• No results found

Vergroten inhoudsmaat woning (exclusief aanbouwen)

In document moerdijk buitengebied (pagina 127-130)

Indien een deel van de bedrijfsgebouwen wordt gesloopt mag in ruil 5% van de inhoudsmaat van de gesloopte gebouwen worden benut voor het vergroten van de woning (exclusief aan-bouwen). In totaal mag echter nooit een woning groter dan 750 m³ ontstaan.

Bijvoorbeeld: een woning is 650 m³ groot en er is 1.500 m³ aan voormalige bedrijfsgebouwen aanwezig. Men wil hiervan 1.000 m³ slopen. In ruil voor de sloop mag de woning met 50 m³ worden vergroot.

Alle overtollige bebouwing dient vooraf aan de vergrotingen te worden afgebroken.

5.7.5. Landgoederen

De gemeente Moerdijk staat niet afwijzend tegenover het ontwikkelen van landgoederen in het buitengebied, maar is van oordeel dat eventuele ontwikkelingen ruimtelijk goed onderbouwd moeten zijn en dat een zorgvuldige afweging van belangen dient plaats te vinden. In het kader van het bestemmingsplan Buitengebied heeft nog geen onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden om landgoederen ruimtelijk in te passen.

Mede naar aanleiding van de zienswijzen is besloten in het plan een algemene wijzigingsbe-voegdheid op te nemen op basis waarvan landgoederen gerealiseerd kunnen worden. Deze wijzigingsbevoegdheid is van toepassing binnen de gebiedsbestemmingen ALO en ARWN.

Bij het invullen van die wijzigingsbevoegdheid heeft de gemeente aansluiting gezocht bij de voorwaarden en criteria die zijn opgenomen in de provinciale nota Rood voor Rood, nieuwe landgoederen in Brabant (juli 2004).

Indien concrete verzoeken zich aandienen, zullen deze beoordeeld worden op basis van de op-genomen voorwaarden.

5.8. Water en milieu

Waterkeringen

De kernzone en de beschermingszone van de primaire waterkeringen, de regionale waterkerin-gen en de boezemkering zijn voorzien van een specifieke bestemming. Deze gronden zijn pri-mair bestemd voor dijken, kaden, dijksloten en andere voorzieningen ten behoeve van de wa-terkering. Samenvallende bestemmingen zijn ondergeschikt.

Windturbines

De gemeente heeft een zoekgebied voor windenergie in het plangebied aangewezen, die in aanmerking kan komen voor het geclusterd plaatsen van windturbines. Als deze locatie ook in een op te stellen (haalbaarheids)onderzoek als geschikt wordt aangemerkt, zal op basis van een partiële herziening, het bestemmingsplan windenergie mogelijk maken. Aspecten die in dit onderzoek in ieder geval aan de orde moeten komen zijn het geluid, slagschaduw, afstemming met de Vogel- en Habitatrichtlijn en landschappelijke inpassing.

Solitaire windmolens zijn vanwege de aantasting van de openheid van het landschap niet toe-gestaan.

Nadere uitwerking 125

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

Voor de aanwezige windturbines is de bestaande maat (ashoogte) vastgelegd als maximaal toelaatbaar. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kan de ashoogte verhoogd worden tot 75 m indien in voldoende mate is rekening gehouden met de belangen van natuur (vogelricht-lijn, habitatgebied) en de laagvliegzone van het ministerie van Defensie.

Stiltegebieden

In het plangebied bevindt zich een stiltegebied. In stiltegebieden mogen geen nieuwe functies worden toegelaten die de natuurlijke geluidssituatie verstoren. In dit bestemmingsplan zijn om die reden geen nieuwe functies toegestaan die kunnen leiden tot aantasting van de natuurlijke geluidssituatie. Er worden op dit punt dan ook geen aanvullende voorschriften opgenomen.

Daarnaast vindt bescherming van dit stiltegebied plaats in het kader van de Provinciale Milieu-verordening.

5.9. Overige onderwerpen

Kabels en leidingen

In het bestemmingsplan moet bij de realisatie van kwetsbare objecten tevens rekening worden gehouden met de toetsingsafstand en de bebouwingsafstand/veiligheidsafstand die gelden voor leidingen waardoor transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt (zie tabel 3.7 in paragraaf 3.9.2). De enige kwetsbare objecten die volgens dit bestemmingsplan in de nabijheid van der-gelijke leidingen mogen worden opgericht zijn nieuwe (incidentele) woningen (via vrijstelling).

Dit betreft uitsluitend eerste of tweede (agrarische) bedrijfswoningen en een extra woning in rijksmonumenten.

Zoals is aangegeven in paragraaf 3.9.2 mogen kwetsbare objecten alleen binnen de toetsings-afstand worden opgericht als er planologische, technische of economische argumenten zijn. Als voorwaarde voor het toepassen van de genoemde vrijstellingsbevoegdheden voor nieuwe wo-ningen geldt reeds een "noodzaakcriterium"1).Als hieraan wordt voldaan, kan worden gesteld dat er planologische argumenten zijn voor de realisering van de woningen. Een aparte voor-waarde voor het bouwen binnen de toetsingsafstand is daarom niet nodig.

Voor de aardgasleidingen valt de relevante bebouwingsafstand samen met de zakelijk recht-strook. Deze heeft de medebestemming Leidingen en is afdoende geregeld. Voor de K1-leidin-gen is de bebouwingsafstand echter een stuk groter dan de zakelijk rechtstrook. Daarom wordt in het bestemmingsplan geregeld dat nieuwe woningen niet binnen de betreffende bebouwings-afstand mogen worden opgericht.

Ten aanzien van het bouwen van woningen binnen de veiligheidsafstand die geldt voor de buisleidingenstraat is geen aanvullend voorschrift nodig, omdat hierbinnen in principe geen be-perkingen gelden voor incidentele woonbebouwing.

Antenne-installaties

Het bestemmingsplan maakt nieuwe antenne-installaties voor mobiele telecommunicatie uitslui-tend mogelijk boven en langs rijkswegen. De bouwhoogte van vrijstaande antenne-installaties voor mobiele telecommunicatie mag maximaal 40 m bedragen.

Spoorwegdoeleinden

Ter zake van de in het plangebied aanwezige spoorwegen is het van belang dat onderdelen van de Spoorwegwet en de RDHL (Reglement Dienst Hoofd en Lokale spoorwegen) van toe-passing zijn, waarin is bepaald in welke gevallen vergunning of ontheffing van deze regelgeving moet worden gevraagd.

1) Een nieuwe (agrarische) bedrijfswoning is uitsluitend toegestaan als deze daadwerkelijk noodzakelijk en doelmatig is. Een extra woning in een rijksmonument is uitsluitend toegestaan indien daadwerkelijk wordt bijgedragen aan herstel en/of behoud van het pand.

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

In document moerdijk buitengebied (pagina 127-130)