• No results found

Datum van afname: 22 maart 2017

Duur interview: 55 minuten en 55 seconden

Functie: HR adviseur

Interviewer: Misschien is het de bedoeling van het interview en waar het onderzoek over gaat. Het gaat over de teamleiders in het ziekenhuis hier. Vanuit de theorie is weinig bekend over deze mensen, maar voor HR zijn ze wel heel erg belangrijk. Ze staan namelijk ontzettend dicht bij de operationele medewerkers. Dus alles wat wij qua beleid maken, dat moet eerst lang die teamleider om goed uitgevoerd te worden. Ik ben vooral benieuwd hoe jij naar de rol van de teamleider aankijkt en dus ook wat je van zo'n teamleider verwacht. Daar komen we gaandeweg het interview op uit. Zoals we dus al weten, jij zit vooral op de facilitaire afdelingen qua HR advies, als ik het goed begrijp?

Respondent: Ja, ik heb wel twee zorgafdelingen waar eentje een teamleider heeft en een ander dat niet heeft.

Interviewer: Je zei hiervoor al iets van een soort kerstboomconstructie. Met, voor de ondersteunende afdelingen die maken dan gebruik van coördinatoren. Sommige dan, en sommige zorgafdelingen maken weer gebruik van seniors. Mag ik die vergelijken met elkaar? Zouden die qua verantwoordelijkheden op hetzelfde uit komen?

Respondent: Ik denk het haast wel. Ik moet even nadenken hoor. Als je bijvoorbeeld kijkt op het facilitair heb je op elke afdeling een coördinator. Sommige heetten eerst verantwoordelijken, maar dat is aangepast naar coördinator. Want eerste verantwoordelijke klinkt als zoals in het leger. Als een soort rang of zo. Dus zij zijn nu coördinatoren geworden en die sturen aan op de werkvloer. Die richten zich wel op het kwaliteitsdeel vaak of op het operationele deel. En dat doen de seniors ook wel. Zo heb je de senior OKE. Ik weet niet of je weet waar de OKE voor staat?

Interviewer: Ja.

Respondent: In basis betekent dat wel dat ze hetzelfde doen als coördinatoren.

Interviewer: Zouden zij ook iets van HR-taken hebben? Zoals jaargesprekken of iets dergelijks?

Respondent: Sommige zijn wel eens bij werving en selectie aanwezig. Dat gebeurt in de zorg ook. Dat verschilt denk ik per EVR. Ze spreken mensen wel aan, maar dat heeft dan meer te maken met taakinhoud. Verzuimgesprekken doen ze volgens mij ook niet. Maar als mensen ziekgemeld worden, dan nemen ze de ziekmelding wel aan. Dus dat HR aspect ...

Interviewer: Hebben ze een hiërarchische rol naar jou idee?

Respondent: Nee.

Interviewer: Ze staan in meer in het team en hebben een extra taak?

Respondent: Ja, het is een rol. Uiteindelijk is het net zoals de senior OKE hebben ze een rol. Allen bij facilitair is het allemaal van oudsher bestaan dat ze wel een functie als eerste verantwoordelijken hebben. Maar in basis verschilt het niet veel. Ze worden wel meer verloond dan normale medewerkers. Kijk bij afwas, zitten ze in 20. De eerste verantwoordelijke zit dan in 25 bijvoorbeeld. Terwijl in de zorg, krijgen ze een toeslag. Dus daar zit wel een verschil in.

Interviewer: Als we dan eens kijken naar de taken van de teamleiders, wat zijn dan naar jouw idee de algemene verantwoordelijkheden van de teamleider hier in het ziekenhuis?

Respondent: Voor zorg of voor facilitair?

Interviewer: Misschien eerst zorg en dan facilitair? Ik merk dat er volgens jou een verschil tussen zit?

