• No results found

Wat is de behoefte aan content van stylisten via social media?

In document De behoefte aan content via social media (pagina 113-116)

Deelvraag 5 gaat in op de behoefte aan content van stylisten via social media. Uit het vooronderzoek kwam naar voren dat stylisten vooral Pinterest gebruiken om inspiratie op te doen, en daarnaast actief zijn op Facebook, YouTube en Linkedin. Met behulp van deze diepte-interviews is het interessant om erachter te komen wat de stylist dan interessant vind op Pinterest. Volgt de stylist alleen maar content die te maken heeft met zijn werk, of ook content die meer aansluiten bij de persoonlijke interesses van de stylist? Daarbij komt ook kijken dat iedere stylist weer verschillende opdrachtgevers heeft, en dat de ene stylist social media heel anders inzet dan de andere stylist. Hierbij is het juist interessant om in te gaan op deze verschillen, en deze aan het eind met elkaar te kunnen vergelijken. Wat ook interessant is om te onderzoeken, is dat de verschillende relaties ook overlappende interesses hebben op social media gebied. Waar liggen deze overlappende interesses, en waar kan Tinc deze relaties tegelijkertijd bereiken?

media van de relaties van Tinc.

Deze wijze van onderzoek geeft mij inzicht in de achterliggende gedachtes en motieven van het gebruik van social media van de relaties van Tinc. Het geeft mij als interviewer de ruimte om dieper in te gaan op bepaalde vragen en om in de gedachtegang en beleveniswereld van de relaties te kruipen. Daarbij zal iedere relatie weer verschillende motivaties geven voor het gebruik van social media, waarbij ik ook de kans heb deze met elkaar te vergelijken. Met het houden van deze interviews is het mogelijk om erachter te komen waarom een bepaalde mening gevormd wordt of waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. (Voor een verdere

verantwoording van mijn onderzoekskeuze verwijs ik u naar het volgende onderdeel in dit plan van aanpak)

Matrix deelvragen/methode van onderzoek

Deskresearch Fieldresearch Internationale

component Kwantitatief

onderzoek Kwalitatief onderzoek Deelvraag 1 X

Deelvraag 2 X

Deelvraag 3 X

Deelvraag 4 X

Deelvraag 5 X

Verantwoording methode van onderzoek

Mijn doel is om met het beantwoorden van de volgende deelvragen, de behoefte aan content van de doelgroep via social media inzichtelijk te maken. Met behulp van kwalitatief en kwantitatief onderzoek zal ik een passend advies schrijven voor Tinc in de praktijk kan worden uitgevoerd. (zie: Vorm Beroepsproduct)

Hierin moeten in ieder geval de volgende onderwerpen beschreven worden: Verantwoording van de wijze van informatie verzamelen

Voor een complete beantwoording van deelvraag 1 en 2 gebruik ik deskresearch. Ik heb voor deze vorm van onderzoek gekozen omdat er voldoende informatie te vinden is over content, betrokkenheid en de trends op social media en omdat deze deelvraag verkennend van aard is. Voor de informatie van social media geldt zelfs online hier erg veel over geschreven wordt, aangezien het zich continu ontwikkelt. Ik wil meer over

bovenstaande begrippen te weten komen. Door het formuleren van de onderliggende onderzoeksvragen heb ik een structuur in de beantwoording van de deelvraag gebracht.

Deelvraag 1 en 2 vormen de eerste stap naar het beantwoorden van de probleemstelling: ‘Wat is de behoefte van de relaties van Tinc aan content via social media?’

Literatuur die ik ga raadplegen voor het beantwoorden van deze deelvraag zijn:|

King, David Lee, (2012) Face2face : using Facebook, Twitter, and other social media tools to create customer connections. Medford, New Jersey: Information Today Inc.

Lensink, R (2014). Aan de slag met contentmarketing. Amsterdam: Adfogroep

Deze twee deelvragen helpen me de belangrijkste informatie te verzamelen zodat ik verder van start kan gaan met mijn kwalitatieve fieldresearch.

Deelvraag 3,4 en 5, Uitwerking diepte-interviews met journalisten, bloggers en stylisten

Voor het uitwerken van deze deelvragen heb ik gekozen voor kwalitatief onderzoek. Ik heb deze keuze gemaakt omdat ik inzicht wil brengen in het gedrag, gewoontes, beleving, behoefte, wensen en voorkeuren van de relaties van Tinc op social media.

Het volgende passage uit het boek Kwalitatief onderzoek geeft goed weer waarom ik voor diepte-interviews als onderzoeksmethode heb gekozen.

‘ Kwalitatief onderzoek geeft inzicht in de vragen hoe mensen denken over een bepaald onderwerp en waarom ze dat denken, maar geeft geen antwoord op de vraag hoeveel mensen een bepaalde mening hebben. Representativiteit is op grond van de kleine steekproef niet mogelijk, maar dat wordt ook niet nagestreefd. De zorgvuldige doelgroep bepaling en steekproefindeling vindt plaats om ervoor te zorgen dat alle mogelijke meningen en ervaringen van consumenten in het onderzoek aan bod kunnen komen. Representativiteit van de onderzoeksresultaten naar het onderwerp staat centraal, niet naar de onderzoekspopulatie.’ (Ruyter en Scholl, 1995)

selectie maken van verschillende categorieën, zoals fashion, lifestyle, hotspots, travel en gadgets.

