• No results found

ONDERBOUWING RESULTATEN ANALYSEMODEL WEBSITE RESTAURANT ‘AAN DE POEL’

Inhoud

De eigenaars van restaurant “Aan de Poel” zijn samen in het diepe gesprongen. Hun hele leven werken zij al in de horeca, en toen het moment zich aandeed, het nieuwe pand op de locatie aan “de Poel” in Amstelveen zijn zij het bedrijf begonnen. Tien jaar lang heeft de chef-kok er samen met zijn oude werkgever Ron Blauw over gedaan om twee Michelin sterren te verdienen, met zijn eigen kwaliteit verdiende hij met het nieuwe restaurant “Aan de Poel” vernoemd naar het gebied binnen een jaar zijn eigen ster. Hij zegt hierover: “We hebben hoog ingezet, en zijn doorgegaan”. Dit kan gezien worden als de zelfpresentatie van de organisatie. Ze gebruiken altijd verse producten, hebben het restaurant zelf ingericht waarbij ze de grote ruimte donker hebben gemaakt. Met een modern gebouw en een moderne uitstraling, klassieke kroonluchters en met klassieke gerechten is restaurant “Aan de Poel” ontstaan. De chef-kok is een moderne kok die van klassieke gerechten houdt. Dit zijn de kenmerken die het restaurant weergeven. En vanuit deze gedachte is de website ontstaan. Hierdoor is de inhoud van de website uniek.

Om een website interessant te maken voor zijn bezoekers zal er gebruik moeten worden gemaakt van een aantal richtlijnen. Allereerst zal de inhoud van een website uniek moeten zijn. Omdat de inhoud de aanleiding vormt voor een bezoek zal een inhoud die nergens anders is te vinden een voorsprong hebben op de concurrentie (Punselie 2003: 17). Eén keer per week wordt de website gecontroleerd of aangepast. Menukaarten worden veranderd en andere foto’s worden erop geplaatst. Met kerst is de website in een kerstsfeer, en wordt een kerstmenu gepresenteerd, en na de kerst er ook gelijk weer afgehaald. De kenmerken van het restaurant zijn een moderne uitstraling, de klassieke teint, creativiteit, en eigenzinnigheid, en de unieke locatie die ook allemaal in de website naar voren komen. De prijzen worden weergegeven om een bepaalde toegankelijkheid te creëren. Voor social media is er eigenlijk geen tijd, en dat is nog allemaal nieuw. Voor ze daaraan beginnen wil het restaurant eerst weten hoe dit allemaal precies werkt. Er is een geschreven logo, klassiek in een modern jasje. Hier komt ook de persoonlijkheid van het restaurant in terug. De afbeeldingen zijn bij de beknopte tekst gekozen.

Fragment vormgever: Aan de Poel, dat is een uitzondering, daar zijn ze wel creatief bezig met eten, dat zie je voornamelijk in de afbeelding terug.

Maar de afbeeldingen vertellen meer het verhaal dan de teksten, die zijn beknopt. Dit zijn de kenmerken die het restaurant weergeven, waarbij de positionering is bepaald door de uitstraling op de website via het eten dat de basis of kern is. Verse producten, veel kleurgebruik en creativiteit. Dat wat je hier op je bord krijgt wordt ook via de website gecommuniceerd. Hierbij worden de marketingmix-activiteiten in de positioneringsstrategie ondersteund en de identiteit tot uiting gebracht.

Fragment: Ik ben een moderne kok, maar ik hou heel erg van klassieke gerechten, en van daar uit zijn we ook die website gaan maken.

