• No results found

Toelichting op de Staat van Bedrijfs- Bedrijfs-activiteiten

In document moerdijk buitengebied (pagina 158-173)

Hoofdstuk VI Overgangs- en slotbepalingen Artikel 57: Gebruik in strijd met het plan

Bijlage 5. Toelichting op de Staat van Bedrijfs- Bedrijfs-activiteiten

1

Inleiding

In dit bestemmingsplan is voor de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten een milieuzonering toegepast, gekoppeld aan een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten, al naar gelang de te verwachten belasting voor het milieu, zijn ingedeeld in een aantal categorieën. Voor de indeling in de categorieën zijn de volgende ruimtelijk relevante milieuaspecten van belang:

- geluid;

- geur;

- stof;

- gevaar (met name brand- en explosiegevaar);

- verkeersaantrekkende werking.

Doel van de Staat en gebruikte bronnen

De in dit plan gebruikte Staat van Bedrijfsactiviteiten is primair bedoeld voor lokale en regionale bedrijventerreinen (en dus in mindere mate voor grootschalige industrieterreinen met zware in-dustrie) al dan niet in combinatie met verspreid gesitueerde bedrijfsbestemmingen. Als belang-rijkste bron bij het opstellen van de Staat is gebruikgemaakt van de lijst van bedrijfstypen uit de publicatie "Bedrijven en milieuzonering" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten van 2001 (de zogenaamde "basiszoneringslijst").

In deze lijst zijn voor een groot aantal bedrijfstypen en -activiteiten richtafstanden ten opzichte van een "rustige woonwijk" vermeld (in 10 stappen oplopend van 0 tot 1.500 m). Tevens is met een index aangegeven in welke mate rekening moet worden gehouden met verkeersaantrek-kende werking. Toepassing van de richtafstanden is gewenst om het mogelijk ontstaan van mi-lieuknelpunten al in ruimtelijk spoor te voorkomen. Hierbij is ervan uitgegaan dat de bedrijven ter voorkoming van hinder en/of gevaar die technieken toepassen, die thans als de meest ge-bruikelijke worden beschouwd.

Om tot een praktisch goed bruikbare Staat van Bedrijfsactiviteiten te komen is de basiszone-ringslijst van de VNG op de volgende punten nader bewerkt en aangevuld:

- De VNG-lijst benoemt richtafstanden voor alle denkbare activiteiten. In de Staat zijn alleen die activiteiten geselecteerd die op een bestemming "Bedrijfsdoeleinden" kunnen voorko-men. Andere activiteiten, zoals horeca of recreatie, krijgen een eigen bestemming; bij het toekennen van deze andere bestemmingen wordt op een andere wijze rekening gehouden met mogelijke milieuhinder van deze functies.

- In de VNG-publicatie zijn de 10 richtafstanden ondergebracht in 6 categorieën. Met het oog op de praktische toepassing voor bestemmingsplannen waarin alleen kleinschalige bedrijvigheid wordt toegelaten, zijn in deze Staat van Bedrijfsactiviteiten de categorieën 4, 5 en 6 uit de VNG-publicatie samengevoegd in de categorie 4+.

- De basiszoneringslijst gaat in het algemeen uit van relatief grote bedrijven en houdt daar-door weinig rekening met de specifieke situatie van kleinere en daardaar-door veelal minder hinderlijke bedrijven die veelvuldig op lokale bedrijventerreinen, in dorpskernen en derge-lijke voorkomen. De praktijk leert dat deze kleinere bedrijven, uitgaande van de basiszone-ringslijst, zonder milieuredenen zouden worden uitgesloten van de vestiging op dergelijke locaties; of dat ten behoeve van de vestiging onnodige vrijstellingsprocedures zouden moeten worden doorlopen. Voor de meest voorkomende bedrijfstypen is daarom in deze Staat op basis van andere literatuurbronnen en praktijkervaringen een nadere differentiatie naar bedrijfsgrootte toegepast1).

1) Het gaat daarbij vooral om kleinere aannemingsbedrijven, timmer- en constructiewerkplaatsen, transportbedrijven en handelsbedrijven. Voor de aangepaste inschaling zijn de volgende bronnen gebruikt: Publicaties van het Ministerie van VROM over geluidsproductie en richtafstanden van bedrijven en installaties, AmvB's op basis van de Wet milieubeheer, planologische kengetallen, Inspectiewijzer Milieuhygiëne. In alle gevallen waarbij de bedrijvenlijst van de VNG is aangevuld of bewerkt, is de ruimtelijk relevante hinder als doorslaggevende factor gehanteerd.

