• No results found

Wat doet de stylist op social media?

6 Best practices socialmediastrategieën

9.1.2 Wat doet de stylist op social media?

Alle stylisten geven aan social media zowel zakelijk als privé te gebruiken. Vaak overlapt dit ook wel. Wanneer de stylist iets plaatst op social media, heeft dit wel een link met zijn/haar werk. “Als ik privé dingen post dan let ik wel op dat het stylish verantwoord is. Want ook klanten en werkrelaties zien dit voorbij komen, dus ik gebruik het wel bewust.”

De tijd die de stylist doorbrengt op social media is uiteenlopend. Over het algemeen zijn de stylisten vaak druk bezig met hun werk en posten ze tijdens een shoot niet zo snel wat op social media. Een van de stylisten geeft wel aan veel interessante dingen in de gaten te houden die hij zou kunnen delen op social media.

“Ik ben een shop spotter. Dus alles waar ik van denk dat zou interessant zou kunnen zijn houd ik in de gaten. Dan heb ik mijn Ipad bij me, ik Facebook niet met mijn mobiele telefoon. Ik Facebook wel meer in het weekend dan doordeweeks, dan ben ik druk met producties bezig en overleg met collega’s of fotografen.”

Er is geen specifiek tijdstip op de dag waarop de stylist actief is op social media. Vaak gaat dit tussen opdrachten en dergelijke door. Alle stylisten zouden graag wat meer tijd willen besteden aan social media, maar het is vaak nog erg tijdrovend.

Content delen

Om in de informatiebehoefte van de stylist te kunnen voorzien is het relevant om te weten welke content zij interessant vinden en wat voor hen de trigger is om content te delen. Alle stylisten geven aan wel eens content te delen via social media. Meestal gaat dit om foto’s, video’s, werk

ze delen ook interessant kan zijn voor een ander. Een van de stylisten geeft aan voornamelijk content te delen voor haarzelf en niet echt nadenkt of andere mensen iets interessants zullen vinden. Ook vind de stylist kwalitatief beeld heel belangrijk. We bevinden ons in een wereld waar alles elkaar steeds meer moet overtreffen. Hoe mooier de foto, des te meer reacties het zal uitlokken. De stylist zal de content liken of delen wanneer zij dit echt interessant vinden en graag willen dat andere mensen in hun vakgebied dit ook zien. Als Tinc geregeld zulke content weet aan te bieden zal de online interactie vergroot worden en zal dit bijdragen aan een grotere

betrokkenheid.

“Ik was vorige week op weg naar een opening, toen ik in Den Haag een mooie etalage

tegenkwam. Dat plaats ik dan op Facebook en dat is leuk want dan krijg je meteen reacties uit de woonwereld, of de modewereld. Ik vind het super.”

Een van de stylisten geeft aan wel eens video’s te delen via social media, maar dat foto’s toch beter lijken te werken. De groep stylisten zijn heel visueel ingesteld. Ze zijn vooral erg kritisch op de kwaliteit van de content.

Content liken

Het liken van content draagt bij aan online interactie en is erg belangrijk voor het creëren van meer betrokkenheid. Het is daarom belangrijk om erachter te komen waarom de stylist content liket via social media en wat voor hen de trigger is om een bericht te liken. Alle stylisten geven aan wel eens content te liken via social media. Dit gaat vooral om visuele content. Foto’s en video’s blijken toch best wel populair te zijn. Om veel likes te winnen moet een bericht wel positief en inspirerend geschreven zijn, niet te lang en met humor.

“Zo af en toe like ik wel content. Beeld spreekt mij wel het meest aan op Facebook. Dan kijk ik of een beeld origineel of grappig is.”

Een van de stylisten geeft aan dat de kwaliteit van beeld steeds belangrijker gaat worden. Er is op dit moment vaak slecht beeldmateriaal in omloop en er zou meer geïnvesteerd moeten worden in kwalitatief beeld. Door als PR-bureau te investeren in kwalitatief en bijzonder beeld kan er voor een groot deel in de informatiebehoefte van de stylist worden voorzien.

9.1.3 Social media en PR-bureaus

Om erachter te komen of de stylisten een connectie hebben met Tinc, of andere PR-bureaus via social media is de vraag gesteld of zij social media wel eens gebruiken om in contact te komen met PR-professionals. Alle stylisten geven aan alleen PR-bureaus te benaderen via de e-mail of telefonisch. Een van de stylisten noemt dat een PR-bureau de stylist tegemoet kan komen in hun informatiebehoefte door bijvoorbeeld mooie collages te maken van nieuwe producten, gesorteerd op kleur en thema. Voor de stylist is beeld heel erg belangrijk. Ze werken dagelijks met kleuren en thema’s en hebben het razend druk. Ze vinden het daarom belangrijk dat een PR-bureau hun snel beeld of informatie moet kunnen geven wanneer zij dat nodig hebben. Een van de stylisten noemt dat het voor een PR-bureau heel relevant is om een verhaal te hebben achter de organisatie, en de merken die je vertegenwoordigt. Hierdoor zullen mensen je sneller onthouden en zich ook meer betrokken voelen bij een organisatie.

