• No results found

AKOESTISCH AFDICHTEN

In document Woonwensen autisme (pagina 73-76)

2.8.2 INWENDIGE HOEKEN

3.3 AFWERKING VLOER

3.5.4 AKOESTISCH AFDICHTEN

Naden en kieren veroorzaken geluidslekken. Om dit te voorkomen is het van belang dat alle doorboringen, gaten, randen en andere kieren worden afgewerkt met de daarvoor geschikte materialen. Zoals in

hoofdstuk 3.2 Plafond al is toegelicht is het van belang om de rand van een plafond vrij te houden en hier een afdichtingband te plaatsen, bijvoorbeeld gebonden PUR-schuimvlokken. Dit geldt voor zowel vloer als plafondafwerkingen. Andere naden en kieren kunnen gedicht worden met akoestische tape of blijvend- elastische kit.

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 4.Interieur & apparaten 67

4.

INTERIEUR & APPARATEN

"Thuisvoelen is ontspannen"14

In dit hoofdstuk zullen alle praktische handvatten naar voren komen betreffende het interieur en apparaten. Tips en hints zullen aan bod komen om een prikkelarme omgeving te kunnen verwezenlijken.

Voor mensen met een autistisch spectrum stoornis is het bekend dat deze gevoeliger zijn voor licht in hun woonomgeving. In hoofdstuk 2.4 gevelopeningen is reeds een hoop informatie aan bod gekomen

betreffende de gevelopening en het lichtinval. Hierna is in paragraaf 2.7.1 de verlichting binnenshuis aan bod gekomen en waar op gelet dient te worden. Naast de oplossingen in de deze hoofdstukken is er nog een mogelijkheid, namelijk zonwering. Hier zal in hoofdstuk 4.1 verder op ingaan worden.

“Net als thuis“, het interieur voor een persoon met ASS dient net als een normaal persoon aan te voelen als thuis. De persoon die leeft in de woning moet zich op zijn of haar gemak voelen en zal de woning ook graag inrichten naar eigen smaak. Uiteraard dient de persoon met ASS zelf de keuze te hebben voor zijn of haar inrichting, maar om te helpen zullen een divers aantal oplossingen en tips gegeven worden betreffende de inrichting en de accessoires in de woning.

Een divers aantal do’s en dont’s welke apparaten maken en voor erg hinderlijke prikkels zorgen komen in dit hoofdstuk naar voren waar u zeker even aandacht aan dient te schenken. Tevens zal er een divers aantal praktische tips geven voor de keuken, welke een groot prikkelcentrum is indien er niet aan een aantal simpele oplossingen wordt gedacht.

14 Jan des Bouvrie, ontwerper

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 4.Interieur & apparaten 68

4.1 ZONWERING

Al eerder in deze praktijkgids is naar voren gekomen dat licht een nare prikkel kan zijn voor personen met een vorm van het autistische spectrum stoornissen. Verlichting is reeds behandeld en in dit hoofdstuk zullen we het binnentredend licht toelichten.

Binnendringend licht van straatverlichting, zon en/of maanlicht, verkeer en stoplichten kunnen als vervelend ervaren worden. Om deze prikkels te verminderen kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor gordijnen. Wanneer er voor gordijnen wordt gekozen bespreek dit dan goed met de persoon met ASS. De kans is aanwezig dat de persoon met ASS ook een stofallergie heeft of zich snel gaat storen aan de gordijnen. Daarnaast laten gordijnen altijd nog enigszins licht door.

Naast een gordijn kan er ook worden gekozen voor een rolgordijn. Dit is efficiënter dan een normaal gordijn en geeft vaak een betere verduistering. Luxaflex daarentegen word sterk afgeraden, onderzoek wijst uit dat het juist voor meer prikkels zorgt.

Een nog betere oplossing is zonwering toe te passen, of nog beter rolluiken. Rolluiken toepassen is ideaal, de bewoner kan zich niet storen aan de luiken wanneer ze open zijn en ze zorgen tevens voor totale verduistering. Naast dat de rolluiken de diverse soorten van lichtinval kunnen tegenhouden, hebben ze de eigenschap dat ze voor veiligheid zorgen, extra geluidswerend en isolerend werken. Het toepassen van de rolluiken heeft hierom een zeer positief effect op mensen met ASS.

De markt voor rolluiken is zeer groot in Nederland en de keuze bijna oneindig. Het advies: laat u adviseren of helpen door iemand met enige ervaring. Het plaatsen van het rolluik is niet al te moeilijk maar vergt toch enig technisch inzicht. Daarnaast is aan te raden te kiezen voor bediening van binnenuit de woning, en zeer goed na te denken over de keuze tot elektrische of handmatige bediening. Elektrische bediening is zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig, echter neemt het wel een gevaar mee tijdens brand. Bepaal dus de vluchtroute nauwkeurig en overweeg dan uw keuze.

Een laatste keuze is raamfolie, waarmee u heel eenvoudig zelf het raam kunt voorzien van een ‘geblindeerde’ strook. Het zorgt voor een matglas look. Deze oplossing is zeer goedkoop, snel en

eenvoudig. Het zorgt dat er zowel van binnen als van buiten niet door het raam gekeken kan worden (tot op zekere hoogte), maar laat wel voldoende licht door. Hiernaast is een gematteerd raam in een keuken weergegeven. In hoofdstuk 4.3 keuken zal hier nog verder op worden ingegaan en in hoofdstuk 1.3.2.b is een stappenplan weergegeven op welke manier er het beste raamfolie kan worden aangebracht.

Afstudeerproject: Woonwensen Autisme | 4.Interieur & apparaten 69

4.2 INTERIEUR

Het interieur is voor mensen met autisme sterk afhankelijk van de persoon. Immers, smaken verschillen. Over de keuze van meubilair is dan ook weinig op te merken, behalve één belangrijk gegeven: Personen met een vorm van ASS houden van orde en netheid. Ze willen weten waar wat ligt, hoe het er ligt en elke plek heeft zijn eigen functie. Losliggende spullen op de grond zorgen voor verwarring. Verandering van deze ordening zorgt voor een prikkel, overleg daarom altijd met de persoon als er een verandering in de woning wordt

aangebracht.

Om terug te komen op het interieur; kies voor meubels met voldoende opbergruimte, vakjes en laatjes. Tevens is het van belang dat de kastjes ook dicht kunnen om zo de ruimte ordelijk en netjes te houden.

Als voorbeeld van een kast is hierboven een IKEA kast uit de LACK-serie weergegeven. Deze kast voldoet aan zeer veel criteria voor een persoon met ASS. De kleur is egaal, het heeft een gladde structuur en veel opbergvakken (zet deze wel vol met mandjes).

In document Woonwensen autisme (pagina 73-76)