• No results found

Diepte-interviews stylisten

In document De behoefte aan content via social media (pagina 98-108)

12 Evaluatie 1.1 Verloop onderzoek

15.3 Diepte-interviews stylisten

Naam: Anne Christine Hartman Media: Freelance stylist Algemeen

Op welke social media kanalen ben je zelf actief? “Facebook, Pinterest, Instagram en Linkedin.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om social media te gebruiken?

“Om zichtbaar te zijn, zo blijven mensen die je niet zo vaak ziet wel op de hoogte van wat je doet.”

Zakelijk: welke social media gebruik je hiervoor? Waar ligt de scheiding tussen werk en privé? “Ik heb sinds kort een pagina voor mijzelf als stylist. Maar ook dat vind ik best lastig. Ik merk dat ik privé gezien niet heel veel dingen post. “

Gebruik je social media om je te laten inspireren in je werk?

“Ik denk dat dit automatisch wel voorbij komt. Als je op Facebook zit zie je wel berichten voorbij komen van mensen en dit kan zeker wel dienen als inspiratie.”

Hoeveel tijd besteed je per dag aan social media? “Een uur per dag.”

Op welk tijdstip van de dag ben je het meest actief op social media? “’S ochtends vroeg.”

Hoe zie je social media als middel om nieuws te verspreiden?

“Als stylist ben je vaak ergens bezig, dus het is leuk om dan achter de schermen beelden te laten zien of als je werk klaar is de publicatie te tonen. Soms gebruik ik social media ook als ik een bepaald item zoek.”

Denk je dat social media steeds belangrijker wordt bij nieuwsverspreiding?

“Het is denk ik wel zo, alles wat je op Facebook ziet zie je wel sneller, maar het is ook wel weer vrijblijvend. Laatst was er een PR-bureau die was verhuisd, en dat zag ik op Facebook. Maar daar heb ik helemaal geen officiële mail van ontvangen en dat heb ik toch wel liever.”

Hoe zie jij de rol van social media op dit moment?

“Ik zie het niet als heel belangrijk. Het is meer iets waarvan ik wel denk het gaat wel meer ontwikkelen, maar het kost ook wel heel veel verdieping en tijd.”

Content

Onder content valt onder andere tekst, video, Infographics,muziek,beeld,whitepapers etc. Deel je wel eens content via social media? Om wat voor soort content gaat dit dan? “Ja, voornamelijk foto’s.”

Denk je vooraf bij het delen van content na of anderen dit interessant vinden?

“Ik deel persoonlijk content voor mijzelf. Ik denk er niet echt over na of andere mensen iets interessants zullen vinden. Ik moet hier ook eigenlijk meer gebruik van gaan maken, en nadenken of iets ook interessant kan zijn voor andere mensen.”

Like je veel content op social media, en om wat voor content gaat dit dan? Wat is voor jou de trigger om iets wel of niet te liken?

“Zo af en toe wel. Beeld spreekt mij wel het meest aan op Facebook. Dan kijk ik of een beeld origineel of grappig is.”

De kwaliteit van beeld moet steeds aan hogere eisen voldoen, denk je dat dit in de toekomst meer zal worden?

“Ja ik denk dat dit heel erg belangrijk gaat worden. Mensen gaan toch voor beeld, er kan nog wel zo’n lap tekst bij staan maar het beeld moet echt spreken.”

Aan welke eisen moet goede content volgens jou voldoen?

“Mooi beeldmateriaal. Je ziet heel vaak nog slecht beeldmateriaal. Het kost wel wat meer geld om goed beeld te laten schieten, maar dit is het wel waard.”

Zie je dan liever een korte video, of hangt dat van het bericht af?

“Ja, dit hangt van het bericht af. In principe denk ik dat een korte video het beste is voor social media, want mensen hebben geen geduld. En als ze geïnteresseerd zijn in iets dan vragen ze toch wel informatie op. Stel je hebt een filmpje van een videocamera, dan hoef je daarin niet alle info te zetten wat het kan, dit volgt dan wel met het persbericht.”

Social media Tinc

Gebruik je social media wel eens om in contact te komen met PR-professionals? “Ik benader PR-bureaus meestal via de mail.”

Volg je op dit moment PR-bureaus op socialmediakanalen zoals Facebook/Twitter/Instagram? Zo ja, welke?

“Op Instagram niet, want hier doe ik zelf nog niet zo heel veel mee.”

Wat is volgens jou een goede balans voor het (zelf) plaatsen van content?

