• No results found

uitkering volgens de IOAZ en recht op langdurigheidsuitkering?

1.3.6 Wanneer bestaat er recht op een uitkering volgens de Toeslagenwet?

Als zelfstandige met een WAZ-uitkering kunt u in aanmerking komen voor een uitkering volgens de Toeslagenwet als u een inkomen heeft dat lager is dan het voor u geldende sociale minimum. Een uitkering volgens de Toeslagenwet vult dit inkomen aan tot het voor u gelden-de sociaal minimum. Daarbij worgelden-den gelden-dezelfgelden-de normen gehanteerd als bij gelden-de Algemene bijstandswet. Een uitkering volgens de Toeslagenwet vraagt u aan bij UWV.

Bij de vaststelling van uw recht op toeslag wordt het eventuele inkomen van uw partner betrokken, maar er wordt niet gekeken naar uw vermogen. Er zijn wel een paar uitzonderin-gen, zie paragraaf 1.2.8.

1.3.7 Vragen en antwoorden

BEOORDELING WAZ-UITKERING

* Wanneer heb ik als zelfstandige recht op een WAZ-uitkering?

U heeft tot 1 augustus 2004 recht op een WAZ-uitkering als u op het moment van aanvraag gedurende een periode van 52 weken arbeidsongeschikt bent (eventuele onderbrekingen van minder dan vier weken worden hierbij opgeteld). U moet dus voor 1 augustus 2004 arbeids-ongeschiktheid zijn geworden. Daarnaast moet u in het jaar voorafgaande aan die 52 weken gewerkt hebben, met als doel inkomen uit arbeid te behalen als zelfstandige. Tot slot moet uw arbeidsongeschiktheidspercentage tenminste 25% zijn.

* Vanwege een zwaar verkeersongeval ben ik al bijna een jaar uit de roula-tie. Ik ben als zelfstandige verzekerd volgens de WAZ. Hoe wordt mijn WAZ-uitkering berekend?

De hoogte van uw uitkering hangt af van twee factoren; de mate van uw arbeidsongeschikt-heid en de zogenaamde ‘grondslag’. De mate van uw arbeidsongeschiktarbeidsongeschikt-heid is het verschil tussen wat u daadwerkelijk verdiende en wat u in theorie met werken nog zou kunnen ver-dienen. Bij de vaststelling van de hoogte van uw inkomen wordt gekeken naar uw

winstinkomen in het jaar voorafgaand aan het jaar dat u ziek werd. Heeft u te maken met wisselende inkomens, dan wordt gekeken naar uw gemiddelde inkomen van vijf jaar en wordt dat voor de bepaling van de uitkeringshoogte genomen.

Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, krijgt u een percentage van de ‘grond-slag’. Wanneer u meer dan het minimumloon verdiende dan bedraagt de grondslag het minimumloon. Indien u voor uw arbeidsongeschiktheid minder verdiende dan het minimum-loon, dan is de grondslag lager. Bij het arbeidsongeschiktheidspercentage hoort een vast uitkeringspercentage. Wanneer het uitkeringspercentage wordt vermenigvuldigd met de grondslag, dan is dat de hoogte van de uitkering. De WAZ-uitkering zal nooit meer bedragen dan 70% (hoogste uitkeringspercentage) van het minimumloon (hoogste grondslag).

Bedraagt uw uitkering minder dan het voor u geldende sociaal minimum, dan is het in princi-pe mogelijk dat u nog een aanvulling krijgt op grond van de Toeslagenwet. Wanneer u al

minder verdiende dan het minimumloon kunt u bij het CWI nagaan of u in aanmerking komt voor een uitkering op grond van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeids-ongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), of de Wet Werk en Bijstand.

* Ik ben niet gehuwd maar woon wel samen en werk ook mee in het bedrijf van mijn partner. Ben ik dan ook verzekerd volgens de WAZ?

Ja, onder meewerkende echtgenoot wordt ook verstaan een ongehuwd samenwonende partner. U bent tot 1 augustus 2004 verzekerd geweest, daarna is de WAZ afgeschaft.

UITKERING BIJ ZWANGERSCHAP EN BEVALLING

* Ik ben zelfstandige. Kom ik bij zwangerschap in aanmerking voor een uitke-ring en hoe gaat dat in zijn werk?

Nee, sinds de afschaffing van de WAZ in juli 2004 is er geen uitkering meer voor zwanger-schap en bevalling van zelfstandigen. U moet dit zelf regelen via een

arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar.

Vakbonden proberen op grond van Europese en internationale regels wel bij de overheid alsnog voor elkaar te krijgen dat er weer een zwangerschaps- en bevallingsuitkering komt.

Tot nu toe is dat nog niet geregeld.

LOONDIENST

* Ik werk zowel als zelfstandige als in loondienst. Hoe wordt mijn uitkering berekend als ik arbeidsongeschikt word?

Als u voor beide werkzaamheden gelijktijdig arbeidsongeschikt wordt, heeft u recht op een WIA-uitkering. Daarnaast bent u mogelijk particulier voor arbeidsongeschiktheid verzekerd. In beginsel kunt u ook van die verzekering uitkering claimen. De polisvoorwaarden bepalen of bij uitkering van uw particuliere verzekering met de WIA-uitkering rekening wordt gehouden.

* Ik werk nu nog in loondienst maar wil binnenkort mijn eigen bedrijf begin-nen. Hoe kan ik mij het beste verzekeren tegen ziekte en

arbeidsongeschiktheid?

