• No results found

WEBSITE RESTAURANT ‘CHEVAL BLANC’

Inhoud

Restaurant Cheval Blanc is vernoemd naar het beroemde wijnhuis uit de St- Emillion in de Bordeaux in Frankrijk. Het restaurant is veertien jaar geleden overgenomen door de eigenaar en ook toen heette het restaurant al zo. Eind 2006 heeft het restaurant onder chef-kok Huub van der Velden zijn Michelin ster verdiend, die ze nu al zo’n vijf jaar in hun bezit hebben. De website is ontstaan vanuit de huisstijl, het kleurgebruik, wit en antraciet is daardoor gekozen voor de ‘menukaart’ op de website die van rechts naar links kan bewegen. Op deze manier vallen de foto’s van de ambiance ook beter op. Deze afbeeldingen zijn niet zozeer speciaal bij de tekst gekozen, maar laten een impressie zien. Het gebruik van de kleuren van de huisstijl zorgt op die manier ook voor een herkenning. Er wordt veel met de site gedaan, hij heeft een interactief karakter en wat erg belangrijk wordt gevonden is dat mensen, zowel vaste gasten als nieuwe bezoekers ook op de site blijven kijken het blijft steeds opnieuw een eerste kennismaking met het restaurant. “Mensen willen weten hoe het er hier uit ziet en een Nederlander wil weten wat het kost, dat is gewoon zo!”. Daarom zijn ook de prijzen op het menu gezet. Er is een periode geweest dat de prijzen er niet op stonden en dan werden ze gebeld, want mensen die geïnteresseerd zijn die gaan op zoek. En op de site moet die informatie er dus ook gewoon te vinden zijn. Het is ook de informatie door middel van de teksten die weergeven wat voor restaurant Cheval Blanc eigenlijk is. De teksten zijn heel belangrijk. Alle informatie is op de homepage weergegeven, omdat je daar binnen komt en als mensen meer willen weten dan kunnen ze verder klikken. De teksten zijn ook allemaal zelf geschreven. Op de homepage of welkomstpage is er uitgelegd van “wie is Cheval Blanc” en “wat doet het restaurant”.

Fragment over parkeren: Voor het parkeren bijvoorbeeld, we hebben gratis parkeren hier voor de deur. Het is dus voor zakelijk publiek…die willen eigenlijk het liefst hun auto naast hun tafel staan. Het niet naar een parkeergarage en dan nog eens die twintig meter of langer moeten lopen om in het restaurant te zijn. Is dus het gratis parkeren, dat is een pluspunt voor ons. Dus dat wilden we absoluut laten weten.

De informatie op de homepage is puur uitleg waar we liggen, de naam, parkeergelegenheid, de formule en het benadrukken dat je hier gezellig kan eten en goede service krijgt. Eigenlijk de ‘triggers’ van het restaurant. Dit zijn de kenmerken die het restaurant weergeven op de website. De identiteit van restaurant komt door bovenstaande kenmerken als het kleurgebruik, wit en antraciet, de ambiance die wordt weergegeven op de afbeeldingen en de tekstuele informatie tot uiting. De teksten vertellen het verhaal en de afbeeldingen geven een impressie, waardoor deze niet geheel met elkaar samenhangen. Er is daardoor ook sprake van een complementaire tekst-beeld relatie waarbij tekst en beeld een andere inhoud hebben maar wel samenwerken om de lezer het idee goed te laten begrijpen. De positionering is bepaald door de uitstraling van het restaurant op de website via de afbeeldingen.

Social media vindt is leuk, maar daar is geen tijd voor, en hij zou ook niet weten hoe het werkt. Als hij merkt dat het interessant zou zijn om een nieuwe doelgroep aan te spreken dan is het het overwegen waard. Maar nu nog niet.