Respondent: Ja, zeker. Er zit een verschil sowieso bij facilitair en bij zorg. Facilitair zijn, weet ik,

verantwoordelijk voor eigen jaargesprekken, ze stellen eigen budget op en daar zijn ze verantwoordelijk voor. Ze zijn mede verantwoordelijk, niet eindverantwoordelijk. Ze doen alle arbo-aspecten. Je ziet bij de zorg, dat is wel anders. Daar laten zijn ze naarmate de jaren wel jaargesprekken gaan doen, maar dat is denk ik de laatste twee, drie jaren gekomen dat ze dat nu morgen doen. Maar, ze zijn niet verantwoordelijk voor het budget. Daar houden ze zich ook niet mee bezig. Dat doen ze bij het facilitair dan weer wel. Dat is dan wel echt een verschil.

Interviewer: Dus als ik het dan goed hoor zijn de taken voor een teamleider bij facilitair net iets breder dan voor zorg?

Respondent: Ja. Breder weet ik niet. Je heb net iets meer verantwoordelijkheid denk ik. Maar je ziet dat daar de inschaling ook weer anders is omdat de verantwoordelijkheden daarin anders zijn.

Interviewer: Enig idee waarom er een verschil zit?

Respondent: Bij EVR-zorg heb je één functiebeschrijving dat geldt voor een teamleider poli, maar ook voor een teamleider verpleeg. Dus daar zit geen onderscheid in. Terwijl het niveau kan verschillen. Die worden wel allemaal in hetzelfde FEG betaald: FWG 55. Bij facilitair is gewoon gekeken 'oké, wat is jouw aandachtsgebied en waar ben jij verantwoordelijk voor? Wie stuur jij aan?'.

Interviewer: Dus dan zijn de functiebeschrijvingen van facilitair op maat gemaakt?

Respondent: Ja. Niet op de persoon, maar gewoon 'wat vraag je'? En die FWG loopt dan van 45 tot 55.

Interviewer: Heb je zoiets van 'dat zouden ze ook bij de zorg moeten doen' of is één functiebeschrijving voor de zorg prima?

Respondent: Dat weet ik niet. Dat ligt aan hoe die mensen worden ingezet.

Interviewer: Puur op basis van de vraag daar is?

Respondent: Wat ik zelf zou doen, wat mijn advies zou zijn is om, een teamleider voor de verpleeg is echt wel anders dan een teamleider poli. Op de poli heb je doktersassistenten en polikliniekassistenten zitten in een lagere schaal, zijn op een andere manier verantwoordelijk, hebben andere risico's die dat met zich meebrengt. Ook in de aansturing. En dat ga je ook in een weging zien. Zoals mensen die nu ik de kliniek werken, op de verpleegafdeling zijn vaak 45 tot 50 worden ze betaald en maken dan een sprong naar 55. Bij de poli maken ze een sprong van 35 naar 55 en dat is groot.

Interviewer: Dat is best een groot gat?

Respondent: Ja, zeker. En volgens mij moet je daar twee stromingen in gaan maken. Teamleider poli, teamleider kliniek. En dan wel dat iedereen hetzelfde doet. Dat vraag ik me nu dus af, of dat zo is. Maar goed, dat onderzoek jij nu zo mooi.

Interviewer: Ik hoorde net al wat HR-dingetjes voorbij komen. Als we dan kijken naar de teamleider, wat voor HR-taken liggen er dan bij zo'n teamleider? Als het het voor jou makkelijker maakt kun je weer een afscheiding maken tussen zorg en niet-zorg.

Respondent: Ik denk dat dat niet zo heel veel verschilt. Ik denk wel dat het ligt aan de leidinggevende als ik kijk bij mij bij de zorg is dat wel een verschil. Ik weet bijvoorbeeld wel dat de jaargesprekken worden verdeeld en dan in het begin werden de lastige gesprekken door de bedrijfsleider gedaan en minder-lastige gesprekken door de teamleider. Dat is bij de zorg. Hoe dat nu is in huis, dat weet ik niet. Bij facilitair is er maar één teamleider die verantwoordelijk is voor zijn club en die doet ook het jaargesprek. En de bedrijfsleider, dat is het

hoofd. En die is hoofd van een hele club. En niet van een EVR dat één specialisme is, maar heeft verschillende specialisme onder zich. Dat is wel een verschil. En de span of control is veel groter. Een teamleider doet dan op HR-gebied: de jaargesprekken, de ARBO-verzuimgesprekken, de POP wordt besproken dus de ontwikkeldingen worden besproken, dus verzuim, ontwikkeling, en jaargesprekken, dat denk ik even in het kort. En alles wat er nog bij komt op het gebied van HR is een fube kan het natuurlijk zijn. Dat je samen een fube gaat schrijven. Of dat je gewoon eens een arm om iemand heen slaat. Dat soort gesprekken. Van 'nou, ik zie dat je niet lekker in je vel zit'.

