• No results found

Bijlage IIII Plan van Aanpak

In document De behoefte aan content via social media (pagina 110-113)

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Dionne Benard Profiel: MMP Studentnummer: 500625500 Groep: M402A E-mailadres: benard04@hva.nl

Telefoonnummer: 06-22385417 Paraaf voor akkoord student: Datum: 28-05-2014

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum: 28-05-2014

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum: 28-05-2014

Probleemsituatie:

Tinc PR & Events B.V. is een PR-bureau, en vormt de actualiteit, ontwikkelt headlines en zet de trend. Het bedrijf onderscheidt zich door leidende creativiteit te combineren met kennis en ervaring. Ze sturen de media en nemen uitdagingen aan, en zoeken hierbij de grens op. Ze beschikken over kennis, en doen wat mogelijk is om een merk te laten bloeien. Tinc is een kleine en creatieve organisatie, en bestaat uit 4 tot 5 medewerkers. Hierdoor zijn alle medewerkers erg op elkaar aangewezen, en is een goede samenwerking een must binnen het bedrijf.

Tinc richt zich naast PR ook nog op marketing en events. Naast het realiseren van publicaties voor de opdrachtgever, organiseren zij ook van tijd tot tijd events. Voorbeelden hiervan zijn de opening van art’otel amsterdam en 5&33 en de Pop-up Gallery van Samsung, waarbij enkele producten van Samsung op een bijzondere wijze in beeld worden gebracht door een (fashion)fotograaf.

Tinc bestaat dit jaar 10 jaar, en is op dit moment flink groeiende.

Voor Tinc is het erg belangrijk de opdrachtgevers tevreden te stellen, en alles te doen om het merk zoveel mogelijk te versterken. Klanten van Tinc zijn onder andere Samsung, Jawbone, meerdere fashion designers, Absolut Vodka en Park Plaza Hotels Europe.

Voor het realiseren van publiciteit voor bovenstaande opdrachtgevers, zijn relaties van Tinc heel belangrijk. Deze relaties bestaan onder andere uit journalisten, stylisten en bloggers. Hieronder zal deze groep kort worden toegelicht.

Journalisten

Een journalist is iemand die voor zijn beroep nieuwsberichten en artikelen schrijft voor kranten, tijdschriften en websites of reportages maakt voor radio en televisie. Tinc heeft contact met verschillende journalisten die o.a. werken bij verschillende magazines, kranten zoals Spits en de Telegraaf en een multimediaal persbureau zoals Novum. Hierbij is het per klant verschillend welke type journalist ingeschakeld kan worden, en is het erg belangrijk om een goede relatie met de journalist te onderhouden.

Bloggers

Een blogger is iemand die een weblog bijhoudt, en schrijft over onderwerpen als fashion, lifestyle, restaurants, hotspots, reizen, kunst en cultuur etc. Succesvolle bloggers schrijven meestal zo'n 3-5 diepgaande berichten per week, of 10-20 korte berichten. De groep bloggers die voor Tinc relevant zijn hebben ten minste 10.000 unieke bezoekers per maand, en een groot bereik.

Stylisten

Een stylist is iemand die stijladvies geeft aan anderen en hierbij gebruik maakt van verschillende fashion-items zoals kleding, sieraden en gadgets. Meestal werkt de stylist in opdracht voor Tv-programma of een magazine, waarbij zij de styling realiseren van de desbetreffende persoon. De stylist komt geregeld langs bij Tinc op kantoor om kleding of producten te lenen die zij kunnen gebruiken bij een shoot of voor een Tv-programma.

Huidige situatie

Tinc begeeft zich in een medialandschap dat continu verandert. Er zijn op dit moment ontzettend veel ontwikkelingen gaande op het gebied van social media die Tinc onvoldoende heeft opgepakt. Tinc is zelf onvoldoende actief op social media, terwijl haar relaties zich daar wel begeven. Tinc beschikt niet over de kennis waar haar relaties actief zijn en is benieuwd naar hun behoeftes aan content op social media. Sinds een paar maanden post Tinc elke dag een bericht op Facebook, Twitter en Instagram. Deze berichten gaan vaak over nieuws van klanten, publicaties of leuke nieuwtjes. Tinc bereikt hierbij lang niet alle relaties, omdat die ook actief zijn op andere socialmediakanalen. Het is dus belangrijk voor Tinc om te onderzoeken op welke Social Media haar relaties actief zijn en hoe zij hier gerichte content op kunnen aanbieden.

Facebook is nog steeds een van de grootste social media, maar er zijn in de tussentijd ontzettend veel nieuwe social media bijgekomen, waaronder Snapchat en Vine. Het is van belang om juist ook kennis van de nieuwe socialmediakanalen te hebben om social media effectief te kunnen inzetten. Door het ontbreken van een socialmediastrategie kan Tinc niet effectief social media inzetten haar relaties te bereiken. Daarnaast beschikken zij ook niet over de juiste middelen om de socialmediastrategie goed uit te kunnen voeren. Het is hierbij belangrijk om intern een persoon aan te stellen die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de deze strategie.

Gewenste situatie

Tinc streeft naar meer betrokkenheid met haar relaties, namelijk journalisten, stylisten en bloggers, maar beschikt niet over de kennis op welke social media kanalen zij actief zijn en wat hun behoefte aan content is. Tinc PR zou graag door meer actief te zijn op social media meer binding creëren met een deel van haar relaties, namelijk journalisten, bloggers en stylisten. Door een verhoogde aanwezigheid van Tinc op social media willen zij meer investeren in een duurzame relatie met journalisten, stylisten en bloggers en meer betrokkenheid creëren.