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

SBI 93/verk.

december 2003

- Incidenteel komt ook het tegenovergestelde voor, namelijk dat de feitelijke hinder/richtaf-stand groter is dan de basiszoneringslijst aangeeft. Voor de betreffende bedrijven is de categorie-indeling op grond van veelvuldige praktijkervaringen1) aangepast.

Criteria voor de toelaatbaarheid van bedrijven in standaardsituaties

Met het oog op de praktische toepassing voor bestemmingsplannen waarin alleen kleinschalige bedrijvigheid wordt toegelaten, zijn in deze Staat van Bedrijfsactiviteiten de categorieën 4, 5 en 6 uit de VNG-publicatie samengevoegd in de categorie 4+.

Categorie 1 heeft betrekking op activiteiten die geen hinder van belang veroorzaken en cate-gorie 4+ heeft betrekking op hinderlijke bedrijven en zware industrie. Ook inrichtingen die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken zoals bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder (zogenaamde A-inrichtingen) maken deel uit van categorie 4+.

De richtafstanden en de indices voor de verkeersaantrekkende werking uit de VNG-publicatie kunnen ten behoeve van de meest gebruikelijke toepassing in bestemmingsplannen worden vertaald naar de volgende (ruimtelijke) criteria voor de toelaatbaarheid:

categorie 1: bedrijfstypen c.q. bedrijfsactiviteiten die gelet op hun aard en invloed op de omgeving toelaatbaar zijn in woonwijken.

categorie 2: bedrijfstypen c.q. bedrijfsactiviteiten die gelet op hun aard en invloed op de omgeving toelaatbaar zijn tussen of onmiddellijk naast woonbebou-wing, echter alleen in gebieden met gemengde functies. In niet-gemeng-de gebieniet-gemeng-den geldt een afstandsindicatie van 30 m.

categorie 3: bedrijfstypen c.q. bedrijfsactiviteiten die gelet op hun aard en invloed op de omgeving in enige mate ruimtelijk gescheiden dienen te zijn van woonwijken en in verband met de verkeersaantrekkende werking dienen te zijn voorzien van een eigen autoverbinding met gebiedsontsluitings-wegen (afstandsindicatie 50 tot 100 m).

categorie 4+: bedrijfstypen c.q. bedrijfsactiviteiten die gelet op hun aard en invloed op de omgeving op behoorlijke afstand van woonwijken gesitueerd dienen te zijn (afstandsindicatie 200 tot 1500 m).

Afwijkende gebiedstypen

De bovenbeschreven criteria voor de toelaatbaarheid gaan (behalve voor categorie 2) uit van zonering ten opzichte van een "rustige woonwijk". Zoals ook in de VNG-publicatie is aangege-ven en in vaste jurisprudentie is bevestigd, kan voor andere omgevingstypen worden afgewe-ken van de richtafstanden. Daarbij is van belang te constateren dat de VNG-publicatie richtaf-standen zijn; door hiervan uit te gaan kan het mogelijk ontstaan van milieuknelpunten al in het ruimtelijk spoor worden voorkomen. De praktijk leert echter dat het ontstaan van daadwerkelijke knelpunten voor alle milieuaspecten (behalve gevaar) door toepassing van gerichte maatrege-len in het milieuvergunningenspoor ook bij kleinere afstanden goed kan worden voorkomen.

Bij de toepassing van dit principe met gebruikmaking van deze Staat van Bedrijfsactiviteiten worden de volgende uitgangspunten bij afwijkende gebiedstypen gehanteerd:

- leidraad is de aanbeveling van de VNG om afwijkingen van richtafstanden naar beneden (dus toepassing van een kortere afstand dan de richtafstand) in beginsel te beperken tot één afstandsstap (dus bijvoorbeeld van 100 naar 50 m);

- de richtafstanden worden voor alle milieuaspecten in gelijke mate verlaagd.

In de onderstaande tabel worden de meest voorkomende gebiedstypen omschreven waar een afwijking van de richtafstanden veelal gewenst is. De tabel geeft echter alleen een richtsnoer.

Elke situatie is anders en vereist maatwerk. Per plan moet de aanpak in de plantoelichting na-der worden beoordeeld en gemotiveerd.

