• No results found

UITWERKING ANALYSEMODEL

Analysemodel

Literatuur Resultaten Punselie (2003: 17) Inhoud website

Op welke manier is de inhoud van de website uniek? Hoe zorgt de inhoud van de website voor kwaliteit en exclusiviteit?

1.Er zit creativiteit en diepgang in de website en het restaurant is ‘anders dan anderen’ door de aparte afbeeldingen van eten op zijn website.

2. Door middel van het navigatiemenu wat gezien kan worden als een menukaart. 3.Door de imponerende afbeeldingen van de gerechten die langzaam in elkaar over gaan.

4.Overdag zijn de afbeeldingen op de website in daglicht weergegeven, ’s avond veranderen de afbeeldingen in een avondweergave van het restaurant.

5.Door middel van de rijke historie die het restaurant met zich mee brengt en is weergegeven op de website. 6. Door het weergeven van het CV van de kok en ambassadors, mensen die veel voor het restaurant betekenen.

1. De afbeeldingen zijn stijlvol en creatief weergegeven, de gerechten zijn bijzonder, creatieve composities en geven een overweldigende indruk weer. Kwaliteit komt tot uiting doormiddel van consistentheid, afbeeldingen en informatie die gegeven wordt passen bij elkaar. Gebruik van verse producten zorgt ook voor kwaliteit.

2. De website is stijlvol en ongedeeld door de afbeeldingen van de ambiance. Kwaliteit en service door het aanbieden van een totaalplaatje voor een avond uit (hotelarrangement/taxiservice). Aanbod van veel tekstuele informatie bij de afbeeldingen.

3.De website is speciaal en uitsluitend door bewegende afbeeldingen van gerechten die bereidt zijn met speciale kooktechnieken. Dit is van de afbeeldingen af te lezen. Ongemeen doordat de teksten en de afbeeldingen staan in het teken van het thema ‘verbinden’.

4.De website is stijlvol, klasse en ongemeen en door middel van ervaring die tekstueel wordt uitgedragen, afbeelding van driemanschap zorgt voor herkenbaarheid. Stijf, formeel en lid van de Alliance Gastronomique aangegeven door het logo op de website zorgt voor exclusiviteit. Evenals de afbeeldingen van de locatie in de duinen van Overveen.

5. De website is stijlvol, straalt klasse uit en heeft een chique uitstraling door de bewegende beelden en de donkere warme kleuren die een overkoepelend beeld geven van het restaurant. Bijzondere locatie weergegeven door de afbeeldingen waar historie van af te lezen is. Lidmaatschap Alliance Gastronomique, weergegeven onder het kopje ‘nieuws’ zorgt voor kwaliteit.

6. Exclusieve uitstraling door de afbeeldingen van de locatie en het restaurant. Ongemeen door de chef-kok die de man is waar het allemaal om draait bij dit restaurant. Lidmaatschap ‘les patron cuisinier’ is zichtbaar door logo en zorgt voor kwaliteit. Van Riel (1997: 37) Hoe komt de visuele herkenbaarh eid van de organisatie naar voren met betrekking tot huisstijl en logo? (Symboliek) Wat is de boodschap

1. De visuele herkenbaarheid komt tot uiting doormiddel van de zwarte achtergrond, en het geschreven logo. Het donkere representeert de modernheid van de ambiance, terwijl de kleurige creatieve afbeeldingen de verse klassieke gerechten representeren.

2. De visuele herkenbaarheid komt tot uiting door kenmerken als het kleurgebruik, wit en antraciet, het logo door middel van getypte letters, en de ambiance die wordt weergegeven op de afbeeldingen.

3. Visuele herkenbaarheid komt tot uiting door de afbeeldingen van de gerechten weergegeven met filosofische teksten. Met betrekking tot de huisstijl komt het getypte logo terug op de website.

4. Visuele herkenbaarheid wordt weergegeven door de vernieuwde huisstijl, wit en grijze kleuren, de ervaring die beschreven wordt in de tekst, het modern ontworpen logo. Afbeeldingen van de locatie.

5. De visuele herkenbaarheid wordt weergegeven door de naam, het geschreven logo, de klassieke huisstijl, de historie en het persoonlijk ‘karakter’ door de donkere warme kleuren van het restaurant weergegeven in de afbeeldingen van de locatie.