“Hoe meer er een verhaal achter iets zit, hoe persoonlijker, hoeveel meer gevoel je ermee hebt, hoe duidelijker je missie is, des te meer zullen mensen je onthouden dan als het allemaal algemeen, groots en snel is.”

Een van de stylisten geeft aan niet zo nauw samen te werken met PR-bureaus. De meeste contacten die zij heeft zijn mensen die zij zelf kent. Een van de stylisten geeft haar voorkeur om de mensen die werkzaam zijn bij het bedrijf te volgen in plaats van de algemene Facebookpagina. Dit vindt zij een stuk persoonlijker en als ze iets nodig heeft kan ze diegene makkelijk via Facebook contacten.

Alle stylisten worden het liefst op de hoogte gehouden van nieuws via een persbericht. Social media kan wel een leuk aanvullend middel zijn, door mooie collages te maken en al te selecteren op kleur of thema. Hoe kan Tinc de stylist verder tegemoet komen via social media? Een van de stylisten noemt:

“Events, een aankondiging van een event, of beelden van het event zelf. Ik vind het wel leuk om niet alleen maar producten voorbij te zien komen, maar ook een beetje afwisseling zoals een team foto of een persdag. Er moet wel een goede balans blijven. Zo is het juist leuk om de verhalen achter het merk en de persoonlijke kant van het merk te delen.”

9.1.4 De rol van video

In de modebranche wordt video als een heel belangrijk middel gezien. In eerste instantie denken mensen aan een foto, video wordt als extra gezien. Het creëren van video’s is ook tijdrovender dan het maken van een normale foto. Alle stylisten zijn het erover eens dat voor social media in eerste instantie een korte video het meest geschikt is, omdat veel mensen het geduld niet hebben om een lange video te kijken. Een korte video kan ook een goede tool zijn om online interactie uit te lokken. Wanneer de video veel humor bevat, of leuk nieuws dan wordt deze over het algemeen sneller geliket of gedeeld. Juist deze online interactie is heel belangrijk omdat je zo laat zien wat je interessant vindt en voor een bedrijf is het relevant om te kijken wat je relaties denken over de content die je aanbiedt.

“Ik denk dat het niet het eerste is waar mensen aan denken. Als eerste begin je met een foto, video is meer voor erbij. Je ziet vaak bij modemerken dat ze over mooi beeld beschikken. Dan plaatsen ze de ‘making of’ in video, en dat is dan wel hartstikke leuk alleen in video moet meer moeite worden gestoken.”

Alle stylisten zijn van mening dat video een waardevolle toevoeging is om mensen binnen hun vakgebied te inspireren.

“Ja, ik denk van wel. Zeker op modegebied kan je hier leuke korte video’s van maken en net even wat meer laten zien.”

9.1.5 YouTube

Drie van de stylisten geven aan wel eens video’s te kijken via YouTube. Een van de stylisten plaatst zelf wel eens een video, maar dit is dan meer privé. Als PR-bureau kan je YouTube goed inzetten om een leuke korte video te maken van bijvoorbeeld een event of een interview met een van de medewerkers. Video is een leuke en persoonlijke tool om net even wat meer van de organisatie te laten zien en om meer betrokkenheid te creëren.

“Dit kan heel erg variëren. Iets kan 10 seconden duren, maar als het echt heel goed is dan mag het van mij ook best een uur duren. Het is maar net hoe boeiend iets is. Wij zijn er op ingesteld om iets heel kort te consumeren, maar als iets heel goed is waar veel tijd aan is besteed dan wil je wel graag verder kijken.”

Een van de stylisten geeft aan wel eens online video’s te kijken, maar hier niet bewust zelf naar op zoek is.

“Ja, ik zoek zelf niet echt actief naar video’s via YouTube. Het is meer als ik iets tegen kom dat ik het dan aanklik. En bij video’s vind ik het wel belangrijk dat ze niet te lang duren.”

