• No results found

WOONWENSEN PER RUIMTE

In document Woonwensen autisme (pagina 58-61)

2.8.2 INWENDIGE HOEKEN

2.8.3 WOONWENSEN PER RUIMTE

a. Gang

Het ophangen van de jas is een van de eerste handelingen die in een woonruimte plaatsvindt. Zorg voor een logische plek om een kapstok te plaatsen. Indien de woonruimte een grote gang heeft met een loze hoek, plaats dan daar een grote (staande) kapstok, hierdoor wordt de ruimte gevuld en krijgt deze een duidelijke functie. Hierdoor wordt overzicht geboden en loze ruimten vermeden.

b. Bergruimte

Een opbergmogelijkheid is noodzakelijk. Of dit nu in de vorm is van een trapkast, kelder of bergruimte dat maakt vrij weinig verschil. Wel is het van belang dat de ruimte is voorzien van voldoende schappen, zodat spullen niet op de grond hoeven te staan. Indien het een nieuwbouwsituatie betreft, dan is het wenselijk om de ruimte niet groter te maken dan 1,5 m2, zodat dan het overzicht het best bewaard blijft. Als er grotere oppervlakten in gedachten waren, kies dan voor 2 kleine bergruimten.

c. Wasruimte

Een wasmachine en eventueel aanwezige droger produceren veel geluid en trillingen wanneer zij in gebruik zijn. Deze storende prikkels zijn erg heftig, voornamelijk wanneer de locatie van de apparaten niet juist is bepaald. Geluidsbronnen dienen zo ver mogelijk van de slaapkamer verwijderd te zijn, zo ook de wasmachine en droger. Vooral wanneer deze op houten zoldervloeren geplaatst worden zullen de trillingen worden overgedragen naar de onderstaande constructie en zal het contactgeluid hevige prikkels

veroorzaken. Zoals meermaals in deze praktijkgids is toegelicht kunnen trillingen opgenomen worden door het toepassen van massa. Bij het plaatsen van de apparaten op een vloer met een grote massa produceren deze de minste overlast. Verdere uitleg over het ‘massa-principe’ van vloeren wordt in 2.2.3 Vloeren verstrekt.

Geadviseerd wordt om, indien mogelijk, een aparte wasruimte te realiseren. Hierdoor ontstaan

mogelijkheden om extra isolerende voorzieningen te realiseren. Een wand kan worden voorzien van een voorzetwand, zie hiervoor het hoofdstuk 2.3 Wand.

d. Meterkast

In de ideale situatie zou een meterkast vanaf de buitenzijde van het huis bereikbaar zijn. Hierdoor kan

onderhoud en het opnemen van de meterstanden plaatsvinden zonder dat de energieleverancier de woonruimte hoeft te betreden. In bestaande situaties is het vooral van belang dat meterkasten veilig zijn. Door de deur standaard op slot te doen nodigt het niet uit om deze deur ‘per ongeluk’ te openen.

2.8.4 HOOGTEVERSCHIL

Trappen kunnen storende prikkels veroorzaken, doordat deze een scheiding in het vloeroppervlak

veroorzaken. Door te kiezen voor een gelijkvloerse woning kan dit risico op prikkels worden beperkt. Echter geldt dit ook voor kleine varianten, met slechts een aantal treden. Kleine hoogteverschillen in een grote ruimte kunnen de grote ruimte als het ware splitsen. Dit is positief is voor de woonwens ‘een functie per ruimte’, maar slecht voor de hoogteverdeling. Indien men erg storende prikkels van deze hoogten ervaart wordt aangeraden om contact op te nemen met een bouwkundig aannemer om dit hoogteverschil te verwijderen en zo de storende prikkels te reduceren.

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 3.0 Afwerking 52

3.0 AFWERKING

“Denk niet wit, denk niet zwart maar denk in de kleur van je hart.”13

De afwerking van alle elementen bepaalt de uitstraling van uw woning. Door een zorgvuldige keuze voor

materialen en kleursamenstellingen te maken zal de gebruiker een aangename beleving van de woonruimte ervaren.

Plafonds, wanden en vloeren kunnen op ontelbaar veel manieren worden afgewerkt, bijna te veel. Het is in

deze gids al meermaals naar voren gekomen dat een persoon met ASS overgevoelig kan zijn voor licht,

contrast, tast, geluiden en trillingen. Aangezien iedereen andere overgevoeligheden heeft, veranderen de woonwensen ook per persoon. In dit hoofdstuk zullen dan ook meerdere opties worden gegeven zodat men zelf een goed onderbouwde keuze kan maken.

De opties die men heeft worden getoetst op alle mogelijke prikkels, financiën, veiligheidsaspecten en onderhoudsintensiteit. Hierbij zullen zowel nieuwbouw als verbouw opties worden behandeld. Nadat de voor- en nadelen zijn gegeven zullen de manier van bevestigen, uitvoeringsvoorschriften en andere praktische handvatten aan bod komen. De beleving van de gebruiker wordt bij sommige gevallen verduidelijkt met afbeeldingen, in andere gevallen met handgemaakte schetsen. In andere gevallen worden deze middelen gebruikt om teksten ruimtelijk toe te lichten of te detailleren.

Achtereenvolgens zullen Kleuren, Plafondafwerking, Wandafwerking, Vloerafwerking en Akoestiek aan bod komen.

13 Frank Boeien, 1984.

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 3.0 Afwerking 53

3.1 KLEUR

Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Zoals Isaac Newton in 1666 al ontdekte bestaan lichtstralen uit een zevental kleuren; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze worden ook wel ‘spectrum kleuren’ of ‘de kleuren van de regenboog’ genoemd.

Het onderscheiden van kleuren gebeurt in het oog door een drietal verschillende lichtgevoelige cellen, ook wel kegeltjes genoemd. Deze kegeltjes zijn al dan niet gevoelig voor rood, groen of blauw. Omdat de kegeltjes samenwerken kunnen we meerdere kleuren ervaren. De kleuren die een mens kan ervaren, zijn kleuren met een golflengte tussen de 750 en 400 nanometer.

Tint, verzadiging en intensiteit zijn dimensies die een kleur vormen zoals deze wordt ervaren. Door hiermee te variëren kunnen diverse sferen aan een ruimte worden gegeven om zo de gewenste sfeerbeleving te creëren. Personen met ASS kunnen kleuren intenser ervaren, voornamelijk in geval van grote contrasten of

verzadiging van de kleur.

In de huidige regelgeving worden geen eisen gesteld aan kleurgebruik in de woning, dit is naar eigen smaak en wens in te vullen. Echter kan kleurgebruik opgenomen zijn in een huurcontract, VVE overeenkomst of in specifieke voorwaarden voor monumentale panden. Daarnaast heeft de welstandscommissie van de gemeente zeggenschap over het straatbeeld en bij aanpassing van de buitengevel kan dit weerstand opleveren. Het is dan ook wijs om voor aanpassing te informeren naar de mogelijkheden in een situatie.

Op de volgende pagina worden uitgangspunten gegeven die als basis kunnen fungeren in de kleurkeuze. Daarnaast worden in de daarop volgende pagina’s oplossingen gegeven voor mogelijke storende aspecten in en om het huis, die door middel van kleurgebruik kunnen worden opgelost.

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 3.0 Afwerking 54

In document Woonwensen autisme (pagina 58-61)