6. Het logo is speciaal ontworpen en geven de initialen van de kok weer. EVL = Erik van Loo, Daarnaast representeren het donkere kleurgebruik, de afbeeldingen van o.a. de chef-kok Erik van Loo, de locatie, en het logo de visuele herkenbaarheid van het restaurant.

56 die de organisatie via de website wilt overbrengen aan de bezoekers? (Communicat ie)

2. Informeren in combinatie met een impressie weergeven. 3. Impressie weergeven door middel van tekst en beeld. 4. Impressie weergeven.

5. Overtuigen en informeren.

6. Nieuwsgierig maken en impressie weergeven.

Kotler (2005: 397) Hoe worden de producten op de website omschreven? Hoe wordt de plaats of de locatie aangeduid op de website? In hoeverre worden de prijzen op de website weergegeven ? Hoe worden promotieacti viteiten weergegeven op de website? Hoe komt de kwaliteit en service tot uiting op de website?

1.In het menu worden alle producten waar mee wordt gewerkt beschreven

2.seizeonsgebonden en verse producten. Geeft kwaliteit aan door middel van de tekst. 3.Biologisch en seizoensgebonden.

4.geen beschrijving van de producten. 5.Lokale producten en kwaliteitsproducten.

6.In het menu worden alle producten waar mee wordt gewerkt beschreven

1.De locatie wordt beschreven bij het menu ‘kopje’ locatie. En er worden afbeeldingen van de locatie weergegeven 2.Tekstueel via contact en de routebeschrijving.

3.Tekstueel via contact en de routebeschrijving.

4.Via afbeeldingen van de locatie en tekstueel via contact en de routebeschrijving. 5.Via afbeeldingen van de locatie en tekstueel via contact en de routebeschrijving. 6.Via afbeeldingen van de locatie en tekstueel via contact en de routebeschrijving.

1. De prijzen worden weergegeven bij het menu. Zowel á la carte als menu en ook bij de wijnen. 2. De prijzen worden weergegeven bij het menu.

3. De prijzen worden niet weergegeven.

4. De prijzen worden alleen weergegeven bij een menu.

5. De prijzen worden weergegeven zowel á la carte als bij het menu. 6. De prijzen worden niet weergegeven.

1.Promotieactiviteiten worden weergegeven op de homepage onder een speciale link die verwijst naar media. 2.Promotieactiviteiten worden weergegeven onder het kopje ‘arrangementen’.

3.Er worden geen promotieactiviteiten weergegeven.

4.In de nieuwsbrief worden promotieactiviteiten weergegeven.

5.Promotieactiviteiten worden weergegeven onder het kopje ‘nieuws’, en in de nieuwsbrief.

6.Onder het kopje ‘nieuws’ door middel van youtube filmpjes worden promotieactiviteiten weergegeven.

1.Kwaliteit komt tot uiting door middel van de afbeeldingen en gerichte informatie, service door bijvoorbeeld het reserveringsmodel. Het menu wordt ook in het Engels aangeboden.

2.Aanbieden van arrangementen, extra diensten als taxiservice en een goede routeplanner. 3.Kwaliteit komt tot uiting door middel van de afbeeldingen van de gerechten.

4.Kwaliteit en service wordt aangeboden door middel van de extra diensten als een ‘bob-service’ en de hotelservice die wordt aangeboden. En de afbeeldingen van de gerechten stralen kwaliteit uit.

5.Chique uitstraling en door middel van de bewegende afbeeldingen en de foto’s die worden weergegeven bij de impressie. Het aanbieden van de site in het Nederlands en Engels.

6. Door middel van de afbeeldingen straalt de website kwaliteit uit. Daarnaast het aanbieden van de site in het Nederlands en Engels en het reserveringsmodel zorgen voor service aan de bezoekers.

de Wit

(2003: 14) Hoe is de positionering van de

1.Het verkrijgen van een voorkeurspositie vindt plaats door middel van de afbeeldingen van de gerechten. Deze afbeeldingen zorgen voor een overweldigende indruk en een ‘wow’-effect. Dit komt tot uiting in de afbeeldingen door het kleurgebruik, de fotografie, het glamourachtige en glimmende effect door het licht en de schaduw. Dit is relevant voor de doelgroep als zij een avond bijzonder, luxe en speciaal willen gaan eten. De moderne locatie werkt hierbij aanvullend. 2. Het restaurant richt zich op de website door middel van de afbeeldingen van de ambiance over bijna de gehele

57 organisatie op de website relevant voor de doelgroep? Hoe is de positionering geloofwaar-dig op de website voor zijn doelgroep? Hoe is de positionering onderscheide nd van zijn concurrenten ?

website, daarnaast vindt door middel van de tekst de positionering plaats door middel van het menu, een afbeelding van de chef-kok en een afbeelding van een gerecht. In dit geval is er geen element op de website dat zo overtuigend of overweldigend is waardoor er een voorkeurspositie ontstaat in het hoofd van de bezoekers van de website.