“Dat vind ik zelf ook wel lastig. Afgelopen twee weken heb ik drie shoots gehad, maar daar heb ik niets over geplaatst. Achteraf gezien denk ik dan had ik dit toch moeten doen. Maar aan de andere kant laat ik dan wel zien met wie ik werk, met welk merk en blad en dan zouden andere mensen zomaar je contacten kunnen benaderen. Je wilt ook niet te veel bloot geven.”

Wordt je liever op de hoogte gehouden van nieuwe producten en/of ontwikkelingen via een persbericht of via social media?

“Ik denk e-mail. Want op redacties is men toch met bepaalde thema’s bezig. Als je bijvoorbeeld een nieuwe camera post op Facebook is het net dat moment waarop het nodig is. Via de mail kan je dit bericht in een mapje plaatsen en later nog makkelijk terugzoeken.”

“Op Facebook zou je bijvoorbeeld mooie collages kunnen maken van de nieuwe producten, bijvoorbeeld gesorteerd op kleur of thema.”

Denk jij dat social media de huidige communicatiemiddelen zoals een persbericht kan vervangen? “Moeilijk, want niet iedereen zit op Facebook en dan mis je toch een bepaalde doelgroep. Ik denk niet dat het het persbericht kan ontvangen.”

Op welke socialmediakanalen moet volgens jou een PR-bureau actief zijn?

“Facebook, Twitter weet ik zelf te weinig van, maar dit zou denk ik geen slechte zijn, en Instagram. Het valt me wel op dat ik geen zin heb om elke keer op het linkje te klikken bij Twitter.”

Vine

Ik zal eerst even kort toelichten wat Vine precies is. Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een web video van zeven seconden gemaakt kan worden die via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail gedeeld kan worden.

Ben je bekend met de videodienst VINE? “Nee, ken ik niet.”

Denk jij dat video in de toekomst nog meer gebruikt gaat worden?

“Ja, dat denk ik wel. Sowieso wel bij mode, een filmpje zegt zoveel meer. Een combinatie van muziek met bewegend beeld, ik denk zeker dat dit nog wel belangrijker wordt.”

Wat is volgens jou de rol van video in het socialmedialandschap?

“Ik denk dat het niet het eerste is waar mensen aan denken. Als eerste begin je met een foto, en video is meer voor erbij. Het is ook vaak bij modemerken, dan heb je mooi beeld maar dan plaatsen ze de ‘making of’ in video, en dat is dan wel hartstikke leuk alleen in video moet meer moeite worden gestoken.”

Zou Vine een waardevolle toevoeging kunnen zijn om mensen binnen jouw vakgebied te informeren/inspireren?

“Ja, ik denk van wel. Zeker op modegebied kan je hier leuke korte video’s van maken en net even wat meer laten zien.”

Kun je enkele pagina’s noemen die je volgt, en waarom je ze volgt?

“PR-bureaus, andere stylisten, oud collega’s, fotografen, visagisten, vooral veel mensen uit mijn vakgebied. Ik denk ook dat in de wereld waarin ik werk het gemakkelijker is contact te zoeken via social media. Het zakelijke en privé loopt een beetje door elkaar. “

Ben je actief op Linkedin? “Ja, ik heb een account.”

Pinterest

Gebruik je Pinterest wel eens als een middel om inspiratie op te doen?

“Op mijn bedrijfspagina op Facebook heb ik een soort app laten maken, en deze gaat automatisch naar Pinterest. Dus als ik iets interessants tegen kom kan ik dit dan makkelijk in een map plaatsen en zien mensen ook gelijk wat mij bezig houdt. Pinterest is zeker een goed medium om inspiratie op te doen, je kan makkelijk zoeken op een thema en de indrukken die je dan opdoet kunnen je wel helpen in je werk.”

Heeft inspiratie via Pinterest jouw werk wel eens beïnvloed?

“Ja, ik denk van wel. Als je op thema zoekt dan krijg je wel een bepaald sfeergevoel. In principe is dit wel een goed medium daarvoor.”

Waar haal jij nog meer je inspiratie vandaan? “Vooral tijdschriften en Pinterest.”

Hoe zie jij de rol van social media in de toekomst?

“Ik denk dat mensen er een beetje moe van worden. Het wordt bijna een sport om al die social media bij te houden. Ik denk dat mensen meer de behoefte hebben aan persoonlijk contact, dat je mensen even in het echt ziet. Ik denk wel dat het in de toekomst wat meer persoonlijker en kleinschaliger gaat worden.”

Hoe zie jij de rol van social media bij PR in de toekomst?

