• No results found

Diepte-interviews journalisten

12 Evaluatie 1.1 Verloop onderzoek

15.1 Diepte-interviews journalisten

Naam: Charlotte Nijs Media: journalist voor WTF Algemeen

Op welke social media kanalen ben je zelf actief? “Instagram, Facebook, Google+ en YouTube.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om social media te gebruiken?

“ YouTube vooral om mijn video’s van WTF te verspreiden. Ik gebruik Instagram om mijzelf te promoten als verslaggever. Facebook gebruik ik omdat ik er heel veel nieuws vandaan haal voor WTF en ook vooral omdat ik het leuk vind.”

Zakelijk: welke social media gebruik je hiervoor? Waar ligt de scheiding tussen werk en privé? “Voor WTF gebruik ik Snapchat, Twitter, YouTube, Instagram en Google+.

En Google+ is dan vooral goed voor je CEO.”

“Privé gebruik ik vooral Facebook, YouTube en Instagram. Twitter doe ik niet aan, ik zou dan niet weten wat ik zou moeten plaatsen. Ik deel ook zelf niet veel op Facebook, ik volg vooral pagina’s.”

Hoe hebben jullie Snapchat dan ingezet?

“We hebben een actie gedaan en we hebben toen iedereen gevraagd om in te sturen wat je zou willen winnen. En degene die de vetste Snapchat naar ons had gestuurd, die won dan ook echt wat hij had ingestuurd. En toen hebben we uiteindelijk een jongetje uit een vliegtuig laten springen, die had zichzelf geshopt met een

tandemsprong. Dat was wel echt heel gaaf, we kregen echt duizenden reacties binnen.” Gebruik je social media om je te laten inspireren in je werk?

Ja, zeker. Je leert er super veel van. De manier waarop mensen posten is een heel groot onderdeel van waardoor je clicks kan vergaren naar je site. Dus het is wel degelijk belangrijk hoe je social media gebruikt. Dus ik laat me ook wel inspireren door andere pagina’s waarvan ik vind dat ze het goed doen. En dan baal ik natuurlijk wel als wij het niet zo hebben gedaan. Soms heb je hetzelfde nieuws als andere pagina’s als Lindanieuws, of Spits, en dan denk je soms wel van als we het nou zo hadden gedaan dan hadden veel meer mensen geklikt.”

Hoe probeer je daar op in te spelen, als iedereen hetzelfde bericht plaatst?

“Iedereen doet het op zijn eigen manier, en je probeert het allemaal te doen op een manier waarmee je denkt dat het voor jou het doel bereikt wat je hebt. We posten ieder bericht weer anders. Als we willen dat mensen doorklikken naar de site brengen we het bericht weer anders dan als we willen dat mensen het gaan delen. Bij ieder ding moet je bedenken waarom zetten we iets op Facebook, wat willen we bereiken?”

Hoeveel tijd besteed je per dag aan social media?

“Ik besteed zeker wel 3 uur per dag aan social media, de gehele dag door.” Op welk tijdstip van de dag ben je het meest actief op social media?

“Ik ben de hele dag, iedere dag actief op social media. Ik ben een van de vaste redacteuren en ben

verantwoordelijk voor de inhoud van de site. Dan is het van belang dat je het nieuws goed in de gaten houdt”. Hoe zie je social media als middel om nieuws te verspreiden?

“Als een heel belangrijk middel, zelfs de hele reclamewereld is er nu op ingesteld. Mensen betalen geen 20.000 euro meer voor een pagina in de Telegraaf, maar bedenken een video die ‘viral’ kan gaan.”

Facebook heeft op dit moment zijn piek al wel gehad. Denk je dat Facebook de komende jaren nog blijft bestaan, of dat het vervangen gaat worden door iets anders?

“Er komt vast wel iets wat ook zijn best gaat doen, maar Facebook blijft nog wel even.” Denk je vooral dat het zakelijk gezien meer blijft?

“Dat klopt, ik gebruik het ook alleen nog maar zakelijk. Het voordeel van Facebook ten opzichte van Instagram is dat je hier links kunt delen en het heel gebruiksvriendelijk is. Bij instagram is dit niet zo, maar dan zal er wel

Is social media belangrijk bij het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden?

“Ja, heel belangrijk. Als redacteur bij WTF moet je continu het nieuws in de gaten houden, en ook andere vergelijkbare nieuwssites.“

Ben je selectief in wie je volgt op social media?

“Ja, uiteraard. Met WTF volgen we alles en iedereen, maar dat moet ook want we mogen niks missen. Maar zelf volg ik bijna niemand, alleen de mensen die ik interessant vind?”