Interviewer: Dat je dan ook echt een soort coachende, gespreksvoerende rol pakt?

Respondent: Ja, dat hoop je dan.

Interviewer: Dat is een verwachting die je hebt?

Respondent: Ja.

Interviewer: Oké. Ik had eens gekeken naar wat voor onderwerpen of taken er allemaal bij een teamleider zouden kunnen liggen, als je het lijstje zo ziet...

Respondent: Werving en selectie.

Interviewer: ... onderwerpen waarvan je denkt 'daar houden jouw teamleiders zich mee bezig?'

Respondent: Ik denk ook dat het afhangt van het team dat ze aansturen. Want ik denk ook, dat mentoren. Dan bedoel je mentoren op vakinhoud?

Interviewer: Ja, erbij staan of hulp bieden.

Respondent: Dat verschilt wel heel erg. Zoals bij Patiëntenvervoer. Ik zie >TEAMLEIDER< nou niet er naast lopen van 'zo moet je een bed duwen'. Dus op vakinhoud vind ik dat voor sommige afdelingen lastig. Maar dat is puur vanwege het vak. Want voor zorg denk ik 'ja logisch, natuurlijk kijk je dan even met iemand want jij bent de teamleider en daar moet je dan ook voor zorgen'. Dat zou een senior ook prima kunnen doen.

Interviewer: Hoe gecompliceerder de taak, hoe groter de kans is dat een mentorende rol wordt gepakt?

Respondent: Nou, dat ligt er aan. Voeding bijvoorbeeld. Het is niet heel spannend, niet heel moeilijk. Maar ik kan me wel voorstellen dat je op een gegeven moment zegt van 'dat vind ik niet handig, dat vind ik niet verstandig hoe jij nu aan het tillen bent'. Dat hoeft dan niet heel ingewikkeld te zijn. Het gaat eerder om de bewustwording. Bijhouden van personeelsbestanden. Ik vind dat iets van HR. Want daar bedoel je mee? De dossiers?

Interviewer: Als er wijzigingen zijn of iets dergelijks.

Respondent: Ja, zij doen de mutaties. Zij hebben daar de meeste zicht op. HR voert uit. Introductie is wel tweeledig. Vanuit HR doen we hier de centrale introductie. Je hebt natuurlijk ook de introductie op de werkvloer. Moet je teamleider dat doen? Ik denk het niet. Ik denk dat een medewerker dat ook prima kan. Inwerken. Informatie, informele training. Nou, ontwikkelplannen moet je sowieso bespreken met je leidinggevende dus ja, een teamleider zeker. Disciplineren en corrigeren, ook. Afhandelen van tuchtprocedures en klachtenprocedures. Ja, meestal zie je dat de teamleider dat doet of de bedrijfsleider. Ik denk dat bij de zorg dat de bedrijfsleider vaker ingeroepen wordt met hulp van de teamleider, maar ik denk niet dat dat een ding is dat meteen bij de teamleider wordt neergelegd bij de zorg.

Interviewer: Heb je een idee waarom dat zo werkt?

Respondent: Omdat de bedrijfsleider de eindverantwoordelijke is.

Respondent: Ook. Ik denk ook dat het met hiërarchie te maken heeft. Als jij een klacht hebt ingediend als patiënt, dan heeft de bedrijfsleider je gehoord in plaats van de teamleider. Dat werkt dan zo. Bij facilitair wordt het meestal samen gedaan. Teamleider en hoofd. Die trekken daarin samen op. Ik denk ook dat dat logisch is omdat de teamleider van de inhoud weet. Het hoofd is eindverantwoordelijk en kan niet alles weten. Die doen dat vaker gewoon samen. Ik zie dat dat bij facilitair gewoon vaker samen gedaan wordt. Absentiemanagement dat is arbo. Kan een teamleider prima doen. Wel altijd in overleg. Bij een EVR zou ik zeggen, samen met de bedrijfsleider, maak daar afspraken over. Facilitair, kan een teamleider dat prima doen en het hoofd heeft het er over tijds de bila's. Waardering geven, volgens mij is dan niet functiegebonden. Volgens mij moet iedereen elkaar waardering geven.

