• No results found

Wat behelst betrouwbare kwaliteitsborging in de bouw?

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 52-55)

kwaliteitsborging in de bouw voor methoden en wat is hiervan te gebruiken voor van Wijnen, specifiek in de nieuwe situatie in 2017?

Deelvraag 7 Wat behelst betrouwbare kwaliteitsborging in de bouw?

Hypothesen

Na het onderzoek in de vorige vier deelvragen moet in deze deelvraag duidelijk worden wat betrouwbare kwaliteitsborging behelst, als richtpunt voor toepassing bij Van Wijnen. Dus de inbreng vanuit de vorige vier deelvragen hiervoor en relevante literatuur moeten een realistisch beeld scheppen van betrouwbare

kwaliteitsborging anno 2016/2017.

Data

 Deelvraag 1-6

 Relevante literatuur omtrent de ISO9001:2015  Literatuurstudie kwaliteitsmanagement  Informatie gebouw B Park Zwanenberg.  Bijlage 16 | Oorzaken van gebreken in de bouw  Bijlage 18 | Taakbeschrijving kwaliteitsmanager  Bijlage 19 | Verschillende contractvormen  Bijlage 20 | Keuringen Nieman Pi2  Bijlage 21 | Proces keuringsplan  Bijlage 22 | 10 x meer dan bouwen

 Bijlage 23 | SWK instrument Verbeterde Kwaliteitsborging (VKB) en 3 routes

 Bijlage 24 | Procesaanpak kwaliteitsborging op projectniveau van Nieman Kwaliteitsborging  Bijlage 25 | Vergelijking buitenland

 Bijlage 26 | Analyse kwaliteitsborging Kerkwerve en De Bussel  Bijlage 27 | Implementatieplan

 Bijlage 28 | Toetsing en Evaluatie Park Zwanenberg

Methode

In de eerste twee deelvragen is een duidelijk beeld naar voren gekomen van de huidige situatie bij Van Wijnen, in vraag drie tot en met vijf zijn vervolgens de gevolgen voor de bouwer vanuit de stelselwijziging onderzocht, en in hoofdstuk zes is de risico analyse waar kwaliteitsmanagement mee begint onderzocht. Door een analyse van de vier voorgaande deelvragen en verdere literatuurstudie moet duidelijk worden wat een betrouwbare kwaliteitsborging in de bouw behelst.

Analyse

Bij deze deelvraag draait het om het concretiseren van al het voorgaande tot een programma van eisen hoe het kwaliteitsmanagement eruit moet zijn, zodoende eerst een concretisering van de voornaamste termen met hun definitie:

Kwaliteit: De mate waarin een geheel van eigenschappen en kenmerken van een product, dienst of proces voldoet aan behoeften of verwachtingen van de gebruiker die kenbaar gemaakt, vanzelfsprekend of dwingend voorgeschreven zijn. (Jansen)

Kwaliteitsmanagement: Alle activiteiten van het management gericht op het realiseren van kwaliteit, door het implementeren van kwaliteitsbeleid en toepassen van een kwaliteitsmanagementsysteem (waarin gebruik wordt gemaakt van de Deming cirkel). (Jansen)

Afwijking: Het niet voldoen aan een eis (uit het contract, volgens een norm of volgens het kwaliteitsplan van de opdrachtnemer inclusief de producten die daaruit voortkomen) (ISO9001)

 Dit feit moet door de opdrachtnemer zelf zijn geconstateerd en opgenomen in zijn

afwijkingenregistratie (dit is de feitelijke en opgenomen in zijn afwijkingenregistratie (dit is de feitelijke werking van het kwaliteitssysteem volgens ISO!)) (Jansen)

Eis: behoefte of verwachting die kenbaar is gemaakt, vanzelfsprekend of dwingend voorgeschreven. (Jansen) Vanuit het onderzoek tot nu toe kwamen voor de oplossing een aantal vereisten en aanbevelingen naar voren:

 Integraal  Duidelijk  Betrokken  Eenvoudig  Digitaal

Al in de eerste gesprekken met de bedrijfsbegeleider Arian Murk was duidelijk dat de behoefte aan verbeterde kwaliteit moest komen door kwaliteitsmanagement, de vraag voor het onderzoek was hoe dit bij Van Wijnen te realiseren. Kwaliteitsmanagement draait om het managen van een proces, om dit proces uit een te zetten is een kwaliteitsmanagementsysteem nodig. Dit om het consequent en efficiënt toe te kunnen passen, maar ook is het een voorwaarde voor het mogen toepassen van een instrument met de stelselwijziging. Daarnaast sluit dit ook direct aan op de ISO9001 waarvoor Van Wijnen is gecertificeerd32.

