• No results found

Waarom gebruikt de blogger social media?

6 Best practices socialmediastrategieën

8.1.3 Waarom gebruikt de blogger social media?

Twee van de bloggers geven aan social media regelmatig te gebruiken om zich te laten inspireren in hun werk. Als voorbeeld wordt hier gegeven dat zij personen volgen met wie zij zichzelf kunnen identificeren. Ook worden Pinterest en Instagram genoemd als goede sociale media voor inspiratie van beeld. Omdat je als blogger veel bezig bent met beeld, kan mooi beeld via social media zeker inspireren.

“Ik gebruik vooral Pinterest en Instagram om mijzelf te laten inspireren in mijn werk. Vooral omdat we ook veel met beeld bezig zijn. En als je dan een mooi beeld voorbij ziet komen kan mij dat zeker inspireren. En niet alleen qua beeld maar ook met leuke feitjes en om nieuwe ideeën om te doen, Do It Yourselves dingetjes of Infographics komen soms ook leuke dingen uit waar je dan zelf een onderzoekje uit kan halen.”

8.1.4 Social media en PR-bureaus

Om erachter te komen of de bloggers een connectie hebben met Tinc of andere PR-bureaus via social media is de vraag gesteld of zij social media wel eens gebruiken om in contact te komen met PR-professionals. Niet alle bloggers hebben ook daadwerkelijk een connectie met Tinc via social media. Enkele kennen Tinc via persoonlijk contact of een eerdere samenwerking. Twee bloggers geven aan social media wel eens in te zetten om in contact te komen met PR-bureaus, maar alleen als zij er zelf al een connectie mee hebben. Twee andere bloggers geven aan social media nooit in te zetten om contact te leggen met PR-bureaus en zij een PR-bureau toch meer zien als een zakelijke relatie waar mailen meer gepast is.

“ Meestal ben ik al gelinkt op Facebook met de PR-bureaus waar ik al contact mee heb. Soms als ik een bureau niet ken dan stuur ik ze even een berichtje met de vraag wat zij precies doen.” Vier van de bloggers volgen op dit moment enkele PR-bureaus op socialmediakanalen als Facebook, Twitter en Instagram. Hierbij worden Tinc PR, Maison PR, Ganbaroo PR, Typhoon, SO PR, Het PR-bureau en Public PR genoemd. Een van de bloggers geeft aan helemaal geen PR- bureaus te volgen via social media. De bloggers geven aan zich vooral betrokken te voelen bij een organisatie wanneer er bijvoorbeeld al een eerdere samenwerking is geweest en zij persoonlijk contact hebben gehad. Hierna zijn zij ook sneller geneigd om de organisatie te volgen op social media. Persoonlijk contact blijkt dus toch wel heel belangrijk te zijn om de relatie met de bloggers te onderhouden en social media is hierbij een goed aanvullend middel om de bloggers van het laatste nieuws te voorzien.

Om in de informatiebehoefte van de bloggers te kunnen voorzien is de vraag gesteld wat voor content zij relevant vinden voor de socialmediapagina van een willekeurig PR-bureau. Op deze vraag hebben de bloggers het volgende geantwoord:

• Nieuwe lanceringen of nieuwe producten

• Relevante informatie waarbij normaal de doelgroep via de mail wordt bereikt • Persoonlijke berichten

• Backstage beelden bij een event

• Leuke kantoorfoto’s van de medewerkers • Leuke onderzoeksresultaten in je vakgebied

• Diverse berichten: met bijvoorbeeld een doorgeefaccount binnen je organisatie creëer je diverse content.

Korte video’s (bijvoorbeeld een sneak preview van een nieuw product) • Do It Yourselves

Een van de bloggers geeft aan zich betrokken te voelen bij Ganbaroo PR en Public PR omdat zij op een leuke manier berichten plaatsen via social media. Door rekening te houden met bovenstaande punten kan er worden ingespeeld op de informatiebehoefte van de blogger om meer online interactie te creëren. Naarmate de interactie via social media toeneemt de bloggers de content gaan liken of delen zal ook de betrokkenheid toenemen.