1) Zo heeft de praktijk bijvoorbeeld geleerd dat transportbedrijven waar vrachtauto's met draaiende koelinstallaties worden gestald (aanzienlijk) meer hinder kunnen veroorzaken dan de VNG-lijst vermeldt. Hetzelfde geldt voor grootschalige loonbedrijven.

Bijlage 5. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten 3

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

SBI 93/verk.

december 2003

gebiedstype toegestane afwijking motivatie

1a. gebied waar functiemenging wordt nagestreefd (bijv. nieuw woongebied met toevoeging van bedrijvigheid)

verlaging richtafstanden met 1 afstandsstap

kortere afstand is aanvaardbaar in het belang van functiemenging (le-vendigheid, handhaving bestaande woningen)

1b. verspreid gesitueerde woningen in een gebied met

functie-menging en/of op locaties met andere verstoringsbronnen (bijv. gesitueerd langs drukke wegen)

idem er is al sprake van een verhoogd hinderniveau in beginsel een strengere norm voor geluid (40 dB(A)) dan voor een rustig woongebied (45 dB(A))

Opzet van de Staat

In de Staat zijn twee verschillende soorten categorie-indelingen toegepast (zie ook de inhouds-opgave):

- indeling op grond van bedrijfsactiviteiten (hoofdstuk I);

- indeling op grond van het opgestelde elektromotorisch vermogen (hoofdstuk II).

In beginsel zijn beide indelingen van toepassing.

De indeling van hoofdstuk I is de belangrijkste. Hiervoor is, net als in de VNG-publicatie, ge-bruikgemaakt van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) uit 1993. In de praktijk kan het voorko-men dat de activiteiten binnen een bedrijf in twee of meer verschillende groepen volgens de SBI-indeling vallen. In beginsel geldt dan de hoogste categorie van de Staat van Bedrijfsactivi-teiten. Indien de bedrijfsonderdelen/-activiteiten duidelijk ruimtelijk van elkaar kunnen worden gescheiden, kunnen de bedrijfsonderdelen echter ook apart worden ingedeeld.

Bij sommige activiteiten wordt ook onderscheid gemaakt naar de omvang van de activiteiten. Dit betreft in de eerste plaats de afbakening van de A-categorieën. Daarnaast worden veel voor-komende kleinere bedrijven op grond van hun oppervlak of capaciteit apart ingedeeld. Dit op-pervlak betreft de bij het bedrijf c.q. voor de betreffende bedrijfsactiviteit in gebruik zijnde gron-den, ongeacht of de gronden bebouwd zijn of niet.

De indeling op grond van het opgestelde elektromotorisch vermogen (hoofdstuk II) is altijd ge-koppeld aan de indeling volgens hoofdstuk I en is slechts in een beperkt aantal gevallen bepa-lend voor de uiteindelijke indeling van bedrijven. Het gaat hierbij om inrichtingen die vanwege een zeer groot vermogen onder de "grote lawaaimakers" (A-categorieën) vallen en om bedrijfs-activiteiten die in de indeling volgens hoofdstuk I de aanduiding * hebben gekregen. De laatst-genoemde aanduiding is gebruikt bij bedrijven waar vaak kleinere, weinig hinderlijke activiteiten voorkomen die op deze wijze rechtstreeks in een lagere categorie kunnen worden ingeschaald.

Bij deze activiteiten is het aspect geluid bepalend en daarom geeft het elektromotorisch vermo-gen een betere maat voor de hinderlijkheid dan bijvoorbeeld het bedrijfsoppervlak.

Flexibiliteit

De Staat van Bedrijfsactiviteiten blijkt in de praktijk een relatief grof hulpmiddel te zijn om hinder door bedrijfsactiviteiten in te schatten. Het is bovendien tijdgebonden. Het komt in de praktijk dan ook voor dat een bepaald bedrijf als gevolg van een geringe omvang van hinderlijke deel-activiteiten, een milieuvriendelijke werkwijze of bijzondere voorzieningen minder hinder veroor-zaakt dan in de Staat van Bedrijfsactiviteiten is verondersteld. In het bedrijvenartikel van de planvoorschriften is daarom bepaald dat burgemeester en wethouders een dergelijk bedrijf via een vrijstelling een categorie lager kunnen indelen (dus bijvoorbeeld van categorie 3 naar 2 of van categorie 4 naar 3). Om een vrijstelling te kunnen verlenen moet worden aangetoond dat het bedrijf naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar is met andere bedrijven uit de

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

SBI 93/verk.

december 2003

desbetreffende lagere categorie. Deze beoordeling dient zich te richten op de in de Staat aan-gegeven maatgevende milieuaspecten.