64

Concept

De webmaster van het restaurant is al bijna dertig jaar een goede vriend van de eigenaar, hij kent hem door en door. “Ik hoefde hem bijna niets te vertellen van wat ik graag zou willen op de website”. “De donkere kleuren moesten op de website terug komen en tekeningen, figuren of afbeeldingen, de website moest iets visueels worden, en het logo was natuurlijk belangrijk”. De keuzes voor de website zijn consequent gemaakt, als iets op de website wordt aangeklikt moeten er kleuren tevoorschijn komen, afbeeldingen, en zeker niet te veel tekst. De inhoud is op deze manier relevant, en up-to-date. Daarnaast zal hij voor een optimale kwaliteit toegankelijk moeten zijn, aantrekkelijk en beknopt (Punselie 2003: 17). Het restaurant positioneert zich door middel van het eten, en gebruiken altijd verse producten. Er moet op deze manier een “Wow-effect” gecreëerd worden die ook op het bord in het restaurant wordt gecreëerd. De strategie is om die indruk ook uit de website te halen. Achter elke afbeelding op de website zit een bepaalde gedachte, die gedachte komt tot uiting als mensen bij “Aan de Poel” gegeten hebben. Ook de gekozen muziek die wordt afgespeeld op de achtergrond van de website heeft een speciale betekenis en hoort bij het restaurant. Het is niet ‘zomaar’ een ‘lounge-muziekje’. De bezoekersaantallen kunnen zo worden uitgeprint, en in het begin van de week zijn er meer ‘hits’ op de website dan aan het einde van de week.

Er worden steeds dingen op de website aangepast. Het advies van de webmaster luidde hierbij: als je steeds dingen veranderd op de website blijf je bij google boven aan de lijst staan, als je een jaar niets aan je website doet, dan ebt je site weg. Ook de ster op de site is bedacht door de webmaster, omdat je met het logo van Michelin niet mag adverteren. Het feit dat niemand zo’n ster op zijn website heeft staan en of je het nu leuk of niet leuk vindt overkomen, het is wel opvallend. De prijzen op het menu, het ‘sterretje’ op de pagina’s, het sobere zwarte afgezet tegen de felle en heldere kleuren en een stukje creativiteit en diepgang onderscheid “Aan de Poel” zich van andere restaurants. Het restaurant refereert zich niet aan anderen, ze vinden zichzelf daarin ook een beetje eigenwijs. De geloofwaardigheid van de afzender is voor een kwalitatief goede website erg belangrijk. Daarom zal de afzender helder moeten overkomen, goede verwijzingen moeten maken, een persoonlijk stijl gebruiken en betrouwbaar overkomen. (Punselie 2003: 19). Het fragment hieronder laat zien dat sommige verwijzingen nog aangepast kunnen worden: Fragment web-expert: Goed, we gaan naar ‘agenda’. Jeetje wat een mooie foto. Maar er zijn geen activiteiten! Dat is dus een loze pagina. Zet er dan iets neer van: Elke maand organiseren wij….of op verzoek kunnen wij iets organiseren…maar ga geen lege pagina neerzetten, dat is zonde.

Vormgeving

De website is minimalistisch, veel kleur, en diepgang. In die zin uit de creativiteit van de kok zich op de website. “De locatie is fantastisch” zegt hij , dus ook de locatie is goed

65 weergegeven op de website. Het restaurant doet graag zijn ‘eigen’ ding, is een beetje eigenwijs, en ze willen altijd iets “anders dan…” En dat uit zich ook op de website, dat ze ‘anders zijn dan….’. De website van ‘Aan de Poel’ is anders dan andere sterrenrestaurants en het bedrijf uit zich door middel van creativiteit. Het zijn dan wel ‘normale’ jongens, hoe ze zichzelf omschrijven, maar ze hebben het op het creatieve vlak wel begrepen. Het klassieke logo komt overal in terug, net als de donkere achtergrond.

Fragment vormgever over logo’s: Bij Aan de Poel is het echt door iemand geschreven, dat is leuk, dat is ook echt een eigen signature. Of je het nou mooi vind of niet, maar het is wel eigen.

Er is een fotograaf voor het maken van speciale foto’s, ter benadrukking van de gerechten en de locatie. Het eten wordt niet weergegeven op borden omdat het eten de kern is. Ze zijn exclusief door eigenheid en anders dan anderen, waarbij ze ook niet naar andere sites hebben gekeken, de webmaster wist welke keuzes belangrijk waren en daardoor ontstaat ook de eigenheid. De afbeeldingen hebben heel veel kleur waardoor zij door de donkere achtergrond nog meer er uit springen. Die kleuren komen weer terug op het bord in het restaurant.

