook privé. Ik heb daar ook een eigen bedrijf in.

Interviewer: Als we kijken naar jouw werkzaamheden. Ik hoorde net ook al een stukje meewerken. Hoe zien jouw werkzaamheden eruit?

Respondent: Ik heb geen dagroutine.

Interviewer: Is er een algemene rode lijn die er doorheen gaat?

Respondent: De algemene rode lijn die er doorheen gaat is dat ik in de ochtend de overdrachten aanhoor op de afdeling en de unit waar het het drukste is. Dan kijk ik ook even naar het personeelsoverzicht van hoe die dag en de dagen erna ligt. Dan weet ik ook waar mijn prioriteit ligt. De continuïteit op de afdeling, dat is prio 1. Op het moment dat dat duidelijk is, loop ik altijd even naar de kurenkamer. Want behalve dat we een Interne hebben en een Oncologie hebben, hebben we ook de Kurenkamer en de Dagbehandeling. Ik heb zo een beetje 45 man aan te sturen. Dan ga ik daar even inventariseren of daar nog problemen zijn en hoe de werkdruk is en als ik dat op een gegeven moment in mijn hoofd in kaart heb, dan weet ik of ik actief mee moet helpen op de afdeling en weet ik wanneer ik wat moet doen operationeel. En voor de rest ben ik over dag, wat het werk aan gaat, een troubleshooter. En dat betekent. Mijn voorland is >NAMEN EVRs<. Dus wanneer de lastige infusen te prikken zijn, dan wordt ik altijd opgetrommeld. Dat moet ik altijd doen. Dus dat is eigenlijk een beetje problemen opvangen in praktische zin.

Interviewer: Ik heb dan een HR-achtergrond. Ik kan me voorstellen dat, zeker als je 45 man aan te sturen

hebt, dat daar ook een stukje personeelsmanagement bij komt kijken. Aan wat Respondent: voor taken

moet ik dan denken?

Respondent: Dan moet je vooral denken aan primaire sollicitatiegesprekken. De verzuimgesprekken. De jaargesprekken. En de functioneringsgesprekken.

Respondent: Als het gaat over HR-taken wel.

Interviewer: Ik heb eens opgezocht waar een teamleider. Wat bij een teamleider zou kunnen liggen qua HR- taken. Zij er nog er nog bepaalde punten die er van dit lijstje voor jou uit springen?

Respondent: Op dit moment is dit een hot topic. Werving en selectie.

Interviewer: Wat is jouw rol daarin?

Respondent: Alles. Van tot de brief binnen komt en tot het moment tijd wij besluiten wel of niet iemand aan te nemen.

Interviewer: Jouw stem is wat dat betreft bindend of het houdt de bedrijfsleider het laatste woord?

Respondent: We hebben bedrijfsleider die volgt wat ik aangeef.

Interviewer: Een ja of nee valt of staat met jou?

Respondent: Als ik nee zeg, zegt de bedrijfsleider geen ja. Maar dat ligt ook aan de manier waarop wij samenwerken. Dat nog wel eens verschillend. Wij werken nog net duaal samen. Maar dat scheelt niet veel. Ik heb ook mijn HBO managementopleiding gedaan. Daar speelt het ook in. Het kennisniveau in het ziekenhuis. Dus je hebt wel dezelfde functie maar niet hetzelfde opleidingsniveau. Dus daar zit ook verschil in.

Interviewer: Merk je dat jij door jouw HBO managementopleiding meer vrijheid krijgt van je bedrijfsleider?

Respondent: Nee, dat had ik al.

Interviewer: Waar is dat van afhankelijk. Het lijkt me geen vanzelfsprekendheid?

Respondent: Nee. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Ik ben acht jaar voorzitter geweest van de OR. En mijn bedrijfsleider heeft in de OR gezeten en onder mijn voorzitterschap. >BEDRIJFSLEIDER< wist hierdoor precies hoe ik handel en wat mijn manier van werken is. En dat is niet vanuit macht maar vanuit kracht. En dat is nog wel een groot verschil. Positionele macht ben ik altijd een beetje dwars van.

Interviewer: Het komt aan op de dingen die je doet?

Respondent: Als je iets afdwingt bij een medewerker en je zit niet naar hem te luisteren en je gaat op je strepen staan, dan hoef je niet over een week te vragen 'zou jij misschien dit voor mij willen doen?'. Dan krijg je 'zoek het uit, een fijne dag verder'.

Interviewer: Als we dan kijken naar de besluiten die jij mag nemen. Je over best veel dingen beslissen. Kun je misschien iets meer vertellen over de dingen waar jij als teamleider over mag beslissen?

