• No results found

Datum van afname: 16 maart 2017

Duur interview: 23 minuten en 37 seconden

Functie: Bedrijfsleider

Interviewer: Dan is mijn eerste vraag: wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van een teamleider in uw ogen?

Respondent: De dagelijks in de kliniek >NAAM EVR< is operationele gedeelte, dat is het stuk kijken naar de kwantiteit-kwaliteit verhoudingen op de afdeling gerelateerd aan het type patiënten dat er ligt en dat

>TEAMLEIDER< observeert van 'is het in evenwicht?', dat is iets dat >TEAMLEIDER< in de gaten houdt en de dagelijkse werkzaamheden zijn ook de kwaliteitsaspecten. De kwaliteitsaspecten dat betekent of dossiers compleet zijn en compleet worden ingevuld, ook een stukje begeleiding ook die >TEAMLEIDER< oppakt. >TEAMLEIDER< loopt ook in uniform. Dus dat betekent dat >TEAMLEIDER< ook patiëntencontact heeft. Geen eigen patiënten, wel in begeleiding van verpleegkundigen als er tekorten zijn. Dan kunnen ze op >TEAMLEIDER< terugvallen.

Interviewer: U noemde net de kwaliteit-kwantiteit verhouding. Wat bedoelt u daar precies mee?

Respondent: Daar bedoel ik mee, daar gaat het om de typen patiënten dat er ligt dat varieert met de dag en zijn dan de juiste verpleegkundigen bij de juiste patiënt geplaatst? We doen aan patiënttoewijzing hier. We maken altijd een planning voor de hele week dat je al weet voor de hele week bij welke patiënt je komt staan. Maar, de situatie kan veranderen. >TEAMLEIDER< kijkt wat is geschikt. Je hebt verpleegkundigen met een opleiding en basisverpleegkundigen. >TEAMLEIDER< is dan ook verantwoordelijk voor de garantie van de kwaliteit van zorg die gegeven wordt.

Interviewer: Dat is heel sterk de medische kant van de teamleider. Er zit ook nog een hele bedrijfskundige, managementkant aan een teamleider. Zou u daar iets over kunnen vertellen?

Respondent: Samen, wij kijken samen ook naar het stuk van 'hoe wordt er gewerkt, wordt er ook wel efficiënt gewerkt?'. Het jaarplan maak ik, >TEAMLEIDER< kijkt dit jaarplan na. >TEAMLEIDER< kijkt ook of dingen aangevuld moeten worden. Alles wat wij plannen voor het komende jaar of voor het meerjarig beleid eigenlijk, gaan we ook kijken van 'wat voor poppetjes heb je nodig', 'wat voor scholing heb je nodig?'. Daar heeft >TEAMLEIDER< ook een rol in. Om te kijken 'wat hebben er voor nodig?'. Gaan we uitbreiden, hebben we extra bedden nodig in verband met de productie die wel of niet toeneemt, gaan we iets heel anders doen? Dat stuk pakt zij ook op.

Interviewer: Ik heb eens nagekeken waar een teamleider allemaal mee bezig zou kunnen zijn, naast de zorgtaken, daar komen dan deze onderwerpen of werkzaamheden uit. Als u het lijstje zo ziet, zijn er dan nog bepaalde aspecten waarvan u denkt 'dat zie ik >TEAMLEIDER< toch heel vaak mee bezig zijn?'

Respondent: De functioneringsgesprekken of jaargesprekken dan delen we het team in tweeën: ik doe de helft, zij doet de helft. Ik pak de iets complexere jaargesprekken om het zo te zeggen. Werving en selectie doen we samen, introductie voor nieuwe medewerkers dat doet zij voornamelijk. Zorgt ook dat de juiste

verpleegkundige aan de juiste medewerker gekoppeld wordt om te zorgen dat de inwerking gewoon goed gaat lopen. Personeelsbestanden houd ik grotendeels bij, maar zij ook. Zij heeft ook inzage daarin, uiteraard. De trainings- en ontwikkelingsbehoeften van medewerkers bespreken we met elkaar. >TEAMLEIDER< geeft mij de inhoud eigenlijk van 'wie moet wat gaan doen'. Want >TEAMLEIDER< signaleert wat hen trainingsbehoefte is. Dat ziet >TEAMLEIDER< op de werkvloer. Informele training, nee weinig. Mentoren, ja grotendeels. Een teamleider heeft ook een mentorrol natuurlijk, naar de teamleden toe. Jaargesprekken hebben we het al over gehad. Ontwikkelingsplannen plannen die ontwikkelen we, die maken we samen en beoordelen we samen. Het hangt er vanaf want we verdelen dat. Disciplineren en corrigeren is een rol, maar het hangt er vanaf op welk niveau het zit.

