• No results found

Diepte-interviews bloggers

12 Evaluatie 1.1 Verloop onderzoek

15.2 Diepte-interviews bloggers

Naam: Carissa de Bock Leeftijd: 22 jaar

Media: Blogger bij Alwayswith.nl Algemeen

Op welke social media kanalen ben je zelf actief?

“Ik zit op Facebook, Pinterest en Instagram. En Google+ heb ik ook maar dat gebruik ik heel weinig.” Wat is voor jou de belangrijkste reden om social media te gebruiken?

“Vooral om nieuwtjes en inspiratie op te doen. Facebook vooral voor vrienden natuurlijk, daar zit ik vooral op om vrienden te volgen. Instagram en Pinterest gebruik ik om inspiratie op te doen.”

Kun je een voorbeeld geven van inspiratie die je opdoet via Pinterest?

“Ik volg naast vrienden ook heel veel bloggers en fotografen, eigenlijk wereldwijd. En die schieten dan bijvoorbeeld hele mooie plaatjes van een shelfie, van wat hun bureausituatie is op dat moment, en dat hebben ze dan helemaal mooi vormgegeven. En dan denk ik wel gelijk van dat wil ik ook gaan doen! Daar haal ik wel heel veel inspiratie uit.”

Zijn het ook beelden die van hun werk zijn, of ook van hun privélevens?

“Ene kant wel van privéleven, maar niet zozeer je ziet de selfie’s als ze bijvoorbeeld uitgaan, maar meer een werkafspraak met een vriend of vriendin en dat je dan ziet wat ze aan het eten zijn. Eigenlijk zo op een mooie manier verpakt dat je helemaal niet meer door hebt dat het eigenlijk over werk gaat.“

Gebruik je social media vooral zakelijk of meer privé?

“Facebook zit ik wel dagelijks op, maar dat is vooral voor Alwayswith. Verder zet ik zelf bijna nooit wat op Facebook, die tijd heb ik wel een beetje gehad. Instagram en Pinterest gebruik ik wel echt privé. Ik heb ook een Instagram account die privé staat dat niet zomaar iedereen alles kan bekijken, terwijl ik zelf wel baal als iemand anders account op privé staat en ik niet kan kijken, omdat je dan toch wel nieuwsgierig bent. Pinterest ook echt wel meer privé, niet echt zakelijk.”

Waar ligt voor jou de scheidingslijn tussen social media gebruik voor werk en voor privé? Kijk je dan ook nog anders naar content die aangeboden wordt via Facebook?

“Ja, ik denk van wel. Omdat ik dan bijvoorbeeld een beetje kijk via Alwayswith, dan zijn we vooral op zoek naar nieuwtjes die we zelf ook kunnen delen vanuit Alwayswith. En als ik privé kijk op Facebook zit dan kijk ik vooral naar content die ik zelf leuk vind, niet naar wat anderen leuk vinden.”

Jullie volgen vast ook wel PR-bureaus via Instagram. Als zij posten over nieuwe producten, pakken jullie dat ook wel eens op?

“Ja wij hebben Instagram in principe ook voor privé, beetje kiekjes van de redactie. Ik denk dat iedereen wel leuk vind om een kijkje te nemen in iemands leven of werk te zien. Wat doen ze nou allemaal precies? En dat het ook wel wat meer likeability geeft aan degene die je volgen, omdat je ook wat persoonlijks weg geeft.” Instagram is inderdaad wel een goede manier om persoonlijk te benaderen. Hoe zie jij een Instagram account van bijvoorbeeld Tinc, wat voor beelden zou je willen zien?

“Het is goed middel om bijvoorbeeld nieuwe producten te laten zien in de vorm van een preview. Eerst aandacht trekken d.m.v. een close up om dan te vragen aan de volgers wat het is. Paar dagen later product laten zien in een mooie setting zodat mensen meteen een gevoel erbij krijgen.

Of als jullie bijvoorbeeld het kantoor gaan omgooien, dat jullie dan ook dat proces laten zien.”

Precies, persoonlijke dingetjes en nieuwe weetjes. En het is natuurlijk ook leuk om wat van het team te zien.

“Ja om te zien wie er allemaal werkt, en het team leert kennen. En een gevoel te krijgen hoe iedereen is. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een foto van iemand van het team. Maak het iets persoonlijker door bijvoorbeeld te laten zien Dionne is nu druk hier mee bezig, en dat je wel als in we praat vanuit Tinc. Dat vind ik voor mijzelf wel belangrijk om een merk te volgen.”

Gebruik je social media om je te laten inspireren in je werk?