Content

Onder content valt onder andere tekst, video,infographics,muziek,beeld,whitepapers etc. Deel je wel eens content via social media? Om wat voor soort content gaat dit dan?

“Nee, niet privé gezien. Zakelijk gezien delen we wel content van andere pagina’s. Daarmee laat je ook zien wat je gaaf vind, dat is wel belangrijk.”

Like je veel content op social media, en om wat voor content gaat dit dan? Wat is voor jou de trigger om iets wel of niet te liken?

“Nee, helemaal niet. De trigger is er eigenlijk niet. Ik hoef niets te liken, daar ben ik niet mee bezig.” Aan welke eisen moet goede content volgens jou voldoen?

“Het moet deelbaar zijn, uniek, en goed opgeschreven. Ik erger me kapot aan de verloedering van de Nederlandse taal.”

Kun je een voorbeeld geven van content die je als hinderlijk of irritant ervaart?

“Nee, niet echt eigenlijk. Alleen mensen die continu niet relevante berichten plaatsen op social media. Dan denk ik aan wat jij net zei, dat je beter af en toe relevante content kan plaatsen dan elke dag onzinnige content.” Wat heeft je voorkeur van content, foto of video?

“Verschilt, ligt aan het bericht.”

En kijk je het liefst naar een korte video, of een lange video?

“Dat ligt er helemaal naar wat het is. Ik heb vanmorgen nog gekeken naar video van 13 minuten gekeken waar Russel Brand een soort van tirade heeft met een nieuwspresentator, dan ben ik 13 minuten geboeid. Maar als je een video hebt van een panda die niest, dan hoeft dit natuurlijk niet zo lang te duren.”

Met video moet je ook wel er de tijd voor nemen, en vinden mensen het een nadeel dat je het niet makkelijk tussendoor kan kijken.

“ Dat zeggen heel veel mensen, het moet kort zijn en mensen hebben geen tijd, maar dat is onzin. Ik denk dat kan je prima aan mensen zelf overlaten. Sommige mensen hebben er wel zin in om een lange video te kijken, ik vind dat wij niet voor mensen moeten beslissen. Wij moeten het aanbieden, en de mensen moeten zelf beslissen of ze het nou wel of niet interessant vinden.”

Volg je alleen content die te maken heeft met je werk, of heb je ook interesses voor andere content? “Ik volg voornamelijk content die te maken heeft met mijn werk.”

Gebruik je bij het plaatsen van een bericht vaak hashtags, en waarom?

“Ja zeker, dan ben je beter vindbaar. Op Twitter al niet meer omdat we Twitter een beetje dood vinden gaan, maar op Instagram gebruiken we dit juist.”

Kun je een voorbeeld geven van content die je zelf interessant vind?

“Ik vind Buzzfeed heel erg leuk en de Spelt vind ik heel erg goed. Als je me kan laten lachen dan vind ik het al wel vaak interessant.”

Social media Tinc

Gebruik je social media wel eens om in contact te komen met PR-professionals?

“Nee, PR-professionals zoeken contact met ons en niet andersom. Hooguit als we een keer iets belangrijk willen doen met BN-ers dan zoeken we zelf contact. Dan benaderen we ze via Twitter, want dat is het makkelijkst.”

Volg je op dit moment PR-bureaus op socialmediakanalen zoals Facebook/Twitter/Instagram? Zo ja, welke?

“Nee, helemaal niemand. PR vind ons gewoon, en eigenlijk zijn we daar zo verwend in geraakt dat we niet contact zoeken met hun. Ik heb gewoon liever oldskool via de mail of telefonisch contact.”

Wat is volgens jou een goede balans voor het (zelf) plaatsen van content?

“Dat ligt er een beetje aan wat voor rol je hebt. Als een nieuwssites moet je continu plaatsen als er nieuws is. Als je een social site bent, dan ligt je focus heel ergens anders en dan pas je daar je manier van plaatsen op aan. Daar valt niet een lijn in te trekken.”

Wordt je liever op de hoogte gehouden van nieuwe producten en/of ontwikkelingen via een persbericht of via social media?

“Ja het liefst via persbericht, via de mail of telefonisch.”

Denk jij dat social media de huidige communicatiemiddelen zoals een persbericht kan vervangen? “Nee, zeker niet. Een persbericht ontvang je sowieso en via social media is nog maar de vraag of je het ziet.” Op welke socialmediakanalen moet volgens jou een PR-bureau actief zijn?

“Dat ligt eraan wat voor een PR-bureau je bent. Als je focust op video zorg dan ook dat je zichtbaar bent op YouTube. Als je veel meer op jongeren focust dan moet je actief zijn op Snapchat. Dat is afhankelijk van wat je wilt bereiken.”