Respondent: Voor de verpleegkundigen doet >TEAMLEIDER< het grotendeels. Voor de AIOS-en en de artsen komt het bij mij terecht.

Interviewer: Is er nog een reden voor deze scheiding waarom deze gemaakt is?

Respondent: Ook omdat het soms lastiger is. Verpleegkundigen, >TEAMLEIDER< ziet wat zij operationeel precies doen. Op de werkvloer ziet >TEAMLEIDER< wat er gebeurt. Dus als er iets gebeurt waardoor je in moet grijpen of wat dan ook of iemand feedback moet geven, dat is wat duidelijker. Met de artsen weer ander soort processen. Dat heeft ook te maken met de samenwerking met de medisch specialist. Die rol pak ik vaak op. Sowieso ook de gesprekken met de arts-assistenten. Klachtenfunctionaris ook de teamleidersrol. Niet alleen van de klachten die ingediend zijn, maar ook als er een signaalfunctie komt, dat er vanuit patiënten komt, dat je al vanuit patiënten hoort, dat je die patiënt ergens over hoort klagen, dan is de bedoeling dat >TEAMLEIDER< met de patiënt gaat praten om te voorkomen dat er een officiële klacht wordt ingediend.

Interviewer: Op organisatieniveau bedoelt u?

Respondent: Ja, als te heftig is, dan kom ik erbij. Als de situatie te enorm heftig is, dan pak ik hem over. ... Ja, de absentie valt ook onder haar. Beslissen over salarisschalen, dat ligt bij mij. Maar ik laat mij wel adviseren door >TEAMLEIDER<. Bottom-up communicatie ook. Top-down, dat ligt eraan wat het is. In principe

informeer ik >TEAMLEIDER< over alles wat top-down komt en >TEAMLEIDER< geeft dit door aan het team. Aanhoren en reageren op personeel doet >TEAMLEIDER< ook. Coördineren doet >TEAMLEIDER<, effectief teamwerk zorgt >TEAMLEIDER< voor. Ja, eigenlijk bijna alle aspecten komen naar voren. De ene wat meer dan de andere, dat hangt ook van de situatie af.

Interviewer: En als we dan eens kijken naar de bevoegdheden van >TEAMLEIDER<, waar mag >TEAMLEIDER< dan over beslissen? Wat voor een onderwerpen?

Respondent: In grote lijnen. Behalve. In grote lijnen mag >TEAMLEIDER< beslissen. Aanname van personeel. Als ik er niet zou zijn geef ik >TEAMLEIDER< de rol. Als je alle items langs gaat, dan ligt de beslissingsbevoegdheid vrij hoog, maar wel in overleg met mij.

Interviewer: Heeft u een idee waardoor deze bevoegdheid van >TEAMLEIDER< zo hoog ligt.

Respondent: Ik denk niet dat dat anders is dan voor de andere teamleiders. Uiteindelijk ben ik degene die verantwoordelijk is, die een eindbesluit neemt. Stel dat hier iemand is die niet goed functioneert, dan ben ik degene die het contract beëindigd.

Interviewer: U durft wel veel uit handen te geven. Dat zegt dan iets over >TEAMLEIDER< capaciteiten?

Respondent: Ja. >TEAMLEIDER< is een hele goede teamleider. >TEAMLEIDER< is al heel lang op de afdeling. >TEAMLEIDER< is echt gegroeid in de rol. Ik zie als ik naar >TEAMLEIDER< kijk, naar de persoon en niet naar de rol als teamleider. Dan zie ik >TEAMLEIDER< ook in een soort kweekvijver voor een volgende functie.

Interviewer: Wat zou deze volgende functie dan inhouden?

