• No results found

uitkering volgens de IOAZ en recht op langdurigheidsuitkering?

1.5 Werkloze werknemers

1.5.5 Wanneer bestaat er recht op een uitkering volgens de Wet BIA?

De tijdelijke Wet BIA (ingevoerd op 7 februari 1996) regelt een inkomensbescherming voor een bepaalde groep werklozen. Het gaat om mensen die op 31 juli 1993 een arbeidsonge-schiktheidsuitkering hadden en die deze uitkering als gevolg van een herbeoordeling geheel of gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt zonder weer aan het werk te komen. Een aanvullende voorwaarde om voor de BIA-uitkering in aanmerking te komen is dat men hetzij op 31 de-cember 1986 35 jaar of ouder was én arbeidsongeschikt, hetzij op 1 augustus 1993 45 jaar of ouder én arbeidsongeschikt. De BIA-uitkering gaat in nadat de WW-rechten opgesoupeerd zijn

en duurt tot aan het 65-ste levensjaar, zolang men nog geen loon uit arbeid heeft.

Het voordeel van deze regeling is dat men na afloop van de WW-periode geen uitkering volgens de Wet Werk en Bijstand of de IOAW/IOAZ hoeft aan te vragen. Het inkomen van de partner en het eigen vermogen worden bij de vaststelling van het recht op een BIA-uitkering buiten beschouwing gelaten. Een BIA-uitkering vraagt u aan bij UWV. Naar verwachting komt de Wet BIA in 2016 te vervallen.

1.5.6 Wanneer bestaat er recht op een uitkering volgens de Toeslagenwet?

Bedraagt de hoogte van uw uitkering volgens de WW minder dan het voor u geldende sociale minimum, dan heeft u in principe recht op een uitkering volgens de Toeslagenwet. Deze uitkering vult uw inkomen aan tot het voor u geldende sociaal minimum. Daarbij worden dezelfde normen gehanteerd als bij de Wet Werk en Bijstand. Een uitkering volgens de Toeslagenwet vraagt u aan bij het CWI. Voor uitzonderingen zie paragraaf 1.2.8.

1.5.7 Vragen en antwoorden

INSTANTIES

* Met welke instantie heb ik te maken als ik werkloos word?

De WW wordt uitgevoerd door UWV, maar u vraagt uw WW-uitkering echter aan bij het CWI.

Om voor WW-uitkering in aanmerking te komen moet u uzelf als werkzoekende inschrijven bij het CWI. UWV bepaalt vervolgens of u aanspraak op WW kunt maken en zo ja, in welke mate.

CONTROLE EN BEGELEIDING

* Hoe vaak wordt ik als WW-gerechtigde opgeroepen?

Deze vraag valt niet zonder meer te beantwoorden. UWV bepaalt zelf hoe vaak zij iemand oproepen.

* Ik ben sinds kort werkloos en ontvang een WW-uitkering. Van de WW moet ik elke maand minstens vier keer solliciteren, op straffe van korting op mijn uitkering. Dat solliciteren valt me op dit moment erg zwaar omdat ik al twee weken ziek ben. Kan de WW je eigenlijk wel verplichten om te sol-liciteren als je ziek bent?

Volgens de regels van de WW moet u uzelf beschikbaar stellen voor betaald werk. U bent dus inderdaad verplicht te solliciteren. Bent u ziek, dan meldt u dat aan de afdeling WW van UWV. In principe heeft u dan namelijk recht op ziekengeld volgens de Ziektewet. De WW wordt dan stopgezet en daarmee vervalt ook de sollicitatieverplichting. De eerste drie maan-den van de ziekte hebben geen consequenties voor die laatste maand. Deze maand blijft hetzelfde. Vanaf een periode van drie maanden ziekte, wordt de periode waarover u maxi-maal WW kunt ontvangen verlengd met het aantal extra ziektedagen. Het ziekengeld is even hoog als uw WW-uitkering en wordt maximaal 104 weken uitgekeerd. Per 1 mei 2007 zal bij kortdurende ziekte (minder dan dertien weken) de WW-uitkering worden voortgezet en

* Kan ik ook controle aan huis krijgen als ik een WW-uitkering heb?

In principe kunt u huisbezoek krijgen van een controleur van UWV. Maar dat betekent niet dat u de hele dag thuis moet blijven zitten. Ook hoeft u geen briefje achter te laten waar u bereikbaar bent, als u van huis gaat. Wanneer u niet thuis bent als de controleur langs komt, zal deze een kaartje achterlaten waarin hij vraagt contact met hem op te nemen of u vragen op een bepaald tijdstip thuis aanwezig te zijn. Wanneer u een kaartje van de controleur in uw brievenbus vindt, doet u er verstandig aan (bent u verplicht) de aanwijzingen op het kaartje op te volgen.

