• No results found

Dit tweede deel van de reïntegratiewijzer gaat over de werkhervatting met behulp van de eigen werkgever, UWV of

2.6 Een inkomen naast de uitkering

2.6.4 Bijstand en inkomsten

De bijstandswet (WWB) wordt uitgevoerd door de gemeentelijke sociale dienst. Hoeveel inkomsten mensen met een bijstandsuitkering precies mogen hebben zonder dat deze op hun uitkering gekort worden, is afhankelijk van de gemeente waar men woont. Iedere gemeente heeft daar namelijk eigen regels voor. Wanneer u in deeltijd gaat werken, dan mag u een gedeelte van uw inkomsten zelf houden. Dat kan als de gemeente vindt dat de deeltijdbaan u helpt op termijn helemaal uit de bijstand te komen. De gemeente kan dan besluiten dat u gedurende maximaal zes aaneengesloten maanden een kwart van uw salaris mag houden. Dit gedeelte van uw salaris mag niet hoger zijn dan € 172,- per maand (per 1 januari 2006). De sociale dienst kan u hierover meer informatie geven.

Voor 1 januari 2004 waren andere regels voor het houden van een deel van de inkomsten uit een deeltijdbaan. Voor mensen die inkomen uit een deeltijdbaan en bijstand hebben wordt de oude regeling stapsgewijs afgebouwd.

)

Indien werkzaamheden vanwege vrijwilligerswerk worden verricht, dan dienen de inkomsten -volgens de richtlijnen van het Ministerie van SZW- volledig gekort te worden op de Bijstandsuitkering, tenzij het om een onkostenvergoeding gaat.

INKOMSTEN ALTIJD MELDEN!

Voor alle mensen die een uitkering hebben, geldt dat inkomsten uit arbeid direct gemeld moeten worden bij de uitkerende instantie. Doet u dit niet (of te laat) en komt de uitkerende instantie daar achter, dan kunt u een fikse boete krijgen. Ook wordt eventueel te veel uitbetaalde uitkering teruggevorderd. De regels hierover zijn aangescherpt in de nieuwe wet Boeten, maatregelen, terug- en invordering sociale zekerheid die vanaf augustus 1997 van kracht is (zie deel 1.7).

2.6.5 Vragen en antwoorden

* Hoeveel inkomsten mag je hebben naast een volledige WAO of IVA-uitkering zonder dat deze gekort wordt?

Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk te geven omdat de situatie bij elke persoon anders is. Bij de WAO wordt naar meer zaken gekeken, dan alleen het bedrag dat u zou kunnen bijverdienen. Zo wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld of er aanleiding is om u op-nieuw te beoordelen voor de WAO. Het feit dat u inkomsten zou kunnen hebben, zegt wellicht ook iets over uw belastbaarheid voor werk in zijn algemeenheid. Misschien is uw belastbaarheid wel toegenomen, zodat u niet meer volledig arbeidsongeschikt geacht wordt?

Is er geen aanleiding om u opnieuw te beoordelen, dan is de hoogte van het bedrag dat u mag verdienen zonder dat er sprake is van vermindering van uw WAO-uitkering maximaal 20%

van uw WAO-dagloon. Dit betekent dat mensen met een hoog WAO-dagloon meer mogen bijverdienen, dan mensen met een laag WAO-dagloon. Zijn uw bijverdiensten hoger dan 20%

van uw WAO-dagloon, dan is dit bedrag aanleiding om u in een lagere arbeidsongeschikt-heidsklasse in te delen.

Binnen de WIA wordt in het algemeen 70% van de extra inkomsten gekort op de uitkering. Als het UWV van mening is dat een nieuwe beoordeling zinvol is, wordt u hiervoor opgeroepen.

* Ik heb al enkele jaren een volledige WAO-uitkering. Maar nu heb ik een baan gevonden voor drie dagen in de week. Ik wil deze baan graag accepte-ren, maar vraag mij af wat de gevolgen zijn voor mijn uitkering.

Wat de financiële gevolgen zijn voor uw uitkering is afhankelijk van het bedrag dat u met die drie dagen gaat verdienen. De WAO gaat er niet vanuit dat u, omdat u drie dagen gaat werken, nog voor twee dagen WAO krijgt. De WAO gaat puur uit van het bedrag dat u gaat verdienen. Is dit minimaal 80% van uw verloren gegane verdiensten, dan wordt de WAO stopgezet (eventueel met toepassing van artikel 44 WAO of met toepassing van de garantie-regeling oudere arbeidsongeschikten). Is het bedrag dat u gaat verdienen minder dan 80%, dan blijft u in principe nog een deel WAO ontvangen. Indien er twijfel bestaat of u het werk

* Mag ik wat bijverdienen op mijn WW-uitkering?

Ja, in principe mag u bijverdienen, maar de mogelijkheden zijn heel beperkt. In de meeste gevallen zullen uw verdiensten verrekend worden met uw WW-uitkering. Voor de verrekening van uw verdiensten zijn twee zaken van belang:

1 het aantal uren dat u werkt;

2 het bedrag dat u verdient.

Werkt u vijf uur of meer, dan wordt uw uitkering gekort voor dat aantal uren dat u werkt.