Fragment vormgever over ‘mainstream’ vs. ‘uitpakken’: Soms willen mensen ook niet eten in een sterrenrestaurant. Dan willen ze eten in een snackbar. Als je je oren laat hangen naar de mainstream, dan houdt het op. Vind ik echt hoor, je bent een sterrenrestaurant en dan mag je uitpakken. En eigenlijk verwacht je dan ook dat het anders is, wat je aantreft als je zo’n website bezoekt. Dan verwacht je gewoon dat het meer is of iets….dat je op een verkeerd been gezet wordt. Dat mag ook in je website, en dat mag ook in je merk gebeuren. En wat ze hier nou aan het doen zijn bij de website van Aan de Poel, met dat beeld enzo, naja als dat een soort navigatie wordt. Met deze afbeelding bijvoorbeeld, dat vind ik persoonlijk leuk. En dit soort restaurants moeten eigenlijk gewoon hun eigen weg kiezen en niet met de mainstream meegaan.

Navigatie

De openingssite is gemaakt door de webmaster, dit heeft ook met het laden van de muziek te maken. Door de openingssite is het logo daar komen te staan als merk of ‘brand’. Het restaurant positioneert zich door middel van het eten, het is de kern van het bedrijf, het is een kunst, een creatie. Er is voor deze manier van navigatie gekozen door het visuele karakter, de navigatie buttons zijn iconen. Zij geven een visuele betekenis weer, als je met je muis over de iconen beweegt verschijnt de tekst eronder.

Fragment web-expert over navigatie ‘buttons’: Nog even over het menu met de afbeeldingen. Ik vind het wel leuk, maar technisch gezien is het eigenlijk ‘not done’ dat je mensen dwingt om met hun muis ergens over heen te bewegen. Om te ontdekken wat er eigenlijk achter zit. Ik ben geen puzzeltocht aan het doen. Ik wil snel gewoon even zien wat ik interessant vind. Nu ben ik verplicht om over al die dingen te gaan. Reserveren stond er gelukkig nog als tekst bij, maar als ik de openingstijden wil weten dan moet ik wel echt zoeken.

Webtechniek

Er is op deze website geen gebruik gemaakt van bewegende beelden omdat daardoor het bereik van de website minder zou worden. Bij de impressie mocht er wel gescrollt worden omdat de meeste hits op reserveringen en menu zijn. Verder is er niet gekozen voor ‘poespas’ als een nieuwsbrief, alle informatie staat op de website. De site is volledig in het Nederlands, alleen de menukaart is ook in het Engels, daar is hij zich van bewust maar denkt ook dat de site wel ‘voor zich’ spreekt. Toch wordt daar bij de hardopdenkmethode anders over gedacht:

Fragment web-expert over ‘menu’ We gaan naar menu. Het dinermenu. Het is een uitgebreid menu. Er wordt eerst gezegd, vis, dan vlees en dan de prijzen van de voorgerechten en de hoofdgerechten. Ik had het duidelijker gevonden als er gelijk bij zou staan wat het is. Met de prijs erbij. Het is nu een beetje uitvogelen. Je krijgt de prijzen voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Dus zet er dan bij, bij de tekst wat voor gerecht het is. Ik vind het niet helemaal helder gepresenteerd. Daarna staat er “supplement als voor en hoofd 5 euro”. Ik snap het niet helemaal. Voorgerecht porties…is dat dan afhankelijk van hoe groot de porties zijn? Ik vind het een beetje ingewikkeld. Je moet er moeite voor doen voor dat menu.