“Vooral Pinterest en Instagram gebruik ik wel om mij te laten inspireren in mijn werk. Vooral omdat we ook veel met beeld bezig zijn. En als je dan een mooi beeld voorbij ziet komen kan mij dat zeker inspireren. En niet alleen qua beeld maar ook met leuke feitjes en om nieuwe ideeën om te doen, Do It Yourselves dingetjes of Infographics komen soms ook leuke dingen uit waar je dan zelf een onderzoekje uit kan halen.”

Hoeveel tijd besteed je per dag aan social media?

“Ik kijk meestal wel 2 tot 3x per dag op Instagram, en Pinterest 1 keer per dag.

Instagram eigenlijk de hele dag door, en Pinterest ‘s avonds laat. Facebook meestal tijdens werk gedurende de hele dag. Ik ben er dan niet actief mee bezig maar kijk dan af en toe even.

‘S ochtends is wel een actief tijdstip om alles te checken, en ‘s avonds na het eten.” Hoe zie je social media als middel om nieuws te verspreiden?

“Ik denk juist wel dat social media belangrijk is om gebruik van te maken. Het is gemakkelijk te delen. Juist op social media is het heel gemakkelijk, je liked of deelt zo iets.”

Hoe zie jij de rol van social media op dit moment?

“Best wel aanwezig. Er is geen bedrijf of merk die geen social media meer heeft. Wat daar dan wel weer aan vervelend is dat je tijdlijn vaak vol staat met reclame en informatie waardoor je minder aandacht hebt voor de content die aangeboden wordt.”

Dus eigenlijk moeten de beelden en de content die aangeboden wordt gelijk opvallen. “Iedereen plaatst best wel hetzelfde. Daarom is het belangrijk om juist daartussen op te vallen.” Hoe proberen jullie dit zelf te doen?

“Wij experimenteren de laatste tijd erg vaak wat wel of niet werkt.

Als je bijvoorbeeld een linkje bij Facebook invoegt dan zorgt Facebook er al automatisch voor dat minder mensen je bericht zien, omdat mensen dan Facebook verlaten en naar een bepaalde website gaan. Dat is wel een nadeel van Facebook.”

“Instagram gebruiken wij de laatste tijd wel veel meer. Omdat Instagram niet op die wijze werkt, dit is veel minder beïnvloedbaar. We proberen wel af te wisselen met de ene keer alleen tekst, dan tekst met beeld of tekst met beeld en een soort van wolkje in het beeld. We proberen wel hetzelfde formaat aan te houden en hetzelfde lettertype zodat het wel herkenbaar is. Maar wij merken wel dat als we beeld erbij plaatsen minder gezien worden dan als we alleen maar tekst plaatsen, wat we eigenlijk heel raar vinden.”

Je zou zeggen dat beeld meer opvalt, maar misschien heeft het ook te maken met wat voor beeld je erbij plaatst. Als je bijvoorbeeld een heel tegenstrijdig plaatje plaatst bij een stukje tekst, dat dat juist heel goed werkt.

“Een tijdje geleden hadden we ook zo’n berichtje over een halsband voor katten, dat als je je kat kwijt was dat je hem weer terug kon vinden. We hadden daarbij een foto van een heel schattig katje, en dat werkte wel weer heel goed.“

Content

Deel je wel eens content via social media? Om wat voor soort content gaat dit dan?

“Dingen die ik leuk of interessant vind. Ik deel bijvoorbeeld niet alles van Alwayswith maar alleen de dingen die ik leuk vind. We hadden laatst een berichtje nieuwe IOS update van de Iphone, en daar waren een paar instellingen of nieuwtjes waarmee je bijvoorbeeld je batterij bespaard. Meestal denk ik dan wel na of ik het zelf leuk vind maar ook of anderen het leuk zouden vinden.”

Like je vaak content op social media, en om wat voor content gaat dit dan?

“Ik ben best wel selectief in liken, en als ik iets like dan is het van vrienden. Ik zie vaak berichtjes voorbij komen van een NSMBL of Glamour en dan zie ik het berichtje wel en klik ik op de link, maar dan klik ik niet snel op like ook al zou ik het artikel wel lezen. En dat doe ik aan de ene kant wel bewust, want wat heb ik eraan dat ik het artikel ga liken?”

En als je in het kopje zet, like als je het hiermee eens bent?

“Nou dan ben ik al gelijk weg. Het hele liken en sharen vind ik wel echt verschrikkelijk, vooral als het gaat om winacties.”

Wat is volgens jou een goede manier om veel likes te genereren?

“Ik denk zelf dat pakkend en mooi beeld heel belangrijk is, en toch ook wel weer persoonlijk. Geen stockbeelden, liever eigen geschoten beeld. Met de tekst ook de volgers op een wat persoonlijker manier aanspreken, op een vlotte manier.”