“ Ik vind Spice PR en Public PR het heel goed doen op social media. Ze zetten hun klanten op een leuke manier neer zonder dat het echt gepusht wordt. Ze delen daarnaast ook een random kantoorfoto. Het is niet zo schreeuwerig van kijk ons eens en kom langs. Het is meer low key”. Een andere blogger geeft aan Het PR-bureau en SO PR te volgen via Facebook. Zij plaatsen heel veel op social media en dit kan averechts werken. Toch onthoud je hierdoor een naam wel sneller en is dit positief voor een volgende samenwerking.

“ Ik volg ook het PR-bureau op Facebook en zij doen het ook heel erg goed. Als je geen content hebt kan je moeilijk alleen maar inspiratieplaatjes erop knallen. Uit mijn kennis weet ik dat het goed is om een gezicht achter een merk te laten zien. Je kan hiervoor bijvoorbeeld content creëren en dit gebruiken voor op Facebook, dit gaat steeds meer opkomend worden.”

Het persbericht blijkt toch nog een belangrijk middel om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe producten en/of ontwikkelingen en is een goed middel om de blogger te voorzien in hun informatiebehoefte. Social media is goed als aanvullend midden op het persbericht, maar dit zal het

8.1.5 De rol van social media bij PR in de toekomst

De groep bloggers komt met verschillende argumenten over de rol van social media bij PR in de toekomst. Een van de bloggers geeft aan dat social media als een soort extra showroom kan dienen, maar dat ook de echte contacten goed onderhouden moeten worden. Persoonlijk contact is voor de bloggers heel belangrijk om zich verbonden te voelen met een PR-bureau. Wanneer zij een goede band hebben met een PR-bureau zijn zij ook sneller geneigd hen te helpen met een

opdracht waarvoor er bijvoorbeeld een klein budget is. Ook is de blogger sneller geneigd een PR- bureau via social media te gaan volgen.

PR moet nu al beginnen met tijd investeren in social media en er de mensen voor hebben om dit goed te onderhouden. Een van de bloggers die zelf een mediastrategie bedrijf heeft, is van mening dat PR moet gaan samenwerken met online mediastrategie bedrijven. Zo kunnen de online kennis en PR kennis elkaar versterken.

8.1.6 De rol van video

Het gebruik van video neemt steeds meer toe via social media. Hoe kijkt deze groep bloggers tegen video aan? Een van de bloggers vertelt dat er een opkomende trend is in emotiefilmpjes en dat dit soort filmpjes viraal kunnen gaan. Een van de bloggers geeft aan dat video op blogs nog wel een heel populair middel is en dat dit wellicht in de toekomst nog wel meer ingezet gaat worden bij social media. Video voorziet de bloggers voor een groot deel in hun informatiebehoefte. Wanneer er een interessante video voorbij komt die zij kunnen inzetten voor hun blog zijn ze wel sneller geneigd de video te delen. Wel geven de bloggers aan niet specifiek op zoek te zijn naar video, maar dit meer kijken als het toevallig langskomt in hun tijdlijn.

“Er is een opkomende trend in emotiefilmpjes. Mensen gaan steeds maatschappelijk verantwoord leven en dat soort filmpjes kunnen dan viral gaan.”

8.1.7 Vine

Alle bloggers zijn bekend met de videodienst Vine. Hiervan maakt er een actief gebruik van Vine waarbij zij zelf ook video’s posts en bekijkt, twee geven aan Vine wel gebruikt te hebben (alleen kijken) maar gebruiken het inmiddels niet meer en twee hebben de app nooit geïnstalleerd op hun mobiele telefoon.

