• No results found

De rol van video

6 Best practices socialmediastrategieën

7.1.6 De rol van video

Video is een vorm van visual content en deze vorm van content zorgt ervoor dat de boodschap s herinnerd blijft. Het is voor Tinc belangrijk om te onderzoeken of video een goed middel is om in te zetten op hun socialmediakanalen. Alle journalisten zijn het erover eens dat de rol van video in het socialmedialandschap heel erg belangrijk is. Video wordt als een goed middel gezien om

bijvoorbeeld iets te demonstreren. Facebook draait vooral op video en dit zal ongetwijfeld nog meer toenemen. Iedereen kan tegenwoordig video’s maken, maar lang niet alle video’s zijn van goede kwaliteit. Wanneer de kwaliteit beter wordt en mensen creatiever met video omgaan, dan liggen er nog hele mooie kansen voor video op het gebied van social media.

Over het algemeen zijn de journalisten het erover eens dat short video content voor social media het meest geschikt is. Onder werktijd kan je niet altijd een lange video bekijken. Wel noemen ze dat als de video interessant genoeg is, het niet uitmaakt wat de duur van de video is.

Video kan een hele goede tool zijn voor een PR-bureau om in te zetten voor activatie van evenementen, nieuwe producten, achter de schermen video’s, een kijkje in het persoonlijke leven van, etc. Een van de journalisten geeft als voorbeeld dat het voor een PR-bureau heel relevant kan zijn om bijvoorbeeld een aftermovie te maken van een evenement waaraan ze hebben gewerkt. Zo laat je iedereen zien wat je als PR-bureau doet en kan en zal dit ook meer sympathie opwekken waardoor men zich uiteindelijk meer betrokken zal voelen.

“Video is heel belangrijk. Iedereen kan het tegenwoordig maken en ten allen tijde op duizenden kanalen uploaden. Soms zeg je met een video zoveel in vergelijking met een foto. In de nieuwswereld past het hele nieuws zich er op aan.”

7.1.7 Vine

Alle journalisten zijn bekend met de videodienst Vine, maar geen van hen gebruikt dit zelf of is het van plan in de toekomst te gaan gebruiken. Een nadeel van Vine is dat het niet deelbaar is op alle socialmediakanalen, maar alleen via Facebook en Twitter. Een ander geeft aan dat hij wel groei ziet in Vine.

“Vine is lekker kort en snel, Het is gewoon iets wat echt opkomend is. Je ziet ook steeds meer Vine compilaties op internet.”

Vine wordt door een van de journalisten als een ‘hype’ gezien, dat langzamerhand wel weer zal verdwijnen. Ook vinden de journalisten 7 seconden wel erg kort om iets goed te kunnen laten zien in een video. Instagram video wordt genoemd als voorbeeld om langere video’s te plaatsen en dat deze video’s ook op diverse socialmediakanalen te plaatsen zijn. De rol van video blijkt nog een beetje onzeker te zijn onder de journalisten. Het is niet duidelijk of Vine in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen.

7.1.8 YouTube

Alle journalisten geven aan gebruik te maken van YouTube. Vaak plaatsen zij zelf niet veel video’s, maar zoeken ze vooral naar video’s om inspiratie op te doen. Een van de journalisten gebruikt YouTube heel actief voor haar werk. Ze is verslaggeefster en plaatst vaak eigen video’s op YouTube. De rol van video is erg belangrijk in het huidige socialmedialandschap en zal zich de komende jaren nog flink gaan ontwikkelen. Video blijft een heel belangrijke vorm van content, maar de eisen worden wel steeds hoger. Zo geeft een van de journalisten aan al snel af te haken als de kwaliteit van een video slecht is, of als er een vervelend muziekje bij zit.

