• No results found

Eisen aan personeel

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 55-57)

Directie; zoals voor de gehele bedrijfsvoering is het uiteindelijk voor goede toepassing essentieel dat de directie echt achter het gevoerde beleid staat, dit is iets wat terugkomt uit interviews binnen het bedrijf maar ook met bijv. Nieman, en in de literatuur met voorop de nieuwe ISO9001:2015 die hier extra nadruk op legt. Personeel algemeen; vanuit de directie moet het voortvloeien naar het personeel, het moet gedragen worden door het personeel niet opgelegd. Hiervoor is het essentieel dat er een goed begrip van is wat het precies inhoudt, wat de noodzaak/aanleiding is en wat er mee gepoogd

wordt te bereiken. Om deze verandering te laten slagen door het personeel eraan mee te laten werken is het verstandig om de verandering ‘in de week’ te zetten. Dat geeft de mederwerkers het gevoel dat ze kunnen meedenken, meebeslissen en kunnen wennen aan het idee, zodat de verandering niet als een donderslag bij heldere hemel komt. (Bentvelsen, 2004)

Dit vereist initieel een grote toewijding en tijd door alles duidelijk uit een te zetten, zowel op papier als in bijeenkomsten met het personeel.

Vervolgens is dit iets wat verzorgd moet blijven worden zodat er niet in oude gewoonten wordt vervallen of verslapt wordt in de aanpak. Bij dit verandermanagement speelt de directie een grote rol en de

kwaliteitsmanager die de spil van het kwaliteitsmanagement is, maar deze kunnen heel goed aangevuld worden met een gespecialiseerd bureau voor kwaliteitsmanagement of een bureau dat zich richt op het bijbrengen van een bepaalde bedrijfscultuur.

Praktisch voor de gebouwde kwaliteit zijn de vaklieden en de uitvoerders uiteindelijk het meest voornaam, deze moeten het maken. Hiervoor is het van groot belang de mentaliteit van uitvoerders kwaliteitsbewust en registratiegericht te maken.

Verder is belangrijk dat het projectteam samen goed moet vooruit denken en de risicoanalyse maken zoals in deelvraag 6 uit een gezet, dit gebeurd al maar krijgt een belangrijker en diepgaander karakter. Hieruit volgt dat er bouwplantoetsing uitgevoerd wordt en een toezicht- en keuringsplan opgesteld wordt.Deze bouwplantoets kan ook extern uitgevoerd worden afhankelijk van hoe het proces wordt ingericht. Wordt dit door de

werkvoorbereiding gedaan moet deze natuurlijk wel voldoende onderlegt zijn in de materie, met BRIS en enig onderwijs moet dit goed realiseerbaar zijn, bij de lastige elementen kan uitgeweken worden naar een specialist. Het gehele voorbereidingstraject moet meer aandacht en tijd krijgen, een goede voorbereiding betaald zich dubbel en dwars terug. Een logische stap hierbinnen om dit zo gedetaileerd mogelijk te kunnen doen is uiteraard door het gebruik van BIM.

Kwaliteitsmanager; de kwaliteitsmanager35 is de spil van het kwaliteitsmanagement en zorgt er voor dat het

kwaliteitsmanagementsysteem correct wordt uitgevoerd. Hierbij is juist niet de bedoeling dat hij enkel documenten voortbrengt, alhoewel dit weliswaar een soort van ruggengraat voor het werk blijft is zijn taak er voor te zorgen dat iedereen in de organisatie de voor hem relevante stappen onderneemt voor kwaliteit. Hierbij stelt hij documenten op, controleert hij voortgang, ondersteunt hij en draagt hij verbeterpunten voor waar hij zelf en anderen mee zijn gekomen. Zo controleert hij de meest essentiële stappen als de uitvoering van de bouwplantoetsing, dat er een goede risicoanalyse is uitgevoerd en stelt hij het een toezicht- en keuringsplan.

Zo is lijstjes invullen waarbij al snel wordt gedacht bij een kwaliteitsmanager absoluut niet zijn taak, hij overziet het geheel en springt in waar nodig. Met de komst van de ISO 9001:2015 is de rol van de

kwaliteitsmanager veranderd na de ISO 9001:2008. Nu wordt de kwaliteitsmanager geacht zich proactief in te organisatie op te stellen als organisatieadviseur, en niet (langer) enkel een documentbeheerder.