Social media Tinc

Gebruik je social media wel eens om in contact te komen met PR-professionals?

“Ja, maar ik ben daar minder mee bezig. Maar ik denk dat het wel een hele goede manier is om bedrijven te benaderen.”

Hoe zie jij de rol van PR-professionals op het gebied van social media?

“De content moet wel aangepast zijn, informeel persoonlijk en vlot geschreven. Met beeld niet stockbeelden maar een mooie foto van het product.”

Vind je de content die Tinc online plaatst interessant/niet interessant?

“Je merkt dat jullie ook denken vanuit de mensen die jullie volgen. Het voelt wel persoonlijk aan, juist die verschillende nieuwtjes en afwisseling maakt het erg goed.”

Wat is volgens jou een goede balans voor het (zelf) plaatsen van content?

“Wij plaatsen zelf 3 keer op een dag, maar wij hebben wel veel content die we kunnen plaatsen. Ik denk zelf beter dat je een goed bericht kan neerzetten dan maar wat neer zetten om alleen maar gezien te worden.” Zou je bijvoorbeeld leuke onderzoeksresultaten die een link hebben met PR/communicatie vinden passen bij de pagina van Tinc?

“Ja zeker wel. Je volgt niets voor niets een PR-bureau en dan vind je het wel leuk om relevante informatie te krijgen.”

Denk jij dat social media de huidige communicatiemiddelen zoals een persbericht kan vervangen? “Echt vervangen denk ik niet. Als je eenmaal gezien wordt kunnen veel tijdschriften het oppakken, maar ik zie het nog meer als een aanvullend middel.”

Op welke socialmediakanalen moet volgens jou een PR-bureau actief zijn? “Sowieso Facebook, Instagram zeker voor de persoonlijke plaatjes, en Linkedin.” Hoe zie je dat dan, Linkedin?

“Voor de klanten dan zeg maar, die via jullie aan producten kunnen komen. Die dan relevante informatie over het bedrijf kunnen vinden. Het is een goede manier om contact te zoeken, een goede aanvulling op de website.” Zou je op Linkedin een paar relevante cases kunnen noemen?

“Ja zou ik zeker doen. Het is geen vervanging van de website maar wel een aanvulling. Stel dat iemand alleen echt via Linkedin aan het zoeken is, dan moet je wel gevonden kunnen worden. Dan is het handig als je al enkele highlights en belangrijke info noemen. Als ze dan meer willen weten dan kunnen ze nog doorlinken naar de website.”

Een Infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis.

Ben je bekend met de term Infographic? “Ja, ik ben hier bekend mee.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van een Infographic?

“Het is goed om highlights uit een Infographic te halen en dit dan op Facebook te plaatsen. Van kijk dit zijn de highlights van het onderzoek, klik nu op de link voor de rest van het onderzoek! Infographics zijn erg visueel ingesteld, en door dit beeld wordt je getriggerd van oh dit gaat daarover en daardoor onthoud je het ook sneller. Daarnaast is het ook erg showable, en erg interessant om te delen.”

YouTube

Maak je zelf veel gebruik van YouTube?

“Ik heb wel een account maar ik maak er niet heel erg veel gebruik van. Ik plaats geen eigen video’s. Video is wel een goede ‘gebruiksaanwijzing’ om iets in een aantal stappen uit te leggen.”

Zou je het interessant vinden om een korte video naar aanleiding van een event te bekijken Waar je echt het team bezig ziet, en de voorbereidingen?

“Juist wel, backstage beelden zijn heel interessant om te zien wat er allemaal gebeurd en er bij komt kijken. En ook volgers zullen dit ook wel extra waarderen.”

Vine

Ik zal eerst even kort toelichten wat Vine precies is. Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een web video van zeven seconden gemaakt kan worden die via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail gedeeld kan worden.

Ben je bekend met de videodienst VINE?

“Ja ik ben hier bekend mee, maar ik gebruik het zelf niet.” Denk jij dat video in je geheugen blijft dan een normale foto?

“Het is toch wel een leuke aanvulling voor Twitter, omdat het alleen maar tekst is. Dus het is wel een hele leuke toevoeging voor het medium.”

Zou je VINE in de toekomst gaan gebruiken? Waarom wel/niet?

“Ik denk het niet, anders had ik het al wel gedownload. Wat dat betreft ben ik toch meer van het stilstaand beeld. Ik denk dat hier toch nog wat meer aandacht aan wordt besteed dan die 6 seconden filmpjes.”

Vine wordt in de VS al veel ingezet door bedrijven bij marketingcampagnes, in Nederland is deze dienst nog wat minder bekend. Waar denk je dat dit verschil door komt?