Respondent: De functie van bijvoorbeeld bedrijfsleider. >TEAMLEIDER< zit eigenlijk al een stapje verder, in een kweekvijver, voor als er iemand vrij komt dat >TEAMLEIDER< ook zou moeten kunnen doen. Daarom ook dat ik >TEAMLEIDER< in alle aspecten meenemen: als de begroting gemaakt moet worden. Ik maak de begroting samen met de EVR-voorzitter. Maar ik neem >TEAMLEIDER< in het hele proces mee. Zodat >TEAMLEIDER< op de hoogte is waarom bepaalde besluiten genomen worden.

Interviewer: Kunnen we dan ook zeggen dat >TEAMLEIDER< plaatsvervangend bedrijfsleider is als u er niet bent? Of is dit een stap te ver?

Respondent: Nee, zo is het hier ook niet ingericht in de organisatie. Op het moment dat ik er niet ben. Bijvoorbeeld als ik op vakantie ben of voor meer als een paar dagen, dan moet ik een collega-bedrijfsleider, die

is degene die mijn rol dan waarneemt. En heeft dan ook te maken met rekeningen die betaald moeten worden. Die rol is nog niet toegewezen aan de teamleiders, terwijl >TEAMLEIDER< dat wel zouden moeten kunnen als je ze maar goed informeert.

Interviewer: Dan komt het uiteindelijk allemaal op de communicatie neer?

Respondent: Ja, klopt.

Interviewer: Heeft >TEAMLEIDER< ook nog een financiële bevoegdheid? Dat zij investeringen zou mogen doen. Bijvoorbeeld de aankoop van materialen of het toewijzen van een training aan iemand?

Respondent: Nou dat aankopen van materialen daar is een hele procedure voor. Dat is niet zo makkelijk. Investeringen boven een bepaald bedrag moet aangevraagd worden bij de Investeringscommissie. Dat ligt bij ons bedrijfsleiders want wij moeten dat ook echt verdedigen. Kleinere dingen. Stel dat hier iets kleins stuk gaat, een douchestoel ofzo wat onder dat budget valt, mag zij ook voor vervanging zorgen. Omdat zij weet dat wij er een vast aantal moeten hebben, en >TEAMLEIDER< weet ook het moet vervangen op het moment dat het nodig is. Die bevoegdheid heeft >TEAMLEIDER<.

Interviewer: Geldt dat dan ook voor investeringen in het personeel?

Respondent: Ook dat is weer. We maken een vaste scholingsbegroting jaarlijks. En dan een bepaalde scholingen toegekend, met een bepaald budget wat je krijgt. Dus dat staat eigenlijk wel vast. Zij mag het toewijzen. Op het moment dat we zeggen van nou 'we hebben 5.000 euro voor symposia vrijgemaakt voor de verpleegkundigen', dan mag >TEAMLEIDER< toewijzen welke verpleegkundigen daarvoor in aanmerking komen.

Interviewer: Als we dan kijken hoe >TEAMLEIDER< de taken uitvoert. Heeft u dan nog een bepaalde standaard in uw achterhoofd waarvan u zoiets heeft 'als >TEAMLEIDER< het werk zo verzet heeft, dan naar mijn mening naar behoren gedaan.'

Respondent: Dat is een hele brede vraag die je stelt. Wat ik verwacht. Als het in evenwicht is. Als de veiligheid van de patiënt gegarandeerd is, de veiligheid van de medewerker. Als aan alle kwaliteitseisen wordt voldaan. Als >TEAMLEIDER< kan zorgen dat bijvoorbeeld alle protocollen op tijd gemaakt zijn. Die hoeft >TEAMLEIDER< niet zelf te maken, maar dat >TEAMLEIDER< degene aanstuurt die daarmee bezig zijn. Dat is dus alle afgesproken processen op de afdeling naar volledige tevredenheid verlopen. Dat geldt dus eigenlijk voor alle processen.

Interviewer: Vooral gedoeld op die personeelsactiviteiten die>TEAMLEIDER< uitvoert, daar heb je bepaalde kennis en vaardigheden voor nodig ...

Respondent: Ja, juist.

Interviewer: ... om deze naar behoren te kunnen uitvoeren. Wat zou >TEAMLEIDER< moeten kunnen en weten?

Respondent: Je bedoelt vanuit de opleidingskant, vanuit haar niveau?

Interviewer: Ja, bijvoorbeeld.

Respondent: >TEAMLEIDER< heeft scholing gevolgd natuurlijk, voor de teamleidersfunctie.