De aanwezigheid van een kwaliteitsmanager is eigenlijk onontkoombaar, vanzelfsprekend als deze ook als interne kwaliteitsborger op treed daar het dan vereist is vanuit de instrumenten. Echter wanneer bij een bepaald project toch een externe kwaliteitsborger is aangesteld is tevens een kwaliteitsmanager nodig om het geheel van kwaliteitsmanagement binnen de organisatie te managen en te coördineren met externe partijen. Daarnaast kan deze een belangrijke bijdrage leveren opdat het werk van de externe partij beperkt wordt tot waar deze noodzakelijk voor is. Dit is iets waar bijvoorbeeld ook de uitvoering een belangrijke rol in kan spelen door zoveel mogelijk van de borging en vastlegging zelf goed en tijdig te doen. In de huidige situatie hebben diverse bouwers deze kwaliteitsmanager al, al dan niet om in te spelen op de stelselwijziging, Van Wijnen heeft wel een KAM manager, echter lijkt het irrealistisch dat deze al deze nieuwe taken erbij kan nemen. Zodoende is de conclusie dat ook Van Wijnen, zeker met de nieuwe wetgeving, een kwaliteitsmanager nodig heeft. De kwaliteitsmanager moet buiten het bouwproces zelf staan om zo objectief mogelijk te

kwaliteit te kunnen borgen, hierbij verricht hij zijn eigen taken binnen het kwaliteitsmanagement en

controleert of anderen hun werk doen. Wat de kwaliteitsmanager doet en de relatie daarvan met anderen staat in het overzicht beschreven.

Hij staat dus niet alleen voor kwaliteit, iedereen staat er voor, en om dit mogelijk te maken werkt hij samen met het reeds bestaande projectteam waarmee het projectplan wordt opgesteld. Daarnaast kunnen voor specialistitische zaken experts worden ingeschakeld:

 Expert constructie  Expert W/E  Expert bouwkundig  Expert bouwfysica

35 In Bijlage 18 | Taakbeschrijving kwaliteitsmanager staat een taakbeschrijving van een

kwaliteitsmanager als voorbeeld, deze is afkomstig van AVR Vision Consult en geeft een algemene indruk die uiteraard naar de wensen binnen het bedrijf kan worden afgestemd. Wel is hierbij de stelselwijziging niet specifiek aangegeen.

KAM manager36; qua personeel veranderd er het meest met een nieuwe functie van de kwaliteitsmanager,

hierdoor wordt de functie van de KAM manager duidelijker waar hij in de praktijk al voor stond (Arbeid (en Milieu)) en krijgt de werkvoorbereiding er de taak van bouwplantoetser bij. Bouwbesluit omvat natuurlijk ook eisen aan veiligheid bij uitvoering, sommige technische invullingen kunnen in (extreme) gevallen niet

toegestaan zijn vim veiligheidseisen voor de uitvoering in het bouwbesluit, er moet dus goede communicatie en overleg zijn tussen kwaliteitsmanager en KAM manager.

Opzichter; alhoewel de opzichter niet van het eigen personeel is vervult deze binnen het

kwaliteitsmanagement wel een belangrijke plaats, deze is al aan het veranderen in de markt, de stelselwijziging heeft er effect op en een juiste omgang ermee kan voor de bouwer een extra plus zijn. Het is waarschijnlijk dat met de stelselwijziging het inzetten van opzichters nog verder zal afnemen. Hierbij blijft het uiteraard mogelijk dat een opzichter vanuit de vergunninghouder wordt ingeschakeld voor de bouw, maar deze zou idealiter niet nodig zijn, en als het systeem goed werkt realistisch gezien ook niet.In de nieuwe situatie moet deze veel meer als voorheen gezien worden als ondersteuning, uiteindelijk helpt deze de bouwer om de gewenste kwaliteit van zijn product behalen. Een extra ondersteuning zodat de bouwer aan het einde kan bewijzen dat het voldoet aan alle eisen.

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 55-57)