Fragment over de kok: Kijk, het kopje ‘keuken’ is puur ter informatie van wie staat er in de keuken. En dat is heel belangrijk. Onze chef is er al dertien jaar, en dat vinden mensen belangrijk. Daarom hebben we ook een ster gekregen. Continuïteit, kwaliteit en dat is ook een beetje het voorstellen met de chef. Bijvoorbeeld ons menu heet

68 ‘menu Deschamps’, onze chef heet ‘van der Velden’ en vertaal je je ‘van der Velden’ naar het Frans krijg je “Deschamps”. Dat is een beetje de link daartussen. En we kunnen dit nog wel in het oneindige uitbreiden, maar dat willen we niet.

Concept

De website heeft het restaurant zelf gemaakt. De site was eerst verouderd en had toen nog ‘buttons’ en ze waren in voor iets nieuws. De afwasser van het restaurant is toen op het creatieve idee gekomen om van de website een soort ‘menukaart’ te maken met pagina’s die heen en weer kunnen schuiven. De maker van de site, Rutger van Wijngaarden is een kennis. Toen hij het idee in uitvoering kon brengen is de site veranderd. De huisstijl is op de website gebruikt door middel van een stukje herkenning. De kleuren en de foto’s van de ambiance werken daar aan mee. De strategie die hierbij gekozen is, is dat ze het allemaal een beetje ‘strak’ wilden houden. Zonder te veel ‘poespas’ zoals het wordt omschreven. De website laat voor het grootste gedeelte foto’s zien van het restaurant en de ambiance. Er is voor deze manier van positionering gekozen doordat positionering door middel van gerechten een beetje moeilijk is omdat de kaart voortdurend wisselt van samenstelling. Maar eigenlijk ook omdat er niet zo veel foto’s van de gerechten zijn. Dit wordt dan ook als een nadeel gezien.

Fragment vormgever: Ik zie dan wel foto’s van mooi gedekte tafels, alleen ik zie geen mens zitten. Nu snap ik dat ook wel, je wilt de klant niet storen. Maar soms zou ik wel een beetje levendigheid willen zien. Als ik dan zo’n kok zie die aan het werk is of het eten, dat is ook prachtig. Maar je mag ook wel een beetje levendigheid zien in het restaurant zelf. Maar ze willen natuurlijk de klant niet lastig vallen en etende mensen op foto’s ziet er ook niet altijd appetijtelijk uit maar je kan wel een suggestie wekken dat het levendig is. Of bijvoorbeeld vanuit zo’n standpunt te nemen dat je toch het idee hebt van, er hoeft maar net een kelner langs te lopen dat je toch het idee hebt dat er wat gebeurt, dat het interessant wordt. In plaats van een kiekje van een mooi opgedekte tafel. Het is hier at random fotografie. Ik vind het niet zo heel erg dat het ook niet met elkaar linkt, maar met de navigatie, wat ze hier doen dat is wel weer heel leuk. Dat is wat ik een beetje bedoel, probeer dan even anders te zijn.

Omdat mensen veel refereren aan de menukaart wordt deze dan ook vaak gewisseld en probeert het restaurant daar heel actueel mee te blijven. De afbeeldingen staan op de site om een impressie van het restaurant aan de bezoekers mee te geven en om een sfeerbeeld te creëren. De geïnterviewde denkt wel dat als je een menu-kaart bekijkt en je ziet de afbeeldingen van de gerechten erbij staan dat je dan wel een wow-effect kan krijgen. Het zijn volgens hem de kleine dingen die het interessanter kunnen maken maar dat zijn keuzes die je maakt. Er wordt gewerkt met seizoensgebonden en verse producten die worden weergegeven in het menu. Het logo, en het lettertype hiervan is bepaald aan de hand van de voorgevel. Nadat die is laten maken is de huisstijl hier aan aangepast, en komt ook in de website terug als een stukje herkenning.

