• No results found

Motivering zonering

In document moerdijk buitengebied (pagina 91-94)

4. Afweging sectorale wensbeelden en gebiedsvisie 79

4.4. Gebiedsvisie 1. Inleiding

4.4.2. Motivering zonering

In hoofdstuk 3 is aangegeven dat het voorgestane ruimtelijk beleid in het buitengebied van Moerdijk verband houdt met de mate waarin bepaalde waarden aanwezig zijn en de intensiteit van het grondgebruik. Op locaties waar waardevolle en kwetsbare functies (zoals landschap, natuur en/of cultuurhistorie) voorkomen, heeft bescherming en behoud van deze waarden de voorkeur. In het plangebied hangen de landschappelijke en cultuurhistorische waarden onlos-makelijk samen met de grondgebonden landbouw. Op andere locaties is meer ruimte voor ont-wikkelingsgerichte, aan het landelijk gebied gelieerde functies aanwezig, waaronder de glas-tuinbouw.

De hoofddoelstelling voor het plangebied en de daaruit afgeleide beleidsuitgangspunten (zie pa-ragraaf 4.2) en de afweging van sectorale wensbeelden (zie papa-ragraaf 4.3) leidt tot een zone-ring van het plangebied in vier zones. In relatie tot het streekplan worden binnen de Agrarische Hoofdstructuur drie zones onderscheiden: ALO (Agrarisch gebied met verweving van landbouw en landschaps- en cultuurhistorische waarden, alsmede kenmerkende openheid), AG (Agra-risch gebied, doorgroei glastuinbouw) en ARWN (Gebied met verweving van landbouw, recrea-tie, water en natuur). Binnen de Groene Hoofdstructuur wordt een zone onderscheiden: NRL (Gebied met verweving van natuur-, recreatie- en landschapswaarden).

ALO : agrarisch gebied met verweving van landbouw en landschaps- en cultuurhistorische waarden, alsmede kenmerkende openheid

AG : agrarisch gebied, doorgroei glastuinbouw

ARWN : gebied met verweving van landbouw, recreatie, water en natuurwaarden NRL : gebied met verweving van natuur- , recreatie- en landschapswaarden

Plangrens

Figuur 4.1:

Zonering

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

Zone ALO

Het plangebied kan worden omschreven als een dynamisch agrarisch gebied, met in het hele buitengebied karakteristieke landschappelijke en cultuurhistorische waarden, waarvan met name de openheid van belang is. Het gebied valt grotendeels binnen de agrarische hoofd-structuur (AHS), zoals deze is weergegeven in het streekplan. Een gebiedsbestemming ALO, agrarisch gebied met verweving van landbouw en landschaps- en cultuurhistorische waarden alsmede kenmerkende openheid, is voor het grootste deel van het buitengebied passend. Deze gebiedsbestemming komt overeen met de zone AHS-landbouw, zoals dit door de provincie is aangeduid.

De gronden rond Willemstad, die in het streekplan zijn aangeduid als AHS-landschap, maken deel uit van de zone ALO. Het huidige grondgebruik is hier de grondgebonden landbouw en er is geen sprake van bijzondere natuur- en landschapswaarden anders dan de landschappelijke openheid. Omdat deze gronden ook deel uitmaken van het beschermd stadsgezicht van Wil-lemstad, zijn de aanwezige waarden reeds in voldoende mate beschermd.

De in de AHS-landschap gevestigde agrarische bedrijven krijgen wel beperkte uitbreidingsmo-gelijkheden.

Ook de gronden nabij Moerdijk/Klaverpolder die in het streekplan zijn aangewezen als onder-deel van de Groene Hoofdstructuur, landbouw maken onder-deel uit van het ALO gebied. Deze gron-den worgron-den intensief agrarisch gebruikt en maken ruimtelijk gezien deel uit van grotere, naast-gelegen eenheden. De hier aanwezige waarden (weidevogels) worden beschermd door middel van een aanlegvergunningenstelsel en de hier aanwezige agrarische bedrijfscomplexen krijgen in principe slechts beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

Voor de zone ALO geldt dat de geprojecteerde ecologische verbindingszones vooralsnog in agrarisch gebruik blijven. Zodra de desbetreffende eigenaar de gronden aan een natuurbehe-rende instantie heeft verkocht, zal de hoofdfunctie van deze gronden echter veranderen van agrarisch naar natuur. In het bestemmingsplan zal met het oog hierop een wijzigingsbevoegd-heid worden opgenomen om deze ecologische verbindingszones mogelijk te maken.

In het hele agrarische gebied is het daarnaast mogelijk om op basis van vrijwilligheid beheers-overeenkomsten af te sluiten. Deze beheersgebieden blijven in agrarisch gebruik. Door deze vrijwilligheid bestaat over de toename van de natuurwaarden geen zekerheid. Een blijvende agrarische bestemming is hiermee in overeenstemming.

Zone AG

De gemeente Moerdijk heeft twee aaneengesloten gebieden aangewezen waar ontwikkelings-ruimte wordt geboden aan hier reeds gevestigde glastuinbouwbedrijven. Door de aanwezigheid van kassen is er geen sprake meer van openheid en is het oorspronkelijke ontginningspatroon niet meer in het landschap herkenbaar. Voor dit gebied is een agrarische bestemming passend, waarbij dit gebied exclusief wordt gereserveerd voor de ontwikkeling van de glastuinbouw. Een gebiedsbestemming AG, Agrarisch gebied, doorgroei glastuinbouw is hier gewenst en verant-woord.

Zone ARWN

Voor het boezemgebied van de Mark-Dintel worden door het Hoogheemraadschap samen met andere partijen plannen voorbereid waarin in onderlinge samenhang ruimte wordt geboden aan waterberging, recreatie, natuur en landbouw. De betekenis van de landbouw in dit gebied is ge-ringer dan in de naastgelegen grootschalige polders.

Het is gewenst het streefbeeld voor dit gebied tot uitdrukking te brengen in een aparte zone ARWN, gebied met verweving van landbouw, recreatie, water en natuur.

Zone NRL

In de buitendijkse gebieden langs het Hollandsch Diep en het Volkerak zijn belangrijke natuur- en landschappelijke waarden aanwezig. Hier is en blijft natuur, ook in de toekomst, de hoofd-functie. De zonering dient recht te doen aan de hiermee samenhangende kwetsbare waarden.

Afweging sectorale wensbeelden en gebiedsvisie 91

Adviesbureau RBOI

Rotterdam / Middelburg 264.10404.00

Daarnaast heeft deze zone ook recreatieve waarden (water- en oeverrecreatie). Deze recrea-tieve waarden dienen in samenhang met de natuur- en landschappelijke waarden behouden te blijven en kunnen waar mogelijk en wenselijk worden ontwikkeld.

Door de onderlinge verweving van deze waarden is een gebiedsbestemming NRL, gebied met verweving van natuur-, recreatie- en landschapswaarden gewenst en verantwoord.

In document moerdijk buitengebied (pagina 91-94)