YouTube

Kun je aangeven wat volgens jou de ideale lengte voor een video is, en waarom?

“Dat ligt er dus aan wat de inhoud is. Het is moeilijk te zeggen wat de ideale lengte is, zolang het interessant is, is het goed.”

Wat is volgens jou de rol van video in het socialmedialandschap?

“Dat is heel belangrijk. Iedereen kan ook tegenwoordig video’s maken. Je kan ten allen tijden op duizenden kanalen je video uploaden. En soms zeg je met een video zoveel in vergelijking met een foto. Dus ik denk dat het wel heel belangrijk is, zelfs in de nieuwswereld. Het hele nieuws past zich er op aan.”

Vine

Ik zal eerst even kort toelichten wat Vine precies is. Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een web video van zeven seconden gemaakt kan worden die via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail gedeeld kan worden.

Ben je bekend met de videodienst Vine?

“Ja, ik maak er geen gebruik van maar ik vind het wel heel tof.” Denk je dat Vine in de toekomst nog meer gebruikt gaat worden?

“Ik zie het wel steeds minder, terwijl het wel heel tof is. Ze moeten eigenlijk een soort inhaalslag gaan

maken/een nieuwe extra functionaliteit om te blijven leven. Het is ook niet deelbaar op alle socialmediakanalen. Ze moeten wel iets gaan doen om te blijven leven. Vroeger zag je nog wel BN-ers die Vine video’s plaatsten, maar dat is nu ook steeds minder.”

Post je wel eens video’s op Instagram? “Soms, voor WTF.”

Toekomst

Hoe zie jij de rol van social media in de toekomst?

“Dat blijft expanden, dat is niet meer te doen. Er komen alsmaar meer nieuwe dingen aan. In het begin sta je er sceptisch tegenover. Bij Snapchat dacht ik bij de dag van de lancering dat het helemaal niks zou worden, dat er mensen alleen maar vieze plaatjes naar elkaar zouden sturen. Maar dit is helemaal niet zo, het gaat als een trein. Aziatische landen beginnen nu ook, ze hebben daar geen Twitter maar Webu. Je merkt wel echt dat het de wereld beïnvloed, zelfs in oorlogssituaties.“

Hoe zie jij de rol van social media bij PR in de toekomst?

“Niet, ik denk niet dat dat een rol is dat je moet hebben. Je zit namelijk tussen het reclamebureau en de journalist in. Dus waarom zou jij daar ook een rol in spelen? Het reclamebureau doet dat al.”

“Ik heb wel veel PR mensen op Facebook, omdat ik dat leuk vind en ik vind ze aardig en dat maakt het ook persoonlijker. Ik denk niet als titel dat je daar je tijd en energie in moet steken. Het voegt niet zoveel toe vind ik. Als je je naamsbekendheid wilt vergroten zou ik dit niet via social media doen. Zorg ervoor dat mensen jou benoemen in plaats van dat je dit zelf gaat doen.”

“Je moet iedereen in jullie pakket anders benaderen. De merken moet je weer anders benaderen dan dat je de journalisten moet benaderen. Daar kan je een hele bijbel voor opstellen. Ik heb zelf liever dat PR mensen mij persoonlijk benaderen via de telefoon, tot vervelends aan toe.”

Naam: Chris Riemens Media: Journalist bij FHM

Algemeen

Op welke social media kanalen ben je zelf actief? “Facebook, YouTube, Instagram. De drie voornaamste.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om social media te gebruiken? “Informatievoorziening.”

Gebruik je social media vooral zakelijk of meer privé?

“Voor mij loopt het onwijs in elkaar over. Facebook staat continu aan. “ Gebruik je social media om je te laten inspireren in je werk?

“Ja zeker. Op Facebook kom je vaak dingen tegen die viraal gaan over het internet. En mijn taak is dus om de eerste te zijn om dit soort filmpjes/berichten op te pakken en op FHM te plaatsen.”

Hoeveel tijd besteed je per dag aan social media? “Zeker wel 8 uur per dag, de hele dag door.”

Op welk tijdstip van de dag ben je het meest actief op social media? “Meer tijdens werktijden, ’s avonds minder.”

Hoe zie je social media als middel om nieuws te verspreiden?

“Voor ons is het heel belangrijk. Het meeste verkeer komt via social media op onze site.” Content

Onder content valt onder andere tekst, video,infographics,muziek,beeld,whitepapers etc. Deel je wel eens content via social media? Om wat voor soort content gaat dit dan? “Ja uiteraard. Ik deel vaak dingen uit mijn persoonlijke leven. Maar ik plaats zelf niet heel veel.”