RECHT OP WW

* Heb ik recht op WW als ik zelf ontslag neem?

Nee, in principe niet. Alleen als er sprake is van een dringende reden, bijvoorbeeld als het niet nemen van ontslag voor u tot onaanvaardbare gevolgen zou leiden. Wanneer u zonder dringende reden zelf ontslag neemt, bent u geheel of gedeeltelijk verwijtbaar werkloos en kan UWV u de uitkering weigeren. Dit blijft ook gelden na de veranderingen in de WW per 1 oktober 2006.

* Heb ik recht op WW als mijn werkgever mij ontslaat?

Wordt u ontslagen door uw werkgever, dan wordt gekeken of u dat ontslag te verwijten is.

Dit is bijvoorbeeld het geval als u zich zodanig heeft gedragen dat u redelijkerwijs had kunnen weten dat u daarvoor ontslagen zou worden. In dat geval zal geoordeeld worden dat u verwijtbaar werkloos bent en zal WW geweigerd worden. Er bestaat ook de mogelijkheid dat u een korting op uw WW-uitkering krijgt omdat u zelf te weinig heeft gedaan om uw ontslag te voorkomen. U kunt ook een korting krijgen of zelfs geen WW-uitkering als het u te verwijten valt dat uw tijdelijke contract niet verlengd wordt.

Om uw WW-rechten veilig te stellen, is het aan te raden altijd schriftelijk bezwaar te maken tegen een voorgenomen ontslag. U kunt ook in beroep gaan bij de rechter tegen de ontslag-aanzegging. De rechter zal dan bekijken of het van uw werkgever in redelijkheid te vragen is dat hij u in dienst houdt. Met ingang van 1 oktober 2006 hoeft u niet meer bij de kantonrech-ter bezwaar te maken tegen een ontslag door uw werkgever. De zogenaamde pro-forma-procedure is dan niet meer nodig om het recht op WW veilig te stellen.

* Omdat ons bedrijf moet inkrimpen, wil mijn werkgever mij voor één dag in de week ontslaan. Ik werk nu vijf dagen in de week en zou dan vier dagen gaan werken. Heb ik voor die ene dag recht op WW?

Als u aan alle overige eisen voor de WW voldoet, heeft u inderdaad recht op WW voor die ene dag. De WW stelt namelijk als eis dat u minimaal vijf uur arbeidsverlies heeft.

* Ik heb nu een WW-uitkering op basis van een 40-urige werkweek. Wat ge-beurt er met mijn uitkering als ik voor 20 uur ga werken?

Als u minder uren gaat werken dan waarvoor u een uitkering ontving, dan blijft u een uitke-ring ontvangen over het verschil in uren. Als u een baan van 20 uur accepteert, terwijl uw uitkering gebaseerd is op 40 uur, dan houdt u dus nog een WW-uitkering over van 20 uur.

Maar zou u bijvoorbeeld een baan van 36 uur accepteren, dan wordt uw WW-uitkering hele-maal stopgezet, aangezien u dan minder dan 5 uur arbeidsverlies heeft.

Voor de uren waarvoor de WW-uitkering blijft lopen, blijven de plichten van de WW, zoals de sollicitatieplicht, gelden.

* Ik heb nu een WW-uitkering van € 1.800,- bruto in de maand op basis van een 36-urige werkweek. Ik heb een baan op het oog, maar daarmee kan ik maar € 1.600,- in de maand verdienen. Als ik die baan accepteer, heb ik dan nog recht op een aanvulling vanuit de WW?

Als u het salaris dat u noemt ook in een 36-urige werkweek gaat verdienen, dan heeft u geen recht op aanvulling vanuit de WW. De WW gaat namelijk niet uit van verzekerde bedragen, maar van verloren gegane arbeidsuren.

Het verhaal wordt anders als u die € 1.600,- bijvoorbeeld in een baan van twintig uur gaat verdienen. In dat geval zou u nog zestien uur missen en keert de WW u nog voor die zestien uur dat u werkloos bent uit. U behoudt dan wel uw sollicitatieplicht voor de resterende uren.

VAN WAO NAAR WW

* Ik ben afgeschat voor de WAO en heb nog een arbeidscontract. Maar mijn baas wil mij niet terugnemen. Heb ik recht op WW?

Het feit dat u nog een arbeidscontract heeft, betekent niet automatisch dat u recht heeft op werk en loondoorbetaling. De vraag of uw werkgever verplicht is u terug te nemen nadat u arbeidsgeschikt bent verklaard, is afhankelijk van de vraag of dit in redelijkheid van hem gevraagd kan worden. Mocht hierover onenigheid bestaan tussen u, uw werkgever en UWV, vraagt u dan voor de zekerheid toch WW aan. UWV kan in zo'n geval besluiten u een voor-schot te geven totdat de zaak geregeld is.

