• No results found

WEBSITE RESTAURANT ‘DE BOKKEDOORNS’

Fragment web-expert: (kopje ‘gastheren’) Leuk, het geeft een gezicht aan het restaurant. Erg leuk.

Inhoud

Restaurant ‘de Bokkedoorns’ is een bijzonder bedrijf, dit jaar 2011 bestaat het namelijk 50 jaar. Ze proberen hun gasten op een zo’n bijzonder mogelijke manier te ontvangen en culinair te laten genieten. Het restaurant ligt in de duinen bij Overveen, de naam is afkomstig van een kruid dat in de duinen groeide. Het is een klassiek restaurant, marmeren vloer in de hal, grote comfortabele stoelen en spierwit gestijfd linnen en zilveren bestek sieren de tafels. Het uitzicht is prachtig over een meer midden in de duinen. Het logo van een bokje staat op de ramen. De gastheren zijn keurig gekleed in een mooi grijs kostuum. Grijs is ook de kleur van de huisstil van ‘de Bokkedoorns’, het logo is grijs en het komt overal in terug, zoals ook bijvoorbeeld in de visitekaartjes. Ook heeft het restaurant een nieuw logo laten maken. Wat voorheen een echt ‘bokje’ was zijn nu de letters ‘d’ en ‘b’. De ‘poten’ van deze letters die samenkomen stellen de hoorns van het oude ‘bokje’ voor. Een stuk moderner dan voorheen, maar het is ook allemaal zeer chique en formeel. Op die manier wordt ook de identiteit van het restaurant goed weergegeven op de website. Het enige is dat de website moderner oogt dan in het restaurant waar de sfeer klassiek is. De identiteit van dit restaurant wordt weergegeven door de vernieuwde huisstijl, het logo en het kleurgebruik, de afbeeldingen van het restaurant met de bijpassende teksten en het driemanschap. Eigenaar Dhr. Beeren, chef-kok Lucas Rive en sommelier Peter Bruins hebben hun sporen verdiend in al die jaren en naam gemaakt, waardoor dit ook zorgt voor een stuk herkenbaarheid.

De website is het visitekaartje van het restaurant waarbij er geprobeerd is zo volledig mogelijk en duidelijk over te komen. De site geeft een impressie weer waardoor hij niet vaak aangepast hoeft te worden. Er is er dan ook voor gekozen om niet te veel tekst op neer te zetten waardoor er weinig veranderd hoeft te worden en dus ook weinig hoeft worden aangepast. “We hebben voor een impressie-site gekozen omdat mensen in verhouding vrij weinig tijd nemen om de site aan te klikken” wordt er verteld. Zo hebben ze ook niet de hele menukaart op de site weergegeven maar een impressie van de menu’s die er zijn. Terwijl het kopje ‘menu’ eigenlijk wel een pagina is waar mensen op een website van een restaurant naar willen kijken. “Als een menukaart veranderd dan moet die ook gelijk op de website worden veranderd. En als je dat niet doet staat dat ‘slordig’. Daarom wilden we het kort en bondig houden om ervoor te zorgen dat we er zo weinig mogelijk omkijken naar hebben”, is het antwoord. ‘De Bokkedoorns’ wil eigenlijk zo min mogelijk tijd steken voor het bijhouden van de website kan hier uit worden opgemaakt dat tijdgebrek een factor is voor deze keuze. Dat terwijl het onderhouden van een website niet onderschat moet worden. De eisen die het medium stelt zijn snel, 7 dagen per week en 24 uur per dag kunnen mensen een website bezoeken. De bezoekers van een website zijn vaak kritisch. Bevalt het ze niet wat erop staat dan komen ze vaak niet meer terug. Webonderhoud kan niet ‘even’ als taak erbij worden gedaan. Door op gezette tijden met de website bezig te zijn, is hij snel up-to-date en is het minder veel werk om de website te onderhouden (Punselie 2003:53). Het restaurant wordt op de website van alle kanten belicht, de voorkant, de achterkant en het

76 driemanschap. Omdat het personeel vaak wisselt is er ook voor gekozen om hen niet duidelijk in beeld te brengen. Mensen bezoeken voornamelijk de website om te reserveren, dat kan dan ook op verschillende manieren. De prijzen zijn bij het menu geplaatst om de bezoekers een beeld te geven wat het prijsniveau is en om de bezoeker te informeren. Er wordt geen gebruik gemaakt van social media. Dat is nog relatief nieuw, en eigenlijk is de site ook te ‘zwaar’ om apps toe te voegen. Dan zou er een aparte versie gemaakt moeten worden.