Bij sommige bedrijfsactiviteiten is bij de indeling uitgegaan van een continue bedrijfsvoering, waarbij de hinderlijke activiteiten ook 's nachts plaatsvinden. Dit is in de Staat aangegeven met een "C" in de laatste kolom. Het kan echter voorkomen dat een specifiek bedrijf niet continu werkt. Dit gegeven kan eveneens aanleiding zijn om het bedrijf via bovengenoemde vrijstel-lingsmogelijkheid een categorie lager in te delen.

Daarnaast is het mogelijk dat bepaalde bedrijven zich aandienen, waarvan de activiteiten niet zijn genoemd in de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Wanneer deze bedrijven wat betreft milieube-lasting gelijk kunnen worden gesteld met volgens de bestemmingsregeling toegelaten bedrijven kan voor de vestiging van deze bedrijven eveneens een vrijstelling worden verleend.

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

Bijlage 6. Bedrijveninventarisatie (niet-agrarische bedrijven)

1

straat nr.

kaart-blad

naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code

cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten

bestem- mingsre-geling Achterdijk 151 7.4 E&S reparatiebedrijf, audio-video en tv 32 3 2 detailhandel in en reparaties van

auto’s

B(2)vv

159 7.4 Koevoet garagebedrijf 50.1/50.2 2 2 B(2)

Appelaarsedijk 10 8 groothandel in agrarische producten

tevens opslag + transportbedrijf 51.21/51.22 3 2 ADgat(3) 16a 8 Interkraan Fijnaart, groothandel in

landbouw- en grondverzetmachines

51.6 3 2 oppervlakte > 2.000 m² ADh(3)

Appelaarseweg 34 8 Agroservice Koomans van den Dries, agrarisch loonbedrijf, op- en overslag van agrarische goederen en produc-ten

01.4/51.21/

51.22

3/2 2 oppervlakte loonbedrijf > 500 m² ADgal (3)

Blaaksedijk 30 9.4 Fijntechniek Fijnaart, groothandel in machines en gereedschappen ten be-hoeve van motoren- en remrevisie

51.6 3 2 oppervlakte > 2.000 m² B(2)gma

Blauwe Hoefseweg 41 5 dierenpension - - 2 B(2)d

Boerendijk 37 5 Van 't Westeinde, Agrarisch handel-

en exportbedrijf 51.21/51.22 2 2 ADga(2)

De Langeweg 9a 10 A.J. Sweep Agrarisch afzetbedrijf, op- en overslag van groenten

51.25 3 2 oppervlakte > 500 m² ADga(3)

Driehoefijzerstraat 43a 7.9 Autoparts of Holland, garage 50.1/50.2 3 2 B(2)au

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr.

kaart-blad naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten bestem- mingsre-geling Drogedijk 7a 5.2 Pieters Fijnaart B.V. textieldrukkerij,

handel in textiel 17.3/51.4 3/2 2 B(2)tx

Hazeldonk 2a 10.6 Timmers Transport 60.2 2 2 B(3)

3 10.6 De Z.N. bronbemaling en

grondborin-gen 45.2 3 3 B(3)

4a 10.6 G.J. van Wijk, groothandel in oude materialen/afval

51.57 3 3 B(3)

6 10.6 Jack Oosterwijk caravanconstructie,

aanhangwagenmaker 34.2 4+ 3 B(3)cb

8 10.6 Bartelen Houtbewerking 20.5 2 3 B(3)

8a Zeehavenbedrijf Dordrecht, op- en

overslag 63.111 4+ 3 onderverhuur aan kleinere bedrij-ven uitgaande van opslag uit ca-tegorie 3

B(3)lo

Hokkenberg 3/8 10 Verkooijen agrarisch loonbedrijf, stie-renmestbedrijf, op- en overslag van mest, groenteverzorging, akkerbouw

01.4/60.2 3 2 oppervlakte loonbedrijf > 500 m² Alm(3)