De instrumenten draaien om het aannemelijk maken dat het ontwerp maar vooral het gerealiseerde bouwwerk voldoen aan de gewenste kwaliteit. Het kwaliteitssysteem moet dit faciliteren en er voor zorgen dat niet alleen de minimale eisen worden voldaan maar de klant merkt dat het voor Van Wijnen ‘meer dan bouwen’ is. De klant moet weten dat hij een goed product krijgt door de procesinrichting van de bouwer, opdat het zo dicht mogelijk komt bij de industrieel gefabriceerde producten als auto’s of televisies, waarvan iedereen bij aankoop eigenlijk zeker is van de kwaliteit. Met hooguit een klein ‘quality control’ stickertje op het product en de handleiding vertrouwd de koper op de kwaliteit, en krijgt daarbij uitleg hoe het te gebruiken. Alhoewel de bouw een vele malen gecompliceerder33 proces is dan de industrie, zou het verschil in de kwaliteitsstandaard

wel vele malen kleiner gemaakt kunnen en moeten worden.

Verder bordurend op de eisen welke uit het onderzoek naar voren kwamen is de bedoeling het inrichten van het proces, niet het toevoegen van talloze procedures en lijsten. Alhoewel deze nodig zijn, zou een kleine

32 Met de wijziging van 2015 heeft Van Wijnen 3 jaar de tijd te voldoen aan de nieuwe norm en dit te laten

certificeren, dit kwaliteitsmanagementsysteem moet daar aan bijdragen.

33 Het proces is onderhevig aan vele invloeden die in de industrie niet gelden, waaronder het weer, vele

aanpassing hierbij voldoende moeten zijn en moet het vooral eenvoudiger gemaakt worden, o.a. door veel digitaal toe te kunnen passen. Het draait om het proces goed te laten draaien zodat fouten voorkomen kunnen worden door de oorzaken te elimineren in plaats van het uiteindelijk te constateren. Door voldoende tijd aan de voorbereiding te besteden en goed risicogericht te controleren moet getracht worden herstel van fouten na productcontrole te voorkomen, wat vele maal meer tijd en geld kost en dus minder efficiënt is. Essentieel hiervoor is dat het kwaliteitsmanagement vanaf het eerste begin betrokken is. Dit is iets wat heel vanzelf sprekend klinkt maar het in de realiteit toch vaak minder is, zoals in deelvraag 1 uiteengezet om financiële en technische redenen maar ook doordat het kwaliteitsmanagement in de bouw te veel berust op vertrouwen en minder op een duidelijk ingericht proces. Dit is nodig om het streven van 0 opleverpunten realistisch te maken, dit moet niet enkel een streven zijn maar er moet een praktische proces liggen wat dit aannemelijk maakt. Uiteraard zal er onverhoopt toch nog wel eens wat mis zijn, maar dan is het zaak dit snel en service gericht op te pakken waarbij de klant als nog zo ver/veel? mogelijk ontzorgt wordt.

34 Als de concurrent het kan moet Van Wijnen dit ook kunnen | http://heijmans.nl/nl/nieuws/van-20-naar-

1-opleverpunt/

Zo’n zes jaar geleden werd aan alle medewerkers van Vastgoed & Woningbouw één ding heel duidelijk gemaakt: “Vanaf nu nul opleverpunten.” Veel rumoer was het gevolg, want het was volgens velen onmogelijk om dit voor elkaar te gaan krijgen. Inmiddels, na het verbeteren van de bouwtechniek en het interne proces, levert Heijmans 72% van de woningen op met nul opleverpunten.34

Voor de kwaliteitsmanagementsysteem zijn de volgende eisen aan personeel, proces en product:

Wat er precies van het personeel gevraagd wordt voor het kwaliteitsmanagement is uit een gezet in het overzicht, dit wordt hieronder zo min mogelijk herhaald om het bondig te houden, hier wordt ingegaan op de achterliggende redenen en verdere informatie. Het overzicht dient dus als onderlegger voor de volgende eisen.

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 52-55)