Er is sprake van samenhang tussen beeld en tekst doordat de teksten links staan en de afbeeldingen rechts, daarnaast zijn de afbeeldingen bij de tekst gekozen waarbij de tekst het ‘verhaal’ van ‘de Bokkedoorns’ verteld. Er is hier sprake van een supplementaire relatie tussen tekst en beeld. De fotografie is ook zo gemaakt dat de nadruk op de rechterkant van de website komt te liggen en op die manier de tekst ondersteund.

Concept

De website is in het najaar 2010 in de lucht gegaan. Hij is daardoor nog relatief nieuw. De vorige website is na 8 jaar vernieuwd en door dezelfde maker gemaakt. De eigenaar en de sales-executive van ‘de Bokkedoorns’ en de webmaker hebben de keuzes voor de website gemaakt. Ze wilden de site moderner maken en aanpassen aan het tijdsbeeld, waarbij de sfeer van het interieur zo veel mogelijk is overgebracht op de website. Toch is het interieur erg klassiek, en de site heel modern. Een onderdeel van de strategie op de website is om het restaurant neer te zetten hoe het daadwerkelijk is. Als je de website overdag bekijkt zijn de foto’s ook van overdag. Als je de website ’s avonds bekijkt veranderen de foto’s in hoe het restaurant ’s avonds is. Dit is iets wat nog niet eerder bij de andere restaurants is ontdekt. De muziek is uitgekozen door de webdesigner, een lekker lougemuziekje wat je aan en uit kunt zetten.

Fragment web-expert: Ik heb liever dat ik muziek aan kan zetten dan dat ik het uit moet zetten. Als ik op mijn werk zit en ik wil een reservering of iets regelen, dan wil ik misschien helemaal niet dat mijn omgeving hoort dat ik op een site zit met muziek, of op de site zit van de Bokkedoorns. Ik wil dus liever geen muziek horen als ik op een website kom.

De positionering op de website vindt plaats door de locatie, het gebouw en zijn omgeving en het driemanschap. Deze elementen komen verrassend veel naar voren op de website. Bij het overzicht van de menu’s wordt een foto van het duinmeer laten zien, terwijl de gerechten er zo fantastisch mooi uit zien, en de chef-kok tot een van de beste koks van Nederland behoort. In verhouding worden ook onder het submenu bij ‘sfeer’ weinig gerechten weergegeven waardoor er tot deze analyse is gekomen. Het restaurant is onderscheidend in zijn keuze, door het restaurant te positioneren op drie elementen, de locatie, het restaurant, en op het driemanschap die samen al meer dan 20 jaar twee sterren in hun bezit hebben. Het ‘wow-effect’ wat wordt veroorzaakt bij het zien van het gerecht onder het ‘kopje’ menu komt dat niet in de website terug door de formele uitstraling.

Vormgeving

Het restaurant wordt weergegeven van binnen, van buiten en de omgeving van het restaurant wordt laten zien. ’s Avonds heb je een avondfoto en overdag een overdagfoto. De afbeeldingen zijn gemaakt door een professionele fotograaf, de afbeeldingen komen dan ook zeer exclusief over door onder andere de belichting, de natuur die op deze manier wordt weergegeven en de kleur in de gerechten. Een goed aspect van de afbeelding op de homepage is dat er mensen op worden laten zien. Dit zorgt voor identificatie met het restaurant en dat er iets ‘gebeurt’ op de afbeelding.