3. Het verkrijgen van een voorkeurspositie vindt plaats door middel van de afbeeldingen van de gerechten. Deze afbeeldingen zorgen voor een overweldigende indruk en een ‘wow’-effect. Dit komt tot uiting in de afbeeldingen door het kleurgebruik, de fotografie, het glamourachtige en glimmende effect door het licht en de schaduw. Maar ook de teksten met betrekking tot het thema ‘verbinden’ brengen hier een overtuigend gevoel over op de bezoeker van de website. 4. Het verkrijgen van een voorkeurspositie vindt plaats door middel van de afbeeldingen van de gerechten. Deze afbeeldingen zorgen voor een overweldigende indruk en een ‘wow’-effect. Dit komt tot uiting in de afbeeldingen door het kleurgebruik, de fotografie, het glamourachtige en glimmende effect door het licht en de schaduw en de beweging. De locatie werkt hierbij aanvullend, waar op meerder pagina’s uit het menu afbeeldingen van worden weergegeven. Hoewel de gerechten niet op de homepage worden weergegeven, maar alleen onder het menu geeft dit toch een overweldigende indruk. Ook op deze website bewegen de afbeeldingen van de gerechten en lopen ze in elkaar over, maar alleen onder het kopje ‘menu’. Op deze manier wordt er een nadruk op de gerechten gelegd.

5. Op de homepage van de website wordt het ‘totaalplaatje’ van het restaurant weergegeven. Door middel van bewegende beelden wordt langzaam de locatie laten zien, de ambiance, en de chef-kok die aan het werk is in de keuken. Toch positioneert dit restaurant zich door middel van de locatie. De afbeeldingen van de voorgevel van het restaurant, het grachtenpand aan de keizersgracht in Amsterdam heeft een imponerende werking. Door middel van de belichting krijgt de website een chique indruk en door het ‘mysterieuze’ blijft die indruk bij de bezoeker ‘hangen’ bij het zien van de website.

6.Op de homepage wordt een grote foto van de chef-kok Erik van Loo afgebeeld, het logo met de letter EVL geven de initialen weer van de chef. Er worden foto’s bewegend (Beetje schokkerig) weergegeven van de chef op de trap met zijn hond, de chef die een prijs uitreikt en de chef die aan het werk is. Daarnaast wordt tekstueel het CV weergegeven van de chef-kok en zijn gerechten en restaurant laten zien. Op deze manier wordt er geprobeerd een voorkeurspositie in het hoofd te verkrijgen met betrekking tot de chef-kok Erik van Loo. In dit geval is het geen element op de website dat zo overtuigend of overweldigend is waardoor er een voorkeurspositie ontstaat in het hoofd van de bezoekers van de website ten opzichte van de concurrenten die zich richten op de ‘core business’ van een restaurant, de bijzondere gerechten (zie bijlage 5 en 6.)

1.Door middel van de afbeeldingen is de positionering geloofwaardig. 2. -

3.Door middel van de afbeeldingen in combinatie met de tekst is de positionering geloofwaardig. 4. Door middel van de afbeeldingen in combinatie met de tekst is de positionering geloofwaardig.

5. Opvallend is hierbij de locatie de bijzondere locatie aan de keizersgracht in Amsterdam. Door de opvallende historische locatie afgeleidt van de afbeeldingen is de positionering geloofwaardig.

6. –

1. Het restaurant is onderscheidend doordat de afbeeldingen op een creatieve manier worden weergeven en een achterliggende gedachte hebben. Het is een soort kunst, een creatie en nodigt uit om verder te klikken op de website. Daarnaast is de sobere zwarte achtergrond afgezet tegen de felle en heldere kleuren van de gerechten en de website heeft een navigatiemenu door middel van afbeeldingen/iconen.

