• No results found

Toetsing nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem op het project Park Zwanenberg

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 137-139)

In het onderzoeksrapport is het duidelijk omschreven hoe het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem eruit zien ziet en in het implementatieplan is er beschreven hoe het kwaliteitsmanagementsysteem

geïmplementeerd kan worden in het bedrijf. Hier wordt op een rijtje gezet hoe de genoemde problemen en moeilijkheden voorkomen konden worden door het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem toe te passen.

Externe kwaliteitsborging

Een externe kwaliteitsborger was erg handig geweest op dit project omdat het projectteam te weinig tijd had voor het uitvoeren van kwaliteitscontroles en vastlegging van de kwaliteit. Door een externe partij in te zetten die veel expertise heeft op dit gebied had vermoedelijk veel goede input kunnen hebben voor de kwaliteit van het project.

Het projectteam zou erg veel kunnen leren van een externe kwaliteitsborger. Omdat het

kwaliteitsmanagementsysteem en de wetgeving die in 2017 ingaat helemaal nieuw is voor het bedrijf valt er nog veel te leren. Een externe kwaliteitsborger doet niet alleen de kwaliteitsborging, maar coacht het uitvoerende team op wat een goede kwaliteitsborging behelst en hoe dit uitgevoerd moet worden.

Voor de kwaliteitscontroles is een externe kwaliteitsborger geschikt en betrouwbaar. Omdat de uitvoerder elke dag op de bouw aanwezig is en het bouwwerk elke dag ziet, kan dit tot blindheid voor fouten leiden. Een externe kwaliteitsborger daarentegen heeft een frisse blik op het project en zou sommige fouten sneller dan de uitvoerder kunnen zien.

Kwaliteitsmanager

De rol van een kwaliteitsmanager ontbreekt uitermate in dit project. Een kwaliteitsmanager stelt documenten op voor kwaliteitsborging en kwaliteitscontroles, controleert voortgang en ondersteunt hij op het gebied van kwaliteit. De kwaliteitsmanager zou bij dit project ook een oogje kunnen houden op het kwaliteitsplan die niet volledig is opgevolgd.

In het takenpakket van de kwaliteitsmanager zit ook het maken van het projectplan en het kwaliteitsplan, voorheen werd dit vaak door een werkvoorbereider gemaakt. De kwaliteitsmanager kan het kwaliteitsplan maken en zo opstellen dat het voldoet voor de nieuwe wet die ingaat in 2017. Ook zal de kwaliteitsmanager toezicht houden op de kwaliteitsplannen die worden ingevuld door het projectteam.

Tijdens de realisatie was er een tekort aan standaarden voor kwaliteitsrapporten. Een voorbeeld hiervoor is het rapport voor het Eis Wetgeving Energielabel en brandveiligheidsrapporten. Deze rapporten waren van belang voor de opdrachtgever was een vereiste, ook was het in het bestek opgenomen. Deze rapporten worden regelmatig gevraagd door opdrachtgevers, ondanks het feit dat deze rapporten vaak worden gevraagd zijn er geen standaarden aanwezig als grondslag voor deze rapporten en wordt het wiel steeds op nieuw uitgevonden, dit kost veel tijd. Vaak heeft het projectteam hier geen tijd voor en wordt ervoor gekozen om het uit te besteden of te laten doen door een stagiaire. Om deze rapporten te laten maken door een stagiaire is een optie, mits met voldoende begeleiding, want het is een grote verantwoordelijkheid. Een kwaliteitsmanager zou voor deze documenten een goede opzet, dus een standaard kunnen maken zodat het projectteam tijd en energie zou kunnen besparen met soortgelijke gevallen.

Ed Controls

Al meerdere keren is er aangegeven dat er een hoge tijdsdruk aanwezig was tijdens de uitvoering van het project Park Zwanenberg. Een tool zoals ED Controls had hier een goede bijdrage kunnen leveren. ED Controls is een tool waarmee de uitvoerder alle kwaliteitsborging mee vast kan leggen, wat met de ingang van de nieuwe wetgeving een vereiste is. Ook kan de uitvoerende partij ervoor kiezen door middel van deze handige tool de opdrachtgever op de hoogte te stellen. Maar de tool is vooral bedoeld om tijd te besparing tijdens de uitvoering van een project en voor een heldere communicatie tussen verschillende.