Voor de groep journalisten zal ik ook een onderscheid moeten maken tussen online en print. Hierbij zal ik ook een selectie maken uit verschillende categorieën, zoals nieuws, lifestyle, gadgets, mode etc. Het is belangrijk om hier diverse personen voor te selecteren om zo verschillende invalshoeken te kunnen onderzoeken. Voor de groep stylisten is het ook belangrijk diversiteit te hebben. Hierbij zal ik kijken of zij werkzaam zijn voor printmedia, televisie, of overige categorieën. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of zij alleen volwassenen stylen of zijn gespecialiseerd in het stylen van kinderen. Voor de groep stylisten zal ik ook moeten selecteren in welke branche zij werkzaam zijn, zoals fashion of interieur.

Bovenstaande keuzes dragen bij aan een goede verdeling van de respondenten waarbij er vanuit verschillende invalshoeken kan worden gekeken naar de activiteit en behoeftes op social media.

Verantwoording van de diepgang van het literatuuronderzoek (voor theoretisch kader)

Om de probleemstelling goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk de begrippen binding/betrokkenheid en content toe te lichten.

Definitie binding/betrokkenheid

Hennig-Thureau et al. (2002): “Binding is de lange termijn oriëntatie van een klant ten opzichte van de relatie met een organisatie, die is gegrond op emotionele banden en de overtuiging van de klant dat het behoud van de relatie meer voordelen oplevert dan het beëindigen van de relatie”.

Definitie contentmarketing

“Contentmarketing is het maken, aanbieden en verspreiden van content die aansluit op een vooraf geïdentificeerde behoefte om zo nieuwe relaties aan te gaan en bestaande relaties te versterken.” Volgens Mark de Bruin (2013) zijn de volgende 10 trends op het gebied van social media van belang: Twitter is onder de jeugd populairder dan Facebook: Met 1,18 miljard gebruikers zal Facebook niet verdwijnen. Toch zal 2014 het jaar van Twitter worden.

Snapchat-marketing: Met de komst van Snapchat Story’s wordt het voor merken mogelijk het netwerk te gebruiken om interactie aan te gaan. Het is mogelijk om verhalen te vertellen die 24 uur blijven bestaan opdat het volgende verhaal weer begint.

Eindelijk Google+!: Google plus schijnt nu naast YouTube het tweede netwerk van de wereld te zijn. Deeleconomisites volwassen: Opkomst van nieuwe spelers zoals Airbnb en Couchsurfing

Video, video, video: 2014 is het jaar van de video, en zal het gebruik van bewegende beelden toenemen. Contentmarketing is belangrijker dan ooit: Contentmarketing is een van de belangrijkste methoden om vertrouwen en autoriteit te verkrijgen. 2014 is het jaar van de contentmarketing.

Inzet van social media wordt versnipperd: Er komen steeds meer nieuwe Sociale netwerken. Waar maak je als bedrijf gebruik van en waar blijf je weg?

Content moet mobiel-vriendelijk zijn: Content moet leesbaar zijn op je mobiele telefoon.

Retargeting: Slechts 2 procent van de bezoekers converteert bij het eerste bezoek. Kom daarom met technieken om de bezoeker te volgen en op verschillende online plekken de uitingen te tonen.

Zoekmachinemarketing wordt beïnvloed door social: Als je pagina veel wordt gedeeld, dan is het duidelijk dat er content van waarde op staat en hierdoor scoor je een hogere positie in de zoekmachines.

In mijn onderzoek leg ik de nadruk op de trends video en contentmarketing. Deze trends zijn het meest van belang voor Tinc in dit onderzoek.

Kwaliteit van de onderzoekinstrumenten, bijv. enquête (indien van toepassing):

Door het afnemen van diepte-interviews kan ik samen met het individu dieper in gaan op het onderwerp. Hierbij onderzoek ik de gewoontes, voorkeuren, wensen en behoeftes die de respondent vertoont bij het gebruik van social media. Deze vorm van onderzoek maakt het mogelijk om door te vragen over een bepaald onderwerp, en zo meer informatie te verkrijgen dan een normale enquête. Hierdoor zullen de antwoorden die ik verkrijg uit het diepte-interview meer waardevolle informatie opleveren.

gegevens te verwerken, aangezien dan nog alles vers in het geheugen zit. Mocht ik toch nog tegen een vraag of onduidelijkheid oplopen kan ik dan nog contact opnemen met de respondent.

Na het eerste diepte-interview, zal ik de resultaten verwerken en onderzoeken of ik hiermee antwoord heb gekregen op de onderzoeksvraag. Door dit in een vroeg stadium te doen kom ik erachter of ik de juiste vragen heb geselecteerd voor het interview, en of er wellicht nog aanpassingen gedaan moeten worden voor de rest van de interviews.

Omdat het in dit geval gaat om het verwerken van individuele meningen, behoeften en voorkeuren is het niet relevant om hier een analyse op woord niveau op los te laten. Door mijn verkregen voorkennis en het theoretische kader zal ik de verkregen informatie op de juiste wijze kunnen interpreteren en toepassen. Gebruik van referenties en oude onderzoeken

Voor het beantwoorden van de deelvragen kan het relevant zijn oude onderzoeken erbij te halen om te vergelijken. In dit geval, heb ik voor een onderwerp gekozen dat continu veranderd. Hierdoor zal de informatie vanuit oude onderzoeken niet meer geheel relevant zijn voor mijn onderzoek, maar kan het wel heel nuttig als leidraad.

Concept hoofdstukindeling

Bij het schrijven van mijn scriptie hanteer ik de volgende hoofdstukindeling. Ik heb de vaste elementen (titelblad, voorwoord, inhoudsopgave, literatuurlijst en bijlagen) hierbij bewust achterwege gelaten.

Samenvatting Hoofdstuk 1. Inleiding

Hoofdstuk 2. Probleemsituatie, - stelling & doelstelling

In document De behoefte aan content via social media (pagina 113-116)