9.1.6 Facebook

Alle stylisten geven aan actief te zijn op Facebook. Een van de stylisten gebruikt alleen dit medium en geen andere socialmediakanalen. De stylisy gebruikt social media niet heel consequent. Facebook is wel het medium waarop alle stylisten actief zijn en wat voor Tinc het beste medium is om deze groep te bereiken. De stylist is anders dan de journalist niet de hele dag door aanwezig. Ze zijn vaak druk bezig met shoots en kijken alleen wanneer zij de tijd hebben. Het zou daarom voor Tinc verstandig zijn om naast social media ook te investeren in persoonlijk contact en de stylist uit te nodigen op kantoor. Wanneer de stylist Tinc nog niet volgt via social media, zullen zij na persoonlijk contact te hebben gehad Tinc sneller volgen via social media. Persoonlijk contact is ook goed om erachter te komen wat de behoeftes zijn aan content van de stylist om hier als PR-bureau op in te kunnen spelen.

9.1.7 Pinterest

Twee van de stylisten geven aan gebruik te maken van Pinterest. Als voordeel van Pinterest wordt genoemd dat het een goed middel is om inspiratie op te doen. Via Pinterest kunnen veel indrukken worden opgedaan, die onbewust ook effect kunnen hebben op het werk van de stylist.

“Pinterest is zeker een goed medium om inspiratie op te doen. Je kan makkelijk zoeken op een thema en de indrukken die je dan op doet kunnen je wel helpen in je werk.”

Pinterest wordt meer als medium gebruikt om naar ander werk te kijken en minder om eigen werk op te zetten. Voor Tinc is het niet heel relevant om Pinterest in te zetten om deze groep te bereiken. Pinterest is echt een medium dat gebruikt wordt om eigen content te verzamelen.

9.2 Conclusie hoofdstuk 9

De stylist is het minst actief op social media. Wanneer zij aan het werk zijn, ligt hier hun focus. Wel blijkt de stylist altijd en overal bezig te zijn met hun werk en sluit de content die zij interessant vinden hier vaak op aan. Video wordt door de stylist als een heel krachtig middel gezien, zeker in de fashionwereld. Met video kan je toch een bepaalde sfeer overbrengen die je niet altijd alleen met beeld kan bewerkstelligen. Werk en privé overlapt heel erg bij de stylist. Ze zijn eigenlijk altijd heel bewust van wat zij op social media plaatsen, omdat dit ook laat zien wie zij als persoon zijn. Stylisten hebben over het algemeen het liefst persoonlijk contact met een PR-bureau, maar zij staan wel open voor leuke content via social media. Het is bij deze groep ook belangrijk om in te spelen op de contentbehoeftes om meer betrokkenheid te kunnen creëren.

10 Conclusies

Dit hoofdstuk behandelt het antwoord op de onderzoeksvraag: ‘wat is de behoefte van de relaties van Tinc aan content via social media?’. Hier worden eerst de belangrijkste bevindingen uit het literatuuronderzoek behandeld, en vervolgens de resultaten die zijn verkregen vanuit de diepte- interviews met de relaties van Tinc. Met deze conclusies zal de onderzoeksvraag worden beantwoord, waarop in hoofdstuk 11 enkele aanbevelingen worden gegeven voor Tinc.

Uit het onderzoek is gebleken dat online interactie een heel belangrijke schakel is voor het creëren van betrokkenheid. In hoofdstuk 4 werd de ‘Engagement Pyramid’ behandeld, waarbij er 5 stappen werden besproken die samen bijdragen aan een grotere betrokkenheid. Het eerste niveau

(watching) weerspiegelt de informatiebehoefte van de relaties van Tinc. Door online interactie uit te lokken en ervoor te zorgen dat de relaties van Tinc de content delen wordt het 2e en 3e niveau van de piramide vervuld. Om de relaties van Tinc betrokken te laten voelen, moet dus eerst in de informatiebehoefte worden voorzien. Om online interactie uit te lokken is het belangrijk dat de content relevant is, humor bevat en visueel aantrekkelijk is. Het is hierbij van belang om te experimenteren en kijken welke berichten voor de meeste interactie zorgen.

Ook visual storytelling kan bijdragen aan het creëren van betrokkenheid. Tekst en beeld vullen elkaar hierbij aan. Door persoonlijke en kwalitatieve content te delen van de organisatie met een heldere tekst die de content omschrijft kan je als organisatie dichter bij je volgers komen. Door je volgers kennis te laten maken met de mensen achter je bedrijf, laat je als organisatie een persoonlijke kant zien waarmee je volgers zich kunnen identificeren.

Social media is een heel krachtig middel om betrokkenheid te creëren, maar persoonlijk contact is ook heel erg belangrijk. Wanneer de relaties van Tinc eerst persoonlijk contact hebben gehad met een van de werknemers van het bedrijf, zijn zij ook sneller geneigd om Tinc te volgen op social media. Hieronder zullen de belangrijkste bevindingen per groep toegelicht worden.