De tool ED Controls is in het begin van het project Park Zwanenberg tijdens de ruwbouw veel gebruikt door de uitvoerder voor het vastleggen van kwaliteit die na de ruwbouwfase niet meer te zien is. De verslagen die uit de app zijn gekomen zijn vooral voor eigen administratie voor het bedrijf die later bij het achterhalen van mogelijke problemen in het toekomst een bijdrage kan hebben. De rapporten zijn niet te vinden in de kwaliteitsplan. Natuurlijk is de app ook bedoelt voor het vastleggen van kwaliteit, maar er is veel meer uit de app te halen dan alleen het gebruik tijdens de ruwbouwfase voor later onzichtbare delen van het gebouw. Met behulp van deze applicatie kan er opdrachten eenvoudig en overzichtelijk naar de verantwoordelijke personen worden gestuurd. Zo weten zij welke acties er openstaan en in welke fase het project zich bevindt. Deze manier zorgt voor een goed overzicht voor iedereen van wat er nog moet gebeuren en zorgt het voor een soepele communicatie en samenwerking. Door het bewaken van je kwaliteit met ED Controls bespaar je veel tijd omdat actiepunten direct wordt uitgezet bij de juiste personen. Zo wordt er voorkomen dat er een opeenstapeling van problemen vlak voor de oplevering van het project ontstaat.

Met deze tool kan er ook overzichtelijk worden gecontroleerd en gerapporteerd met de audits. De inhoud van de audit wordt zelf bepaald en de bevindingen wordt in de vorm van een ticket opgenomen, het systeem voegt deze toe aan het inspectierapport. De uitgevoerde audit is direct beschikbaar via de app zodat alle geïnformeerde deze direct kunnen inzien.

Ook kan de kwaliteitsmanager de kwaliteitsborging op afstand bijhouden door middel van ED Controls of de kwaliteitsborging correct gebeurd en ingrijpen wanneer het niet of onvoldoende wordt bijgehouden.

Oplevering

Vanuit de stelselwijziging gaat de oplevering veranderen, omdat er toch een verandering moet plaatsvinden is het meest geschikt moment om het verbeteren van het opleverproces mee te nemen met het nieuwe

kwaliteitsmanagementsysteem. Voor een goede overdracht naar de opdrachtgever wordt er in de toekomst een opleverdossier gemaakt. Het opleverdossier is het bewijs wat geleverd wordt dat de kwaliteit conform alle eisen is. Dit wordt gedurende het gehele proces gevormd; vooraf wordt al bepaald wat er precies in moet komen, tijdens de realisatie worden alle vastleggingen er in opgenomen en uiteindelijk wordt het gefinaliseerd om door de kwaliteitsborger te worden beoordeeld.

Als er tijdens het gehele proces een opleverdossier wordt bijgehouden, dan zal het ook makkelijker en duidelijker zijn hoe de overdracht zal plaatsvinden. Omdat het gedurende het proces de kwaliteit en tijd bij wordt gehouden in het dossier, kan er eerder aan de bel worden getrokken als er problemen bij de overdracht

zal plaatsvinden. Zo kan het projectteam eerder schakelen om het probleem op te lossen. Ook zal er vroeg in het proces bekend worden wanneer een overdracht niet kan plaatsvinden omdat het project of deel van het project nog niet gereed is.

Evaluatie

Nadat gebouw B was opgeleverd werd er een evaluatie gehouden samen met de opdrachtgever, een

medewerker van commercie en het projectteam. Het initiatief werd genomen door de opdrachtgever om een evaluatie te houden over het opgeleverde deel, zodat de punten die uit de evaluatie kwam meegenomen konden worden met het andere deel van het project.

De evaluatie tussen de partijen werd als positief opgenomen, het was een leermoment voor beide partijen. Er werd besproken wat er goed ging tijden de uitvoering, maar vooral ook waar er verbetering nodig was. Er kwamen onder andere de punten communicatie, kwaliteitscontroles en tijdgebrek aan de orde. Er werden verbeterpunten genoteerd om deze mee te nemen in het vervolg van het project, de realisatie van gebouw A. Na de oplevering van een project wordt er meestal een evaluatie gehouden tussen de opdrachtgever en een medewerker van commercie. Van een evaluatie kunnen alle partijen die mee hebben gewerkt aan het project veel van leren. Daarom is het erg praktisch om na elk project een evaluatie te houden. Niet alleen met de opdrachtgever en commercie, maar met het hele projectteam.

Conclusie

Het kwaliteitsmanagement systeem kan een goede bijdrage hebben voor projecten, hiermee wordt de communicatie, kwaliteitscontroles en opleveringen meer betrouwbaar en makkelijker voor alle partijen. Voor de reductie van faalkosten en klachten is een nieuwe kwaliteitssysteem een vereiste. We hebben met de theoretische implementatie en evaluatie gezien wat er allemaal mis is gegaan tijdens de realisatie van het project. Om deze te voorkomen moet er met het kwaliteitsmanagementsysteem al vanaf de ontwerpfase begonnen worden zodat er in de realisatiefase minder moeilijkheden zijn.

In document Kwaliteitsmanagement (pagina 137-139)