• No results found

1.1 Aantasting integriteit grondgebied N.v.t

3 Risico-inventarisatie

motivatie 57 1.1 Aantasting integriteit grondgebied N.v.t

2.1 Doden B

2.2 Ernstig gewonden en chronische zieken C 2.3 Lichamelijk lijden (gebrek aan primaire

levensbehoeften

N.v.t.

3.1 Kosten C

4.1 Langdurige aantasting natuur en milieu N.v.t 5.1 Verstoring van het dagelijkse leven D 5.2 Aantasting lokaal en regionaal

openbaar bestuur

nvt

5.3 Sociaal psychologisch impact D

6.1 Aantasting cultureel erfgoed N.v.t.

Waarschijnlijkheid Score

Kans op gebeurtenis per 4 jaar C*

* In de expertmeeting is gekozen voor een score van B, echter de expert van de VRR was ten tijde van deze meeting afwezig. De heer P. Uithol heeft later op basis van deze uitslag aangegeven dat gezien recente casuïstiek de score voor waarschijnlijkheid eerder C - mogelijk - is.

       

57. De spreiding van de scores heeft geleid tot nader onderzoek. Hiervoor is o.a. gebruik gemaakt van de specialist die niet bij de expertmeeting aanwezig kon zijn. Ook is gebruik gemaakt van Expert-Judgement van risicoprofielen buiten Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast zijn tijdens de expertmeeting een aantal relevante opmerkingen gemaakt.

ƒ Uitval van alarmcentrales (112/C2000 etc) leidt waarschijnlijk tot hogere gevolgschade/doden.

ƒ Uitval computersystemen geven ook problemen voor toegankelijkheid van medische dossiers en ICT binnen zorginstellingen

ƒ Aantasting van OOV geeft wel een score op bestuurlijke impact

ƒ door de specialist wordt gesteld dat dit scenario vanwege onbekendheid wellicht te licht wordt ingeschat. Nadere analyse verdient aanbeveling. 

blad 59 van 109

3.5.6 Crisistype Verstoring afvalverwerking (Vitale Infrastructuur)

In andere regio's is dit crisistype weggelaten met de motivatie dat verstoring van

afvalverwerking zeer hinderlijk is, maar dat dit voor de veiligheidsregio niet zal leiden tot een crisissituatie waar de regio zich beleidsmatig/capacitair op moet voorbereiden. Eventuele verstoringen worden met name intergemeentelijk opgelost.

3.5.7 Crisistype Verstoring voedselvoorziening (Vitale Infrastructuur)

Voedselvoorziening kan mogelijk verstoord worden als gevolg van een ander crisistype zoals een overstroming. Uitval van voedselvoorziening zal dan één van de vele aandachtsgebieden zijn. Een andere mogelijkheid is een opzettelijke storing (zoals een staking).

In de bevindingenrapportage nationale veiligheid 2010 wordt is een voedselschaarste scenario uitgewerkt. Het scenario heeft geen directe knelpunten opgeleverd in het huidige beleid of de huidige capaciteiten. Aansturing bij een dergelijk scenario speelt op Europees of nationaal niveau. Het Ministerie van EL&I beschikt over een crisisdraaiboek voedselvoorziening.

3.6 Maatschappelijk thema: 5. Verkeer en vervoer

Inleiding

Binnen het maatschappelijk thema "Verkeer en vervoer" beschouwen we een aantal crisistypen.

Alle onderstaande crisistypen zijn voor regio Rotterdam-Rijnmond relevant en worden in de paragrafen hierna verder uitgewerkt.

1. Luchtvaartincidenten 2. Incidenten op of onder water 3. Verkeersincidenten op het land 4. Incidenten in tunnels

Achtereenvolgens werken we de relevante crisistypen in de volgende paragrafen verder uit.

3.6.1 Crisistype Luchtvaartincidenten (Verkeer en Vervoer) In de landelijke Handreiking worden hier twee incidenttypen genoemd:

• Incident bij start of landing op of om een luchtvaartterrein

• Incident vliegtoestel bij vliegshows

Voor dit regionaal risicoprofiel worden de activiteiten en een scenario van luchthaven Rotterdam The Hague Airport beschouwd. Incidenten met vliegshows worden niet beschouwd daar deze niet van toepassing zijn binnen de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Incidenten bij start of landing op of om het luchthaventerrein zijn wel van toepassing.