“Als ik op YouTube zit merk ik al dat ik in de eerste paar seconden beslis of ik blijf kijken of niet. En dat hangt dan van verschillende factoren af. Is de persoon leuk om naar te kijken? Is diegene spontaan? Is de kwaliteit van de video niet goed? Staat er een raar deuntje op de achtergrond? Zelfs als de montage niet goed is gedaan, klik ik weg. Ik denk wel dat mensen steeds kritischer worden. Dat merk ik niet alleen met beeld, maar gewoon met content over het algemeen.” Als PR-bureau kan YouTube goed ingezet worden om een eigen gemaakte video’s van

bijvoorbeeld een evenement te verspreiden. Vooral Facebook is heel geschikt om YouTube video’s te delen. Video is een goede tool om op een laagdrempelige manier je relaties kennis te laten maken met de organisatie. Wanneer zij de video heel gaaf vinden dan zullen zij dit ook sneller delen met hun eigen netwerk. In eerste instantie voorziet video in de informatiebehoefte, maar wanneer de video uniek of interessant is kan er online interactie uitgelokt worden wat bijdraagt aan het creëren van betrokkenheid.

7.1.9 Facebook

Alle journalisten geven aan gebruik te maken van Facebook. Dit medium wordt voor zowel werk als privé ingezet. Vooral zakelijk gezien is Facebook nog erg populair, al zal dit de komende jaren wel weer gaan afnemen. De journalisten volgen vooral pagina’s op Facebook ter vermaak, of om op de hoogte te worden gehouden van nieuws. Via Facebook komt snel nieuws naar voren en ben je sneller op de hoogte van wat er in je omgeving gebeurt.

“Het voordeel van Facebook ten opzichte van Instagram is dat je hier links kunt delen en het heel gebruiksvriendelijk is. Bij instagram is dit niet zo, maar dan zal er wel een verschuiving plaatsvinden naar Instagram voor privé gebruik.”

Op Facebook is een groot deel van de relaties van Tinc actief. Facebook is dus een zeer geschikt medium voor Tinc om actief op te zijn en om relevante content op aan te bieden. De groep journalisten geeft aan de hele dag door actief te zijn en hun tijdlijn dus goed in de gaten te houden. Wanneer zij berichten van Tinc vaker voorbij zien komen zorgt dit voor herkenning waardoor er uiteindelijk ook meer interactie komt wat bijdraagt aan een grotere betrokkenheid.

7.1.10 Instagram

Instagram wordt vooral als een socialmediakanaal gezien voor persoonlijk gebruik. Instagram is wat minder geschikt als zakelijk kanaal, maar het kan wel goed werken om de persoonlijke kant van het bedrijf te laten zien. Vaak is de content die aangeboden wordt op Instagram een kijkje in het persoonlijke leven van een organisatie. Juist deze persoonlijke kijk in het leven kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid. Door mooi beeld te plaatsen en reacties uit te lokken betrek je de relaties bij de laatste ontwikkelingen.

“Op Instagram is het leuk om zowel bewegend beeld als gewoon beeld te plaatsen. Je kunt hier gemakkelijk sfeerbeelden laten zien, op Facebook is dit minder gewild dan op Instagram. Bij Facebook heb je nog altijd het risico dat het niet geliket wordt. Ook zou het leuk zijn om ‘achter de schermen’ content op Instagram te plaatsen. Zoals wat gebeurt er op kantoor, waar zijn we nu mee bezig?”

Een van de journalisten geeft aan dat Instagram ook een goed medium is om korte video’s te plaatsen. Als je als PR-bureau bijvoorbeeld een evenement hebt of als er iemand langs komt op kantoor, dan kan je hier leuke sfeerbeelden van maken en interactie uit lokken. Aan het einde kan bijvoorbeeld de vraag gesteld worden wat de relaties van een bepaalde foto of video vinden. Wanneer een bericht afgesloten wordt met een bericht dan vergroot dit de kans op online interactie.

7.1.11 Pinterest

Van de vijf journalisten maken er twee regelmatig gebruik van Pinterest. Een van de journalisten geeft aan Pinterest vooral zakelijk te gebruiken als inspiratiemiddel. Je kunt hierbij op categorie zoeken, en goed beeldmateriaal vinden die zou kunnen werken op Facebook. De andere journalist gebruikt Pinterest vooral om voor zichzelf interessante content te verzamelen. Hij ziet Pinterest meer als verzameling voor zichzelf en wellicht minder interessant voor anderen.