Heeft u bijvoorbeeld een WW-uitkering voor veertig uur per week en gaat u tien uur per week werken, dan krijgt u daarna een WW-uitkering voor dertig uur per week (ongeacht wat u in die tien uur daadwerkelijk verdient). Werkt u minder dan vijf uur, dan worden uw verdiensten voor 70% op uw uitkering gekort. Heeft u bijvoorbeeld een WW-uitkering voor veertig uur in de week en gaat u voor vier uur werken tegen een vergoeding van € 25,- dan wordt € 17,50 gekort op uw uitkering.

Heeft u een uitkering op basis van een werkweek van minder dan vijf uur, dan geldt voor het korten van uren of verdiensten een andere grens. Werkt u de helft of meer van uw gebruike-lijke arbeidsuren, dan worden uw uren gekort. Werkt u minder dan de helft, dan worden uw verdiensten voor 70% gekort.

Als u wat gaat bijverdienen bent u in ieder geval verplicht hierover melding te doen bij de WW-afdeling van UWV door UWV een kopie van uw salarisafschrift toe te sturen.

* Ik zou graag wat bijverdienen op mijn Bijstandsuitkering. Mag dat?

De regel dat bijverdiensten gedeeltelijk mogen worden gehouden, is afgeschaft. Alleen wanneer de gemeente vindt dat een deeltijdbaan u helpt helemaal uit de Bijstand te komen, mag u een klein bedrag per maand houden. Dit bedrag mag niet meer zijn dan € 163,- per maand. De periode duurt niet langer dan zes maanden.

U moet overigens uw verdiensten altijd opgeven aan de sociale dienst. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete en mogelijk ook (tijdelijke) stopzetting van uw uitkering.

EIGEN BEDRIJF

* Ik zou graag een eigen bedrijf opzetten. Kan dat met behoud van WAO-uitkering?

Er bestaan mogelijkheden om een eigen bedrijf op te zetten met behoud van WAO-uitkering.

Maar of UWV u toestemming geeft om dit met behoud van uitkering te doen, is afhankelijk van een aantal zaken:

1. Als u zonder meer geschikt verklaard wordt om in loondienst te werken, dan heeft dat voorrang. U wordt weer arbeidsgeschikt verklaard en dan is er dus geen sprake meer van WAO.

2. Als dit niet het geval is, zal UWV willen weten of uw bedrijf levensvatbaar zal zijn.

Levensvatbaar houdt in dat u op termijn uw WAO-uitkering niet meer nodig zult hebben.

3. Ook zal UWV willen weten of de werkzaamheden uw gezondheid niet zullen schaden. Als dit namelijk wel het geval is, dan zult u een negatief advies krijgen.

Als u ideeën heeft over het opzetten van een eigen bedrijf, is het dus raadzaam allereerst een goed bedrijfsplan te maken. In dat plan staat alles wat u nodig heeft om uw eigen bedrijf te realiseren, welk product of dienst u wilt gaan leveren en of daar voldoende vraag naar is.

Ook maakt u een overzicht van wat de kosten en baten zullen zijn. Bij het maken van uw plan kunt u de hulp inroepen van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf, de Kamer van Koophandel of de ANGO. Laatstgenoemde organisatie is gespecialiseerd in dienstverlening aan gehandicapten. Bij deze organisaties zijn ook boekjes verkrijgbaar over hoe u een star-tersplan opstelt. Het kan raadzaam zijn eerst zo'n boekje door te ploegen en vervolgens een gesprek aan te vragen bij een van de genoemde organisaties. In sommige regio's worden speciale starterscursussen gegeven. Dit zijn cursussen waarin mensen zich kunnen oriënteren

op de mogelijkheid een eigen bedrijf op te zetten.

Het is raadzaam pas bij UWV aan te kloppen als uw plan volledig rond is. UWV heeft geen speciale deskundigheid over het opzetten van een eigen bedrijf, maar beschikt wel over informatie over voorzieningen en scholingsmogelijkheden. Het kan zijn dat u een speciale voorziening nodig heeft om het eigen bedrijf te realiseren, zoals een lift of een aangepaste stoel. De mogelijkheid bestaat dat u hiervoor een vergoeding krijgt, maar dan moet UWV uw plan wel zien zitten. Het kan ook zijn dat u een bepaalde scholing nodig heeft om uw eigen bedrijf te kunnen opzetten, zoals bijvoorbeeld een cursus boekhouden. Ook hier bestaat de mogelijkheid dit vergoed te krijgen, mits UWV het plan ziet zitten.

In de WIA blijft de mogelijkheid om vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid een eigen bedrijf te starten, gewoon bestaan.

2.7 Vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk is voor veel mensen een manier om nuttig bezig te zijn en sociale contacten op te doen. Als u vrijwilligerswerk wilt gaan doen, dan bent u in veel gevallen als uitkeringsgerechtigde verplicht UWV of de sociale dienst hiervan op de hoogte te stellen. Doorgaans wordt dit voor kennisgeving aangenomen. In geval van een WW- of Bij-standsuitkering moet u het UWV of de gemeente om toestemming vragen. Let er op dat u die op schrift krijgt.