Huizersdijk 33 6.4 Kees Mulders en Zoon transportbedrijf 60.2 3 2 B(2)tr

Klundertseweg 29 6.3 Romkon, agrarisch technisch

hulpbe-drijf/landbouwmechanisatiebedrijf 29/28.1 3 2 uitgaande van elektromotorisch

vermogen < 300 kw ADrc(3) 32a 6.2 Superfleur, groothandel in bloemen en

planten 51.21/51.22 2 - ADga(2)

Kadedijk 122-124 8.6 Digisys BV, Digisys Sales BV, Digi-save International BV

2 2 B(2)

Kreekdijk 9 9.6 Luijtgaarden palletbedrijf, groentewas-serij, opslag potgrond/bouwmateria-len/dakpannen

15.3/

51.53

3 2 oppervlakte > 2.000 m² B(2)og

Bijlage 6. Bedrijveninventarisatie (niet-agrarische bedrijven) 3

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr.

kaart-blad naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten bestem- mingsre-geling

Kreekdijk achter 11 9.6 opslag caravans 63.2 2 2 B(2)

21 9.6 opslag aardappelen 51.25 2 2 ADga(2)

29 9.6 Autobedrijf Machielse 50.1/50.2 2 2 B(2)

Kwartiersedijk 12 4.6 reparatie kleine, elektrische apparaten 52.7 1 2 B(2) 12a 4.6 aannemersbedrijf v.d. Zande,

aanne-mer in de bouw, alleen opslag (hoofd-pand elders)

51.53 3 2 oppervlakte > 200 m² B(2)o

12b 4.6 schuur - 2 2 B(2)

14/14b 4.6 H.S.-Development B.V. softwarebedrijf - - 2 B(2)ci

Lapdijk 7 benzineservicestation 50.5 3 2 met LPG-verkoop Bbsl

Manciadijk 1 9 constructiebedrijf/onderhoud/

reparatie/verkoop

28.1/50.1/

50.2

2 2 B(2)

Markdijk 8 6 Zandbergen Landbouwservice, stalling en reparatie landbouwwerktuigen

63.2/29 3 2 ADh(2)

Moerdijkseweg 3 3 Autodemontagebedrijf De Haas 51.57 3 2 B(2)as 40 3.1 Agrarisch loonbedrijf 01.4 3 2 oppervlakte > 1.000 m² ADI(3) Molendijk 6 9 Hanselaar, vervaardigen, repareren en

opslag van pallets

51 3 2 B(2)vp

10a 9 groothandel in diervoeders en opvang politiehonden

51.21/

51.22

2 2 ADhop(2)

11 9 Westbrabant Wegenbouw 45.1/45.2 3 2 oppervlakte > 1.000 m² B(2)an

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr.

kaart-blad naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten bestem- mingsre-geling

Molendijk 27 6 Zevenbuiten Dierenpension - - 2 B(2)d

Molenstraat 23 9 Van Steen bestratingen 45.2 2 2 oppervlakte < 1.000 m² B(2)

133 8.4 Verhagen Meelfabriek B.V. Meelfa-briek (meel en diervoeders)

15.6/15.7 4+ 2 B(2)vmd

Noordlangeweg 1 1 Goudriaan Grondverzet + Kraanver-huur

45.1/45.2/

45.5 of 71.3?

3 2 480 m²: opslag B(2)anvbs

2 5.5 zandhandelaar 51.53 3 2 oppervlakte > 1.000 m² B(2)gh Noordseweg 13 10 Fouragehandel Verkooijen 01.4 3 2 1.300 m² ADfh(3) Oostdijk ong. 1 rioolwaterzuiveringsschap en

dijkma-gazijn 90 4+ 2 werkplaats (45 m²) en een aantal

tanks B(2)rwz

Oostmiddelweg 3 2 Kwekerij van en groothandel in

huis-dieren 51.23 3 2 ADkghd(3)

Oude Heijningsedijk 81 4.5 dierenpension - - 2 B(2)d

257 4.2 slagerij Otto 15.1 3 2 oppervlakte > 200 m² B(2)sl Oude Heijningseweg 1 4 Loonbedrijf Fijnaart B.V., agrarisch

bedrijf, handel + opslag mest 01.4 3 2 Alm(3)

3 4 Aardappelhandel Fijnaart 51.25 2 2 ADga(2)

Oude Kerkstraat 83 9.9 Autoshowroom + garage 50.1/50.2 2 2 detailhandel in en reparatie van

auto's B(2)