“Pinterest gebruiken we wel veel voor zakelijk gebruik, als inspiratiemiddel voor Vrouw. Je kan hier makkelijk op categorie gaan zoeken, op bijvoorbeeld humor. En dan zoek je naar grappige plaatjes die goed kunnen werken op Facebook.”

7.1.12 Twitter

Twitter wordt door drie van de journalisten gebruikt, waarvan er twee actieve Twitteraars zijn. Twitter wordt hier vooral gezien als een zakelijk medium waar je snel op de hoogte wordt gehouden van nieuws. De journalisten Twitteren allemaal zakelijk en gebruiken dit medium niet voor

persoonlijke content. Korte berichten met een link doen het goed via Twitter en lokken ook online interactie uit. Wanneer de journalist een interessant bericht via Twitter voorbij ziet komen dan zal hij zeker op de link klikken om het bericht te lezen.

Een van de journalisten geeft aan dat het voor een PR-bureau juist heel goed is om actief te zijn op Twitter. Het is bijvoorbeeld een heel goed middel als activatie voor evenementen.

“Wanneer je als PR-bureau mooie merken hebt, kan je hier leuke nieuwtjes over verspreiden of een aankondiging doen voor een event. Daarnaast is het ook interessant om relevante content binnen je werkgebied te delen. Als je bijvoorbeeld een internationale case tegenkomt en erbij vermeld dat dit een goed voorbeeld is van succesvolle PR en velen hier een voorbeeld aan kunnen nemen dan slaat dit ongetwijfeld aan!”

7.2 Conclusie hoofdstuk 7

Voor de journalist is social media een heel belangrijk middel. Social media wordt dagelijks ingezet voor werk gerelateerde zaken en het voorziet de journalist in zijn informatiebehoefte. Facebook is nog steeds een heel populair medium waarop alle journalisten actief zijn. Instagram wordt echt gezien als een persoonlijke social media. Het is een goed medium om sfeerbeelden of persoonlijke beelden te plaatsen en de mensen te leren kennen achter de organisatie. Over het algemeen wordt er de voorkeur gegeven voor stilstaand beeld, maar korte video’s kunnen het ook erg goed doen. Het hangt ook vaak af van het type bericht wat voor beeld er het best bijpast. Voor video gaat de voorkeur wel het meest uit voor ‘short video content’, maar wanneer iets echt heel interessant is mag dit ook best wel langer duren. Voor de journalist is social media echt een onmisbaar middel om informatie te winnen en is daarom voor Tinc zeer relevant om in te zetten om voor een gedeelte in deze informatiebehoefte te kunnen voorzien.

8

De blogger

De groep respondenten zijn verdeeld in drie subgroepen, namelijk de journalist, de blogger, en de stylist. In dit hoofdstuk zal de blogger behandeld worden. Bij het selecteren van de bloggers is rekening gehouden met verschillende kenmerken. Er zijn in totaal vijf vrouwelijke bloggers geïnterviewd, waarbij is gekeken naar de onderwerpen waar zij over schrijven. Blogger 1 is in de leeftijdscategorie 50-60 jaar en is oprichtster van Ladygadgets.blogo, waar ze voornamelijk schrijft over gadgets. Blogger 2 is in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en is blogger bij Chickslovefood.com, waar ze schrijft over eten en drinken. Blogger 3 is in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en is

oprichtster van Beautyandthe.com, waar ze schrijft over beauty en fashion. Ook heeft ze een eigen bedrijf in mediastrategie. Blogger 4 is in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en schrijft voor

Alwayswith.nl, waar ze voornamelijk schrijft over gadgets. Blogger 5 is in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en oprichtster van Yourambassadrice.com, waar ze voornamelijk schrijft over reizen.