De journalist

Voor de journalist is social media een heel belangrijk middel. Social media wordt dagelijks ingezet voor werk gerelateerde zaken, en het voorziet de journalist in zijn informatiebehoefte. In eerste instantie neemt de journalist alleen content tot zich via social media. Wanneer deze content interessant genoeg is zullen zij dit ook sneller liken of delen. De journalist is wel heel kieskeurig in het online delen van content omdat zij een bepaalde status hebben hoog te houden. Door de journalist te voorzien van relevante content die hen voorziet in de informatiebehoefte kan er online interactie worden uitgelokt wat uiteindelijk kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid.

Niet alle journalisten zijn verbonden met Tinc via social media. De belangrijkste bevinding uit de diepte-interviews met de journalisten is dat zij vooral behoefte hebben aan content die uniek, humoristisch, nieuwswaardig, trending en persoonlijk is. De content die Tinc aanbiedt moet onderscheidend zijn van de rest.

Video kan een goede tool zijn voor Tinc in te zetten via social media. Hierbij wordt vooral genoemd dat het goed is om korte video’s te delen die nieuwe producten laten zien of bijvoorbeeld een aftermovie van een event. De content moet afwisselend zijn, dus niet alleen maar beeld van de eigen producten maar ook persoonlijke content zoals een kantoorfoto of zakelijke lunch. Belangrijk hierbij is om online interactie uit te lokken om zo de betrokkenheid te vergroten.

De Blogger

De blogger is de gehele dag actief op social media en zoekt vooral naar relevante content die zij voor hun werk kunnen inzetten. De blogger heeft vooral behoefte aan content over nieuwe lanceringen van producten, backstage beelden bij een event, korte video’s of leuke onderzoeksresultaten. Door het integreren van visual storytelling kan bij deze groep meer betrokkenheid gecreëerd worden. Visual storytelling hanteert een persoonlijke aanpak waarbij beeld en tekst elkaar versterken.

Door het delen van persoonlijke content via de socialmediakanalen van Tinc kan er meer likeability worden gecreëerd onder deze groep wat kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid. Wanneer deze groep bloggers in hun eerste contentbehoeftes worden voorzien, is de volgende stap dat zij

betrokkenheid. Het is dus belangrijk dat de blogger eerst in de informatiebehoefte wordt voorzien voordat er meer betrokkenheid gerealiseerd kan worden.

Enkele bloggers hebben Tinc geliket via Facebook of Instagram. Wel melden zij dat ze vaak pas een PR-bureau liken als zij persoonlijk contact met het bedrijf en de medewerkers hebben gehad. Uit het onderzoek blijkt dat de blogger wel open staat om op de hoogte te worden gehouden van nieuws en ontwikkelingen via social media. Zij hebben vooral de behoefte aan content van nieuwe lanceringen of nieuwe producten, backstage beelden bij een event, korte video’s (zoals een sneak preview van een nieuw product, persoonlijke berichten, diverse berichten geplaatst door

verschillende medewerkers van het bedrijf maar ook leuke onderzoeksresultaten in je vakgebied. De Stylist

De stylist is het minst actief op social media. Wanneer zij aan het werk zijn, ligt hier hun focus. De stylist heeft het meest de behoefte aan content die aansluit op hun werk. Vooral video wordt door de stylist als een erg krachtig middel gezien. De stylist deelt pas content wanneer zij dit echt interessant vinden en dit willen delen met mensen in hun vakgebied. Door relevante content aan te bieden die de stylist interessant vind kan er online interactie uitgelokt worden wat bijdraagt aan een grotere betrokkenheid.

Werk en privé overlapt heel erg bij de stylist. Ze zijn eigenlijk altijd heel bewust van wat zij op social media plaatsen omdat dit ook laat zien wie zij als persoon zijn. De stylist geeft wel aan dat wanneer zijn een PR-bureau volgen via social media, zij het wel leuk vinden om bijvoorbeeld content voorbij te zien komen over events die het bureau heeft georganiseerd, een foto van het team of een persdag. Ze vinden het belangrijk dat er een beetje afwisseling in de content zit, en dat er verhaal achter het beeld zit. Hoe meer er een verhaal achter iets zit, hoe persoonlijker, hoeveel meer gevoel de stylist ermee heeft en des te duidelijker je missie als organisatie is. Meer mensen zullen Tinc hierdoor onthouden en zich sneller betrokken voelen met de organisatie.

De grootste overeenkomst op de behoefte aan content van de relaties van Tinc is dat zij allen op zoek zijn naar content die een link heeft met hun werk. Ook in hun vrije tijd zoeken zij onbewust