Interviewer: Heb je een idee hoe teamleiders dat zouden kunnen doen?

Respondent: Zoals ze dat nu doen gaat dat via complimenten geven, waardering, maar ook benoemen 'goh, wat vervelend dat je thuis het zwaar hebt, maar top dat je bent gekomen'. Dat soort dingen.

Interviewer: Een stukje persoonlijke aandacht?

Respondent: Ja. Terwijl je ziet dat de waardering toch vaak uitgedrukt wil worden in geld.

Interviewer: Maar je zit een ziekenhuis, dat gaat minder makkelijk? Wat zijn de opties?

Respondent: We geven wel een gratificaties. Dat komt dan wel echt vanuit het management. Als je zoiets hebt van 'ik wil echt iemand belonen, wat kan ik doen?'. Je kunt een gratificatie geven. Maar als je weet dat iemand verlof te kort komt dan is het eerder van 'goh, geef hem een extra dag of schrijf een extra uurtje op'. Dat kan natuurlijk ook. Wees creatief daarin. Op zicht is er wel heel veel mogelijk. Een training en cursus is ook waardering. Zo zien ze het vaak niet. Of een paar nieuwe schoenen, een paar nieuwe klompen. Dat mensen dan denken 'dat hoef ik nu niet zelf te kopen, dat krijg ik van mijn werk'. Zien mensen dat als waardering? Nee. Maar, ik vind wel dat mee moeten uitdragen. Beslissen over salarisschalen. In deze CAO, nee. Alles is

vastgelegd. Je kunt er soms creatief, maar we hebben een functieloongebouw en daar geloof ik heel erg in. Als je afwijkt moet je ook kunnen uitleggen waarom je er van af wijkt ook voor de ander. Daarom heb ik soms wel moeite met de teamleider EVR in 55 en bij facilitair een hele erge spoeling van op de functie gericht. Bottom-up, top-down, ja. Verbeteren van werklevens. Dat is het werkklimaat?

Interviewer: Misschien iets met vitaliteit of duurzame inzetbaarheid?

Respondent: Ja. Dat doe je samen met HR. Dit onderwerp is wel een hot item binnen het facilitair. Daar help ik ze ook bij en daar ondersteun ik ze ook in, maar het blijft moeilijk.

Interviewer: Enig idee waarom het zo'n hot item is?

Respondent: Het is fysiek zwaar. Het is een ouder personeelsbestand. Als we kijken naar >NAAM EVR<, dat zijn redelijk oude dames. Het is fysiek zwaar werk. Mensen werken hier al ugh jaar. Die kennen de teamleider dus al een langere tijd. En de teamleider vind het moeilijk om dat gesprek aan te gaan. Maar dat is wel echt de basis. Durf dat gesprek aan te gaan.

Interviewer: Daar ligt dan ook een rol voor de teamleider?

Respondent: Ja dat klopt. Die moet dat doen, maar dat doet hij niet. Of ze vinden het moeilijk, die moeten daarin geholpen worden. Die vitaliteit, die duurzame werktoekomst is echt wel tweeledigheid. Teamleider en het hoofd, maar ook HR. Samen. Zorg of niet-zorg. Ziekenhuisbreed.

Interviewer: Als we dan kijken naar de bevoegdheden die zo'n teamleider heeft. Waarover zou zo iemand naar jou idee dan mogen beslissen?