77 Fragment vormgever: de site is gedistingeerd, mooi, neutraal… Maar, moet je nou kijken naar wat voor een fantastische foto ze hebben bij het menu, moet je nou kijken wat voor een kleuren! Ik vind het jammer dat de rest van de site zo grijs is. Dat is ook al een ding waarvan ik denk van, ok jouw core business is eten, maar het lijkt wel een advocatenkantoor: ‘D en B’ advocaten. En dat is wat ik ook al eerder zei van kijk, hetgene wat je doet, wat is je core business, en, past dat bij het merk? En ik vind persoonlijk, dat het een cirkel is en dat het erin moet passen. Dat het bij elkaar hoort. Hetgene wat je doet, in je business, creatief zijn en dat je creatief bent met eten. Dan moet je in je site ook, het moet er misschien wel zakelijk uit zien, maar dan kan het nog wel creatief zijn.

De gerechten die worden laten zien worden ook hier allemaal op andere borden weergegeven. De huisstijl is in de website verwerkt door het kleurgebruik, het logo, de afbeeldingen van het restaurant en de sfeerimpressie. Voor het maken van deze website is er ook naar andere websites van restaurants gekeken maar de webmaker is met dit ontwerp gekomen en zijn de eigen aspecten die ‘de Bokkedoorns’ zelf wilde geïmplementeerd.

Fragment vormgever: Ja en zij vinden dat chique en zakelijk en mooi. Maar ook veilig. En daar is dan ook alles mee gezegd.

Navigatie

Er is sprake van een openingssite die moet laden. Dit zorgt voor een soort van ‘Welkomstidee’. Maar dat komt ook omdat het een grote website is waarbij de functies de tijd nodig hebben om te laden. Er is geprobeerd te voorkomen dat mensen moeten scrollen doordat de teksten te lang zouden zijn. Dit is ook afgeraden door de webmaker, daarnaast zijn er met de betrekking tot de navigatie veel mogelijkheden op de website. Zo is er een ‘oog’ dat aangeklikt kan worden waardoor de tekst kan verdwijnen. Een ‘handje’ waarmee het tekstvlak van links naar rechts kan worden verschoven. De muziek kan aan en uit gezet worden op de homepage, en op twee elementen in het hoofdmenu verschijnt een ‘submenu’. Bij het testen van de website zaten hier een paar haken en ogen aan. Zie fragment hieronder:

Fragment web-expert: (kopje ‘smaakmakers’) Ik kan niet terug! Zie je dat, dan ga ik weer naar de hompage, want ik zat bij smaakmakers maar dan is het menu weg. Als ik dan verder terug naar het menu wil dan gebruik ik maar de ‘back’ knop. Maar de ‘back’-knop werkt dus niet. Ik vind het slecht dat het menu weg is, en je kan geen kant meer op. En de ‘back’ knop werkt niet. Dat is usability nummer 1 of 2 dat het gewoon moet doen op een website. Zodat mensen altijd als ze het niet meer snappen terug kunnen naar waar ze geweest zijn. Dat die knop niet goed werkt is niet best voor deze site.

Fragment web-expert: Het ‘handje’ is een functionaliteit dat een ‘gimmic’ is, die mij eigenlijk alleen maar ophoudt. Ik klik er dan op om iets te bewerkzamen, maar die werkt dan niet, denk ik. Dit is wat mij betreft zinloos voor deze website.

Fragment web-expert: (kopje ‘menu’) Ja.. nou dat is leuk, dat vind ik mooi, dat ziet er verzorgd uit! Je ziet wel dat er zorg aan besteed is. (Wybe leest het menu). ‘Klik hier’ voor een overzicht van onze menu’s. Nou daar was ik wel benieuwd naar...Ja, want ik dacht eerst...menusuggesties die moet ik eerst telefonisch of per mail opvragen. Ik dacht, waarom staat dat niet op de website. Nu zie ik toch dat ik hier....hier staat ‘klik hier’, dat is niet goed. I: Waarom niet? G: Omdat dat niets zegt. Ik ga niet naar informatie over ‘klik hier’ maar ik ga naar een overzicht van het menu, dus link dan ‘overzicht van ons menu’ en niet ‘klik hier’. Dat is een armoedeaanbod. Iemand die niet een zin kan maken waarbij die de inhoud van waar ik terecht kom als link gebruikt. Bovendien, kost dat ‘ranking’ van de pagina waar je naartoe gaat, want het is een inkomende link, en als daar dus staat: ‘de menu’s van “de Bokkedoorns”..dan is mij dat volstrekt duidelijk dat ik daar informatie over de menu’s ga vinden, nu moet ik de hele zin lezen want ‘klik hier’ zegt me niets, daar valt mijn blik wel op maar ik weet niet waar het over gaat dus ik moet eerst helemaal lezen. Het is een verkeerde link.