Respondent: Meestal de meest praktische zaken. Als iets met een student niet goed gaat. We hebben onlangs op de opleiding een studenten die we gewoon dezelfde dag nog de deur uit hebben gezet. Dat soort dingen. Dat wordt letterlijk ook gewoon gedekt. Op dat moment is er gewoon, dat is wederzijds, het volste vertrouwen de besluitvorming die wij nemen. Ik in mijn bedrijfsleider en de bedrijfsleider in mij. En dat is ook denk ik een voorwaarde om te kunnen werken. Want als jij niet volledig jouw teamleider vertrouwt, dus dat je permanent moet controleren en aan het overrulen of aan het afhangen, dan klopt er iets niet. In het takenpakket dat je hebt moet je gewoon vrij kunnen handelen. En kan dat niet, dan is er iets niet goed.

Interviewer: We hebben het hier over een bedrijfsleider die jou al heel lang kent en jou heeft zien werken. Stel er zou een nieuw iemand op de stoel van bedrijfsleider komen, zou je dan nog steeds diezelfde

Respondent: Dat weet ik niet.

Interviewer: Dat is dan afhankelijk van de relatie die je hebt met de nieuwe bedrijfsleider.

Respondent: Tuurlijk. De invulling die jij geeft aan je functie en aan je taak is heel erg persoonlijk. De ene gaat er in en draai een keer mijn zijn schouders en heeft het geregeld. En de ander heeft veel meer overleg nodig en afstemming. En meestal heb ik al iets gedaan voor mijn bedrijfsleider voordat de vraag gesteld is. En dan wil >BEDRIJFSLEIDER< dit vragen, dan heb ik dat al gedaan.

Interviewer: Denk je dat je meer verantwoordelijkheden hebt in verhouding tot andere teamleiders hier in huis?

Respondent: Ik weet niet of ik meer verantwoordelijkheden heb. Ik weet wel dat ik meer vrijheden heb. En

ik weet ook dat ik meer vertrouwen geniet.

Interviewer: Waar komt dat vertrouwen van?

Respondent: Puur door wat ik net uitleg.

Interviewer: Die opgebouwde relatie over meerdere jaren?

Respondent: Ja. En het feit dat wij qua persoonlijkheid ook niet zo veel verschillen. We zijn identiek qua denken en ook qua wat je normen en waardenkader is. We worden over dezelfde dingen boos. Van dezelfde dingen hebben we last. Dus was dat betreft is dat ook identiek. En dat is wat mij betreft ook wel uniek.

Interviewer: Denk je dat je daarom ook deze functie hebt gekregen, omdat er zo'n klik is met de bedrijfsleider?

Respondent: Dat weet ik niet. Maar het was drie en een half jaar geleden, toen kwam ik de bedrijfsleider op de gang tegen en toen zei ik 'die functie van teamleider, die is zeker al lang vergeven?'. Het was een vacature die al anderhalf jaar uit stond en al een paar keer ververst was. Nee die vacature staat nog steeds vacant omdat we nog steeds niet de goede kandidaat gevonden hebben. Toen zei >BEDRIJFSLEIDER< van 'goh heb je willen solliciteren?'. Daar ben ik toen wel over gaan nadenken ja.

Interviewer: En toen uit de OR gestapt?

Respondent: Toen uit de OR gestapt en binnen een week was het beklonken. En niet alleen bij de

bedrijfsleider geniet ik vertrouwen. Ook bij de medisch specialisten, de voorzitter, het hele kader. En bij het team heb ik het echt moeten verdienen.

Interviewer: En hoe deed je dat, dat verdienen?

Respondent: Door het team te laten voelen wat de meerwaarde is van een teamleider op de afdeling.

Interviewer: Jullie maken gebruik van seniors?

Respondent: Ja, maar die zijn operationeel ingedeeld. En als je operationeel bent ingedeeld heb je misschien wel verantwoordelijkheden, maar je hebt geen formele bevoegdheden. En daar heb je last van op het moment dat er dingen besloten moeten worden. Dan moet je altijd weer gaan opschalen. En ik hoef dat niet te doen. Ik kan zelf besluiten nemen. Als ik zeg 'ik wil morgen een uitzendkracht', dan kom hij er. En een senior moet eerst toestemming gaan vragen en gaat het dan regelen. Ik kan het zelfstandig regelen. Dus wat dat betreft maakt het wat dat betreft veel vrijer.

Interviewer: Kun je eens onder woorden brengen wat een senior extra doet naar aan het bed staan?

Interviewer: Dus puur op zorg gericht?

Respondent: Ja. Maar ook kwaliteit. Een BIM-commissie. De voorzitter van de BIM-commissie is een senior. We hebben iemand die verantwoordelijk is voor het maken van de roosters. Dat wordt ook nog gedaan door een senior. Dat zijn allemaal mensen die operationeel zijn. Dus als er een moment komt dat er een probleem is in het rooster, dan komt het op mijn bordje terecht omdat ik veel meer vrijheden heb om op te lossen.