Speciaal voor startende ondernemers bestaan er gunstige regelingen om u vrijwillig te verze-keren voor Ziektewet en WIA. De vrijwillige Ziektewetverzekering en WIA-verzekering biedt de mogelijkheid om in geval van ziekte en arbeidsongeschiktheid verzekerd te zijn van een inkomen. Een uitkering op grond van een vrijwillige ZW en WIA-verzekering wordt volledig uitbetaald. Voorwaarde is wel dat u als startende ondernemer in het jaar voorafgaande aan het einde van uw verplichte WIA-verzekering onafgebroken verplicht verzekerd bent geweest voor de WIA. Een verzoek om toelating tot de vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering moet worden ingediend binnen vier weken na het einde van de verplichte WAO/WIA-verzekering.

Bestaande vrijwillige WAO-verzekeringen zijn overigens automatisch omgezet in vrijwillige WIA-verzekeringen.

VRIJWILLIGE VERZEKERING

* Ik heb gehoord dat ik mij als zelfstandige vrijwillig kan verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar ik vraag mij af of dit voor mij wel rendabel is.

Als u als zelfstandige niet verzekerd bent tegen het inkomensverlies wegens ziekte, dan moet u bij ziekte de eerste 104 weken zelf zorgen voor uw inkomen. Wilt u tijdens ziekte toch

Een uitkering op grond van zo'n vrijwillige verzekering wordt volledig uitbetaald. Of een vrijwillige verzekering voor u rendabel is, bepaalt u zelf. U kunt hiertoe de premie die u moet betalen vergelijken met het inkomen dat u zou verliezen als u door ziekte niet kunt werken. Tegen de financiële gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid kunt u zich verzekeren door een vrijwillige WIA-verzekering en/of door verzekering bij een verzeke-ringsmaatschappij.

* Hoeveel premie moet ik betalen voor de vrijwillige verzekering voor Ziek-tewet, WW en WIA en welk bedrag wordt uitgekeerd als ik ziek word?

De premie die u moet betalen voor de vrijwillige verzekering Ziektewet en WIA is afhankelijk van het dagloon waartegen u zich verzekert. Dit bedrag bepaalt u in principe zelf, maar het mag niet hoger zijn dan het inkomen dat u per dag bij ziekte of langdurige arbeidsonge-schiktheid misloopt. Het bedrag mag ook niet hoger zijn dan het maximum dagloon. De premie per dag voor de vrijwillige WIA-verzekering bedraagt bijvoorbeeld 6,38% van het dagloon dat u verzekerd heeft. Over zaterdagen en zondagen worden geen premies geheven.

Een overzicht van de dagpremies (2006):

Wet Premie

WIA 6,38%

ZW algemeen 7,57%

ZW 5,99% (alfahulpen in de Detailhandel en ambachten, Reiniging en Grootwinkelbedrijf)

WW 5,43%

De vrijwillige Ziektewetverzekering keert 70% van het dagloon uit vanaf de derde ziektedag.

De uitkeringstermijn is maximaal 52 weken. De hoogte en duur van de uitkering op grond van de vrijwillige WI zijn gelijk aan de hoogte en duur van de verplichte WIA.

* Kan iedere zelfstandige zich vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet en WAO?

Nee. Om toegelaten te worden tot de vrijwillige Ziektewet- en/of WIA-verzekering gelden een paar voorwaarden. U kunt deze verzekeringen alleen afsluiten als:

• U één jaar onmiddellijk voorafgaand aan het einde van uw verplichte Ziektewet of WIA-verzekering onafgebroken wettelijk verzekerd was tegen de financiële gevolgen van ziek-te en arbeidsongeschiktheid in Nederland (of in het buiziek-tenland). Deze periode mag maximaal zestig dagen onderbroken zijn.

• U gedeeltelijk als zelfstandige gaat werken en u deels in loondienst blijft, dan dient u drie jaar onmiddellijk voorafgaand aan het begin van de vrijwillige verzekering onafge-broken wettelijk verzekerd te zijn geweest tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid in Nederland (of in het buitenland). Ook nu geldt: deze periode mag maximaal zestig dagen onderbroken zijn. Gaat u gedeeltelijk als zelfstandige wer-ken en blijft u deels in loondienst, dan moet u een verzoek om toelating tot de vrijwillige verzekering indienen bij UWV.

• U volledig als zelfstandige gaat werken. U moet dan een verzoek om toelating tot de vrijwillige verzekering bij UWV indienen. Dit moet binnen vier weken nadat de verplichte verzekering is gestopt.

ERFENIS

* Onlangs ontving ik een erfenis van € 30.000,-. Heeft dit gevolgen voor mijn WAZ-uitkering en moet ik dit melden?

De WAZ is een werknemersverzekering. Bij de toekenning van de WAZ-uitkering wordt niet naar uw eigen vermogen gekeken. Aangezien het bij een erfenis niet gaat om inkomsten uit

arbeid, hoeft u dit feit ook niet te melden bij UWV. Het feit dat u de erfenis gekregen heeft, is niet van invloed op uw uitkering.

* Onlangs ontving ik een erfenis van € 80.000,-. Heeft dat consequenties voor mijn IOAZ-uitkering?

Volgens de regels van de IOAZ mag u tot een bedrag van € 113.849,- aan eigen vermogen hebben. Komt uw eigen vermogen door uw erfenis boven dit bedrag, dan wordt over het meerdere 4% gekort op uw uitkering. Blijft u onder dit bedrag, dan mag u de gehele erfenis houden en wordt er niets gekort op uw uitkering.

1.4 Jonggehandicapten