Een van de bloggers geeft aan wel eens video’s via Vine te delen en dat het een goede tool is om te teasen en nieuwe producten te laten zien. Een ander geeft aan de Vine app wel te hebben geïnstalleerd toen het nieuw was, maar dit inmiddels niet meer gebruikt en is overgestapt naar Instagram video. Instagram wordt vooral gezien als een meer gebruiksvriendelijk kanaal en deze video’s zijn ook op alle socialmediakanalen deelbaar. Een beperking van Vine is dat het alleen op Twitter en Facebook gedeeld kan worden.

“Ik had Vine een tijd geleden al gedownload. Maar vanaf het moment dat je filmpjes kon maken op Instagram was het meteen klaar. Maar filmpjes worden heel weinig geliket, dus ik zet dat zelf eigenlijk heel weinig in.”

Een van de bloggers geeft aan hele leuke reacties te ontvangen op de Vine video’s. Het is net even wat minder statisch en geeft wat meer informatie dan alleen een foto. In het begin was het een hype omdat het nieuw was, maar nu zie je al een afname in gebruik en zal Vine het zeer waarschijnlijk niet overleven.

Voor de bloggers is video wel een belangrijke tool voor hun eigen blog, maar geven zij via social media meer de voorkeur aan beeld. Vine kan een goede tool zijn om de bloggers in hun informatiebehoefte te voorzien. Door korte video’s te verspreiden met bijvoorbeeld een sneak preview van een nieuw product kan de blogger nieuwsgierig worden gemaakt. Deze video’s hoeven niet specifiek met Vine gemaakt te worden, maar dit kan ook via Instagram of YouTube.

8.1.8 YouTube

Drie van bloggers geven aan over een YouTube account te beschikken, waarvan er twee actieve gebruikers zijn. De overige bloggers kijken wel eens een video via YouTube, maar hebben geen eigen account. Het gebruik van video heeft wel zo zijn voordelen. Zo is het een goed middel om

individu is het echt verschillend of video aanslaat. De een heeft helemaal niets met video terwijl de ander het helemaal geweldig vindt. Voor een PR-bureau kan het bijvoorbeeld goed werken om een aftermovie te plaatsen of een ‘achter de schermen’ video. Door te laten zien dat je bijvoorbeeld hard aan een event hebt gewerkt creëert dit sympathie voor de medewerkers en zullen de bloggers zich sneller betrokken voelen. Video kan onbewust een goede tool zijn om de bloggers in hun informatiebehoefte te voorzien. Vaak zijn ze er niet specifiek naar op zoek, maar komt het toevallig langs in hun tijdlijn en wanneer het interessant genoeg is kunnen ze deze video gaan liken of delen. “Ja klopt. We maken ook gebruik van YouTube. Video moet je wel echt even voor gaan zitten en je momentje pakken op een moment dat het jou uitkomt. Beeld kan gewoon de hele dag door.” Een ander geeft aan wel over een account te beschikken maar zelf geen actieve gebruiker te zijn. Ze plaatst zelf geen eigen video’s.

8.1.9 Facebook

Alle bloggers geven aan actief te zijn op Facebook. Dit blijkt toch nog een belangrijk medium om exposure te creëren en de doelgroep te bereiken. Wel geven de bloggers aan een beetje

‘Facebookmoe’ te worden en steeds meer gebruik te gaan maken van Instagram. Facebook is een fijn medium en heel geschikt om de bloggers te voorzien in hun informatiebehoefte. Ze zijn vaak de hele dag online en zien dus veel content voorbij komen. Het is hierbij dan wel van belang dat er relevante content wordt aangeboden die online interactie uitlokt. Des te meer online interactie, des te meer de blogger zich betrokken zal voelen.