Bijlage 6. Bedrijveninventarisatie (niet-agrarische bedrijven) 5

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr. Oudendijk 63 9.6 verhuur steigermateriaal 71.3 3 2 schuur nr. 13 hoort bij Oudendijk

63

B(2)we

Potenblokseweg 2a 4.3 Waterschap Land van Nassau hoofd-werkplaats

45.1/45.2/

51.53

3 2 1.000 m² (werkplaats) B(2)ww

4 4.3 mechanisatiebedrijf West-Brabant dis-tributie naar dealers van tractoren, landbouw, tuin- en parkmachines, re-paratie

51.6/29 3 2 ADhl(3)

19/15/17 4.3 mechanisatiebedrijf West-Brabant ver-koop en reparatie van

Rijksweg A59 5 benzineservicestation 50.5 3 2 met LPG-verkoop Bbsl

Sabinaweg 1 4 Klynsmit, paardenpension - - ADp

Sluissedijk 4 9.8 Rutten, opslag (caravanstalling) en

in-stallatiebedrijf (elektra) 63.2/

45.3 2 2 B(2)

7 9.8 opslag automaterialen (voorheen au-tosloperij) 750 m²: schuur (375 m²) en loods (375 m²)

50.3 2 2 oppervlakte < 2.000 m² B(2)

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr.

kaart-blad naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten bestem- mingsre-geling

Stadsedijk 7 5.2 Nutsgebouw PNEM - - - Bn

45b 5 Bezooyen/Schreuders, groothandel in

en opslag van agrarische producten 51.21/51.22 3 2 Adga(3) 45c 5 Bezooyen/Schreuders loonbedrijf,

groothandel in en opslag van agrari-sche producten

01.4/51.21/

51.22

3/2 2 oppervlakte > 500 m² Adgal(3)

119 4.8 dierenpension - - 2 B(2)d

Steenpad 6 1 touringcarbedrijf en reisorg. 60.2 3 2 2 bussen voor touringcarorgani-satie

B(2)tr

Steiledijk 5 8 Berghout Onderhoud opslag en ma-ken bootonderdelen, opknappen bootjes, opslag bouwmaterialen, ver-vaardiging kozijnen

35.1/51.53/

20.3 3/2 - Boh

Tonnekreek 18 2.1 Blokland timmer en

onderhoudswerk-zaamheden, verkoop sierhekwerk 45.1/45.2 3 2 B(2)an

23 2.1 Opslag, is van hoogheemraadschap 51.53 3 2 B(2)o Tonsedijk 2e 5.3 Metaalbouw Vandegriend,

metaalbe-werking

28.5 3 2 B(2)mb

27 5 Voormalige vlasroterij - - 2 B(2)

Tweede Kruisweg 2a 9 De Wild, opslag van niet-agrarische producten en goederen

50.3 2 2 B(2)

Vlietweg 4 9 Palletbedrijf, snijbloemenkwekerij 51.7 3/- 2 B(2)osk

Bijlage 6. Bedrijveninventarisatie (niet-agrarische bedrijven) 7

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

straat nr.

kaart-blad naam en aard van het bedrijf S.B.I.

code cate-gorie S.v.B.

totaal opgesteld motorisch vermogen

algemene toelaat- baarheid

opmerkingen/bijzonderheden/

eventuele klachten bestem- mingsre-geling Volkerakweg 2 4.1 GMT transportbedrijf 60.2 3 2 geen koelinstallaties of

schoon-maken tanks

B(2)tr

Zevenbergseweg 14 6.1 Wennekes opslag dierbenodigdheden 51.4 2 2 oppervlakte < 2.000 m² ADga(2) Zuiddijk 2 10.6 Wout Kapoen BV, metaalconstructie 28.1 4+ 3 uitgaande van opgesteld

elektro-motorisch vermogen > 300 kw

B(3)mp

2b 10.6 Agerland, groothandel in bestrijdings-middelen en kunstmest

51.55 4+ 3 uitgaande van algemeen B(3)gc

Zuidlangeweg 2a 4 HMA Blonk Willemstad, opslag agrari-sche producten

51.21/51.22 2 2 ADga(2)

achter 4a

en 4b 5 Merbenform - - - ADga(2)

6 5 GEMS BV, groothandel in machines voor tuin- en akkerbouw en hoveniers, verhuur machines aan bijv. gemeente

51.6/71.3 3 2 oppervlakte > 2.000 m² ADh(3)

