• No results found

Facebook en strategie

6 Best practices socialmediastrategieën

6.2.1 Facebook en strategie

Ganbaroo heeft een duidelijke Facebookstrategie. Omdat zij beschikken over een uitgebreid klantenportfolio is er voldoende content beschikbaar om hun socialmediakanalen mee te vullen. Als doelstelling hanteren ze dat ze zoveel mogelijk likes en interactie willen uitlokken op social media. Ganbaroo wil zichzelf positioneren als een expert op het gebied van lifestyle, mode en food. Op Facebook plaatsen zij vooral content die zij zelf inspirerend vinden. Anneke Torenstra is PR- manager food & lifestyle bij Ganbaroo. Ze vertelt dat zij minimaal 2 keer per dag iets plaatsen op social media. Ze houdt hiervoor geen vast tijdstip aan. Het is vooral ook heel veel experimenteren en kijken wat werkt om dit weer mee te kunnen nemen als leerpuntje voor de volgende keer. Zo vertelt Anneke:

“Men zegt dat er heel veel mensen toch in het weekend kijken en op vrijdagmiddag/avond en rond lunchtijd. Daar stoeien we zelf ook nog wel mee, maar daar letten we dus wel op. Een tip voor een recept plaats je bijvoorbeeld niet om 19:00 ’s avonds, dat is te laat. Het is vooral ook veel

Content plaatsen

Ganbaroo plaatst iedere dag berichten op Facebook en Instagram. Ze blijven dicht bij hun klanten, maar plaatsen tussendoor ook content die zij zelf creëren. Ze hebben hier een goede balans in gevonden.

De Facebookpagina van Ganbaroo wordt beheerd door alle werknemers binnen het bedrijf. Ze maken de posts persoonlijk door hun eigen naam onder het bericht te zetten. Zo is het elke dag duidelijk wie de Facebookpagina beheert en heeft het elke keer weer net een andere insteek. Afbeelding 8 is een voorbeeld van een post die Ganbaroo na een werkdag op de Facebookpagina heeft geplaatst. Ze spelen in op het mooie weer en delen deze leuke foto van de twee ijsjes voor de Amsterdamse grachten. Het bericht wordt afgesloten met een persoonlijke groet. In dit geval is dit: ‘Love, Linsey.’ Ganbaroo is heel consequent in het plaatsen van content. Iedere post wordt afgesloten met love, aansluitend met een van de namen van de

werknemers van dit bedrijf. Iedere werknemer heeft zijn eigen expertise binnen het bedrijf en deelt content die aansluit bij hun eigen interesses. Zo plaatst de ene werknemer veel over food, de ander over fashion en weer een ander veel lifestyle berichten.

Afbeelding 8. Social media post Ganbaroo PR

Inspiratie

Iets wat vaker terug komt op de Facebookpagina van Ganbaroo zijn inspiratie tips.

Afbeelding 9 is een voorbeeld van zo’n inspiratiepost. Op dit moment zijn superfoods en gezond eten een enorme hype, met name onder vrouwen. Dagelijks gebruikt een op de drie vrouwen superfoods. Maar liefst 89% deed dit in 2012 nog niet. Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek door 24 Woman (2013) onder 166 Nederlandse vrouwen. Dit laat al zien dat superfoods steeds populairder worden onder de

Nederlandse vrouwen. (Koning, 2013)

Ganbaroo weet goed op deze trend in te spelen door ontbijt inspiraties te delen waarbij deze superfoods worden gebruikt. Daarbij zijn de foto’s die weergeven worden op de Instagrampagina visueel erg sterk. De Instagrampagina ‘whatforbreakfast’ is door Ganbaroo PR opgemerkt en zij hebben dit opgepakt door een eigen post met een link te plaatsen. Het is erg belangrijk om de trends in de gaten te houden en hier relevante content mee te produceren.

Afbeelding 9. Social media post Ganbaroo PR Persoonlijk

Zoals al eerder is genoemd heeft Ganbaroo een persoonlijke aanpak op Facebook. Zo hebben zij een recente post geplaatst waarin een van hun medewerkers, Jil Zeelen is geïnterviewd.

In dit interview wordt Jil Zeelen voorgesteld en vertelt ze wat ze heeft gestudeerd, waar ze heeft

gestudeerd en hoe ze bij Ganbaroo PR terecht is gekomen. Ganbaroo pakt dit slim aan door hun volgers kennis te laten maken met de medewerkers van het bedrijf. Zo krijgen de volgers een gezicht bij de mensen die er werken en zullen zij zich ook sneller verbonden voelen met Ganbaroo. Dit is een goed voorbeeld van zelf content produceren. In dit geval is het interview in samenwerking met een online magazine, maar dit soort content zou ook heel goed passen bij bijvoorbeeld een bedrijfsblog. Over de persoonlijke aanpak van hun social media vertelt Anneke Torenstra:

“Wij denken heel goed na over wat we plaatsen, we toetsen elke maand wat het beste werkt. Hoe krijgen we de beste interactie? Dat is best lastig, want wij zijn maar een kanaal tussen een leuk merk en de consument. Eigenlijk kunnen we nooit zoveel interactie of leuke dingetjes genereren, maar dat willen we wel. Daarom hebben we bedacht dat we toch op een bepaalde manier mensen willen inspireren. Dit kan van alles zijn, zoals weetjes over eten of inspirerende plekken. Hierdoor willen wij onze doelgroep vergroten en in direct contact staan met de consument. Dat vinden we heel belangrijk, want als we echt heel leuke dingen hebben van een merk dan bereiken we ook een grotere doelgroep.”

Voor Tinc is dit een relevant voorbeeld van een goede Facebookstrategie. Ganbaroo zoekt zelf naar inspirerende en relevante content waarvan zij denken dat hun doelgroep daar behoefte aan heeft. Het is belangrijk om te weten voor wie je de content schrijft op social media. Tinc is een lifestyle PR-bureau en doet de laatste tijd veel met tech merken zoals Jawbone en Samsung. Anneke Torenstra van Ganbaroo geeft als tip mee dat als Tinc zoveel met gadgets doet, je als het ware ook de ‘kenner’ op het gebied van gadgets kan zijn via social media. Deel leuke weetjes en kennis op het gebied van gadgets en wordt specialist op dat gebied.