2. De positionering is niet onderscheidend aangezien de website geen voorkeurspositie in het hoofd verkrijgt vergeleken met zijn concurrenten. Wat wel onderscheidend is voor deze website is de manier waarop het navigatiesysteem werkt. Het is een creatieve weergave van een menukaart die heen en weer verschuift van rechts naar links als er op geklikt wordt.

3.De positionering is onderscheidend door middel van het thema ‘verbinden’ die over de hele website als een rode draad fungeert, en daarnaast door de speciale afbeeldingen van de bijzondere gerechten die bereidt zijn met speciale kooktechnieken. ‘What you see is not what you get’ de hamburger die bijvoorbeeld wordt weergegeven op de website is gemaakt van watermeloen.

4. De positionering is niet onderscheidend. Dit komt omdat de nadruk niet ligt op het eten doordat dat afbeeldingen van het eten slechts onder het kopje ‘menu’ valt. Als er op het menu zelf wordt geklikt dan verschijnt er op de achtergrond een foto van het bergmeer (=locatie). Hoewel de gerechten wel een imponerende indruk weergeven en op zichzelf wel onderscheidend zijn.

5.De positionering is onderscheidend door middel van zijn locatie en daarbij behorende historie in Amsterdam.

6. De positionering is niet onderscheidend aangezien de website geen voorkeurspositie in het hoofd verkrijgt vergeleken met zijn concurrenten. Positionering op deze manier zou wel onderscheidend kunnen zijn omdat dit restaurant in dit onderzoek de enige is die zich op de kok probeert te positioneren.

58 Punselie (2003: 20- 26) Concept Hoe komt samenhang met de organisatie- doelstelling-en tot uiting op de website? In hoeverre is de website consistent in zijn uitingen?

1.De teksten geven aan dat ‘heerlijk dineren’ op het ‘mooiste plekje van Amstelveen’ mogelijk is bij Aan de Poel. De afbeeldingen geven daarbij een impressie. In die zin hangt de tekst samen met de afbeeldingen.

2. De teksten geven aan dat ‘gastvrijheid’ en ‘dienstverlening’ voorop staan. Op de website komt dit tot uiting door het aanbieden van een complete avond uit met taxi en hotelservice, en daarnaast het aanbieden van arrangementen. 3.Samenhang vindt op de website plaats doordat de teksten een bepaald gevoel overbrengen met betrekking tot het thema ‘verbinden’ en het eten in die zin hetzelfde verhaal vertellen door er naar te kijken.

4.’Topgastronomie in een dromerig duingebied’. Deze doelstelling hangt samen met het lidmaatschap van de Alliance gastronomique waarvan het logo wordt weergegeven op de website en waar een speciaal menu ‘kopje’ aan gewijd is. Het duingebied wordt laten zien aan de hand van de vele afbeeldingen van de locatie. Het restaurant wordt aan alle kanten weergegeven op deze bijzondere locatie.

5. De tekst op de homepage geeft aan dat Vinkeles de basis is van een warm, sfeervol en luxe restaurant aan de Keizersgracht, één van de mooiste grachten van Amsterdam. Samenhang vindt plaats door de afbeeldingen die een gezicht geven aan deze tekst.

6.De organisatiedoelstelling: ‘De bedieningsbrigade staan voor een onvergetelijk verblijf’ zal tot uitdrukking komen door middel van de expertise van de chef-kok, zoals vermeldt op de website.

1.De website wordt elke week up-to-date gehouden, door één persoon om een nieuwe menukaart erop te zetten of andere foto’s.

2.Met regelmaat wordt de website aangepast. Zodra er nieuwe acties zijn of nieuws is. 3.De website is een impressiesite en wordt niet vaak aangepast.

4. De website is een impressiesite en wordt niet vaak aangepast.

5.Er is één persoon die de website aanpast en dit gebeurt gelijk als er een nieuwe kaart is of nieuws. 6.Eén keer in de maand wordt de website aangepast met betrekking tot menu en nieuws.

Smelik (1999: 99) Wat wordt er afgebeeld? Hoe komt daarin het aspect positionering naar voren? Hoe wordt het afgebeeld? Wat maakt de afbeelding exclusief?