“Als je blogger bent dan is social media natuurlijk heel belangrijk, maar ik denk dat PR-bureaus af en toe even een perseventje moeten organiseren met mensen uit je vakgebied. Dan krijg je als het ware weer een beetje binding met je vakgenoten, en vaak veranderen er ook mensen weer in functies en het is goed om weer even goed op de hoogte te zijn van alles.”

Zou Tinc PR jou anders/beter kunnen servicen (via social media?) Zo ja, hoe?

“Wat ik van PR-bureaus wel vind, is dat als zij een persbericht versturen met een hele lap tekst en een kleine foto erbij. Als je al meedenkt met de redactie op thema’s, of kleuren, dan kan dit wel zo zijn voordelen hebben. Ook vind ik het altijd vervelend dat je hoge resolutie beelden apart moet opvragen. Het zou handiger zijn als dit er al gelijk bij zit.”

“Ook zou het fijn zijn om een aparte beeldbank te hebben waar je al het beeld kan vinden en hier ook gelijk de prijs bij vermeld staat. Daar kan jij dan op het moment dat jij het nodig hebt dit opzoeken. Downloaden vind ik zelf toch weer een heel gedoe, dan zit je zelf met al die beelden en alles bij elkaar is dit toch heel

onoverzichtelijk.” Einde.

Naam: Cynthia Schrijver Media: Freelance stylist Algemeen

Op welke social media kanalen ben je zelf actief?

“Voornamelijk Facebook, ik heb wel een Twitter account, en Instagram en Pinterest zou ik willen doen, maar dat is een kwestie van tijd.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om social media te gebruiken?

“Ik gebruik het werk gerelateerd, ik heb bijvoorbeeld een werkpagina op Facebook. Verder ook om op de hoogte te worden gehouden van nieuws en ter inspiratie.”

Gebruik je social media vooral zakelijk of meer privé? “Vooral zakelijk.”

Zakelijk: welke social media gebruik je hiervoor? Waar ligt de scheiding tussen werk en privé? “Ja, als ik privé dingen post dan let ik wel op dat het stylish verantwoord is. Want ook klanten en werkrelaties zien dit voorbij komen, dus ik gebruik het wel bewust.”

Gebruik je social media om je te laten inspireren in je werk?

“Ja ook, je ziet mensen op plekken voorbij komen, locaties voor fotografie, modellen, dat kan van alles zijn.” Hoeveel tijd besteed je per dag aan social media?

“Dat verschilt per keer. Soms een paar dagen heel weinig. Aan de ene kant is het een marketingtool en zou je er wat meer tijd voor moeten vrijmaken, maar soms zie ik het ook dat je er iets teveel tijd aan kwijt bent voordat je alle foto’s hebt geüpload, en geordend hebt en alles er goed uit te laten zien. Maar gemiddeld denk ik ongeveer een half uur.”

Hoe zie je social media als middel om nieuws te verspreiden?

“Ik denk dat als je een goede post hebt het een heel belangrijk middel kan zijn. Het kan ook verkeerd gebruikt worden als het bijvoorbeeld iets negatiefs is. Social media kan voor of tegen je werken, het is een middel waar je heel bewust mee om moet gaan vind ik. Niet iedereen beseft nog de impact die social media heeft denk ik.” Content

Onder content valt onder andere tekst, video, Infographics,muziek,beeld,whitepapers etc.

Like je veel content op social media, en om wat voor content gaat dit dan? Wat is voor jou de trigger om iets wel of niet te liken?

“Jawel, ik like wel echt als ik er een goed gevoel bij heb, ik ga niet zomaar liken. Maar ik heb wel snel dat ik op berichten ga liken of reageren.”

Deel je wel eens content via social media? Om wat voor soort content gaat dit dan?

“Ik deel wel eens video’s, maar dan heb ik toch het idee dat dit minder goed aankomt omdat niet veel mensen altijd zin hebben om erop te klikken omdat het dan te lang duurt. Ik ben meer van het beeld. Als je beeld deelt dan ziet iedereen dit direct en heeft het ook meer impact denk ik.”

Wat is volgens jou een goede manier om veel likes te genereren?

“Sowieso een positief bericht, inspirerend geschreven, humor, niet te lang. Het kan wel een missie zijn dat je bijvoorbeeld een lang verhaal hebt dat je dan wilt verspreiden, maar het is dan de vraag of dit veel likes oplevert.”

Social media Tinc

Gebruik je social media wel eens om in contact te komen met PR-professionals? “Nee dan zou ik ze bellen, niet via social media.”

Volg je op dit moment PR-bureaus op socialmediakanalen zoals Facebook/Twitter/Instagram? Zo ja, welke?