>TEAMLEIDER< is ook met een vervolgstudie aan de slag gegaan. Want je moet ook inhoud hebben. Je moet bedrijfsprocessen kunnen, bedrijfseconomisch moet je, en ook het personeelswerk, moet je een stukje geschoold worden. Dus >TEAMLEIDER< moet sowieso op de hoogte zijn van de processen en protocollen vanuit de organisatie.

Interviewer: En heeft zij dan die opleiding die u net noemde, is dat een bedrijfskunde opleiding of is het een soort master class?

Respondent: Nee, ik zou het geen eens een master class noemen. Er is een interne opleiding geweest en daarin zijn alle facetten van het teamleiderschap die zijn allemaal daar besproken, uitgetest en zijn getoetst. Dus daaraan heeft >TEAMLEIDER< voldaan. Daarna heeft >TEAMLEIDER< een vervolgopleiding gedaan 'Middenmanagement-opleiding'. Deze is niet volledig afgerond door >TEAMLEIDER<. Maar

>TEAMLEIDER< heeft anderhalf jaar van deze opleiding gedaan. Deze heb je ook weer nodig om je vervolgstappen te kunnen zetten.

Interviewer: Kijkende naar taken die >TEAMLEIDER<, zijn er nog bepaalde taken waarvan u zoiets heeft 'dat hoort niet bij >TEAMLEIDER<, maar bijvoorbeeld bij mij of een HR afdeling'?

Respondent: Ik zit heel even na te denken hoor. Sowieso werk je nauw samen natuurlijk. Zeker als je kijk naar het stukje personeelsbeleid, werk je samen. Ook met de HR afdelingen. Je werkt samen bijvoorbeeld over het aannamebeleid, et cetera. Je zit in een samenwerkingsverband dus je kijkt samen naar kwaliteitsaspecten op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Dan werk je nauw samen met de adviseur. Die betrek je er nauw bij. Datzelfde geldt voor opleidingen. Je zit niet op de stoel van opleidingen. Maar, je zet afdeling Opleidingen in als je een nieuw soort opleiding wil opzetten of wat dan ook. Het is niet zo dat je het werk van de faciliterende afdelingen doet, het is dat je daarmee samenwerk.

Interviewer: Je gebruikt de faciliterende afdelingen als een soort verlengstuk om het allemaal mogelijk te maken?

Respondent: Ja.

Interviewer: Heeft u voor ogen hoe u wil dat >TEAMLEIDER< de taken uitvoert of is >TEAMLEIDER< daar heel vrij in om zelf in te richten?

Respondent: Daar heeft >TEAMLEIDER< vrijheid in. >TEAMLEIDER< weet welke taken voor haar zijn weggelegd eigenlijk. Wij hebben sowieso dagelijks contact. Elke ochtend bespreken wij in het kort even wat de prioriteiten op dit moment kunnen zijn. Het kan zijn dat >TEAMLEIDER< komt met verzuim van personeel dan ineens heel veel verzuim is. Dan kan daar de focus op liggen. Dat ik moet zorgen dat voldoende personeel in de avonddienst zit. Maar, het kan ook zo zijn dat, we zijn nu bezig met het verpleegkundig dossier. Dat digitaal gaat worden. Nu heeft >TEAMLEIDER< de focus om te zorgen dat alle verpleegplannen erin gehangen worden. Dat dit >TEAMLEIDER< prioriteit in taken is eigenlijk. Daar krijgt >TEAMLEIDER< wel een vorm van vrijheid in. Ik bedoel ik heb met >TEAMLEIDER<, een mooi voorbeeld, besproken binnen deze tijdskader moet het klaar zijn. En hoe >TEAMLEIDER< dat dan vervolgens inricht moet >TEAMLEIDER< zelf weten. Ik houd een vinger aan de pols door te vragen 'kan je laten zien hoe ver het is, ben je op schema ermee?'. Maar

>TEAMLEIDER< mag zelf bepalen hoe de dag ingevuld gaat worden.

Interviewer: U zei net '>TEAMLEIDER< is zich bewust van alle taken die >TEAMLEIDER< heeft'. Enig idee, als ik >TEAMLEIDER< dan zou zijn, hoe ik dan op de hoogte kan zijn van al mijn taken?

Respondent: Door te overleggen en door te communiceren.