Zwingelspaansedijk 5 5.5 opslag machineonderdelen 51.6 2 2 oppervlakte < 2.000 m² B(2)

34 5.3 bakkerij 51.81/51.82 2 2 tevens detailhandel B(2)b

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

SvH 1997

Milieuzonering van horeca-activiteiten

De problematiek van hinder door horecabedrijven onderscheidt zich als zodanig nauwelijks van de problematiek van hinder veroorzaakt door "gewone" niet-agrarische bedrijven. Bij het op-stellen van de in de voorschriften opgenomen Staat van Horeca-activiteiten en het daarmee samenhangende toelatingsbeleid is daarom nauw aangesloten bij de Staat van Bedrijfsactivi-teiten die al veel langer in bestemmingsplannen wordt toegepast.

Ook voor horecabedrijven bieden de Wet milieubeheer en de APV onvoldoende mogelijkheden om alle relevante vormen van hinder te voorkomen. De milieuzonering van horecabedrijven in het bestemmingsplan richt zich in aanvulling op de beide genoemde instrumenten op de vol-gende vormen van hinder:

- geluidshinder door afzonderlijke inrichtingen in een rustige omgeving;

- (cumulatieve) geluidshinder buiten de inrichting(en) en verkeersaantrekkende werking/

parkeerdruk.

Analoog aan de regeling voor "gewone" bedrijven worden bij de uitwerking van een ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:

- indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;

- onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;

- uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het al-gemeen toelaatbaar.

De onderstaande toelichting gaat nader in op de gehanteerde hindercategorieën en het alge-mene toelatingsbeleid voor deze categorieën. Opgemerkt wordt dat naast de criteria ter voor-koming van ongewenste horeca-activiteiten ook ruimtelijk-functionele overwegingen een rol kunnen spelen bij het ruimtelijk beleid voor horeca-activiteiten; daarop wordt op deze plaats niet ingegaan.

Gehanteerde criteria

Voor een indicatie van de mate van hinder veroorzaakt door horeca-activiteiten biedt de basis-zoneringslijst uit de VNG-publicatie "bedrijven en milieuzonering" een goed vertrekpunt. De daar gehanteerde, nogal grove benadering behoeft echter voor een in de praktijk bruikbare Staat van Horeca-activiteiten aanvulling en nadere motivering. In aanvulling op de gegevens uit de VNG-publicatie is gebruikgemaakt van de volgende ruimtelijk relevante criteria:

- de voor verschillende soorten horeca-inrichtingen over het algemeen gebruikelijke ope-ningstijden1); deze zijn voor het optreden van hinder uiterst relevant; het Besluit horecabe-drijven en de circulaire industrielawaai hanteren immers voor de dag-, avond- en nachtpe-riode verschillende milieunormen;

- de mate waarin een bedrijfstype naar verwachting bezoekers en in het bijzonder bezoekers per auto en/of brommers (scooters) aantrekt.

Categorieën van horeca-activiteiten

Mede op grond van bovengenoemde criteria worden in de Staat van Horeca-activiteiten de vol-gende drie categorieën onderscheiden (waarvan één categorie met drie subcategorieën):

1. "lichte horeca": Bedrijven die in beginsel alleen overdag en 's avonds behoeven te zijn ge-opend (in hoofdzaak verstrekking van etenswaren en maaltijden) en daardoor slechts be-perkte hinder voor omwonenden veroorzaken: restaurants, cafetaria's, ijssalons en derge-lijke. Het gaat daarbij dus om bedrijven die uit een oogpunt van hinder vooral in woonge-bieden niet wenselijk zijn. In gemengde gewoonge-bieden en weinig gevoelige gewoonge-bieden dient mede in relatie tot de verkeersontsluiting een nadere afweging plaats te vinden.

In deze categorie zijn de volgende subcategorieën onderscheiden:

1) Er wordt hier nadrukkelijk gesproken over openingstijden die normaal gesproken verbonden zijn aan het functione-ren van een type horecabedrijf; de toelaatbare openingstijden van een individueel bedrijf worden niet via het be-stemmingsplan bepaald maar middels de vergunning op grond van de APV.

Bijlage 7 Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten 2

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

SvH 1997

1a. qua exploitatie aan detailhandelsfunctie verwante horeca die in de praktijk nauwelijks

1a. qua exploitatie aan detailhandelsfunctie verwante horeca die in de praktijk nauwelijks

In document moerdijk buitengebied (pagina 158-173)