“In Amerika willen ze graag hun eigen dingetjes willen laten zien en alles vastleggen. En juist met Vine kan je heel makkelijk zelf filmpjes maken. Een mooie foto maken van een stilleven is best wel lastig daar gaat best wel tijd in zitten, maar een grappig filmpje is zo gemaakt en makkelijk te delen met je vrienden. Ik denk dat in Nederland het toch minder gebruikt zal worden dan in Amerika, de behoefte lijkt er hier minder te zijn.” Zal Vine een waardevolle toevoeging kunnen zijn in je vakgebied om mensen te kunnen inspireren/informeren?

“Ene kant denk ik wel. Als ik denk aan wat wij allemaal posten dan zou ik het niet weten hoe we dat zouden moeten inzetten in een filmpje. Dan zou ik het bijvoorbeeld voor een PR-bureau wel interessanter vinden om een product goed te laten zien. Dat al die verschillende beelden nieuwsgierigheid opwekt dat je meer over het product wilt weten. Er moet iets tastbaars in voorkomen, anders werkt het niet.“

Met instagram heb je ook een videodienst waar je video’s kunt plaatsen. Zie jij instagram meer als medium voor foto’s of ook voor filmpjes?

“Niet perse, als ik kijk naar Alwayswith en we hebben een evenement of iets wat niet in een beeld vast te leggen is dan leggen we dit vast in een filmpje. Ik denk ook zeker dat als je iets leuks meemaakt zoals een verhuizing dan maak je dit ook persoonlijk door een filmpje en zie je ook de mensen achter het bedrijf.”

Facebook

Kun je enkele pagina’s noemen die je volgt, en waarom je ze volgt? “Glamour, VOGUE, NSMBL, LINDA. Eigenlijk een beetje de nieuwssites.” Tag je wel eens mensen in foto’s, waarom doe je dat?

“Ja, niet zo heel snel maar bijvoorbeeld wel als het van een bedrijf of merk afkomstig is en het is een grappig plaatje wat een link heeft met een van mijn vriendin dan tag ik mijn vrienden hier nog wel in. Of bijvoorbeeld bij een evenement van ga je mee.”

Maak je veel gebruik van hashtags?

“Nee, op Facebook vrijwel niet. Op Instagram wel, maar ook niet super veel. Het is vooral goed om een merk te highlighten.”

Kun je een voorbeeld geven van content die je als hinderlijk of irritant ervaart?

“Dat is meer Facebook zelf. Als ik bijvoorbeeld alleen een filmpje kan zien als je het bericht liked. Dan heb ik er al geen zin meer in, want dan komt het op je eigen pagina en ik wil niet dat iedereen dat ziet.”

Instagram

Ben je selectief in wie je volgt op instagram?

“Niet zozeer in de persoon. Ik kijk meer naar de foto’s die ze al hebben geplaatst, als het mooie plaatjes zijn dan volg ik ze al snel.”

Wat heeft je voorkeur, een korte video of een normale foto?

“Foto’s. Ik heb altijd het idee dat er in foto’s toch meer energie in is gestoken. Ik zie nu nog niet zo vaak kwalitatieve video’s, als ik dit meer zou zien dan zou ik er wel eerder naar komen.”

Kun je een post naar voren halen die veel indruk op je heeft achtergelaten, en waarom is dit zo? “Ik weet niet meer hoe die Instagrammer heet. Maar laatst waren de Iphone Awards die in Amerika gaande zijn. Daar had iemand een foto gemaakt van een Vos in de sneeuw waarbij het net leek alsof het met een

spiegelreflexcamera is gemaakt. Die zit nog steeds in mijn geheugen, dat het gewoon met een Iphone is gemaakt. Dan denk je oh wauw dat kan ik ook.”

Pinterest

Heeft inspiratie via Pinterest jouw werk wel eens beïnvloed?

“Het geeft me soms wel een andere kijk op hoe ik bepaalde dingen aanpak. Als je bijvoorbeeld graphic design intikt dan zie je zoveel verschillende dingen. Als je even kijkt op Pinterest dan kom je snel op allerlei nieuwe ideeën en ga je ook anders denken over bepaalde dingen. Het is echt een inspiratie medium.”

Volg je mensen of bedrijven via Pinterest? Waarom?

“Een aantal fotografen, maar ik heb vooral veel suggesties gevolgd die Pinterest heeft voorgesteld. Het zijn vrijwel bijna allemaal onbekende mensen.”

Zou een PR-bureau ook Pinterest kunnen gebruiken en hoe zie jij dit dan voor je?

“Ik zie Pinterest wel als een social media voor bedrijven waar ze op actief horen te zijn. Misschien wel iets minder actief dan een Facebook of Instagram. Zeker als je bijvoorbeeld nieuwe producten en beelden hiervan