Onderscheidend aan deze website is het kopje “kunst”. In de straat van het restaurant zit een galeriehouder, die elke keer als hij een andere collectie heeft schilderijen die hij niet meer kan ophangen bij Cheval Blanc ophangt. Zo heeft Cheval Blanc om de zoveel tijd nieuwe kunst aan de muur hangen en hebben mensen in het restaurant altijd een interessant gespreksonderwerp. Of ze het nu mooi vinden of niet. Het wordt op de site weergegeven omdat het uniek is, en het een onderdeel is van de sfeer en de stijl van Cheval Blanc. Het is een klassiek restaurant die probeert mensen, hoe vaak ze ook komen het naar de zin te maken. Ze bieden service en zijn klantgericht. Het is van belang dat de mensen tevreden naar huis gaan, als ze dat doen doet mond-op-mond reclame verder zijn werk in Heemstede.

Fragment web-expert: Het kerstmenu is verouderd! We zitten nu op 14 januari 2011, dat kan niet! Daar ga ik dus verder niet naar kijken, en noem “Welkom” gewoon “Home” en dat geldt in zijn algemeenheid.

69

Vormgeving

De huisstijl komt zoals gezegd terug in de vormgeving van het restaurant. Het kleurgebruik, antraciet en wit in combinatie met de foto’s geeft een goede impressie weer over het restaurant. Daarom zijn deze kleuren ook overgenomen vanuit het restaurant voor op de website. Er zijn weinig foto’s van eten waardoor hier ook niet voor gekozen is om dat weer te geven op de website. Wel zijn de foto’s gemaakt door een professionele fotograaf. Door het gebruik van de navigatie op deze manier kan er makkelijk door de site heen en weer geklikt worden wat de aandacht langer vasthoudt. Het logo is gekozen doordat dit lettertype voor de gevel is ontworpen. En daardoor overgenomen in de huisstijl en zorgt voor herkenning dat het overal in terug komt.

Fragment vormgever: Ik vind die ‘menukaart’ van hun wel heel erg leuk! Ja, er gebeurt echt iets mee! Dat is nu echt iets wat je niet zo vaak ziet, en dat maakt het nou net, het klapt open, het is een soort menukaart en dit is nu een van de weinige ook, waarvan ik zeg, dat vind ik, “restaurant Cheval Blanc”, het is in het eerste de beste leuke lettertype zo neergezet. Als dat het logo is, dan denk ik van dan kan je daar nog heel veel mee doen. Maar goed, we hebben het nu over de website, dan vind ik dit systeem dat je als een menukaart hanteert, dat het openklapt dat het doorklapt, dat vind ik gewoon heel leuk.

Daarnaast is het navigatiemenu heel creatief gekozen. De website heeft hier geen ‘wow-effect’ door het laten zien van afbeeldingen van allerlei verschillende gerechten. Wel wordt er tekstueel goede informatie gegeven die belangrijk is voor zijn bezoekers. Omdat veel bezoekers scannen kunnen de teksten iets minder lang.

Bij het maken van de website is er ook gekeken naar andere websites van restaurants. Er is daarbij gekeken naar teksten en de manier van schrijven op de website. Er is geen achterliggende gedachte waardoor uitgelegd kan worden wat nu hetgeen is dat de website een exclusief karakter geeft. Er wordt daaropgezegd: “zo’n site moet je pakken of het kan je niet pakken. Er zijn mensen die kijken puur naar uitstraling, en die interesseert het minder wat er op hun bord ligt”. Het punt bij deze website is wel dat hij zich positioneert op de ambiance door middel van de vele foto’s met betrekking tot de inrichting.

Navigatie

Fragment web-expert: Ik vind dit wel heel aardig hoor. Bij het menu mooi de prijzen erbij. Menukaart in pdf. Hier kun je wel de prijzen precies bekijken. Dat vind ik wel leuk.