Facebook blijkt toch ook als een vrouwenmedium te worden gezien. Een nadeel van Facebook is dat als je een linkje invoegt bij het bericht dat je wil plaatsen, Facebook er automatisch voor zorgt dat minder mensen je bericht zien omdat zij dan Facebook verlaten en naar een andere website gaan. Een van de bloggers geeft ook aan Facebook alleen nog maar zakelijk te gebruiken en niet meer privé. Via Facebook worden de bloggers overspoeld met content. Ze zijn het er allemaal over eens dat vooral in deze tijd de content moet opvallen en uniek moet zijn. Je hebt geen zin in vier keer hetzelfde bericht, maar iets wat anders is en opvalt tussen alle andere content.

8.1.10 Instagram

Alle bloggers geven aan steeds meer gebruik te maken van Instagram, omdat zij hiermee hun doelgroep beter bereiken dan via Facebook. Er is een enorme verschuiving gaande van Facebook naar Instagram. Slechts een van de bloggers maakt nog geen gebruik van Instagram. De overige geven aan allemaal actieve gebruikers te zijn.

“Ik gebruik Instagram heel bewust voor zelfpresentatie. Voor mij is social media een goede tool om te laten zien wat ik doe in mijn werk en daarnaast ook grappige ‘onzin’ berichtjes. Ik ben heel bewust bezig met zelfpresentatie, je moet hier een goede balans in vinden.”

Beeld moet aan steeds hogere eisen voldoen. Instagram staat erom bekend dat je beeld mooier kunt maken door er een filter overheen te plaatsen. Op het moment zijn er steeds meer

beeldbewerkingsapplicaties waarmee je je eigen foto’s kunt bewerken. Een van de geïnterviewde geeft aan dat ze wel merkt dat de eisen voor beeld steeds hoger worden. Mensen raken er steeds meer aan gewend mooie plaatjes te zien en normaal beeld voldoet dan al niet meer aan de eisen. Vooral vrouwen zijn heel erg visueel ingesteld en schijnen dit een stuk belangrijker te vinden dan mannen. De blogger heeft duidelijk behoefte aan visueel aantrekkelijke content en vindt het daarnaast leuk om persoonlijke foto’s te bekijken. Visueel aantrekkelijke content zorgt ook voor meer interactie via social media en trekt de lezer sneller aan dan een gewone lap tekst. “De laatste tijd heb ik een nieuwe app waarmee ik foto’s kan bewerken en ik kreeg meteen een opmerking dat mijn Instagram er een stuk mooier uit zag. Een wazige foto wordt niet gewaardeerd. Mensen willen wel graag mooie plaatjes zien, net een ansichtkaart.”

Zakelijk gezien gebruiken bloggers Instagram vooral om persoonlijke foto’s te delen en een kijkje te laten nemen in hun persoonlijke leven. Ook is het een goede manier om de mensen achter het merk te leren kennen, of de mensen die werkzaam zijn bij een redactie. Dit creëert meer likeability, en hierdoor zullen volgers sneller een band krijgen met een bedrijf of merk, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid.

8.1.11 Pinterest

Van de geïnterviewde geven vier bloggers aan te beschikken over een Pinterest account, waarbij er drie echt actieve gebruiker zijn. Pinterest wordt wel echt gezien als vrouwenmedium en als middel om inspiratie op te doen. In tegenstelling tot andere sociale media, neem je voor Pinterest echt even de tijd en zoek je bewust naar beeld om bijvoorbeeld inspiratie op te doen.

“Ik zie meer in Pinterest dan bijvoorbeeld in Vine. Pinterest is wel een social media waar je even de tijd voor neemt om dingen op te zoeken. Als je bijvoorbeeld inspiratie opzoekt voor de paasdagen, dan kan je via Pinterest mooi beeld verzamelen.”

Pinterest is echt een medium waar je zelf op zoek gaat naar mooie plaatjes en voor jezelf content verzamelt. Op een bepaalde manier kan Pinterest de blogger wel voorzien in hun

informatiebehoefte. De blogger is op zoek naar mooi en relevant beeld dat zij zelf kunnen gebruiken en kunnen dit via Pinterest repinnen (delen) of via andere socialmediakanalen verspreiden. Voor een PR-bureau is Pinterest niet het belangrijkste medium om op actief te zijn, omdat het vooral een verzamelmedium is voor jezelf en het minder geschikt is om heel interactief te zijn.

