• No results found

Instagram en strategie

6 Best practices socialmediastrategieën

6.2.2 Instagram en strategie

Naast Facebook beschikt Ganbaroo ook nog over een Instagram account. Op dit account hebben zij welgeteld 2.482 volgers. De stijl op het Instagram account is net even wat anders dan Facebook. Op Instagram plaatsen ze zowel content van hun merken, als eigen persoonlijke content. Het beeld dat gebruikt wordt op Instagram wisselt af van inspirerende quotes, food inspiration, hotspots, fashion shows en andere werk gerelateerde zaken. Deze Instagram pagina wordt beheerd door Simone, hoofd van Ganbaroo. De Instagram pagina heeft een meer persoonlijke aanpak. De volgers zien dat veel content geplaatst wordt door Simone en dit creëert ook meer betrokkenheid. Wat goed werkt op Instagram is om een foto van de dag te plaatsen. Dit kan zowel een grappige foto zijn, als een mooie inspirerende plek die je bent tegengekomen. Ganbaroo past dit goed toe in hun strategie en plaatst mooi en afwisselend beeld. Juist de verscheidenheid aan beeld maakt het dat een bepaalde pagina echt een eigen leven gaat leiden.

Inspelen op actualiteit

Inspelen op de actualiteit is ook erg belangrijk voor een succesvolle socialmediastrategie.

Afbeelding 10 weergeeft een post van 18 juni 2014, toen het WK voetbal nog in volle gang was. De kleur oranje speelt bij het WK voetbal een belangrijke rol en social media staat dan ook vol met berichten over het WK. Ganbaroo speelt hier weer slim op in door een lunch te fotograferen met een oranje sapje en door de oranje kleur de link te leggen met het WK. SLA Amsterdam is een van de klanten van Ganbaroo en deze post is een creatieve manier om het merk op een leuke manier te presenteren.

SLA Amsterdam is een saladebar en is sinds 2013 begonnen in Amsterdam. Sinds de opening is deze saladebar razend populair en staat gezonde voeding centraal. Bij deze post speelt Ganbaroo dus niet alleen in op het WK voetbal, maar ook op de gezonde voeding hype en de populariteit van deze saladebar.

Anneke Torenstra vertelt dat ze bij Ganbaroo geen expert zijn op het gebied van social media, maar kennis op het gebied van social media wel erg belangrijk vinden en dit ook zoveel mogelijk proberen te vergaren.

“Social media is niet de toekomst, het speelt nu. Wanneer je dit naast je laat liggen dan ga je niet met de tijd mee.”

Afbeelding 10. Social media post Ganbaroo PR Netwerk

Social media is ook een goede manier om je netwerk in stand te houden. Vooral de mensen met wie er al eerder een samenwerking heeft plaatsgevonden, vrienden of kennissen vormen een belangrijk deel van de doelgroep.

Volgens Anneke Torenstra moet een PR-bureau actief zijn op Facebook, Instagram en Pinterest. Pinterest dient zich perfect om inspiratie op te doen of om beeld te plaatsen van de merken die zijn vertegenwoordigen. Toch geven ze de voorkeur aan Facebook en Instagram omdat je hier veel meer met beeld kan doen. PR is ten slotte een wereldje waar beeld heel belangrijk is.

6.3 Conclusie hoofdstuk 6

In dit hoofdstuk zijn twee verschillende, maar succesvolle socialmediastrategieën onder de loep genomen. De focus van Natuurmonumenten ligt bij het creëren van ledenbinding en betrokkenheid, iets wat Tinc ook graag wil realiseren bij haar relaties. Het is belangrijk om de relaties van Tinc betrokken te laten voelen bij de organisatie. Wanneer zij het gevoel hebben iets te betekenen en toe te voegen aan een pagina dan draagt dit al bij aan een hogere betrokkenheid.

Bij Ganbaroo PR blijkt de persoonlijke aanpak heel goed te werken. Zij zijn zich bewust dat zij als tussenkanaal nooit heel veel interactie zullen krijgen, maar willen wel graag mensen op een bepaalde manier inspireren. Door afwisselende content aan te bieden en in te spelen op de actualiteit kan zo toch een grote groep mensen bereikt worden. Deze case is een heel relevant voorbeeld voor Tinc omdat Ganbaroo een vergelijkbaar PR-bureau is en de content die zij aanbieden zeer divers is. Ook is het relevant voor Tinc om te weten op welke socialmediakanalen zij zich moeten focussen en op welke manier ze deze het beste kunnen inzetten.

Deze twee cases geven beide een goede weergave van hoe je via social media interactie kunt uitlokken en betrokkenheid creëren. In het volgende hoofdstuk zullen de resultaten van de diepte- interviews met de groep journalisten, bloggers en stylisten worden behandeld.

7

De journalist

In de volgende hoofdstukken zullen de resultaten die zijn verkregen uit de diepte-interviews verwerkt worden. Met behulp van diepte-interviews kon er informatie worden verkregen over de behoefte aan content via social media en op welke socialmediakanalen de relaties van Tinc actief zijn. De resultaten zijn verwerkt in drie aparte hoofdstukken. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van de journalist worden behandeld, in hoofdstuk 8 komt de blogger aan bod, afsluitend met de resultaten van de stylist in hoofdstuk 9.

De groep respondenten zijn verdeeld in drie subgroepen, namelijk de journalist, de blogger en de stylist. In dit hoofdstuk zal de journalist behandeld worden. Bij het selecteren van de journalisten is rekening gehouden met verschillende kenmerken. Er zijn in totaal vijf journalisten geïnterviewd, waarvan drie vrouwen en twee mannen. De journalisten zijn geselecteerd op verschillende factoren. De eerste journalist is vrouw, in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en werkzaam bij WTF (online media). Journalist 2 is man, in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en werkzaam bij FHM (online media). Journalist 3 is man, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar, en werkzaam bij Adformatie (online en print). Journalist 4 is vrouw, in de leeftijdscategorie 20-30 jaar, en werkzaam bij Vrouw

(Telegraaf, online en print). Journalist 5 is vrouw, in de leeftijdscategorie 50-60 jaar en werkzaam bij Marijke’s Media Keuken (online).