“Ja wel een aantal, maar niet heel veel omdat ik toch leuker vind om een contact van een pr bureau te volgen. Ik voeg bij Facebook contacten wel alleen mensen toe die ik zelf ken.”

Volg je Tinc op Facebook, Twitter of Instagram? “Nee, Tinc niet.”

Wat is volgens jou een goede balans voor het (zelf) plaatsen van content? “Om de dag.”

Word je liever op de hoogte gehouden van nieuwe producten en/of ontwikkelingen via een persbericht of via social media?

“Via een persbericht, want dan zie je toch alles voorbij komen. Er zijn ook persbureaus die het op die manier doen, die het en op social media zetten, en in de mail en dat je later nog uitgenodigd wordt voor een event.” Denk je dat de mensen selectiever worden in het gebruiken van social media?

“Ja lijkt me wel, omdat je meer bepaalde kanalen die bij je passen gaat gebruiken. Ik gebruik ook pas sinds twee jaar Facebook, en nu zie ik pas hoe een leuk middel het is en hoeveel kracht het heeft. Maar het kost wel heel veel tijd. Moet je niet met iemand afspreken om iets concreet iets geregeld te krijgen .Ik kan me niet voorstellen dat het echt verdwijnt. Mensen zullen steeds meer gaan verbinden in de wereld en een groter bereik hebt, wel op een meer persoonlijke manier.”

“Als je nu ook naar merken kijkt, hoe meer een verhaal achter iets zit, hoe persoonlijker, hoeveel meer gevoel je ermee hebt, hoe duidelijker je missie is, je persoonlijke kanten laat zien. Dan zullen mensen je meer onthouden dan als het allemaal algemeen is, en groots en snel.”

Denk jij dat social media de huidige communicatiemiddelen zoals een persbericht kan vervangen? “Nee, niet vervangen. Het is wel een goed middel ter aanvulling.”

Op welke socialmediakanalen moet volgens jou een PR-bureau actief zijn? “Facebook, Instagram, Linkedin.”

Content

Wat heeft je voorkeur van content, foto of video?

“Ik ben meer van het beeld. Ik zou sneller een foto delen dan een video, omdat ze sneller kunnen zien wat het is. Het komt meteen binnen, en bij een film moet je toch meer plannen wanneer je het gaat kijken.”

Gebruik je bij het plaatsen van een bericht vaak hashtags, en waarom?

“Ja, ik gebruik het vooral voor merken of locaties, om te laten weten dat je daar bent geweest en een bepaald product hebt gebruikt. Echt vooral voor merken, en voor de zichtbaarheid.”

Ben je bekend met de term Infographic? “Ja, ben ik bekend mee.”

Een Infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis.

Wat zijn volgens jou de voordelen van een Infographic? “Snel kunnen zien waar het bericht over gaat.”

YouTube

Kijk je wel eens video’s via social media, bijvoorbeeld via YouTube?

“Ja, ik zoek zelf niet echt actief naar video’s via YouTube. Het is meer als ik iets tegenkom dat ik het dan aanklik. En bij video’s vind ik het wel belangrijk dat ze niet te lang duren.”

Kun je aangeven wat volgens jou de ideale lengte voor een video is, en waarom?

“Maximaal een minuut tot anderhalve minuut. Of het moet echt een soort mini docu zijn maar die bewaar ik dan en kijk ik die rustig later ergens. Maar een filmpje moet niet te lang duren, want dan ben je je focus alweer kwijt.” Instagram

Kun je een post naar voren halen die veel indruk op je heeft achtergelaten, en waarom is dit zo? “Er zijn zoveel dingen die je aanspreken, maar of het echt veel indruk achterlaat. Als een bericht heel echt is, als iemand heel erg straalt of als de foto’s mooi zijn dan spreekt mij dit wel aan. Ik hou wel echt van mooi beeld, daarom denk ik ook wel dat Instagram en Pinterest echt wat voor mij zijn.”

Denk je dat in de toekomst beeld op social media steeds kwalitatiever wordt?

“Ja ik denk het wel. Je bent al zoveel gewend en je ziet al zoveel van over de wereld dat alles elkaar steeds meer moet overtreffen. Hoe mooier de foto, hoe meer mensen zullen reageren. Ik ben ook wel echt een voorstander van eigen foto’s maken. Dit komt ook door mijn vakgebied, want als een fotograaf iets van Pinterest haalt zonder een bronvermelding erbij te vermelden dan denk je wel van heb je dit beeld nu zelf gemaakt of komt het via Pinterest?”

Vine

Ik zal eerst even kort toelichten wat Vine precies is. Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een web

In document De behoefte aan content via social media (pagina 98-108)