* Ik ben in beroep gegaan tegen mijn afschatting voor de WAO. Kan ik WW aanvragen?

Als u in beroep bent gegaan tegen de verlaging of stopzetting van uw WAO-uitkering, dan kunt u toch WW aanvragen. Pas als de beroepsrechter u gelijk heeft gegeven, wordt de verlaging of stopzetting van uw WAO-uitkering teniet gedaan. In de tussentijd moet u wel geld hebben. Krijgt u van de rechter gelijk en wordt uw WAO-uitkering alsnog met terugwer-kende kracht toegekend, dan wordt deze uitkering verrekend met wat u aan WW heeft ontvangen.

Uw aanvraag voor de WW is niet van invloed op de beslissing van de rechter over uw WAO-zaak. Ook mag uw WW-aanvraag niet geweigerd worden op grond van het feit dat u in beroep bent gegaan tegen de WAO-beslissing. Dit recht heeft u.

Voor de toekenning van de WW is het alleen van belang dat u zich in principe bereid verklaart om werk te zoeken en te aanvaarden. Als u bijvoorbeeld bij uw WW-aanvraag zegt dat u helemaal niet kunt werken en ook niet bereid bent werk te zoeken, dan is de kans erg groot dat u een WW-uitkering geweigerd wordt.

* Ik heb gehoord dat je in de WW kunt blijven als je al wat ouder bent en als je voor de WW een WAO-uitkering had. Hoe zit dat?

Er is een regeling die inhoudt dat oudere voormalig arbeidsongeschikten die niet aan het werk komen, tot aan hun 65ste levensjaar recht hebben op de vervolguitkering-WW. Dit voorkomt dat men bijstand of IOAW moet aanvragen. Deze regeling is opgenomen in de Tijdelijke wet Beperking inkomensgevolgen arbeidsongeschiktheidscriteria (BIA). Voor de voorwaarden die gelden om aanspraak te kunnen maken op deze regeling: zie paragraaf 1.5.5.

* In plaats van WW krijg ik nu een BIA-uitkering. Wat is nu eigenlijk het ver-schil tussen een BIA-uitkering en een Bijstandsuitkering?

inkomen heeft, u in een eigen huis woont of nog spaargeld op de bank heeft staan. Bij de vaststelling van uw recht op een Bijstandsuitkering wordt hier wel naar gekeken.

* Ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt en ontvang zowel WAO als WW. Hoe wordt de duur van mijn WW-uitkering berekend?

Bij de berekening van de duur van de WW wordt geen rekening gehouden met het feit dat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Heeft u bijvoorbeeld twee jaar recht op een

loongerelateerde WW-uitkering, dan wordt dit dus geen vier jaar omdat u gedeeltelijk ar-beidsongeschikt bent.

* Sinds de reorganisatie van het bedrijf waar ik werkte -twee jaar geleden-ben ik werkloos en ontvang ik een uitkering van de WW. Ik geleden-ben 60 jaar. Het is me in de afgelopen twee jaar niet gelukt werk te vinden en ik denk dat dit ook niet meer gaat lukken. Ik zie mezelf dus maar als iemand die met vervroegd pensioen is. Heb ik eigenlijk nog wel sollicitatieplicht op mijn leeftijd?

Ja, u heeft een sollicitatieplicht. U moet ingeschreven staan bij het CWI en u bent ook verplicht passend werk te accepteren als het CWI u dat aanbiedt. Per 1 januari 2004 is de vrijstelling van de sollicitatieplicht voor werklozen vanaf 57,5 jaar komen te vervallen.

* Vanwege de onhoudbare situatie op mijn werk, heb ik zelf ontslag geno-men. Een WW-uitkering is mij geweigerd, dus moest ik Bijstand aanvragen.

Die Bijstandsuitkering wordt meteen gekort omdat ik vrijwillig werkloos zou zijn. Ik vind het allemaal zeer onrechtvaardig want er is niets vrijwil-ligs aan mijn werkloosheid. Wat kan ik doen?

U kunt op de eerste plaats binnen zes weken na de beslissing over uw WW-aanvraag bezwaar maken tegen de weigering van uw WW-uitkering. Zelf ontslag nemen, wordt door de WW inderdaad gelijkgesteld met vrijwillige werkloosheid. In situaties waarin het u niet te verwij-ten is dat u ontslag hebt genomen, bestaat de mogelijkheid dat van de hoofdregel wordt afgeweken. De korting op uw Bijstandsuitkering is op dezelfde redenering gebaseerd als de weigering van WW. U kunt met dezelfde argumentatie dus ook bezwaar maken tegen de korting op uw Bijstandsuitkering.

1.6 Een uitkering volgens de Wet