Interviewer: Is het dan ook zo dat jij meer dingen gedaan kunt krijgen vanwege jouw hiërarchische positie?

Respondent: Ik denk het wel. Bepaalde zaken worden makkelijker geaccepteerd wanneer ik het regels dan wanneer een ander dat zou regelen. Misschien is het ook. Voordat ik die opleiding had gedaan was het ook al zo. Toen ik in de OR zat was het ook al zo. Wellicht heeft het ook te maken met persoonlijkheid of zo of de manier waarop je dingen verteld. Dat het overtuigend is en niet een twijfelverhaal of zoiets.

Interviewer: Heb je ook nog een financiële bevoegdheid?

Respondent: Zodra het gaat over personeelsmanagementuitgaven, dan is de bedrijfsleider degene die tekenbevoegd is. Dus als iemand een opleiding wil doen, dan is de bedrijfsleider degene die dat initieert. Als ik een aankoop wil doen, dan kan ik dat regelen.

Interviewer: Duidelijk. Zeker als we het hebben over personeelsmanagement. Wat vindt jij dat iemand een goede teamleider maakt?

Respondent: Dat is iemand die respectvol om gaat met mensen en zichzelf wegcijfert voor het belang van de afdeling.

Interviewer: Is dat niet heel moeilijk?

Respondent: Het is eigenlijk de meest moeilijke functie in een organisatie die er is. Je zit heel dicht op de werkvloer, maar je hebt te maken met het aansturende beleid van boven. En soms moet je impopulaire maatregelen zien te vertalen naar de werkvloer. En dan moet je ook de credits kunnen behouden. En dat is een kwestie van vroeg mensen in de processen meenemen en zorgen dat zij niet iets op hun schouder gegooid krijgen waar je zelf ook niet gelukkig van wordt. Je moet ook zelf bereid zijn je nek uit te steken. En als je dat niet durft en je gooit het naar binnen en trekt de deur achter je dicht, dan gaat het niet werken.

Interviewer: Komt het dan neer op communicatie?

Respondent: Ja. Ik maak ook iedere week een nieuwsbrief over dingen die nieuw zijn, of anders zijn of veranderen. Of beleid dat er aan komt of spannende dingen die gaan komen.

Interviewer: Vind jij dat je een doorgeeffunctie hebt? Dat dingen die in het team gebeuren weer naar de bedrijfsleider speelt?

Respondent: Niet in de zin van klikken. We hebben een open cultuur. Dat is letterlijk zo. De deur staat altijd open. Zowel bij mij als bij de bedrijfsleider. Wat ik wel merk dat sinds ik nu op de afdeling ben is dat is dat men wat minder naar de bedrijfsleider gaat en wat meer naar mij. Omdat ik wat dichter bij de mensen sta. Daar zie je nu wel een verandering in ontstaan sinds afgelopen jaar.

Interviewer: En mag jij ook besluiten nemen als het aankomt op het trainen en opleiden van personeel?

Respondent: Nee. Dat gebeurt meestal vanuit Opleidingen zelf. Maar als ik zie dat er behoefte is of er nood is, dan kan ik dat wel initiëren.

Interviewer: Ik ben wel benieuwd naar de verwachtingen die men heeft van een teamleider. En dan doel ik vooral op wat jij verwacht van jouw functie als teamleider. Als we dan eerst kijken naar jouw bevoegdheden. Waar ligt de grens volgens jou.

Respondent: Een bedrijfsleider kijkt vooral naar het organisatorische deel en het managementdeel. Dus als het gaat om het financiële plaatje, de jaarplannen. Daar geef ik wel input voor, maar daar ben ik niet

verantwoordelijk voor. Daar ligt de scheidslijn. Ik voed wel, maar ik maak niet.

Interviewer: Is het een adviserende rol die ik voor mij moet zien?

Respondent: Ja. Qua besluitvorming ben ik niet degene die daar de klap op geeft dat is de voorzitter en de bedrijfsleider. Die zijn degene die de besluiten nemen. En de teamleider, ik zij de gek en de teamleider van de Polikliniek, wij deze degene die gevieren het managementteam van de afdeling vormen. Maar ieder vanuit zijn eigen context en vanuit zijn eigen perceptie.

Interviewer: Wat heeft HR voor waarde voor jou als teamleider?

Respondent: Ik denkt faciliteren. Dus ik denk of op het moment dat zaken spannend worden wanneer het gaat om arbeidsrechtelijke zaken of om hogeschool HR-werk gaat, dus personeelsmanagement, dat we een loket hebben waar we terecht kunnen.