78 Door het weergeven van de gerechten op speciale borden zorgt voor een ‘wow-effect’. Het is een klein aspect van de website maar de bezoeker wordt wel overtuigd van het feit wat voor geweldige gerechten je hier kan eten. De kleur en de creativiteit spat van het bord.

Gebruiksvriendelijkheid heeft een groot effect op de positionering. Om die positionering via de website nog beter te maken zullen bovenstaande argumenten met betrekking tot de navigatie moeten worden aangepast.

Fragment web-expert: Madelon Kors : Wat vind je van de ‘nieuwsbrief’, ‘rent-a-bob’ en ‘afterdinnerservice’? Wybe van Dijk: Dat vind ik wel een leuk idee. Bij rent-a-bob en bij nieuwsbrief krijg ik een pop-up. Geen pop-ups!! Mensen die zetten dat uit en worden daar allergisch van. Zeg ik ok, doe de pop-up maar…kom ik weer op de homepage met dat irritante muziekje! Geen pop-ups dus. De site is wel goed schaalbaar! Ok, ‘overnachten’… leuk. En de links werken goed. Bij vacatures snap ik niet zo goed waarom je dat ‘doorlopende’ vacatures noemt. Zeg dan: ‘we hebben regelmatig vacatures voor diverse soorten personeel, u kunt een open sollicitatie sturen naar…..’. Een doorlopende vacature ken ik niet.

Webtechniek

Er is een nieuwsbrief die met enige regelmaat wordt verspreid als er ook echt iets met het restaurant aan de hand is. Mensen worden niet te vaak op de hoogte gebracht van het laatste nieuws. Via de website kan iedereen zich hier voor aanmelden. Ook is er een reserveringsmodel wat voor het restaurant het handigst werkt als het door de bezoeker zelf in wordt gevuld. Het e-mailadres is hierbij aanklikbaar gemaakt doordat de webmaker dit heeft aangeraden. Als je het e-mailadres zo op de website plaatst dan krijg je heel veel spam, legt mevrouw Buijs uit. De website is in zijn geheel in het Nederlands, terwijl er toch veel internationale gasten komen richt het restaurant zich op de Nederlandse markt.

Webtekst

De teksten zijn geschreven door de sales-executive, ze heeft ervoor gekozen om op de tekst van de homepage een stukje ‘beleving’ weer te geven. Daarbij heeft ze geprobeerd op een bepaalde manier te verwoorden dat ‘de Bokkedoorns’ al zolang bestaat en al die ervaring heeft. Ze heeft geprobeerd de teksten zo kort mogelijk te houden doordat ze van mening is dat mensen niet al te lange teksten willen lezen. Daarnaast wordt er niet vermeld dat ‘de Bokkedoorns’ al heel lang een twee sterren-restaurant is. Dat is een filosofie en dat doe je niet, ze gaan zichzelf daar niet mee op de borst kloppen. Het lidmaatschap van de Alliance gastronomique is voor ‘de Bokkedoorns’ iets exclusiefs. Dhr. Beeren, de eigenaar is zelfs voorzitter geweest van deze gastronomische club. Het is een samenwerkingsverband waar je niet ‘zomaar’ lid van kan worden. Het bedrijf heeft hier specifiek voor gekozen. Omdat het restaurant er lid van is en omdat dit een toegevoegde waarde is voor het bedrijf wordt er ook een webpagina aan besteedt. Het kopje ‘smaakmakers’ is nog niet ergens anders aangetroffen, dit zijn de leveranciers waar ‘de Bokkedoorns’ mee samenwerken. Daarnaast het aanbieden van een ‘hotelservice’ zorgt ook voor onderscheid met andere restaurants en is een stukje binding met de omgeving en een promotie van de provincie Noord-Holland.

79