Er wordt gebruik gemaakt van een hele snelle openingssite die bijna niet opvalt als hij aan het laden is. Wat betreft de navigatie werkt de site optimaal. Het navigatiemenu kan van rechts naar links bewegen en terug. De koppen zijn duidelijk en de informatie is goed vindbaar. Het logo zou eventueel nog aanklikbaar gemaakt kunnen worden om naar de ‘homepage’ te navigeren. De bezoekers van de site hoeven weinig te scrollen, alleen bij het kopje ‘kerstmenu’ maar dit kopje hoort hier na de kerst niet meer op te staan. Bij het testen van de website op 14 januari 2011 stond dit kopje er nog wel. Dat moet om de site zoveel mogelijk up-to-date te houden zo snel mogelijk weer verwijderd worden na de kerst. Het onderhouden van een website moet niet onderschat worden. De eisen die het medium stelt zijn snel, 7 dagen per week en 24 uur per dag kunnen mensen een website bezoeken. De bezoekers van een website zijn vaak kritisch(Punselie 2003:53). Deze manier van navigatie is een creatieve uiting die zorgt voor onderscheiding van de website van andere websites. Ook het “kopje” kunst met de informatie die hier wordt gegeven heeft ook een onderscheidende werking. Het heeft een verhaal en dat gelinkt worden aan het restaurant. Op de homepage, of in dit geval welkomstpagina, staat de meeste informatie die een bezoeker van het restaurant wilt weten. Als hij nog meer interesse heeft om op zoek te gaan naar extra informatie kan er gemakkelijk worden doorgeklikt.

70

Webtechniek

Je kan je op de site inschrijven voor een nieuwsbrief, en de interactie met de bezoekers gaat per email en telefoon. Online reserveren kan via een reserveringsmodel dat opent als je er op klikt. Daarnaast is er een google-maps afbeelding plus het adres weergegeven als routeplanner. Dit werkt erg duidelijk. Gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk. De extra diensten bijvoorbeeld die op deze website worden aangeboden als bijvoorbeeld “Hotelarrangementen” werkt servicegericht voor zijn bezoekers. Een punt wat wel onder de aandacht mag komen bij deze website is dat ook deze website alleen in het Nederlands is. Nu richt het restaurant zich puur op deze doelgroep maar voor een restaurant met een hoge positionering is dit wel een ‘must’.

Webtekst

Fragment vormgever: Alleen van het logo lijkt het dan weer of het zo in een worddocument gemaakt is. Of het een soort wordlettertype is.

Cheval Blanc uit zich niet over een ster op de website en is ook geen lid van de Alliance gastronomique of Les Patrons Cuisiniers, dat hoeft allemaal niet. Het doel van de website is informeren zowel via het beeld als via de tekst. Dit wordt bewerkstelligd aan de hand van de teksten. Veel van de teksten zijn lang en hebben interne scrollbalken. De teksten zijn bedacht door de eigenaar . Hierbij zal in gedachte moeten worden gehouden dat bezoekers op het web weinig lezen, ze zoeken vooral informatie, het liefst met een minimale leesinspanning. De meeste tijd wordt gebruikt aan het ‘scannen’ van pagina’s, waarbij voortdurend keuzes worden gemaakt: volg ik die hyperlink, is de inhoud van die pagina interessant, of klik ik verder. Veel bezoekers zijn tijdens het scannen onrustig. Dat heeft te maken met het feit dat het lezen van een beeldscherm gaat 25% langzamer dan het lezen van papier, en wordt als onprettig ervaren. De concurrentie op het web is enorm. De zoekmachine staat altijd klaar en het gevoel van onvolledigheid jaagt de lezer op. Websites bieden de bezoeker voortdurend keuzeopties in de structuur (Punselie 2003: 57).

Doordat mensen onrustig zijn tijdens het zoeken naar informatie wordt de aandacht minder lang vastgehouden op de webtekst. Daarom wordt ook vaak de webtekst slecht gelezen. Een aangename schrijfstijl helpt bij het lezen van webteksten. En de regel die hierbij geldt is: beknoptheid gaat boven alles. (Punselie 2003: 57).

Fragment web-expert: Ik vind de teksten wel wat lang, ik zou wat meer ‘bullits’ gebruiken dat de tekst wat scanbaarder is.

71