1.De gerechten en de locatie worden afgebeeld. Positionering vindt plaatst door middel van de afbeeldingen van de gerechten in combinatie met de afbeeldingen van de locatie. De afbeeldingen van de gerechten zijn opvallend en overweldigend. Ze nodigen uit om er te gaan eten waardoor positionering door middel van de gerechten overheerst. 2. De ambiance wordt afgebeeld, de kok en een afbeelding van een gerecht. Hierdoor vind geen positionering plaats door middel van een voorkeurspositie. Er is bij de afbeeldingen geen sprake van een overtuigend ‘wow-effect’.

3.Een impressie van de gerechten worden op overweldigende wijze weergegeven. Hierin komt het aspect positionering in voor.

4. Over het algemeen wordt de mooie locatie van ‘de Bokkedoorns’ in de duinen weergegeven, maar bij een impressie van de gerechten wordt het ‘wow’-effect gecreëerd. Hierdoor positioneert het restaurant zich door middel van de gerechten die worden weergegeven.

5.De locatie wordt op de homepage afgebeeld. Dat wordt op een hele chique manier met bewegende beelden bewerkstelligd. Hierdoor positioneert het restaurant zich ook op de locatie.

6.De chef kok wordt afgebeeld op de homepage, en komt regelmatig voor in de bewegende beelden die veranderen, in combinatie met het CV van de chef en zijn gerechten vindt positionering plaats door middel van de chef-kok.

1.De gerechten worden zonder bord afgebeeld. Omdat eten de kern is waar het om draait. De gerechten zijn gefotografeerd door een fotograaf en ze glimmen. De compositie van het eten, de weergave ervan en de belichting die is gebruikt maken de gerechten bijzonder creatief. De afbeeldingen zijn groot en doormiddel van de felle kleuren die worden afgezet tegen de witte achtergrond en de schaduwen ogen de gerechten exclusief. De kleur en belichting maken deel uit van de fotografische aspecten (Smelik 1999:68)

2.De afbeeldingen van de ambiance worden exclusief door middel van de belichting. En de hoeken waarin de afbeelding is genomen. De camerahoek is kikvorsperspectief waardoor de afbeelding recht van voren vanuit de hoek van het restaurant is gemaakt. Zo lijkt het restaurant erg ruim en groot (Smelik 1999:69)

3.De gerechten worden op designborden afgebeeld. Hierdoor worden de afbeeldingen van de gerechten nog exclusiever. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van bewegende beelden doordat de afbeeldingen in elkaar overlopen.

4.De gerechten zijn van heel dichtbij/ op ware grootte gefotografeerd, een close-up (Smelik 1999:69) waardoor het net lijkt of het bord voor de bezoeker zijn neus in neergezet. Het nodigt uit om op te eten.

5.De afbeeldingen zijn vanuit verschillende hoeken gefotografeerd en worden in- en uitgezoomd. Hierbij blijft de camera op de plaats staan, maar de brandpuntsafstand van de lens verandert. Inzoomen is dichterbij halen, uitzoomen is afstand nemen (Smelik 1999:90). Het bewegen van de beelden in verschillende richtingen op een langzame manier maken de afbeeldingen exclusief.

59 Wat betekenen het beeld en de tekst? Hoe zijn de beeld-tekst relaties van invloed op de hoge positionering van de organisatie op de website? Hoe kan er verklaard worden dat de website een exclusief karakter heeft met betrekking tot de identiteit van de organisatie?

6. Ook hier worden de gerechten op speciale borden weergegeven. De afbeeldingen bevatten minder glamour dan die van de andere restaurants. Er zijn geen schaduweffecten, de belichting is anders, de foto’s zijn gemaakt door een professionele fotograaf maar zijn minder scherp. Waardoor de exclusiviteit afneemt.

1.De afbeeldingen zijn dominant en de teksten zijn ondergeschikt. De teksten die worden weergegeven bij de afbeeldingen hebben een ondersteunende werking. Ze zijn kort en bondig.

2. De teksten vertellen het verhaal terwijl de afbeeldingen een impressie weergeven. Tekst en beeld hebben een andere inhoud maar werken wel samen om de lezer het idee goed te laten begrijpen.

3. Tekst en beeld vertellen hetzelfde verhaal.

4. Tekst is hierbij dominant en de afbeeldingen zijn ondergeschikt. De afbeeldingen verduidelijken de tekst.