8.1.12 Twitter

Twitter blijkt toch minder populair onder de bloggers. Een van de bloggers gebruikt Twitter wel heel actief, maar zij is van mening dat je jezelf online moet branden. De bloggers noemen wel dat een PR-bureau er meer aan heeft om actief te zijn op een Facebook en Instagram omdat deze kanalen meer visueel zijn en je hier meer mee kan. Met Twitter moet je nieuws echt als eerste naar buiten brengen en dit kan wel heel tijdrovend zijn voor een PR-bureau om dit te onderhouden. Door relevante content aan te bieden via Twitter kan de blogger worden voorzien in hun

informatiebehoefte. Wel moet de content via Twitter nieuwswaardig zijn en moet het geen oud nieuws zijn.

8.2 Conclusie hoofdstuk 8

Voor de groep bloggers is beeld heel belangrijk. Vooral zakelijk gezien gebruiken zij veel visueel beeld op social media. Enkele bloggers zetten ook video in op social media. Dit wordt vooral gebruikt voor een presentatie om iets meer van het product te laten zien. Er is een enorme

verschuiving te zien van Facebook naar Instagram. Via Instagram bereik je gelijk je hele doelgroep, en via Facebook bereik je maar een klein gedeelte. Ook zien zij social media als een goede tool om jezelf te branden. De bloggers blijken nog wel het meest toegankelijk te zijn voor contact via social media met een PR-bureau. Over het algemeen moet het contact wel zakelijk blijven, maar het is wel leuk als er al een link met het bureau is om op de hoogte te worden gehouden dan het laatste nieuws en ontwikkelingen. Wanneer zij geregeld berichten van Tinc voorbij zien komen via social media zullen zij meer sympathie krijgen voor het bedrijf wat op den duur meer betrokkenheid kan creëren. Persoonlijk contact blijkt ook nog heel belangrijk. Tinc kan in de vorm van borrels de bloggers op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, maar ook nieuwe bloggers uitnodigen om zo het bereik via social media te vergroten.

9

De Stylist

De groep respondenten zijn verdeeld in drie subgroepen, namelijk de journalist, de blogger, en de stylist. In dit hoofdstuk zal de stylist behandeld worden. Bij het selecteren van de stylisten is zoveel mogelijk rekening gehouden met verschillende kenmerken. In totaal zijn er 4 stylisten geïnterviewd, waarvan drie vrouwen en een man. Stylist 1 is man, in de leeftijdscategorie 50-60 jaar en is stylist bij Eigen Huis & Interieur en More Than Classic. Stylist 2 is vrouw, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar en is werkzaam als freelance stylist (televisie). Stylist 3 is vrouw, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar en is werkzaam als freelance stylist en producer voor verschillende high-end magazines, events, bedrijven en particulieren. Stylist 4 is vrouw, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar en is werkzaam als freelance stylist voor magazines, commercials, fashion shows, theater & TV 9.1.1 Op welke socialmediakanalen is de stylist actief?

Er is gevraagd op welke socialmediakanalen de stylist actief is en wat voor hen de belangrijkste reden is om social media te gebruiken. Deze vraag is gesteld om de verschillen in motivatie voor social media gebruik aan te kunnen duiden. Er is naar voren gekomen dat de stylisten vooral social media gebruiken om inspiratie op te doen en zichtbaarheid te verkrijgen.

Tabel 3 maakt inzichtelijk op welke socialmediakanalen de stylist actief is. Hieruit komt naar voren dat Facebook, Linkedin, Instagram, YouTube en Pinterest de meest populaire socialmediakanalen onder deze groep zijn. Geen van de stylisten is actief op Twitter, Google+ of Vine.

Facebook Twitter Instagram Pinterest Linkedin YouTube Google+ Vine