Vanaf Rotterdam The Hague Airport wordt er gevlogen op voornamelijk bestemmingen in Europa. Tussen 07:00 tot 24:00 uur mag Rotterdam The Hague Airport vliegtuigen ontvangen met lengte tot 50 m, bijvoorbeeld een Boeing 757 of 737-800. Tussen 00:00 en 06:00 uur wordt in principe niet gevlogen. Om 07:00, 10:00, 15:00, 20:00 en 22:30 uur is er een concentratie van vliegtuigbewegingen en aanwezigheid van passagiers/afhalers. Op Rotterdam The Hague Airport vonden in 2010 circa 55.000 vliegbewegingen plaats. Hiervan is circa 27% lijndiensten en 73% zaken- of lesvliegtuigen.

Het maximaal te verwachten aantal inzittenden in een vliegtuig voor Rotterdam The Hague Airport is een uitwijkende Boeing 747-400 met circa 500 stoelen. Vliegtuigen die regelmatig op

blad 60 van 109

Rotterdam The Hague Airport landen kunnen tussen de 50 (Fokker-50) tot 180 inzittenden (Boeings-737-800) aan boord hebben. Een zakenvliegtuig bevat circa 19, een sportvliegtuig en een lesvliegtuig circa 4 zitplaatsen. Andere vormen van vliegverkeer die op de luchthaven plaatsvinden zijn: militaire vluchten (summier), medische vluchten en helikoptervluchten.

Er werken circa 150 personen voor Rotterdam-Airport BV en daarnaast zijn er nog diverse bedrijven op het terrein actief en gevestigd.

Incidenten die zich in de afgelopen jaren op de luchthaven hebben voorgedaan zijn

voornamelijk te typeren als kleine calamiteiten bestaande uit voorzorgslandingen van toestellen die technische problemen ondervonden. Daarnaast hebben zich in de afgelopen 10 jaar geen zware incidenten voorgedaan. De luchthaven beschikt over een goed toegeruste en

professionele brandweerorganisatie die binnen 3 minuten na alarmering bij een incident op het banenstelsel van de luchthaven aanwezig dient te zijn. Dit is conform de internationale

regelgeving ICAO.

Als bijzondere activiteit worden mogelijke staatsbezoeken genoemd, deze zorgen voor een verhoogde intensiteit in aanwezig personeel.

Context

Het gevaar is dat een vliegtuig of helikopter neerstort. Het meest waarschijnlijk gebeurt dit tijdens start of landing op of vlakbij een start- of landingsbaan, binnen een gebied van ongeveer 150 meter links en rechts van de baan en een kilometer ervoor en erna (zie figuur 3.12).

Een vliegtuigongeluk leidt vaak tot veel slachtoffers. Wanneer het vliegtuig total loss raakt is de kans dat bemanning en passagiers (samen: de inzittenden) een luchtvaartongeval overleven gering. Dan raken onderdelen, lading en inzittenden over een groot oppervlak bekneld of verspreid.

Voor zover de inzittenden de crash hebben overleefd, is hun overlevingskans afhankelijk van de impact van de crash, de inzetsnelheid van de hulpverleningsdiensten en hulp van omstanders en mede overlevenden. De kerosine aan boord van een verongelukt vliegtuig vat veelal onmiddellijk vlam. De romp is slechts anderhalf tot drie minuten brandwerend. Het is, anders dan bij een luchtvaartongeval op een luchtvaartterrein, vrijwel uitgesloten dat de civiele brandweer met het juiste (en voldoende) materieel op tijd ter plaatse is. Als een toestel in een woongebied neerstort, is het aantal slachtoffers en gewonden nog hoger. De omvang van het luchtvaartuig is vooral relevant vanwege de relatie tussen de grootte van het toestel en de schade die daarmee in de omgeving kan worden veroorzaakt. Voorstel van de werkgroep risicoprofiel Rotterdam-Rijnmond is het uitwerken van een scenario waarbij een Boeing met 180 inzittenden betrokken is.

Figuur 3.12 Indicatie van het gebeid (zone 1) waarin  zich ca. 75% van de incidenten afspelen 

blad 61 van 109

Scenario 18: Neerstorten groot personenvliegtuig