Social Media

Om erachter te komen op welke social media de relaties van Tinc actief zijn, heb ik de relaties van Tinc gemaild met de vraag op welke social media zij actief zijn.

Hiervan hebben in totaal 10 bloggers, 10 journalisten en 10 stylisten aangegeven op welke social media zij actief zijn. Deze gegevens zijn verwerkt in onderstaande tabel.

Uit bovenstaande tabel komen verschillende social media naar voren, waarbij Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube en LinkedIN het meest populair zijn. Deze socialmediakanalen zal ik dan ook meenemen in dit onderzoek. Daarnaast zullen er nog diepte-interviews afgenomen worden, waarbij we dieper ingaan om wat deze relaties doen op social media en wat hun behoeftes zijn.

0  

2  

4  

6  

8  

10  

12  

Facebook  

Twi2er  

Instagram  

Pinterest  

Google+  

Youtube  

Vine  

Tumblr  

LinkedIN  

Path  

Snapchat  

Foursquare  

Stylisten  

Journalisten  

Bloggers  

op Marketingfacts over 10 social media- en onlinemarketingtrends voor 2014 schrijft Mark de Bruin: “De statistieken van YouTube zijn bizar. De videosite wordt elke maand bezocht door meer dan één miljard unieke bezoekers. Er wordt elke maand meer dan zes miljard uur aan video bekeken op YouTube: dat is bijna een uur voor elke mens op aarde en twee keer zoveel als vorig jaar. Er wordt elke minuut 100 uur aan video naar YouTube geüpload. In 2013 kwamen daar populaire videodiensten als Vine en Instagram-video bij. In 2014 zal het gebruik van bewegende beelden alleen maar verder toenemen”. (De Bruin, 2013)

Uit het vooronderzoek onder de relaties van Tinc werd YouTube al ontzettend vaak genoemd. Ook Instagram is erg populair, al wordt deze wel vaker genoemd door jongeren.

Bovenstaande quote geeft het belang van video nogmaals aan, en ook Vine wordt hierin genoemd als belangrijke nieuwe social media. Ondanks dat Vine nauwelijks werd genoemd door de relaties van Tinc, wil ik deze toch meenemen in dit onderzoek. Als video echt de toekomst heeft, dan zal Vine een erg belangrijke rol gaan spelen in het social media landschap.

Activiteiten op Social Media Bloggers

Uit het vooronderzoek blijkt dat veel bloggers voornamelijk actief zijn op Instagram, Facebook en YouTube. Instagram is een nieuwe social media en combineert het maken en delen van foto’s met socialmediafuncties, zoals volgen en gevolgd worden, reageren, liken en hashtags. Instagram is onderscheidend ten opzichte van andere social media doordat het alleen als mobiele app te gebruiken is. Uit onderzoek van GlobalWebIndex komt naar voren dat 39% van alle instagram gebruikers uit jongeren bestaat tussen de 16 en 34 jaar. Ook YouTube (32%) en Tumblr (45%) vallen erg in de smaak bij deze jonge doelgroep. (Kamphuis, 2014) Wanneer je bovenstaande resultaten vergelijkt met het vooronderzoek, blijkt dat Tumblr maar door een van de ondervraagde bloggers is genoemd, maar wel heel populair is onder de jonge doelgroep. De bloggers vallen over het algemeen ook in deze jonge leeftijdscategorie, en daarom kan het wel relevant zijn om Tumblr mee te nemen in het onderzoek.

Journalisten

Uit een onderzoek van ING Nederland naar de rol van social media onder PR-professionals en journalisten blijkt dat journalisten social media vooral gebruiken voor het vergroten van hun bereik en het uitbreiden van hun netwerk. De belangrijkste online middelen die de journalist inzet bij het verspreiden van nieuws zijn Twitter (93%), Facebook (81%), LinkedIN (61%) en weblogs (51%)

Journalisten gebruiken social media ook om nieuws te volgen en trends te signaleren. Het is een goede manier om te achterhalen wat er speelt bij de consument, en op de hoogte te blijven van het nieuws van organisaties (74%).

Wat opvallend is bij dit onderzoek is dat social media minder wordt ingezet om in contact te komen met PR professionals (57%), terwijl social media heel veel mogelijkheden heeft om jezelf te profileren. Zo is het een erg interessant medium om mensen te vinden of zelf gevonden te worden, voor bijvoorbeeld een nieuwe functie binnen een bedrijf. Deze kansen worden op dit moment nog onvoldoende benut door PR-professionals, terwijl de mogelijkheden erg groot zijn. (Reusken, 2013)

Op dit gebied liggen er dan ook kansen voor Tinc om deze mogelijkheden te benutten en zichzelf te profileren ten opzichte van de journalisten.

Stylisten

Veel stylisten geven aan dat zij Pinterest gebruiken om inspiratie op te doen. Naast Pinterest gebruikt deze groep vooral Facebook, YouTube en Linkedin. Interessant om te zien is dat vooral Facebook, Twitter, YouTube en Linkedin erg interessant worden gevonden door de bloggers, journalisten en de stylisten.

Probleemstelling

‘Wat is de behoefte van de relaties van Tinc aan content via social media?’

Doelstelling

inzicht geven in de behoefte van de relaties van Tinc aan content via social media om zo een advies te geven over een effectieve inzet van social media om de relaties van Tinc te voorzien in hun informatiebehoefte en meer betrokkenheid te creëren.

Deelvragen Theoretisch kader

Wat is de definitie van klantbinding? Wat is de definitie van content marketing?

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van social media?

In document De behoefte aan content via social media (pagina 110-113)