66 De reden hiervan is eigenlijk meer een gebrek aan middelen hiervoor. De informatie is up-to-date doordat er elke week aan de site dingen worden veranderd. Er is voor een reserveringmodel gekozen omdat er anders veel fouten van komen. Er is geen routeplanner van google-maps door problemen met het adres. Google maps pakt het adres niet goed. Met het gebruik van de juiste webtechniek levert dit een bijdrage aan de effectiviteit van een website. Hierbij zal in gedachte moeten worden gehouden dat een website dus functioneel moet zijn, betrouwbaar, en flexibel. Gebruiksvriendelijkheid heeft een heel groot effect heeft op de positionering. Op sommige punten laat deze website het afweten met betrekking tot de gebruiksvriendelijkheid. Op sommige pagina’s wordt dan ook te weinig informatie vertrekt of helemaal geen informatie wat zonde is. Ook het gebrek aan tijd en middelen hiervoor wordt als antwoord gegeven. Om top-communicatie te evenaren op deze website zal hiervoor dus een aantal aanpassingen gedaan moeten worden.

Webtekst

De teksten zijn de mindere kant van de website, dat wordt ook beaamd. Het bedrijf wilde geen ‘lappen’ tekst, houdt van beknoptheid, maar wist eigenlijk ook niet goed hoe je een goede beknopte aansprekende tekst kan schrijven. Bezoekers op het web lezen weinig, ze zoeken vooral informatie, het liefst met een minimale leesinspanning. De meeste tijd wordt gebruikt aan het ‘scannen’ van pagina’s, waarbij voortdurend keuzes worden gemaakt: volg ik die hyperlink, is de inhoud van die pagina interessant, of klik ik verder wat dat betreft zal er bij deze website moeten worden afgewogen welke tekst er voor de bezoeker nog bijgeplaatst kan worden ter verduidelijking (Punselie 2003: 57).

Het doel van de website is om een om een impressie weer te geven. Wat de teksten betreft zal er een webtekstschrijver moeten komen. Ze zijn geen lid van de Alliance gastronomique omdat ze hun eigen weg willen varen. Eigen dingen willen verkopen en een eigen prijs kunnen bepalen. De afbeeldingen vertellen het verhaal, daardoor zit er een bepaalde diepgang in de website. Kleurgebruik is heel belangrijk doordat de gerechten en afbeeldingen van het beeld spetteren en op die manier voor een ‘wow-effect’ zorgen bij de bezoekers. Er is hier dan ook sprake van een supplementaire relatie tussen tekst en beeld. Het beeld is hierbij grotendeels dominant terwijl de tekst ondergeschikt is. Het ondergeschikte of ondersteunende gedeelte, de tekst verduidelijkt de ideeën (Schriver 1997: 418).

Fragment web-expert: Ik ga nu het kopje “Vrienden”. Wat is dit? Weer een heel menu eronder? “Het Bosch” nou , wat is dit? Zit ik nu op een andere site? O, dat zou ik niet doen. Ik vind het verwarrend. Dan denk je van he? Zit ik nu op een andere site, en voor wie doen ze dit? Wie zijn die mannen? Zet dat daar dan even bij, met uitleg wie zij zijn en wat ze doen. En op het laatste icoon ga je naar de hompage. Er staat in de hoek een bewegend sterretje. Ik weet eigenlijk niet wat ik daarvan moet vinden…En copyright 2007, is een beetje gedateerd. Het is nu 2011. Ik vind het wel een chique website, maar hij moet wel goed opletten waar hij naar verwijst en op welke sites je dan terecht komt. Het gaat om ‘Aan de Poel’ en niet om zijn ‘vrienden’.

Volgens David Siegel (www.killerwebsites.com) moet het webontwerp voor onderscheid zorgen. Dat leidt weer tot hele andere principes voor vormgeving, waarbij de site moet opvallen, saaiheid is een doodszonde. De bladervolgorde op de site (‘klikstroom’) moet de bezoeker verleiden om een vaste volgorde te volgen, met bijvoorbeeld een intropagina, verkenning op de eigenlijke site en speciale pagina’s bij het verlaten van de site. Het ontwerp moet een sterke, ‘eigen’ identiteit uitstralen (David Siegel in Punselie 2003: 29). Maar een website moet dus functioneel als aantrekkelijk zijn. Vormgeving wordt gezien als een secundair aspect, bezoekers komen voor de inhoud van een website, en dat is wat deze site ook in het achterhoofd moet houden. Het ontwerp zal daarvoor niet te dominant moeten zijn maar zorgen voor een aangename lees- en kijkervaring.

67