Interviewer: Er is geen document aanwezig dat stapsgewijs uitleg geeft.

Respondent: Nee, nee, nee, nee. >TEAMLEIDER< is van alles op de hoogte dat moet gebeuren. Sowieso deel ik heel veel informatie vanuit de organisatie met >TEAMLEIDER<. Via de mail stuur ik alles aan

>TEAMLEIDER< door zodat >TEAMLEIDER< op de hoogte is van alles wat gebeurt en wat prioriteit heeft en wanneer iets opgeleverd moet worden. >TEAMLEIDER< is van alles op de hoogte.

Interviewer: Dat zijn het uiteindelijk de zaken die spelen die dan bepalen wat er moet gebeuren en wanneer het moet gebeuren?

Respondent: De prioriteiten. Stel, ik zou van mijn fiets af vallen, dan moet zij het even tijdelijk kunnen overnemen. Zij moet dus ook volledig op de hoogte kunnen zijn. Dus ook over gesprekken die ik heb met development medewerkers. Dat is lastig. En ook daar informeer ik haar over en over de inhoud van die gesprekken. Zodat zij ook op de hoogte is en alle dingen kan opvangen.

Respondent: Ik denk dat je de teamleidersrol, >TEAMLEIDER< zit nu op de kliniek. We hebben ook nog een polikliniek. Daar zit geen teamleider, daar zit een senior. Maar, zoals morgen ben ik er niet. Dus

>TEAMLEIDER< loopt ook lang de polikliniek om te kijken 'jongens lopen de zaken daar?'.

Interviewer: Wat maakt naar uw mening het verschil tussen een senior en een teamleider?

Respondent: Hiërarchisch. Een senior heeft geen hiërarchische rol en die is ook minder opgeleid daarvoor. Die hoeft geen personeelswerk te doen. Die hoeft alleen maar als een soort aanspreekpunt te zijn, de seniorrol, om te zorgen dat alle lopende processen goed lopen. Of als er nieuwe processen opgestart moeten worden, dan moet met de senior besproken worden hoe dat geregeld moet worden. De rol is heel anders. In de teamleidersrol zit meer vrijheid. Meer de kans om ook innovaties in te zetten.

Interviewer: Duidelijk. U bent dus ook voorstander van het gebruikmaken van teamleiders?

Respondent: Ja, ja dat klopt.

Interviewer: Zijn er dan ook nog bepaalde gedragingen die u van uw >TEAMLEIDER< verwacht die >TEAMLEIDER< laat zien tijdens het uitvoeren van de personeelstaken.

Respondent: Teamleider is een rottige functie eigenlijk. Want je zit als een soort buffertje tussen mij in en het team in. Het lastige dat als de teamleider uit het team kom, is dat het nog moeilijker is. Want je haalt jezelf uit de groep eigenlijk. Want je hebt altijd groepsgedrag. Die rol kan soms ook heel erg moeilijk zijn. Dus ik verwacht ook van >TEAMLEIDER< dat >TEAMLEIDER< loyaal is naar allebei de kanten toe. Dat stukje respect verwacht ik zeer zeker van >TEAMLEIDER<. De dingen die ik met >TEAMLEIDER< bespreek, dat die niet meteen het team in gaan. En andersom, als een medewerker iets met >TEAMLEIDER< bespreekt, wat ze liever nog niet met mij willen delen, om wat voor reden dan ook. Dat is daarom een beetje een lastige rol.

Interviewer: Er wordt een groot beroep gedaan op elkaars integriteit?

Respondent: Ja, ja zeer zeker.

Interviewer: Heeft u dan ook nog het idee dat >TEAMLEIDER< een voorbeeldfunctie heeft naar het team toe?

Respondent: Ik denk het wel. De teamleider op zich die moet ook zorgen dat >TEAMLEIDER< voor de verpleegkundigen het voorbeeld eigenlijk is. Als je wil dat ze zich aan afspraken houden, dan moet jij je ook aan afspraken houden. Als teamleden met >TEAMLEIDER< een afspraak maken, of het nou gaat om vrije dagen of wat dan ook. Dan moet je ook zorgen dat je, als een verpleegkundige aan >TEAMLEIDER< vraagt 'wil je even kijken of ik het weekend vrij kan zijn?', en je kijkt er die dag gewoon helemaal niet naar en je komt er never-