Respondent: Ja, lastig. Over opleidingen. Sowieso. Want die staan sowieso dichter bij de werkvloer dan een hoofd of een bedrijfsleider. Dat is gewoon zo. Dus die weten ook gewoon 'iemand wil een cursus doen, past dat ook, hebben we dat nodig?'. Ik denk dat ze daar wel wat meer beslissingsbevoegdheid voor mogen krijgen. Of in

ieder geval wel iets meer stem. Arbo-verzuim doen ze natuurlijk altijd al samen met mij. Maar ik denk wel dat het goed is om in de zorg wat meer naar voren te laten komen omdat wij ook. Ja, zij zitten er gewoon echt tussen. Zij zijn echt die tussenlaag. En weetje, die brug is best wel ver tussen medewerker en bedrijfsleider. Dan heb je gewoon iemand nodig die die vertaling maakt. Dat is wel heel erg mooi. Je merkt wel dat dat anders is bij facilitair. Dan is het echt dé leidinggevende.

Interviewer: Hoe bedoel je dé leidinggevende?

Respondent: Als ik verpleegkundige ben en ik moet naar mijn leidinggevende, dan is dat laagdrempeliger. Want natuurlijk daarboven zit de bedrijfsleider. Die is de baas van mijn hele EVR. Als ik kijk naar facilitair, dan moet naar mijn leidinggevende van Schoonmaak. Dan ga ik niet direct denken van 'goh, daar zit nog een manager boven die verantwoordelijk is voor Voeding, Schoonmaak, Patiëntenvervoer, Keuken'. Daar ga je dan niet zo snel heel.

Interviewer: Die drempel is dan te hoog?

Respondent: Te hoog. Dat is dan hetzelfde dat ik nu naar >LID RAAD VAN BESTUUR< zou gaan. Dan sla ik >HOOFD< en >MANAGER< over. Dat doe je niet zo snel. Dat is mijn gevoel. Terwijl de mensen met het hoofd best wel kunnen en vinden hoor. Ik denk dat dat het is waar ze over kunnen beslissen. Ik denk dat niet echt waarvan ik denk 'dat is iets'.

Interviewer: Hebben ze meer een adviserende stem of mogen ze ook echt harde beslissingen maken?

Respondent: Ja. Toch wel over ontwikkeling denk ik. Ook over opleidingsbudgetten. Over opleidingen. Over misschien nog wel het roosteren. Dat weet ik niet precies. De processen op de werkvloer, volgens mij mogen ze daarin wel wat meer stem krijgen. Maar goed, praktisch gezien snap ik dat dat niet altijd kan.

Interviewer: Heb je het idee dat die stem bij de manager of het hoofd ligt?

Respondent: Of bij de voorzitter zelf. Het is dan echt een kwestie van doen wat je gezegd wordt. Wat ik ook wel weer begrijp. Je zit hier midden in een zorgproces met 'de dokter'. En die heeft het ook gewoon voor het zeggen. Is dat goed? Nee. Je moet het namelijk met elkaar doen. Je bent gelijkwaardig aan elkaar. Daar zie je dan nog wel het verschil.

Interviewer: Heb je wel het idee dat de stem van de teamleider goed gehoord wordt? Dat als een teamleider een idee heeft, dat deze gehoord wordt. Er moeten namelijk vind wat lagen doorboord worden.

Respondent: Dat weet ik niet. Ik heb >EVR<. Nee, dat weet ik niet. Voor >EVR< is het meer voor de aansturing van het personeel en de bedrijfsleider doet meer het bedrijfsmatige. Die hebben daarin wel een mooie verdeling gemaakt. Procesmatig, daar heb ik geen zicht op. Dat vind ik lastig.

Interviewer: Zou een teamleider dan ook nog een financiële bevoegdheid hebben. Mogen ze aankopen doen?

Respondent: Tot een bepaald bedrag wel denk ik. Een bos bloemen. Die waardering, daar hebben we het dan over. Die worden dan door de bedrijfsleider besteld. Volgens mij zijn ze niet tekenbevoegd. Budgettair, dat weet ik eigenlijk niet. Dat zou wel mooi zijn.

Interviewer: Waarom zou je dat mooi vinden?

Respondent: Nou ja, als jij teamleider bent en jij wil iemand waarderen en je moet eerst langs vijf

verschillende schijven om een bloemetje te krijgen. Dan zou ik denken of 'laat maar' of de bedrijfsleider loopt er mee weg. Daar gaat dan jouw waardering.

Interviewer: Heb je voor jezelf nog een idee, als het aankomt op de uitvoer van de HR-taken, wanneer dat