Like je veel content op social media, en om wat voor content gaat dit dan? Wat is voor jou de trigger om iets wel of niet te liken?

“Ik ben hier best zorgvuldig in. Als ik iets heel grappigs vind of een prestatie heeft geleverd. Dan gun ik dat diegene wel.”

Ben je daar nog anders in per social media kanaal, bijvoorbeeld bij Instagram?

“Op Instagram doe ik dat eigenlijk nooit. Ik ben hier de laatste tijd ook niet zo actief op. Ik vind het wel heel leuk dat je foto’s kunt bewerken.”

Kun je een voorbeeld geven van content die je zelf interessant vind?

“Ik hou van witte haaien, tijgers en leeuwen. Ik hou van mooie plekjes op de planeet, van die vette natuurfoto’s, of van die grappige fotoseries kan ik ook wel erg waarderen.”

Een Infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis.

Ben je bekend met de term Infographic? “Ja zeker.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van een Infographic?

“Kan wel heel nuttig zijn. Dat je in een ogenblik je informatie kunt halen uit een afbeelding.” Social media Tinc

Gebruik je social media wel eens om in contact te komen met PR-professionals?

“Ja soms. Vaak is er dan al contact gelegd, Facebook is super snel, je reageert heel snel. Als je de juiste PR- mensen kent en je hebt iets snel nodig dan is Facebook een heel handig en snel middel om contact te leggen.” Volg je op dit moment PR-bureaus op socialmediakanalen zoals Facebook/Twitter/Instagram? Zo ja, welke?

“Ja een paar. Het PR-bureau, Ganbaroo PR, Coebergh PR.” Volg je Tinc op Facebook, Twitter of Instagram? “Nee, niet op dit moment.”

Wat is volgens jou een goede balans voor het (zelf) plaatsen van content? “Om de dag.”

Wordt je liever op de hoogte gehouden van nieuwe producten en/of ontwikkelingen via een persbericht of via social media?

“Persbericht sowieso, want dan ontvang je het bericht sowieso. Social media is nog maar de vraag of je het ziet.”

Denk jij dat social media de huidige communicatiemiddelen zoals een persbericht kan vervangen? “Nee dat denk ik niet.”

Op welke socialmediakanalen moet volgens jou een PR-bureau actief zijn? “Twitter, Facebook, Instagram is twijfelachtig, vind ik minder geschikt voor bedrijven.”

Dat is grappig, want ik had gister een interview met iemand die juist noemde dat Instagram een leuke manier is om wat meer persoonlijke dingen te delen, zoals achter de schermen.

“Dat hadden wij vroeger in het tijdschrift, dat je werd meegenomen in de wereld van Chris, Thomas, Sander. Dan stonden we ook met ons hoofd in het tijdschrift, dat vonden mensen altijd wel leuk.”

YouTube

Maak je zelf veel gebruik van YouTube? “Ik bezoek het wel elke dag.”

Kun je aangeven wat volgens jou de ideale lengte voor een video is, en waarom?

“Hier beneden geloven ze heel erg in short video content, maar als iets heel erg vet is dan hoeft het van mij niet een paar seconden te duren, dan mag het best een paar minuten duren. Maar over het algemeen is het wel verstandig om het kort te houden.”

Gebruik je YouTube alleen om zelf content te zoeken of plaats je ook zelf content? “Vooral alleen zelf zoeken, ik plaats zelf heel weinig of het moet voor mijn werk zijn.” Deel je zelf ook video’s/content met je vrienden?

“Privé heel weinig, maar zakelijk voor FHM delen we wel eens video’s.” Wat is volgens jou de rol van video in het socialmedialandschap?

“Wel een belangrijke rol, een hele grote rol zelfs. Facebook draait vooral op video, Twitter minder.” Instagram

Kun je een post naar voren halen die veel indruk op je heeft achtergelaten, en waarom is dit zo? “Ik heb niet zo snel inspiratie, designers vooral. Maar bijvoorbeeld het nieuws van die meisjes die zijn verdwenen in Panama, dat nieuws heeft mij bereikt via social media. Dat vond ik best wel schokkend. Het nieuws is relatief dichtbij, het zou ook zomaar een bekende van jou kunnen zijn.”

Vine

Ik zal eerst even kort toelichten wat Vine precies is. Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een web video van zeven seconden gemaakt kan worden die via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail gedeeld kan worden.

Ben je bekend met de videodienst VINE? “Ja, daar ben ik bekend mee.”

Denk jij dat video langer in je geheugen blijft dan een normale foto?

“Ligt eraan hoe sterk het beeld is. Als je een super video hebt gemaakt slaat dit beter aan dan een matige